Trece și aprilie: mai un premiu literar care te surprinde, mai o baie caldă în apă sărată

6 min


Duminică, 30 aprilie 2023. Am iar probleme cu laptopul, nu salvează ceea ce scriu. Sunt nervos la maximum (am început să scriu pentru blogul de față și am pierdut textul). A încercat fiul, Laurențiu, să-l activeze (când a fost la Brașov, de Paști), n-a reușit, m-a trimis la un service IT și nu m-am dus, n-am încredere. Aș fi apelat azi un service, dar e… 1 Mai, e închis peste tot. Acum scriu pe un laptop de mulți ani abandonat, n-are antivirus, n-are „office” la zi (și nu știu să-l instalez pe cel ce mi se afișează) și câte celelalte, că se tot reînnoiește Microsoft.

Am scris azi despre războiul din Ucraina, ajuns în a 431-a zi, am pierdut textul… Ucraina se pregătește să elibereze teritoriile ocupate de ruși (cu drone, armament greu și rachete trimise de puterile militare din NATO, care lovesc la sute de kilometri), în primul rând Crimeea, cică. Toată lumea așteaptă victoria ucrainenilor, vai. Mă tem că nu va fi decât o nouă ocazie de tocat vieți militare și de produs alte pagube colosale Ucrainei. Ieri ucrainenii au lovit cu drone depozite de combustibil ale flotei ruse în Crimeea cu succes, ba chiar au atacat și un sat din granițele Federației Ruse (o fi făcând parte din strategie, să mai distragă atenția). Numai ieri, sâmbătă, ar fi fost uciși 470 de ruși pe frontul de 1200 de kilometri din estul și sudul Ucrainei, anunță armata ucraineană (ar fi fost uciși 190.510 ruși „în luptă”, din 24 februarie 2022, o cifră aproximativă, cu siguranță exagerată, că așa e la război; e o cifră oricum înspăimântătoare în realitate). Distrugerile și pierderile umane inimaginabile care urmează să apară prin contraofensiva ucraineană în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina vor satisface orgoliile celor ce chibițează de pe margine, războiul să trăiască! Mama natură se reglează. Că nu e exclus să treacă și rușii la ofensivă.

Altfel, războiul din Ucraina rămâne în penumbră, „bine că nu e la noi, în România”. În ce mă privește, încerc să fac față „evenimentelor” ce vin peste noi. Acum o lună am primit la Ploiești Marele Premiu „Nichita Stănescu” pentru Poezie (la un festival ajuns la a 33-a ediție; fiecare ediție a avut un laureat cu „marele premiu”, lista celor premiați e impresionantă; e un festival derulat sub egida Academiei Române, cum nu știu să mai fie un altul; Academia Română asigură componența juriului care acordă marele premiu; am observat că Ploieștiul are o grămadă de academicieni, în fel și chip, inclusiv Nichita Stănescu a fost făcut academician după Revoluție, „post-mortem”; tot mari academicieni au fost și ploieștenii Eugen Simion și Geo Bogza, nu mai departe; toți trei m-au vorbit de bine, Eugen Simion a scris admirabil despre cărțile mele din anii 80 ai secolului trecut, iar Nichita Stănescu și Geo Bogza m-au sprijinit moral public în anii când am avut necazuri cu Securitatea și eram „oaia neagră” a regimului; e adevărat, după Revoluție m-am îndepărtat de Eugen Simion, care scuza compromisurile scriitorilor cu Securitatea și PCR, opunându-se oricăror revizuiri literare). Am fost surprins de premiere acum, în 2023: cum de și-au amintit organizatorii de existența mea? Am fost invitat pentru prima oară la Festivalul „Nichita Stănescu”, nu m-am simțit deloc în apele mele…

Ce-a mai fost luna asta? Zăpadă mare la începutul lui aprilie, la care nu prea se mai aștepta nimeni, la noi avea jumătate de metru (a fost o… plăcere să fac noi pârtii până la poartă, în fața casei sau în spatele casei până la gard, la lădița în care pun și câte trei pahare mari cu semințe de floarea soarelui pentru pițigoi; lasă că pentru mierle pun în vase separate crănțănele de pui, cumpărate pentru pisici; apropo, supărare mare pe 13 aprilie, zi cu ghinion, a reapărut ursul care-mi face praf, noaptea, lădița lăsată pe gard cu semințe de floarea soarelui pentru păsările pădurii; deși arunc regulat, tăiate, sfeclă roșie, mere, morcov peste gard pentru căprioare sau mistreți și ar fi avut ce să mănânce, ursul le-a ignorat, el mi-a rupt lădița, de-al naibii; cred că e a… 13-a lădiță ruptă, făcută praf; am agățat în gard o nouă lădiță în aceeași zi, păsările pădurii așteptând pe gard apariția ei, până azi a supraviețuit).

