Acum rege e COVID-19

6 min


Marți, 27 octombrie 2020. Ce să mai spun? Trăim de azi pe mâine cu spectrul unui nou coronavirus care își vede de drum. Eu fac parte dintre cei pesimiști, nu cred în sfârșitul lumii din cauza acestui COVID-19. Ba îi dau dreptate și unui politician, care declara ieri: Guvernul Orban și trompetele lui răspândesc ideea că toți cei care contestăm măsurile pe care le-au luat suntem niște negaționiști ai existenței COVID-19! Greșit! Și noi, cei care punem sub semnul întrebării felul în care ei luptă cu COVID-19, știm că virusul există și că trebuie să ne protejăm. Cu ce nu suntem noi de acord este insistența guvernului PNL de a lua aceleași măsuri care de 7 luni nu dau rezultate. Am respectat tot ce ne-au spus: am stat 2 luni închiși în casă ieșind câte 2 ore dimineața și 2 seara. Am sacrificat educația copiilor. Lucrăm de acasă! Nu mai mergem la cafenea! Și cu ce rezultate?

Ion Iancuț

Și continuă: Văd că acum au început din nou cu închideri și izolări în masă. Eu cred că izolarea și carantinarea masivă are urmări în societate mult mai dramatice decât eventuala infectare a câtorva dintre noi. În primul rând, distruge relațiile umane, care și așa se stabilesc atât de greu. În al doilea rând, distruge economia prin introducerea panicii și scăderea consumului. Nu în ultimul rând, izolarea în case combinată cu un nivel ridicat al stresului va produce scăderi dramatice de imunitate ceea ce, în momentul în care vom ieși din case, ne va face vulnerabili la orice virus sau microb. Și așa deschidem un cerc vicios care nu se mai închide niciodată!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe contul său Facebook (https://www.facebook.com/tariceanu/posts/4139497512731699).

Ștefan Pelmuș

Personal, sunt consternat în continuare de amploarea nebuniei colective legate de noul coronavirus în țările Uniunii Europene, nu numai în România. Iar s-au închis teatrele, cinematografele, iar au fost interzise concertele și manifestările literare, chiar dacă se respectă interdicțiile, toată lumea poartă mască și ține distanță fizică unul de celălalt. Apropo de manifestările literare. Sunt afectat moral – pe 29 octombrie ar fi trebuit să-mi lansez prin Biblioteca Municipală Adjud (la Adjud, știți, am eu casa părintească; casa e o ruină, dar locuiește aici în casa lui nouă fratele Marian), în spațiu public, antologia Stricarea frumuseții (apărută în Colecția Poeți Laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”). Ghinion pentru mine, antologia asta a fost blocată de „pandemia” declanșată din martie până azi, mâine, poimâine. Stau cu stocul de carte netrimis prin Poșta Română (cartea are 300 de pagini și nu intră într-o cutie poștală). Toate manifestările literare au fost anulate anul ăsta, speram să dăruiesc antologia mea „față în față” prietenilor. Ieri directoarea Bibliotecii Adjud, Tatiana Valea, m-a anunțat că a primit hârtie scrisă de la centru că i se interzice să organizeze vreo manifestare literară… Dacă nu ascultă, se va trezi cu doar penal pentru… „zădărnicirea combaterii bolilor”! Îmi fac iar cruce.

Iosif Iser

Alt caz, Gala Scriitorii Anului (ajunsă la ediția a V-a), la Iași, care ar fi trebuit să aibă loc în 5-6 noiembrie 2020. Premiile  Scriitorul lunii / Scriitorul anului sunt un proiect al Uniunii Scriitorilor din România, sub egida Primăriei Municipiului Iași (primar: Mihai Chirica) și în organizarea Casei de Cultură „Mihai Ursachi” (director: Adi Cristi). Uniunea Scriitorilor și juriul (academicianul Nicolae Manolescu – Președinte, Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu) și-au făcut datoria, au premiat 12 scriitori pentru fiecare lună, începând cu noiembrie 2019 și terminând cu octombrie 2020. Astfel:

• Scriitorul lunii noiembrie 2019: Livius Ciocârlie, pentru republicarea, cu adăugiri substanțiale, a două cărți de raftul întâi: Mari corespondențe și Bătrânețe și moarte în mileniul trei.

• Scriitorul lunii decembrie 2019: Nora Iuga, pentru creativitatea artistică dovedită în mai multe genuri literare și pentru buna receptare a cărților ei în spațiul cultural românesc și în cel de limbă germană.

