Am avut parte de o vară extraordinară. „Poezia bate pandemia!”

6 min


Marți, 31 august 2021. Am citit, înainte de a veni în fața laptopului să scriu aici: „Semnal de alarmă în privința infectărilor din ultima săptămână. Peste 23% dintre cazurile cu tulpina Delta, raportate la persoane vaccinate” (Din datele cumulate în săptămâna 23.08.2021-29.08.2021 de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile). Ați reținut: 23 la sută persoane vaccinate infectate cu varianta Delta a SARS-CoV-2! Dumnezeule mare, la ce le-a folosit vaccinarea? Interesantă și altă știre: Danemarca renunță la restricții, declasifică virusul drept „o amenințare critică la adresa societății”. Nevaccinații vor fi lăsați să se imunizeze natural. Renunță din 10 septembrie inclusiv la purtarea măștii…

În timp ce la noi, tot azi am citit, că Noi restricții revin în atenția românilor dintr-un județ mare din România. Concret, este vorba despre Iași, care aduce în prim-plan măsuri resimțite deja de oameni de peste tot din lume. Se închid restaurantele și cafenelele de azi (luni, 30 august), iar nunțile și botezurile sunt interzise din nou în Iași. Nu pot să cred, tocmai mă pregătesc să plec la Iași, invitat pentru cinci zile la Festivalul Internațional „Poezia la Iași” (1-5 septembrie) și s-ar putea să am surprize, să nu pot să particip (ceea ce nu e chiar o mare pagubă pentru organizatori), nefiind vaccinat (festivalul are loc la sala mare a Casei de cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și la Cafeneaua Veche din Str. Lăpușneanu, din centrul orașului Iași)! Dacă e să mă iau după știre: Decizia a fost luată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași:„nu se va mai permite pentru următoarele 14 zile activitatea în sălile de joc, activitatea în centrele culturale și spectacole publice sau private. Măsurile menționate vor expira pe data de 10 septembrie”. Sper să fie valabilă numai pentru comune din județul Iași în care „rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori”, nu și pentru municipiul Iași. Că nu e de ajuns anunțul cu vreme rea în nordul țării, cu ploi abundente, furtuni și temperaturi joase (15-17 grade), să strice orice chef organizatorilor (în principal, Primăria Iași; director, Adi Cristi) și participanților la o manifestare de asemenea anvergură (cu 41 de poeți), cum e Festivalul Internațional „Poezia la Iași”.

Am avut parte de o vară extraordinară, după ce s-au retras (cel puțin în aer liber) restricțiile contestatei „pandemii”, să nu fie cu deochi. Comunica, spre aducere aminte, în 13 iulie 2021, Uniunea Scriitorilor (pe site-ul ei, text preluat de România literară): Încet-încet, viața literară își revine după întreruperea provocată de starea de urgență pandemică. Una dintre primele manifestări literare cu public de după relaxarea restricțiilor a fost Premiul Național „Lucian Blaga“ – Opera Omnia, care anul trecut nu a putut avea loc din cauza vârfului pandemic și a măsurilor de carantinare luate atunci, astfel încât cea de-a cincea ediție, din punct de vedere administrativ, este în realitate cea de-a patra. Desfășurată, ca în fiecare an, la Lancrăm, la Centrul Cultural „Lucian Blaga“, gala de anul acesta a avut loc în data de 11 iulie, începând cu orele 11:00, în aer liber (desigur, respectându-se măsurile de distanțare în vigoare), în decorul curții casei în care s-a născut și a copilărit marele poet. Despre organizarea, semnificațiile și istoricul premiului au vorbit Cornel Nistea (președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România), Ion Dumitrel (președintele Consiliului Județean Alba) și Răzvan Voncu (președintele juriului).

Ioan Moldovan, Vasile Spiridon, Irina Petraș, LIS – la Casa memorială Lucian Blaga

A urmat o splendidă gală de poezie, în care poeții nominalizați la premiu – Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop și Liviu Ioan Stoiciu – au citit din creațiile lor, în fața unui public numeros, în rândurile căruia se afla și un grup de tineri poeți participanți la Festivalul „Lucian Blaga“. În continuare, a fost decernat Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga“, ediția 2021. Juriul, în componența Gabriel Coșoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Horia Gârbea, Irina Petraş, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (președinte), a decis ca laureatul acestei ediții să fie poetul Ion Mureșan. Premiul i-a fost decernat de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, iar criticul Irina Petraș a rostit cuvenita laudatio. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Centrul Cultural „Lucian Blaga“ din Sebeș. Reamintim că laureații edițiilor anterioare au fost Adrian Popescu (2017), Emil Brumaru (2018) și Ana Blandiana (2019).

