Sâmbătă, 28 august 2010. România e în toate felurile acum, „după descentralizare” (ultima năzbâtie, au fost preluate spitalele mari la consiliile judeţene sau la primării; numai Dumnezeu ştie cu ce preţ). În cultură, lucrurile s-au aşezat de ani de zile într-un fel – consiliile judeţene şi primăriile editează reviste literare, de exemplu. Numai că nu e o regulă, depinde de minţile deschise ale celor ce conduc judeţele şi oraşele din ţară, aleşi de electorat, dintr-un partid sau altul. În convorbirea cu poeta, criticul şi traducătoarea Ştefania Plopeanu Mincu am înţeles că o nouă revistă a căzut victimă actualei incompetenţe a Guvernului Boc şi a celebrei Ordonanţe de urgenţă 63 / 2010, de concediere a bugetarilor la grămadă (îndeosebi din cultură, cultura fiind bătaia de joc a tuturor guvernanţilor postcomunişti), nu contează că există bani în contul instituţiilor să-i păstreze în continuare. E vorba de revista Tomis din Constanţa, editată de Primăria Constanţa (şi Consiliul local Constanţa). Gata, Primăria Constanţa a tăiat editarea revistei Tomis prima de pe listă, în numele OUG 63, „cereţi socoteală la Guvern, la Bucureşti, nu la noi”. Nu pot să cred că un primar jurnalist (cum e Radu Mazăre) poate fi atât de limitat şi de nesimţit, încât a hotărât să închidă revista Tomis, care anul acesta, de reţinut, a împlinit 45 de ani de apariţie neîntreruptă! Constănţeanca Ştefania Plopeanu (colaboratoare permanentă a revistei, deţinea cronica literară) m-a asigurat că revista Tomis nu cheltuia nici 200 de milioane de lei vechi pe an, dar că în scripte se scria că primeşte 2 miliarde de lei vechi pe an, ceea ce înseamnă că autorităţile locale făceau inginerii financiare în spatele revistei şi că n-ar strica să se verifice în buzunarele cui dispăreau 800 de milioane de lei vechi pe an! O dată anunţat falimentul revistei, a apărut un nou redactor-şef, Dan Mihuţ, foto (profesor de engleză, autor al unui volum de versuri), în locul lui Bogdan Papacostea, nou redactor-şef care s-a angajat „să facă acrobaţii”, să găsească unde o şti măcar pentru încă un număr de revistă bani să apară Tomis. Ciudat destin pentru o revistă literară, să dispară la împlinirea a 45 de ani de apariţie neîntreruptă – coincidenţă, ea dispare imediat după sinuciderea consilierului ei editorial (fost redactor-şef), poetul George Vasilievici.
Apropo de Cultură, deschid o paranteză. Ultima bombă a Guvernului Boc s-a anunţat chiar azi, că vor fi disponibilizaţi 600 de angajaţi din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii (nici un om din cadrul ministerului, atenţie, nu va fi dat afară)! 600! „Vom face o restructurare in luna septembrie. Urmeaza sa discutam cu directorii teatrelor si muzeelor subordonate ministerului si in jur de 600 de persoane vor fi disponibilizate din sistem. Asta inseamna 10-11% din actualul personal”, a precizat ministrul Kelemen Hunor, foto, potrivit NewsIn. Altă agenţie, Mediafax, comentează la fel: Reprezentantii ministerului au declarat ca 600 de angajati sunt vizati de restructurarea din perioada urmatoare. Asta inseamna 10% si 12% din totalul angajatilor din Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN). Vor fi afectate institutiile de cultura din subordinea Ministerul Culturii (teatre, muzee etc.), dar nu se va reduce din personalul artistic sau de specialitate, de exemplu actori sau muzeografi. Nici o vorbă de scriitorii care sunt angajaţi (chiar conduc) direcţii de cultură judeţene, de genul George Vulturescu la Satu Mare, Petru Cimpoeşu la Bacău sau Adrian Alui Gheorghe la Neamţ – nu vor fi ei afectaţi, vor fi subordonaţii lor, între ei sunt şi scriitori… Interesantă sublinierea ministrului Culturii (care e scriitor), că nu se va atinge de actori şi de muzeografi – cum de a uitat de scriitori? Mă gândesc la Muzeul Naţional al Literaturii din Bucureşti, pasat de minister cu ani în urmă (deşi e naţional) Primăriei Capitalei – sunt aici scriitori angajaţi, nu muzeografi, gândirea administrativă legată de disponibilizări e aceeaşi: vor fi daţi afară scriitorii şi păstraţi muzeografii? Nu mai ştiu nimic de soarta ingrată a MNLR (el n-are sediu, sediul e câştigat în instanţă de proprietarul imobilului în care MNLR îşi are sediul, şi MNLR are director interimar). La un moment dat citeam în presă că MNLR va intra în subordinea… Bibliotecii Municipale Bucureşti, ceea ce mi s-a părut a fi o aberaţie, muzeul având statut de instituţie naţională… Închid paranteza.
