Duminică, 30 aprilie 2023. Am iar probleme cu laptopul, nu salvează ceea ce scriu. Sunt nervos la maximum (am început să scriu pentru blogul de față și am pierdut textul). A încercat fiul, Laurențiu, să-l activeze (când a fost la Brașov, de Paști), n-a reușit, m-a trimis la un service IT și nu m-am dus, n-am încredere. Aș fi apelat azi un service, dar e… 1 Mai, e închis peste tot. Acum scriu pe un laptop de mulți ani abandonat, n-are antivirus, n-are „office” la zi (și nu știu să-l instalez pe cel ce mi se afișează) și câte celelalte, că se tot reînnoiește Microsoft.
Am scris azi despre războiul din Ucraina, ajuns în a 431-a zi, am pierdut textul… Ucraina se pregătește să elibereze teritoriile ocupate de ruși (cu drone, armament greu și rachete trimise de puterile militare din NATO, care lovesc la sute de kilometri), în primul rând Crimeea, cică. Toată lumea așteaptă victoria ucrainenilor, vai. Mă tem că nu va fi decât o nouă ocazie de tocat vieți militare și de produs alte pagube colosale Ucrainei. Ieri ucrainenii au lovit cu drone depozite de combustibil ale flotei ruse în Crimeea cu succes, ba chiar au atacat și un sat din granițele Federației Ruse (o fi făcând parte din strategie, să mai distragă atenția). Numai ieri, sâmbătă, ar fi fost uciși 470 de ruși pe frontul de 1200 de kilometri din estul și sudul Ucrainei, anunță armata ucraineană (ar fi fost uciși 190.510 ruși „în luptă”, din 24 februarie 2022, o cifră aproximativă, cu siguranță exagerată, că așa e la război; e o cifră oricum înspăimântătoare în realitate). Distrugerile și pierderile umane inimaginabile care urmează să apară prin contraofensiva ucraineană în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina vor satisface orgoliile celor ce chibițează de pe margine, războiul să trăiască! Mama natură se reglează. Că nu e exclus să treacă și rușii la ofensivă.
Altfel, războiul din Ucraina rămâne în penumbră, „bine că nu e la noi, în România”. În ce mă privește, încerc să fac față „evenimentelor” ce vin peste noi. Acum o lună am primit la Ploiești Marele Premiu „Nichita Stănescu” pentru Poezie (la un festival ajuns la a 33-a ediție; fiecare ediție a avut un laureat cu „marele premiu”, lista celor premiați e impresionantă; e un festival derulat sub egida Academiei Române, cum nu știu să mai fie un altul; Academia Română asigură componența juriului care acordă marele premiu; am observat că Ploieștiul are o grămadă de academicieni, în fel și chip, inclusiv Nichita Stănescu a fost făcut academician după Revoluție, „post-mortem”; tot mari academicieni au fost și ploieștenii Eugen Simion și Geo Bogza, nu mai departe; toți trei m-au vorbit de bine, Eugen Simion a scris admirabil despre cărțile mele din anii 80 ai secolului trecut, iar Nichita Stănescu și Geo Bogza m-au sprijinit moral public în anii când am avut necazuri cu Securitatea și eram „oaia neagră” a regimului; e adevărat, după Revoluție m-am îndepărtat de Eugen Simion, care scuza compromisurile scriitorilor cu Securitatea și PCR, opunându-se oricăror revizuiri literare). Am fost surprins de premiere acum, în 2023: cum de și-au amintit organizatorii de existența mea? Am fost invitat pentru prima oară la Festivalul „Nichita Stănescu”, nu m-am simțit deloc în apele mele…
Ce-a mai fost luna asta? Zăpadă mare la începutul lui aprilie, la care nu prea se mai aștepta nimeni, la noi avea jumătate de metru (a fost o… plăcere să fac noi pârtii până la poartă, în fața casei sau în spatele casei până la gard, la lădița în care pun și câte trei pahare mari cu semințe de floarea soarelui pentru pițigoi; lasă că pentru mierle pun în vase separate crănțănele de pui, cumpărate pentru pisici; apropo, supărare mare pe 13 aprilie, zi cu ghinion, a reapărut ursul care-mi face praf, noaptea, lădița lăsată pe gard cu semințe de floarea soarelui pentru păsările pădurii; deși arunc regulat, tăiate, sfeclă roșie, mere, morcov peste gard pentru căprioare sau mistreți și ar fi avut ce să mănânce, ursul le-a ignorat, el mi-a rupt lădița, de-al naibii; cred că e a… 13-a lădiță ruptă, făcută praf; am agățat în gard o nouă lădiță în aceeași zi, păsările pădurii așteptând pe gard apariția ei, până azi a supraviețuit).
