Miercuri, 15 decembrie 2010. Rămân la şedinţa trimestrială a Consiliului Uniunii Scriitorilor din România-USR, de ieri. În „informarea” sa, preşedintele USR, Nicolae Manolescu, la punctul întâi, legat de sediul USR, Casa Monteoru (cu care se confundă USR, Casa Monteoru e pe sigla USR), nu a pomenit nimic de intervenţia unui parlamentar PSD, pe nume Cornel Itu, care a luat apărarea USR în scandalul rămânerii USR fără sediu, atrăgând atenţia că statul are obligaţia să-i dea o clădire reprezentativă în locul Casei Monteoru, retrocedată. Pe mine m-a sesizat întâi Alexandru Petria pe e-mail de această atitudine, apoi Dan Mircea Cipariu, care a publicat pe 7 decembrie pe „agentiadecarte.ro” declaraţia politică a deputatului PSD Cornel Itu, intitulată semnificativ „Uniunea Scriitorilor este în pericol”. Până azi eu am tăcut, sperând să aflu mai multe despre acest demers public parlamentar, cu atât mai mult cu cât era făcut de un PSD-ist, care e şi preşedinte executiv la PSD Cluj, ales în vara acestui an şi vicelider al Grupului PSD-PC pe Ardeal în Camera Deputaţilor (şi e vechi preşedinte la PSD Dej). N-am reuşit să aflu de ce e preocupat necunoscutul Cornel Itu de situaţia pierderii sediului USR, şi nu parlamentarii PDL Radu F. Alexandru şi UDMR, Mako Bela, de exemplu, amândoi membri ai USR! În schimb, am aflat de pe Internet că deputatul Cornel Itu e un om suspect de bogat (e şi preşedintele Fotbal Club Unirea din Dej, satelit al CFR Cluj). La un moment dat, în iunie 2009, România liberă titra: „Clanul Itu, noua generaţie de baroni PSD” (subintitulat: „Trei fraţi din Dej au constituit o reţea politico-economică după modelul republicilor Mazăre şi Oprişan”). Motiv pentru care m-am abţinut să-l pomenesc aici, detestând politizarea subiectelor. Totuşi… N-am uitat că deputatul Cornel Itu a semnat o declaraţie politică (susţinută pe 6 septembrie în Parlament, cu efect zero; dar gestul contează) şi cu altă ocazie, când a protestat împotriva suprataxării drepturilor de autor şi a susţinut o grevă fiscală a creatorilor (la care s-a renunţat; cei curioşi o pot citi pe http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/deputatul-cornel-itu-sustine-in-parlamentul-romaniei-greva-fiscala-a-creatorilor/; interesant, se atrăgea atenţia pe site că Scriitorul Alexandru Petria l-a convins pe deputatul din circumscripţia lui electorală să sprijine în Parlamentul României greva fiscală iniţiată de semnatarii Scrisorii de Protest “Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”). Probabil că tot Alexandru Petria (nu numai scriitor onest, ci şi un ziarist incomod din Beclean-Bistriţa, la un moment dat avea un trust de presă influent) l-a determinat pe Cornel Itu să susţină şi declaraţia politică intitulată „Uniunea Scriitorilor în pericol”. V-o redau (cu titlul dat probabil de Dan Mircea Cipariu: „Deputatul Cornel Itu le-a cerut Preşedintelui Băsescu şi Premierului Boc să găsească o soluţie pentru un sediu al Uniunii Scriitorilor din România”):
Uniunea Scriitorilor este pe cale să-şi piardă sediul, Casa Monteroru de pe Calea Victoriei, proprietate a Primăriei Municipiului Bucureşti şi dată în folosinţă scriitorilor, care este revendicată de Ioana Angelescu şi Nora-Geta Angelescu Monteoru.
După informaţiile pe care le-am primit, Uniunea Scriitorilor mai poate să rămână în Clădirea Monteoru până în martie 2011, şi asta doar fiindcă este interzisă prin lege evacuarea chiriaşilor pe timp de iarnă. (…)
Situaţia este intolerabilă pentru orice om responsabil, care se gândeşte nu numai la prezent, ci are în vedere perspectivele viitorului. Uniunea Scriitorilor merită un sediu deosebit, care să cinstească contribuţia ei la dezvoltarea spiritualităţii României.
După opinia mea, chestiunea fiind, fără nici o exagerare, de importanţă naţională, se impune implicarea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a premierului Emil Boc în găsirea cât mai grabnică a unei soluţii mulţumitoare.
