Scrisul virtual ar putea fi o supapă. Reiau blogul, o nouă tentativă. Predicțiile pe anul viitor, ca literatură?

6 min


Motto: Emil Culda: Eu cred că în fiecare zi dăruită de Bunul Dumnezeu avem parte de diverse şi mereu irepetabile prilejuri de trăire şi simţire, în natură, printre oameni, printre cărţi, dimineaţa, seara, noaptea etc. Iar un poet, un om înzestrat cu atâta talent şi sensibilitate, are în mod sigur a ne spune multe. Şi nu despre politică! Vă aşteptăm cu bucurie şi nerăbdare dragă Dle Stoiciu, la cea de a treia …descălecare 😘 în blogregatul primit în grijă şi pentru înţeleaptă cârmuire de la prietenul dvs. 😊

Luni, 31 decembrie 2018. Mă despart de anul 2018 (un an ieșit din comun pentru mine în plan literar) reluând acest blog. Încep cu urarea: Un Nou An, 2019, de bun-augur! Sănătate și bunăstare pe toate planurile!

În 27 decembrie 2018 scriam pe contul meu Facebook: Oaspete de o zi și o noapte, prietenul Laurențiu Barbu (cu iubita lui, Rodica), a ținut cu orice preț să mă lămurească să-mi reiau blogul tip jurnal (www.liviuioanstoiciu.ro) fix la 31 decembrie, zi în care l-am abandonat în 2014 pentru a doua oară (prima oară l-am abandonat în 21 august 2012, după ce am scris în el zilnic; e o arhivă cu comentarii). Asta, după ce a aflat că am de gând să nu mai public nici o carte de aici înainte și dacă tot vreau să mă retrag… Nu știu ce să fac. Laurențiu Barbu e administrator al blogului, el l-a tot ținut deschis, plătind servere-gazdă. Cum nu mă mai interesează deloc politica (ea întreține ura în societatea românească, societate pusă pe baricade adverse de la Revoluție încoace, dar mai ales în ultimii zece ani), mă întreb ce aș putea să scriu pe blogul meu tip jurnal. În condițiile în care literatura originală nu interesează cititorii grăbiți… Oricum, La mulți ani!

Uimitor, am primit o grămadă de încurajări (ieri erau 80 de comentarii, nu mai pun la socoteală like-urile, le mulțumesc tuturor pentru atenția acordată), unul dintre comentariile la această postare, semnat Emil Culda, e cel pus de mine (la această zi de reînceput) drept motto. Să fiu iertat de ceilalți care au scris la postarea mea că nu-i pomenesc aici, comentariile lor generoase pot fi citite la https://www.facebook.com/liviuioanstoiciu.ro.

Încerc să mă apuc de treabă. Între timp am uitat secretele tehnice ale publicării pe blog, probabil că multe din stângăciile mele mă vor enerva într-atât, încât va trebui să cer ajutor. Sigur, stă de pază Laurențiu Barbu (poet; „am făcut Revoluția împreună” la Focșani și în Vrancea; eu am fost „președinte de județ”, instalat cu forța de revoluționari în 22 Decembrie 1989, după 73 de zile m-am retras din funcție și am reintrat în lumea literară a muritorilor de rând; el a rămas la județ în funcții postrevoluționare, până a plecat în Italia). Laurențiu Barbu a pus fotografia nouă pe blog (din arhiva lui, poză realizată în decembrie 2018 la Brașov) și Fișa mea biobibliografică, el se ocupă din mers de partea tehnică și artistică exterioară (dacă pot să spun așa), va aduce îmbunătățiri după propriu-i plac, atunci când va găsi timp (e extrem de ocupat, om de afaceri în domeniul IT).

