Despre relativizarea postmodernă a apocalipsei. Calota glaciară din Groenlanda se topește. Întors bronzat de la Marea Neagră, de la Neptun

6 min


Miercuri, 14 august 2019. Cu Doina Popa (pățită din start cu codul roșu de pe Litoral de vijelie, ploaie densă, tunete și fulgere, speriată, dusă singură la bazarul din Neptun la cumpărături). Tocmai ne-am întors (bronzați) de la Marea Neagră, de la Neptun. Zece zile, începând cu 1 august, cazare-masă la Vila Scriitorilor. Plajă și înot (pe o mare liniștită, rar întâlnită așa) în golful de la Vila Președintelui țării la Vila Scriitorilor (singurul fără iarbă de mare). Preumblări pe jos de plăcere pe faleză și în stațiunea Neptun (la lacurile dulci, cu nuferi, sau la Luna Park și la biserică), preumblări cu picioarele în apa mării pe plajele de la Olimp și 23 August.

La 23 August

Când eram acolo, la Neptun, pe 4 august, un cercetător a atras atenția că plajele ar putea să dispară: Un cercetător de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a avertizat că „descompunerea” calotei glaciare din Groenlanda riscă să conducă la creșterea nivelului mărilor și oceanelor și amenință așezările costiere ale lumii. Peter Wadhams, profesor de fizica oceanelor și directorul „Polar Ocean Physics Group” din cadrul Universității Cambridge, a declarat că a observat el însuși schimbările drastice ale mediului din Arctica. Cercetătorul în vârstă de 71 de ani, care a condus 55 de expediții în regiunea arctică de-a lungul întregii cariere, a comparat cantitatea de apă scursă în urma topirii gheții arctice cu „cascada Niagara”. Rata de creștere a nivelului global al marilor… este în totalitate dependent acum de pierderea din calota glaciară din Groenlanda, destul de rapidă, a adăugat specialistul.

La Olimp

„Prima oară când am fost aici, acum 30 de ani, nu exista o topire a calotei glaciare din Groenlanda, nici măcar vara”, a adăugat el. Profesorul Wadhams a declarat că în fiecare an dispar 300 de kilometri cubi de gheață din calota glaciară din Groenlanda. Dacă întreaga suprafață înghețată din Groenlanda s-ar topi, nivelul mării ar crește cu șapte metri, ceea ce ar conduce la inundarea majorității orașelor din zonele costiere ale lumii, a avertizat profesorul… Știam că Groenlanda (cea mai mare insulă de pe planetă, la Polul Nord, în Cercul Arctic) se confruntă cu o „criză climatică”. Citeam acum nici două luni că: Până și cercetătorii au fost uimiți să vadă că, marți, pe 11 iunie, s-au topit nu mai puțin de 2 miliarde de tone de gheață, provenite de pe 40% din suprafața banchizei din Groenlanda, potrivit CNN

La Neptun (privire spre nord)

Omenirea (inclusiv cei care o conduc) ridică din umeri, nu e nimic de făcut. Schimbările climatice sunt implacabile. Planeta ar trebui răcorită (mai spune profesorul), dar cum? Nu există soluții… Personal, n-am motive să-mi bat capul cu dispariția plajelor lumii, cu atât mai puțin cea de la Neptun-Olimp, pe termen scurt nu e nici un pericol în acest sens, dar pe termen mediu? La viteza cu care se topește calota glaciară ar trebui să fim îngrijorați pentru copiii și nepoții noștri cu creșterea nivelului mărilor. Eu nici nu îndrăznesc să mă gândesc la viitorul apropiat (e drept, la vârsta mea nu mai are nici un haz). Să fie o alarmă falsă? La cât de indiferenți suntem față de schimbările climatice dramatice, nu mă mai miră nimic. Contează ce fac politicienii de la putere în fiecare țară, crimele ieșite din comun, dacă avem ce mânca și bani de cheltuială pentru distracție…

La Neptun (privire spre sud)