Ar fi pervers să ne amintim de cultură doar în campania electorală sau când moare câte un scriitor cunoscut. Fără un sediu adecvat, Uniunea Scriitorilor este într-un pericol mortal.
Cornel Itu, deputat PSD (foto; citiţi întregul text, de curiozitate, cu introducere cu tot pe http://www.agentiadecarte.ro/2010/12/deputatul-cornel-itu-le-a-cerut-presedintelui-basescu-si-premierului-boc-sa-gaseasca-o-solutie-pentru-un-sediu-al-uniunii-scriitorilor-din-romania/)
O declaraţie de bun simţ, chiar dacă e exclusiv politică (citită pe 7 decembrie probabil în faţa unor bănci goale din Parlament, ignorată), la care ar fi trebuit să adere întreaga opoziţie parlamentară (şi îndeosebi liberalii, în frunte cu Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR; dar nu l-am auzit nici pe el la şedinţa de Consiliu al USR pomenind de această declaraţie politică). În definitiv, chiar aşa trebuie pusă chestiunea: statul are obligaţii faţă de scriitorii români, chiar nu le poate oferi un sediu reprezentativ, în locul Casei Monteoru, retrocedată? În aceleaşi condiţii, cum i s-a dat USR Casa Monteoru: „în folosinţă pentru 49 de ani”, cu o chirie accesibilă… Vă daţi seama, din 7 decembrie a trecut exact o săptămână până la şedinţa trimestrială a Consiliul USR – şi nici măcar la Consiliul USR nu s-a pomenit de declaraţia politică a deputatului Cornel Itu. Are trecere un PSD-ist (şi „baron”) la Traian Băsescu şi Emil Boc, să-i determine să se ocupe de rezolvarea unui nou sediu pentru USR? Deocamdată Boc a rezolvat cheltuielile USR cu toate revistele care sunt proprietate a USR. Poate dă Dumnezeu şi rezolvă chestiunea noului sediu al USR însuşi Băsescu, cel mult hulit.
Am primit pe e-mail azi Hotărârea de Guvern din 8 decembrie 2010, de la Aura Christi, redactorul-şef al revistei Contemporanul (fericită că e printre beneficiarii banilor publici), Hotărâre semnată de Emil Boc, premierul care dă bani în vremuri grele pentru susţinerea unor reviste de cultură (cu lista lor exactă, cu sumele acordate fiecărei publicaţii, inclusiv cu titlurile revistelor minorităţilor), publicată în Monitorul oficial pe 9 decembrie. Daţi click pe HOTARARE fonduri MCC conte (şi iar click pe dreptunghiul apărut).
Las pentru mâine cele promise ieri aici, amănunte despre voturile date la Consiliul USR de marţi pentru bugetul USR şi pentru juriile Premiilor USR.
***
În 13 decembrie au început „Zilele Scriitorilor Români” (ediţia I), habar nu am din a cui iniţiativă (din păcate nu le-am văzut mediatizate): În perioada 13-16 decembrie, Uniunea Scriitorilor din România organizează Zilele Scriitorilor Români, un proiect ce include o zi de club (13 decembrie, o întâlnire cu Nora Iuga în Club A), o zi aniversară (14 decembrie, lansarea volumului fotoreporterului Ion Cucu şi aniversarea unor scriitor români), o zi de conferinţe (15 decembrie, Gabriela Adameşteanu şi Livius Ciocârlie) şi o zi de lecturi (16 decembrie, program al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti) – citiţi amănunte pe http://www.uniuneascriitorilor.ro/noutati.php
Reţineţi, mâine, joi, 16 decembrie, ora 11, la Sala Oglinzilor, la sediul USR, la Casa Monteoru, la „Ziua Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti” – lecturi ale unor poeţi şi prozatori (aţi citit bine, şi prozatori), membri ai ASB – daţi click şi pe http://www.agentiadecarte.ro/2010/12/ziua-asociatiei-scriitorilor-din-bucuresti/, eventual, să vedeţi lista lor (public afişele acestor „Zile ale Scriitorilor” – daţi click pe ele, să le măriţi, să le puteţi citi; şi o fotografie cu Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei Poezie a ASB).
LIS JURNAL nu-i doar Jurnal.
Nu-i doar o Informare Culturală, Personal filtrată, măiestru.
E Firul (la Internet raportat) de pai: Salvator (se exclude indirecţia, indiscreţia, din start) !
Ce interese îl mână, cine-i dictează ce şi cum (corn)el să procedeze. E sau nu e un dar grecesc în faţa fortului USR?