Voi vedea ce va mai fi. N-am de gând să mă mai omor cu firea (să scriu aici zilnic, așa cum am făcut din 19 februarie 2010 în 21 august 2012; de curiozitate, vezi începutul la https://liviuioanstoiciu.ro/acesta-e-inceputul-%E2%80%93-voi-publica-aici-zilnic-semnificatia-zilei-de-19/). Voi înceta să mai pun presiune asupra propriei mele persoane. E important să-mi activez tot timpul mintea, pe cât posibil, scriind și aici, dar nu într-atât încât să ajung să-mi iau câmpii… Nu știu când voi abandona iar acest blog, nici dacă voi mai avea ce să scriu aici, dacă merită efortul, în particular, să consemnez una, alta. Totuși… Scrisul ar putea fi în continuare o supapă, un loc de eliberare de cel rău din mine (care mă tot îndeamnă să mă exprim). Azi mă lungesc aici, în următoarele consemnări aș putea fi mult mai scurt…

Extraordinar, scriu pe blog pe un laptop nou intitulat AlienWare, cu cap de extraterestru (din divizia Dell), mi l-a pus la punct fiul, Laurențiu (tare priceput în chestiuni IT, nu știu de ce nu are o firmă a lui în acest domeniu; a avut o asemenea firmă ani la rând, dar a desființat-o), vechiul laptop Dell se blochează când îmi e lumea mai dragă (și pierd ce am scris). Apropo, tot isprava fiului: de azi, Doina Popa (mama lui) și-a cumpărat un telefon mobil ultraperformant (Laurențiu l-a ales și i-a instalat programele), poate voi împrumuta de la ea poze de top…

În ultima zi a anului 2018, ar fi de interes o predicție pentru anul viitor. Nostradamus a căzut în desuetudine (neîmplinindu-se majoritatea predicțiilor; de vină putând fi cei ce i le interpretează), la modă e Baba Vanga. Dacă n-ați aflat, auziți: Baba Vanga susține că în anul 2019 se vor produce numeroase cutremure în diferite țări, iar un tsunami va distruge Pakistanul, India, părți din China, Japonia și Indonezia. De asemenea, ea prevede și un colaps economic în Europa, iar despre Rusia spune că va fi lovită de un meteorit uriaș. Mai mult de atât, ea a prezis faptul că se va încerca asasinarea lui Vladimir Putin, iar Trump va suferi o boală misterioasă care îi va provoca greață, traume cerebrale și pierderea auzului. Mai e nevoie să subliniez aici cine e Baba Vanga? Născută Vanghelia Pandeva Dimitrova, după căsătorie Vanghelia Gușterova, Baba Vanga a fost o prezicătoare oarbă bulgară. Și-a petrecut cea mai mare din viață în zona Rupite în munții Kozhuh, Bulgaria. Adepții ei au fost convinși că ea posedă abilități paranormale. Un punct de cotitură în viața ei a fost o furtună care a aruncat-o într-un câmp (această afirmație nu a fost verificată de înregistrările meteorologice sau alte observații din acel moment). Baba Vanga a fost găsită după o lungă căutare, foarte speriată, cu ochii acoperiți de nisip și praf, așa ca nu i-a putut deschide din cauza durerii. Nicio vindecare nu a dat rezultate și a orbit. La 16 ani era deja complet oarbă și, din acel moment, a început să experimenteze o serie de viziuni pe care le-a înțeles mai târziu, fiind predicții despre viitor. Baba Vanga (1911-1996) a început să fie recunoscută în lume datorită succeselor ei în ceea ce a profețit. Baba Vanga a prezis începutul și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, moartea prințesei Diana și atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Sursa

Aceeași știre, pe Daily Mail: Predicțiile celebrei prezicătoare de origine bulgară Baba Vanga, care a „prezis” atentatul sângeros din 11 septembrie 2001, Brexit-ul și ascensiunea grupării teroriste ISIS:

În anul 2019 doi dintre cei mai proeminenți lideri mondiali vor avea probleme, iar președintele rus Vladimir Putin se va confrunta cu o încercare de asasinat, pus la cale chiar de cineva din echipa sa de securitate. Trump își va pierde auzul din cauza unei boli misterioase.

Baba Vanga, care a devenit o figură extrem de cunoscută în rândul teoreticienilor de conspirație, a prevăzut, totodată, un cutremur masiv urmat de tsunami, care va distruge părți mari din Asia, iar Europa se va confrunta cu o criză economică dezastruoasă, scrie Daily Mail.

S-ar putea ca toate astea să de adeverească?