Doina Popa, Gabriel Chifu, la Lancrăm

După care am urcat pe munte, pe trasee dificile, mergând zeci de kilometri fără întrerupere (inclusiv la Vârful Masivului Piatra Mare), din păcate de unul singur, cu grija ursului care îmi putea ieși în față pe potecă sau să vină din urmă. Urșii au devenit bau-baul muntelui, flămânzi (înmulțindu-se firesc, neavând dușman natural; revoltător, deși sunt protejați de stat, nu li se asigură hrana necesară în habitatul lor). Sunt în continuare descurajat că trebuie să urc pe munte de unul singur… Am fost și la ai mei, la Adjud, pe teritoriul casei părintești (la ziua de naștere a soției fratelui meu) și apoi la Mănăstirea Brazi-Panciu. Ba chiar m-am închinat de două ori la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus și am aprins lumânări (întors de la Alba Iulia la Brașov, în iulie și august 2021).

Zece zile, din 1 august începând, am fost la mare (Doina Popa mă însoțește peste tot, mai puțin pe munte), la Vila Scriitorilor din Neptun, contracost, firește, 3.000 lei cazare și masă două persoane. Nepretențioși la cazare, ne-am bucurat de mesele gustoase (bucătarul merită toate laudele; în zece zile, la prânz și seara n-am consumat același fel de mâncare) și plaja generoasă (noi facem plajă numai pe nisip, pe prosop dublu), de apa mării când rece-gheață, când „supă”, când cu valuri periculoase, rostogolite cu nisip, când lină (dar nu puteai să înoți, fiind zilnic prea aglomerată).

Vineri, 27 august am revenit la Alba Iulia (un loc magnific), am participat, onorat, la Gala Poeziei Contemporane, desfășurată în Muzeul Principia. În cadrul galei au citit din operele proprii un număr însemnat de poeți din așa-numita „Listă a lui Manolescu”. Oferindu-se astfel publicului prezent un regal poetic de excepție, prilej pentru cei prezenți să audă cele mai remarcabile voci ale creației lirice contemporane. A fost o amplă și de neuitat sărbătoare a poeziei, dublată de considerațiile critice ale universitarilor Răzvan Voncu și Daniel Cristea-Enache, discursuri în care am descoperit ceea ce istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu, moderator al evenimentului, afirma în urmă cu câțiva ani: „Poezia spune pe limba ei ce nici o altă limbă n-o poate spune. Poetul ne spune ceva esențial”. Regalul poetic este unul emblematic pentru „starea poeziei de azi”. Acesta îi va avea ca protagoniști pe poeții: Horia Bădescu, Markó Béla, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Horia Gârbea, Vasile Igna, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Ion Pop, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu (conform http://www.abnews.ro/lista-lui-manolescu-gala-poeziei-romane-contemporane-la-alba-iulia/?amp).

A doua zi, 28 august, pe înserate, întors la Brașov, am participat (ca prezentator, la invitația autorului lansat, în ideea că sunt… campion la cronicile domniei sale dedicate mie) la lansarea unei cărți-eveniment de 1.000 de pagini intitulată „Linia de contur – Cronici literare 2”, dedicată poeziei române de ieri și de azi, semnată de strălucitorul critic Daniel Cristea-Enache, apărută în condiții de lux la Editura Spandugino. A fost o mare încercare pentru mine să fac față unei asemenea provocări.

Cristian Pătrășconiu, Adrian Lesenciuc, Daniel Cristea-Enache (cel lansat la Târgul de carte Gaudeamus, la Brașov), LIS

În fine, nu știu ce mă așteaptă de mâine începând, având de gând (dacă o vrea Dumnezeu să ajung în bună stare la Iași) să fiu prezent la Festivalul Internațional „Poezia la Iași”, de-a lungul a cinci zile, festival cu totul ieșit din comun, la care toți cei 41 de poeți invitați vor citi public din opera lor în fiecare zi. Bat în lemn, s-ar putea să fie ultima manifestare literară lăsată „liberă de Covid-19”.

La Cetate, la Alba Iulia

La Alba Iulia, de la președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu am auzit că „Poezia bate pandemia!”. (Altfel, pe contul meu Facebook https://www.facebook.com/liviuioanstoiciu.ro sunt zeci de poze făcute peste tot pe unde am fost, cine e curios… )

La titlu, fotografie la Casa memorială Lucian Blaga din Lancrăm


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.