Cu un pahar de apă carbogazoasă

În sfârșit, am fost cu Doina cinci zile la băile sărate calde de la Sângeorgiu de Mureș, Apollo Wellness Club (la câțiva kilometri de Tg. Mureș, spre Reghin; un SPA de lux), în speranța că-mi mai îmbunătățesc durerile de mijloc (lombare) și de gât (cervicale), între 23-28 aprilie. N-a fost rău, m-am bucurat să abuzez de apa caldă sărată (la 36 de grade; cred că am stat în bazin cât pentru un an), de saunele uscată, umedă și infrasaună (la 70-90 de grade), de jacuzzi (cu masaj cu bule de apă) și piscină. La plecare m-am trezit cu alergie la apa sărată (bubițe pe mai tot corpul, care s-au retras la o zi după ce am ajuns acasă) și cu o reactivare a durerilor cervicale, fir-ar să fie – care mă chinuiesc…

La Sângeorgiu de Mureș

***

În 5 aprilie s-a făcut numărătoarea voturilor de la adunările generale ale celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor – Nicolae Manolescu a fost reales cu 92 la sută președinte, previzibil, pentru alți cinci ani. Pentru curioși, iată lista „șefilor” (mai mult sau mai puțin) din cadrul Uniunii Scriitorilor:

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România în mandatul 2023 – 2028

Membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România:

Preşedintele U.S.R.: Nicolae Manolescu

Prim-vicepreşedintele U.S.R.: Varujan Vosganian

Filiala Alba – Hunedoara: Cornel Nistea

Filiala Arad: Vasile Dan

Filiala Bacău: Dumitru Brăneanu

Filiala Brașov: Adrian Lesenciuc

În drum spre Sângerogiu de Mureș ne-am oprit la Sighișoara – Doina Popa

Filiala Bucureşti – Literatură pentru Copii şi Tineret: Petre Crăciun

Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară: Radu Voinescu

Filiala București – Dramaturgie: Lucia Verona

Filiala Bucureşti – Poezie: Horia Gârbea

Membru în Consiliul U.S.R.: Liviu Capșa

Filiala Bucureşti – Proză: Aurel Maria Baros

Membru în Consiliul U.S.R.: Ștefan Mitroi

Filiala Bucureşti – Traduceri Literare: Peter Sragher

Membru în Consiliul U.S.R.: George Volceanov

Filiala Chișinău: Teo Chiriac

Filiala Cluj: Irina Petraș

Membru în Consiliul U.S.R.: Ovidiu Pecican

Filiala Craiova: Mihai Firică

Filiala Dobrogea: Angelo Mitchievici

Filiala Iași: Cassian Maria Spiridon

Membru în Consiliul U.S.R.: Marius Chelaru

Filiala Pitești: Nicolae Oprea

Filiala Sibiu: Ioan Radu Văcărescu

Filiala Sud – Est: Florina Zaharia

Filiala Târgu Mureș: Markó Béla

Filiala Timișoara: Cornel Ungureanu

Membru în Consiliul U.S.R.: Marian Odangiu

*

Membrii Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România:

Preşedintele U.S.R.: Nicolae Manolescu

Prim-vicepreşedintele U.S.R.: Varujan Vosganian

Horia Gârbea – Preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie         

Aurel Maria Baros – Preşedintele Filialei Bucureşti – Proză

Peter Sragher – Președintele Filialei București – Traduceri Literare

Irina Petraș – Președintele Filialei Cluj Cassian

Cassian Maria Spiridon – Preşedintele Filialei Iaşi

Mircea Mihăieş – din partea Filialei Timişoara

*

Directorii Uniunii Scriitorilor din România:

Consilier: Gabriel Chifu

Director de Programe Interne: Cristian Pătrășconiu

Director de Programe Externe: Răzvan Voncu

Director de Imagine și Comunicare: Horia Gârbea

Director Economic: Stela Pahonțu

Director Administrativ: Dragoș Ursache

La titlu, premiații Festivalului „Nichita Stănescu”, 2023 la Ploiești


0 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.