Putin a supraviețuit deja unei încercări majore de asasinat, în 2012, iar acum este înconjurat în permanență de o echipă de lunetiști foarte bine instruită. Totodată, anul 2019 va fi un an greu pentru întreaga Rusie, deoarece Baba Vanga a prezis că un meteorit uriaș va lovi țara.

În ceea ce îl privește pe Donald Trump, președintele american va avea un an dezastruos. Nu numai că va ceda în fața unei boli misterioase care îi va provoca traumatisme cerebrale și pierderea auzului, ci și un membru de-al familiei sale va fi implicat într-un accident de mașină. Sursa

Ce să observ? Că predicțiile ne dezvoltă imaginația și pot fi incluse în regim literar – adică nu trebuie luate în tragic? Literatura atenuează efectele catastrofale dintr-o predicție (dacă s-ar împlini predicțiile Babei Vanga, ar fi ceva de groază – lumea ar lua-o razna cu doi lideri ai celor mai puternice state în derivă, și cu cutremure urmate de tsunami care ar ucide în masă oameni nevinovați și ar produce distrugeri irecuperabile pentru planetă), literatura nu sperie pe nimeni, nu e luată în serios. Așa că e bine să considerăm predicțiile drept literatură de consum. Natural, superstițios cum sunt, închei cu: Doamne ferește să se împlinească predicțiile pe anul 2019 ale Babei Vanga!


1 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Felicitări pentru relansarea blogului.
    Scrisul virtual și distribuirea articolelor în Social Media către audiențe potrivite, către cititorii grăbiți, poate duce la un impact valoros asupra vizionării conținutului online.
    Ca specialist în Socia Media Marketing, pot spune că astăzi oamenii vor să vadă ceea ce le place și ceea ce își doresc, vor totul instant și cât mai comod, dintr-un singur click ei vor să vadă esența, dacă în câteva milisecunde li se captează atenția, ei vor deveni interesați iar dacă le place ceea ce citesc vor distribui către prietenii lor și vor reveni să vadă de fiecare dată când vei publica ceva nou.
    Aceștia se numesc FANI în Social Media, oameni care devin cu timpul ambasadori ai brandului sau persoanei publice pe care o urmăresc. Fanii se adună cu greu. În timp, ei trebuie să aibă o relație diectă cu publisher-ul, cu scriitorul sau cu cel care transmite informația, ei formează energia necesară prin care se creează reputația online, iar impactul conținutului este dat tocmai numărul de oameni interesați care consumă emoțiile transmise prin acel text.

    Spuneam, deci, că avem astăzi posibilitatea să arătăm ceea ce place exact oamenilor care își doresc asta, prin analizarea comportamentului oamenilor în Social Media. De exemplu, o poezie de dragoste poate fi distribuită doar oamenilor cărora le plac poeziile de dragoste, deoarece rețelele sociale știu asta, știu ce ne place și ce ne dorim și automat ne livrează conținutul cel mai potrivit. Este important ca noi, promotorii prin social media, să știm să alegem cele mai bune audiențe, iar prin relansarea blogului Liviu Ioan Stoiciu vom reuși să creăm un nou public din rândul celor cărora le place genul scrierilor lui Liviu Ioan Stoiciu. Ei sunt mulți, foarte mulți… Hai să le arătăm mai multe despre Liviu Ioan Stoiciu.

    Omenirea a ajuns la cel mai ridicat nivel de informare în masă din toate timpurile datorită Social Media, informația vine și pleacă cu viteza luminii iar noi am ajuns să credem că timpul trece mai repede deoarece ritmul nostru biologic este accelerat de tehnologie.

    O carte de poezie arată altfel acum decât arăta odinioară și va arăta altfel în viitor, generațiile se adaptează la tehnologiile noi și nu mai vor să folosească tipare vechi, astazi creatorii de conținut se adaptează generațiilor noi pentru a avea acces la ei și nu invers.

    Acum, a avea un blog și a distribui conținutul lui in Social Media este cel mai potrivit canal de comunicare cu cititorii și creșterea numărului acestora, bibliotecile virtuale au luat avânt în toată lumea iar importanți scriitori deja își publică și își vând cărțile online. Digitalizarea și internetul sunt elemente care transformă scriitorul în publisher și chiar influencer.

    Laurențiu Barbu