Duminică, 14 aprilie 2019 – Floriile la catolici. Cu această zi se începe Săptămâna Sfântă care, pentru creştinii catolici, este cea mai importantă din întregul an liturgic, deoarece în decursul ei s-au împlinit evenimentele decisive prin care Dumnezeu a înfăptuit mântuirea noastră: pătimirea, moartea şi învierea Domnului nostru Isus Cristos. Urmează Săptămâna Patimilor la catolici. Iisus este aclamat azi de catolici, de Florii, ca rege şi purtat în triumf, apoi este trădat, prins, condamnat şi răstignit pe cruce. Pe de o parte, preamărire, iar, pe de alta, hulire materializată în strigătul: „Răstigneşte-l!” Ortodocșii au Floriile o săptămână mai târziu (Paştele ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară; regulă stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.). Eu sunt ortodox.
Urmăriți o paranteză:
De la o vreme, pe când am tot bolit, Doina mi-a atras atenția că pe HBO 3 rulează un serial exclusivist de televiziune, care dă senzația că domină piața filmului mondial, intitulat „Urzeala tronurilor” (cu premiera în aprilie 2011; de atunci tot curge pe HBO; e multipremiat Emmy sau Hugo, a primit Premiul publicului BAFTA 2013; lasă că piticul din poveste, interpretat de Peter Dinklage, a primit Globul de Aur în 2012; altfel, toți actorii principali din serial au devenit celebri). Și că de mâine, 15 aprilie, începe al 8-lea „sezon” al Game of Thrones (se transmite lunea, de la ora 21). Trebuie să observ coincidența cu difuzarea acestui ultim „sezon” în Săptămâna Patimilor la catolici și ortodocși (de aceea am evocat Floriile). Atâta publicitate la acest serial, n-am mai pomenit.
Abia de vreun an am cumpărat HBO, refuzând să pierd timpul stând la televizor (iar Doina, amatoare de filme, era mulțumită cu ce vedea pe celelalte posturi de televiziune; de la un moment dat s-a plâns că vrea să vizioneze și filme la zi și auzisem că HBO îi poate îndeplini dorința; între timp am înțeles că lumea stă și pe Netflix, „o bibliotecă online de filme și programe de televiziune” cu abonament, deocamdată Doina nu e tentată încă să piardă chiar întreaga zi stând la filme, pe mine oricum nu mă interesează nici HBO, nici Netflix). Tot bolind două luni, am luat seama că serialul „Urzeala tronurilor” se retransmite de la început, episoade din 2011 încoace. Și m-am trezit că stau și câte șase ore pe zi la televizor, de la un episod la altul, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Am ajuns să visez pasaje întregi din acest serial, cu personaje oribile care mă includeau în scenariu și cu o atmosferă medievală mizerabilă, scăpată de sub control. Dar bolind, mi-am zis că nu mai contează (cu atât mai mult cu cât se punea problema alegerii între benign și malign la mine, eram în așteptarea rezultatului biopsiei; îmi distrăgeam atenția uitându-mă la serial). De neimaginat, serialul are 67 de episoade (de câte o oră fiecare; aud că vor avea și 90 de minute unele episoade din ultimul „sezon”) în cele șapte „sezoane” de până azi, nu știu câte mi-au scăpat la reluare (ajunsesem să fiu intoxicat de ele și refuzam să le mai vizionez). Mă străduiam să înțeleg scenariul lui George Raymond Richard Martin (născut în 1948), un autor american de fantasy, horror și science fiction, precum și scenarist și producător. Este faimos pentru Cântec de gheață și foc, seria sa fantasy cu succes internațional pe care HBO a ecranizat-o în serialul Urzeala tronurilor. Martin este coproducător executiv al seriei și a scris câte unul din cele 10 episoade ale fiecărei serii (citesc pe Wikipedia), are cărți „cărămidă”…
M-am luat cu vorba și n-am ajuns la subiectul acestei consemnări de jurnal – la… Învierea Morților. Despre asta voiam să scriu acum, înaintea Învierii Domnului. Ce legătură are Învierea cu acest serial de serie (care va fi uitat; asta e soarta tuturor serialelor de succes), „Urzeala tronurilor”? Citesc azi, în legătură cu serialul transmis de mâine pe HBO 3: „Confruntarea finală dintre Armata celor Morți și forțele reunite ale celor vii este un moment fără precedent”, chiar și raportat la standardele extrem de ridicate ale seriei și cu siguranță îi va ține pe privitori cu inima în dinți până la sfârșit, conform lui Bryan Cogman, unul dintre producătorii executivi ai seriei… Armata celor Morți, deci. Cine a vizionat serialul (repet, 67 de episoade până azi!) a fost sigur contrariat de această Armată a celor Morți. Cum e posibil, morți vii? Are o logică? Are pentru credincioși, dacă țin cont de simboluri, „în duh”. Am luat seama că scenaristul a pus în aplicare avertismentul bibic legat de învierea morților… După ce vezi „Urzeala tronurilor” îți spui cu inima strânsă: ferească Dumnezeu să prinzi o înviere a morților! E de neimaginat la nivel realist, la câte straturi de morți are omenirea de la Anul 1 după Hristos (nu-i mai pun la socoteală pe cei de la începutul lumii până la nașterea Fiului Domnului, mai numeroși). Credeți în Învierea Morților?
„Tocmai pentru că unii din Corint se credeau creștini dar nu acceptau literalmente ce învață Biblia despre învierea morților și nu credeau în înviere, de aceea Apostolul Pavel le-a adresat întreg capitolul 15 al Epistolei I către Corinteni în care scrie astfel”: Iar dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morţi, cum zic unii dintre voi că nu este o înviere a morţilor? Dacă nu este o înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi, dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică, şi zadarnică este şi credinţa voastră. Ba încă noi suntem descoperiţi şi ca martori mincinoşi ai lui Dumnezeu; fiindcă am mărturisit despre Dumnezeu că El a înviat pe Hristos, când nu L-a înviat, dacă este adevărat că morţii nu învie. Căci, dacă nu învie morţii, nici Hristos n-a înviat. Şi, dacă n-a înviat Hristos, credinţa voastră este zadarnică, voi sunteţi încă în păcatele voastre, şi prin urmare, şi cei ce au adormit în Hristos sunt pierduţi. Dacă numai pentru viaţa aceasta ne-am pus nădejdea în Hristos, atunci suntem cei mai nenorociţi dintre toţi oamenii! Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi, după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos… Dar va zice cineva: „Cum învie morţii? Şi cu ce trup se vor întoarce?” Nebun ce eşti! Ce semeni tu nu învie, dacă nu moare mai întâi… (1 Corinteni 15:1-58).
Liviu Ioan Stoiciu
Nu cred în învierea morţilor, însă sper să se producă în timpul vieţii mele. Aş avea posibilitatea să stau la cină cu părinţii mei.