• Scriitorul lunii ianuarie 2020: Ileana Mălăncioiu, pentru împlinirea unei vârste semnificative și pentru excelența creației sale poetice, aflată în faza antologiilor de autor și omologată de critică, de publicul avizat și de canonul școlar.

• Scriitorul lunii februarie 2020: Liviu Ioan Stoiciu, pentru împlinirea vârstei de 70 de ani și pentru apariția antologiei Stricarea frumuseții (Editura ROCART), ca laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

• Scriitorul lunii martie 2020: Linda Maria Baros, pentru: traducerile sale din poezia contemporană, materializate în volume și în paginile revistei Luceafărul de dimineață; traducerile în limba franceză din creația scriitorilor români de azi; calitatea și originalitatea creației ei poetice; promovarea la cel mai înalt nivel a literaturii române în spațiul francofon.

• Scriitorul lunii aprilie 2020: Cristian Pătrășconiu, pentru cele patru volume publicate recent la Editura Universității de Vest, două de interviuri: Comunismul de apoi și De taină; și două volume colective: Marea Unire. Prima sută și Treizeci, anii de după, acestea din urmă reunind contribuțiile la suplimentele tematice ale României literare, realizate tot de Pătrășconiu.

• Scriitorul lunii mai 2020: Alexandru Călinescu, pentru volumul consistent de publicistică și atitudine intelectuală Instantanee cu final deschis, apărut la Editura Junimea.

Ștefan Câlția

• Scriitorul lunii iunie 2020: Vasile Igna, pentru antologia de autor Cartea din vis, apărută la Editura Școala Ardeleană și cuprinzând 50 de ani de poezie: 1969-2019.

• Scriitorul lunii iulie 2020: Ioan T. Morar, pentru volumul de recuperare a istoriei recente Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri cu cenzura comunistă, apărut la Editura Polirom.

• Scriitorul lunii august 2020: Sorin Lavric, pentru volumul de altitudine intelectuală Defazarea sufletească și alte eseuri, apărut la Editura Ideea Europeană.

• Scriitorul lunii septembrie 2020: Viorel Padina, pentru reeditarea, la Editura Cartea Românească, a originalului volum de poezie Poemul de oțel (cu o secțiune de versuri inedite), la aproape trei decenii de la prima ediție.

• Scriitorul lunii octombrie 2020: Mihai Zamfir, în pragul împlinirii vârstei de 80 de ani, pentru întreaga operă și pentru cele două volume publicate în 2020: romanul În așteptare (Editura Polirom) și Alt jurnal indirect (Editura Spandugino).

Vezi https://uniuneascriitorilor.ro/2020-01-29-scriitorul-anului-editia-a-v-a  

Constantin Piliuță

„Pandemia” a anulat Gala „față în față”. Gala Scriitorii Anului va avea loc anul acesta în condiții de pandemie, într-un format online, au anunțat Uniunea Scriitorilor din România și Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, organizatorii celei de-a V-a ediții a Galei Scriitorii Anului. Evenimentul online va avea loc pe data de 06 noiembrie 2020, începând cu ora 18.00. Festivitatea de premiere a celor 12 scriitori va putea fi urmărită pe pagina oficială de Facebook a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași (https://www.facebook.com/culturacopou), pe posturile de televiziune TVR 3 (https://www.tvrplus.ro/live/tvr-iasi) și Tele Moldova (https://www.telemoldovaplus.ro/live/), precum și pe site-urile acestora. Din cei 12 scriitori premiați în lunile Octombrie 2019 – Noiembrie 2020 doar unul va fi ales Scriitorul Anului. Nu-mi dau seama cum se va face premierea, în absența celor 12 premiați cu Scriitorul lunii și a juriului. Pentru mine n-au nici un haz manifestările… online.

Rudolf Negely

Anul 2020 a fost compromis la nivel de „act cultural”, s-a ales praful de orice iluzie, artiștii independenți sunt cu economiile epuizate (actori, muzicieni). Altfel, revistele literare au apărut nesmintit tot anul (chiar dacă n-au decât cititori scriitori), au apărut și cărți noi, inclusiv originale (dar au fost date peste cap de interzicerea celor două târguri de carte Bookfest, de vară timpurie, și Gaudeamus, de toamnă târzie). Dumnezeu cu mila legat de ceea ce va urma. Acum rege e COVID-19.

Ilustrația din titlu: Jules Perahim.


0 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.