Teribil e ce se întâmplă cu mica populație a Groenlandei, azi: Locuitorii Groenlandei sunt traumatizați de schimbările climatice! Nivel ridicat de alcoolism și rate uriașe de sinucidere. Criza climatică provoacă niveluri de stres și anxietate fără precedent în rândul locuitorilor din Groenlanda, care se luptă să găsească o cale de mijloc între impactul traumatic al încălzirii globale și modul lor de viață tradițional… M-am uitat pe Wikipedia la Groenlanda și am aflat că abia din secolul XV s-a format calota glaciară: În jurul anului 1450 au început să scadă temperaturile, dând startul la ceea ce este cunoscut sub numele de mica eră glaciară: multe meleaguri din Groenlanda au fost abandonate și chiar Islanda era cât pe ce să sucombe. Oasele găsite din această perioadă arată o puternică malnutriție. Mica eră glaciară a forțat vikingii să abandoneze Groenlanda

Groenlanda azi

A fost atunci o apocalipsă? O fi o ciclicitate la mijloc, la 500-600 de ani să se revină la acea Groenlandă mai ospitalieră, fără calotă glaciară, în care vikingii erau ca nimeni alții. Cum arătau acum 500 de ani plajele și așezările costiere ale lumii? Altfel, Groenlanda (teritoriu autonom al Danemarcei) ar avea azi doar… 57.877 de locuitori stabili. Pun pariu că nu știți ce capitală are, am aflat și eu acum: Nuuk!

*

În decembrie 2015 scriam pentru Argeș un text despre apocalipsa prorocită pentru anul 2016. Nu s-a întâmplat nimic în 2016, nici în anii următori, apocalipsa se tot amână. Redau aici o parte din acest text, pentru a conștientiza relativizarea postmodernă a apocalipsei, că nici apocalipsa nu mai e ce a fost, nu are o finalitate globală (ci se manifestă la nivel local sau personal, aleatoriu-„natural”).

Mama natură a pus la cale o invazie a Orientului islamic asupra Occidentului „necredincios”

Anul 2016 se anunță apocaliptic… Întâi, n-ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva chiar mama natură a pus la cale o invazie a Orientului islamic asupra Occidentului „necredincios”, pentru… îmbunătățirea rasei umane.

Faleza de la Neptun (dintre Vila Scriitorilor și Vila Președintelui țării)

Îl auzeam zilele trecute pe N. Manolescu declarând că istoria se repetă ciclic și că și-ar dori să aibă puterea să afle peste o mie de ani cum va arăta omul nou apărut după o eventuală asemenea invazie. Fiindcă omul actual e un rezultat al amestecului ocupanților cu cei cuceriți de-a lungul secolelor, de la Imperiul Roman începând, să zicem. Deci: amestecul civilizațiilor și noul om nou, fiindcă așa vrea mama natură, o chestiune de progres al rasei umane? Tăierile de capete ale creștinilor au continuat secole la rând (la noi Imperiul Otoman și-a făcut de cap până în 1877), acum se poate repeta povestea: din amestecul ocupanților a ieșit omul actual — oare?

Nuferi pe lacul dulce din Neptun

Numai de nu s-ar distruge planeta, înainte de a inventa conflicte militare pentru apariția unui om nou. Apropo, Noul Nostradamus (așa i se spune unui japonez, Ricardo Salazar, de origine peruană; profețiile lui vin prin intermediul „viselor, viziunilor şi al unor voci”) susține că în 2016:

– Între 15 şi 17 mai 2016, la ora locală 02:20, în Puerto Rico, un asteroid gigantic va lovi Pământul. Impactul va fi atât de puternic, încât va provoca cutremure în toată lumea şi tsunami cum n-au mai fost. Peste 1,2 miliarde de oameni vor muri în aceste catastrofe.

– Imediat după aceste evenimente, se vor produce erupţii vulcanice pe tot globul, erupţii care vor degaja cantităţi enorme de cenuşă vulcanică ce se va ridica în atmosferă şi va bloca razele solare să ajungă pe Terra, provocând un fel de „epocă de gheaţă” timp de un an şi dispariţia unor teritorii mari din California.

– În 16 iunie 2016 va izbucni Al Treilea Război Mondial, când Rusia şi China vor ataca SUA.

– În 25 octombrie 2016, alianţa Rusia-China va câştiga cel de-al Treilea Război Mondial.

În timp ce francezul Nostradamus (cel celebru, din secolul al XVI-lea) atrage atenția că în 2016 va avea loc „o mișcare în pantă a pământului, o mare calamitate peste pământurile din Vest”…

Plec la plajă vizavi de Vila Scriitorilor

Liviu Ioan Stoiciu

Fotografia din titlu e realizată de Steffen M. Olsen în Groenlanda de azi; topirea gheții e incredibilă, ai senzația că merg pe ape câinii și sania…


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.