În sfârșit, am fost cu Doina cinci zile la băile sărate calde de la Sângeorgiu de Mureș, Apollo Wellness Club (la câțiva kilometri de Tg. Mureș, spre Reghin; un SPA de lux), în speranța că-mi mai îmbunătățesc durerile de mijloc (lombare) și de gât (cervicale), între 23-28 aprilie. N-a fost rău, m-am bucurat să abuzez de apa caldă sărată (la 36 de grade; cred că am stat în bazin cât pentru un an), de saunele uscată, umedă și infrasaună (la 70-90 de grade), de jacuzzi (cu masaj cu bule de apă) și piscină. La plecare m-am trezit cu alergie la apa sărată (bubițe pe mai tot corpul, care s-au retras la o zi după ce am ajuns acasă) și cu o reactivare a durerilor cervicale, fir-ar să fie – care mă chinuiesc…
***
În 5 aprilie s-a făcut numărătoarea voturilor de la adunările generale ale celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor – Nicolae Manolescu a fost reales cu 92 la sută președinte, previzibil, pentru alți cinci ani. Pentru curioși, iată lista „șefilor” (mai mult sau mai puțin) din cadrul Uniunii Scriitorilor:
Conducerea Uniunii Scriitorilor din România în mandatul 2023 – 2028
Membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România:
Preşedintele U.S.R.: Nicolae Manolescu
Prim-vicepreşedintele U.S.R.: Varujan Vosganian
Filiala Alba – Hunedoara: Cornel Nistea
Filiala Arad: Vasile Dan
Filiala Bacău: Dumitru Brăneanu
Filiala Brașov: Adrian Lesenciuc
Filiala Bucureşti – Literatură pentru Copii şi Tineret: Petre Crăciun
Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară: Radu Voinescu
Filiala București – Dramaturgie: Lucia Verona
Filiala Bucureşti – Poezie: Horia Gârbea
Membru în Consiliul U.S.R.: Liviu Capșa
Filiala Bucureşti – Proză: Aurel Maria Baros
Membru în Consiliul U.S.R.: Ștefan Mitroi
Filiala Bucureşti – Traduceri Literare: Peter Sragher
Membru în Consiliul U.S.R.: George Volceanov
Filiala Chișinău: Teo Chiriac
Filiala Cluj: Irina Petraș
Membru în Consiliul U.S.R.: Ovidiu Pecican
Filiala Craiova: Mihai Firică
Filiala Dobrogea: Angelo Mitchievici
Filiala Iași: Cassian Maria Spiridon
Membru în Consiliul U.S.R.: Marius Chelaru
Filiala Pitești: Nicolae Oprea
Filiala Sibiu: Ioan Radu Văcărescu
Filiala Sud – Est: Florina Zaharia
Filiala Târgu Mureș: Markó Béla
Filiala Timișoara: Cornel Ungureanu
Membru în Consiliul U.S.R.: Marian Odangiu
*
Membrii Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România:
Preşedintele U.S.R.: Nicolae Manolescu
Prim-vicepreşedintele U.S.R.: Varujan Vosganian
Horia Gârbea – Preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie
Aurel Maria Baros – Preşedintele Filialei Bucureşti – Proză
Peter Sragher – Președintele Filialei București – Traduceri Literare
Irina Petraș – Președintele Filialei Cluj Cassian
Cassian Maria Spiridon – Preşedintele Filialei Iaşi
Mircea Mihăieş – din partea Filialei Timişoara
*
Directorii Uniunii Scriitorilor din România:
Consilier: Gabriel Chifu
Director de Programe Interne: Cristian Pătrășconiu
Director de Programe Externe: Răzvan Voncu
Director de Imagine și Comunicare: Horia Gârbea
Director Economic: Stela Pahonțu
Director Administrativ: Dragoș Ursache
La titlu, premiații Festivalului „Nichita Stănescu”, 2023 la Ploiești
0 Comments