***
Primesc la grămadă pe e-mail de la Dan Mircea Cipariu (el are o agendă de adrese de e-mail impresionantă) o „Scrisoare nedeschisă încă” semnată de maestrul Şerban Foarţă, foto – pe care o public mai jos (subscriind apelului său; puteţi semna şi dumneavoastră acest apel de bun simţ, dacă vă interesează), împreună cu mesajul care o însoţeşte:
AgenţiadeCarte.ro publică în exclusivitate “SCRISOARE NEDESCHISĂ ÎNCĂ”, scrisă de scriitorul Şerban Foarţă şi adresată Preşedintelui PNL Crin Antonescu şi Preşedintelui PSD Victor Pomta. Cei care aderă la solicitarea de solidaritate între liderii opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta, pot confirma în comentariile asupra acestui text sau scriind pe adresa de email a AgenţieideCarte.ro (cipariu@yahoo.com). AgenţiadeCarte.ro sprijină demersul public al scriitorului Şerban Foarţă pentru responsabilizarea unei opoziţii unite. http://www.agentiadecarte.ro/2010/08/exclusivscrisoare-nedeschisa-inca-scrisa-de-scriitorul-serban-foarta-si-adresata-presedintelui-pnl-crin-antonescu-si-presedintelui-psd-victor-pomta
SCRISOARE NEDESCHISĂ ÎNCĂ
Stimate domnule Crin Antonescu,
Stimate domnule Victor Ponta,
Ordinea în care vă numesc e una alfabetică, desigur; dezordinea la care (cu voie, fără voie) contribuiţi şi Dvs, e una analfabetică la culme.
Nu fac parte dintre indivizii care umplu, seară de seară, micile ecrane (sau… ecranii!) şi nu vorbesc decât în nume propriu.
Iată, pe scurt, cam despre ce e vorba, domnilor Crin şi Victor: aveţi nu doar o şansă unică, se pare, dată fiind degringolada actualei noastre guvernări, dar şi datoria istorică, aş zice, s-o măturaţi, cât mai e timp, de la Putere.
Or, Dvs vă tot hârjoniţi, făcând caz de marile principii doctrinare pe care vreţi să le întruchipaţi.
Dacă unul e pe cale să se-nece şi vă stă-n putere să-l salvaţi, nu cred că, înainte să o faceţi, îl întrebaţi dacă-i de dreapta sau de stânga!
Actualii noştri guvernanţi (sau guvernante) vă râd în nas, domnilor „cu principii”, deoarece aceştia n-au niciunul: nu sunt de dreapta, nici de stânga, ci de dedesubt, ca orice mafie.
Nu ştiu ce vă împiedică, de fapt – egolatria, vanitatea sau capriţul?! –, să vă daţi mâna temporar, alcătuind, cu ajutorul a vreo zece transfugi ai coaliţiei guvernamentale, o majoritate aptă să-i imprime acestei ţări în comă un alt curs.
Altminteri, fără să vreau să cad în vorbe mari, va trebui, odată, să răspundeţi nu numai în faţa Istoriei (cu „I” majuscul), dar şi în faţa unui derizoriu viitor electoral al Dvs şi al partidelor pe care le conduceţi.
În aşteptare, – Şerban Foarţă, scriitor (membru al niciunui partid politic, nici în trecut, nici azi)
PS. Vă reamintesc, în fiecare sâmbătă public pe Jurnalul de Vrancea Online (ziar pe care-l actualizez-editez singur, de un an), la Opinii, texte de atitudine care sunt şi în spiritul „Scrisorii nedeschise” de mai sus… Vă dau aici ultimele linkuri (din luna august), poate găsiţi timp să le citiţi:
Altfel, găsiţi toate articolele mele de atitudine din Jurnalul de Vrancea Online aliniate la http://www.jurnaluldevrancea.ro/opinii/liviu_ioan_stoiciu/index.1.html
PS. 2. Public şi azi (am publicat aici câte 9 în ultimele trei zile) fotografii primite de la poetul Aurel Sibiceanu, făcute la Colocviul naţional al optzeciştilor de la Piteşti („Generaţia ’80 la maturitate”), din 27-29 mai 2010 (fiecare fotografie poate fi mărită dând click pe ea de trei ori).
Pai,dle liviu ioan stoiciu:sinteti in mare eroare ca de atitea ori in ceea ce ii priveste pe Dnii george vulturescu ori Adrian Alui Gheorghe!Si unul si celalalt fac parte din mecanismele puterii,ling mina stapinului ce le arunca o coaja de piine…Nu-i mai cainati atita…
Trebuie privit din alta perspectiva si anume mcdonalizarea ce face ravagi global, unde in Ro a mai existat o farâma de rezistenta culturala si cu persoane supuse stapâniri fie in comunism fie dupa in actuala aberatie de neobolsevism. Ma tem ca bataia este mult mai lunga si perversa asa cum stiu numa bolsevici sa o faptuiasca….
You’re a happy geezer I have to point out.
I’d come to give carte blanche with you on this. Which is not something I usually do! I really like reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!
abia acum aflu ca revisa Tomis a fost desfiintata.Sunt indignata,nu-migasesc cuvintele,o revita emblema pentru spatiul dobrogean cu o activitate foate lunga ,nu stiu anul cand afost infiintata ,dar o citesc de cand aveam 14 ani,si cu intreruperi dupa revolutie ,cand a aparut in format nousi am vrut sa public si eu in revista dar persoana pe care am contactat-o nu era interesata sas faca ceva pentru mine.Dar am avut mereugandul ca este deschisa ceva unde pot publica atunci cand voi considerra ca este ceva care merita publicat acum si aceqasta lipseste,noi cei tinerice cale mai avem sa publicam nuvelele noastrede inceput?Cu alte cuvinte unde ne vom face inceputul in aparitiilor primelor noasre scrieri literare daca lipsesc revistele care acordao sansa sa publice tinerii!