În ultimii ani populația stabilă a României a scăzut cu 2,5 milioane? Un milion e de negăsit. Reabilitarea farmecului: poezii de Andreea Brumaru

4 min


Joi, 2.02.2012. Ne-am întors în România anului 1966, la un an după ce a preluat Ceaușescu puterea: am rămas aproximativ 19 milioane de români – deși știam că suntem aproape 22 de milioane (acum 10 ani eram 21,68 milioane de români). Ne împuținăm dramatic. Recensământul populației din octombrie 2011, prelucrat de Institutul Național de Statistică-INS pune mari semne de întrebare, aflați fiind în an electoral. A fost dat de gol în ianuarie 2012 un comentariu secret al președintei Camerei Deputaților, Roberta Anastase, la vârful PDL, că PDL are ocazia acum să redeseneze colegiile electorale în așa fel, încât PDL (și partidele din coaliție) să păstreze puterea și după alegerile din acest an (alegeri care nu mai pot fi comasate). Actuala coaliție guvernamentală e bănuită că falsifică datele INS în așa fel, încât să facă din colegiile electorale un atu pentru PDL, UDMR, UNPR. Vor fi fraudate alegerile parlamentare din noiembrie? Se atrage atenția deja că au dispărut peste un milion de români – unde? Conform datelor publicate de INS, populaţia stabilă a României rezultată în urma recensământului este de 19.042.936 de persoane (în această categorie intră persoanele prezente – 18.384.049 şi persoanele temporar absente, adică plecate din ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni şi care este în număr de 658.887). Surprinde însă numărul mic de persoane plecate pe o perioadă îndelungată – peste 12 luni – şi care se ridică la 910.264. În această categorie intră practic cei plecaţi la muncă în străinătate. Aceste date sunt mai mult decât ciudate. Pentru că tot INS ne spune că pe 1 iulie 2011, erau înregistrate 21.354.396 persoane. Scădem cca 300.000 (străinii prezenţi temporar în România), rezultă că în doar câteva luni s-au „pierdut” cca 1,1 milioane de români. Ceea ce este de-a dreptul imposibil. Deputatul PSD, Mădălin Voicu, a afirmat imediat după publicarea datelor de către INS, că milionul „ascuns” reprezintă rezerva de voturi pentru PDL la alegerile parlamentare din acest an. „Aceşti oameni nu apar în statistica recensământului, dar ei există în realitate, iar actualele autorităţi au CNP-ul lor, au toate datele lor şi acest milion va contribui la zestrea de procente a PDL”. Mai mult, se consideră ca fiind suspect de mic numărul celor daţi ca fiind la muncă în străinătate – 910.264. „Conform autorităţilor italiene, oficial, deci cu acte, câţi or mai fi la negru, nu ştim, în jur de 1,1 milioane de români lucrau anul trecut în peninsulă”, a mai precizat Voicu. Emigrează românii pe capete, nu se mai uită în urmă – și culmea, absența lor poate fi speculată electoral de cei ce aflați la putere, ei deținând CNP-urile lor.

Astăzi a fost a 21-a zi consecutivă de manifestare în stradă, în Piața Universității din București și în țară, la Sibiu, Târgoviște sau Bistrița, pe un ger cumplit – vor cu orice preț să mențină continuitatea protestului „Jos Băsescu! Jos Guvernul Boc! Alegeri anticipate!”. Natural, Băsescu a mai ținut o cuvântare azi, a anunțat că reforma statului e în pauză și că-l susține în continuare pe Boc în fruntea Guvernului (să le fie clar protestatarilor). Iar Boc s-a întâlnit liniștit în această seară cu negociatorii FMI. Băieții își văd de treburi. Doar antipatizatul ministru Elena Udrea i-a vorbit de rău pe protestatari, trimițându-i la… muncă. Taman când un protestatar i-a înmânat o sticlă de șampanie Adrianei Săftoiu (consiliera lui Băsescu, parlamentar PNL) deoarece a demisionat din Parlament (protestatar care consideră că așa, prin demisia parlamentarilor opoziției unite, sunt provocate alegerile anticipate; o naivitate; s-a demonstrat că Parlamentul poate funcționa fără opoziția unită). Mă tem că Elena Udrea o va sfârși rău de tot în politică, îi urez din toată inima să-și rupă gâtul.

***

Mă bucur sincer că am ocazia să public două poezii ale Andreei Brumaru, aici – azi, ea a împlinit o vârstă de vis și i-am cerut două poezii, să o serbez în public. Îi urez La mulți ani inspirați, cu sănătate – și tot ce-și dorește, să i se împlinească în acest an. Rar mi-a fost să întâlnesc o sensibilitate mai aparte (descoperită pe Internet), mai specială. Un talent nativ superior. Andreea Brumaru, spirit aristocrat, trăiește pentru literatură (moștenire din familie, ambii părinți scriind poezie), scrie și citește neîncetat, suferă pentru condiția scriitorului de azi (poate și fiindcă e medic, are vocația reabilitării farmecului).

Am rugat-o să-mi dea câteva repere biografice și să-mi trimită două fotografii. Le-am primit, îi mulțumesc pentru ele. Andreea Brumaru – data naşterii: 2 februarie 1976. Am absolvit Facultatea de Medicină Generală din Iaşi în anul 2000. În 2006 am devenit specialist în gastroenterologie. Între 2007 şi 2009 am făcut o supraspecializare în Franţa, la Paris. Din 2009 lucrez în Iaşi, ca medic, în mediu privat, în prezent într-un spital privat. Despre scris n-am nimic de mărturisit public…

Poveste à la…

Era foarte tânără și credea

că poate merge până departe și-napoi.

Ocolul Pământului pe care-l știa

îl făcuse de câteva ori!

Când ai chemat-o se pregătise în sine

de marele drum, pe lângă marele zid

al Împărăției străine.

Dar n-a fost decât o scurtă plimbare

pe borul pălăriei divine.

Rugăminte

Ajută-mă, n-aș vrea

să mai simt

nici capul, nici pajura ta.

Indecisa rostogolire

ba-mi lovește obrazul

(argint lipit de argint),

ba-mi înfige în umăr

un cioc ascuțit.

Pe oricare parte-ar cădea,

profilul sau aripa,

n-aș ști să câștig.

               Andreea Brumaru

PS. Vă invit să citiți în format PDF revista lunară, la zi, Timpul (apare la Iași; mi-a trimis-o pe e-mail Liviu Antonesei; redactor-șef Gabriela Gavril), dați click pe TIMPUL_01_2012_ (și iar click pe dreptunghiul apărut).


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. „si-napoi”? mai degraba ‘si inapoi’, fiindca rupe ritmul, trepidatia consoanelor este alta. La fel se intampla si in cazul acelui „de cateva ori”, fiindca acolo merge mai degraba „de mai multe ori”.
    Liantul pentru a lega imaginile reusite este inca precar, distrag atentia [de la aceste imagini(in forma unei pretiozitati care nu-si are locul…”Cand ai chemat-o se pregatise in sine”)]
    Din punctul meu de vedere o poetizare excesiva arunca totul in derizoriu(este vorba de ultima imagine care, desi interesanta, aici nu se sustine…lasand la o parte faptul ca lipsa acestor versuri ar mentine suspansul).

    „Ajuta-ma, n-as vrea
    sa mai simt
    nici capul, nici pajura ta.”

    restul…
    dar aceste cateva versuri fac, cum se spune, toti banii. Au stralucire, substanta, miez. Din punctul meu de vedere ar putea sa nu mai urmeze bine-merci nimic.

    Daca va sti sa se scuture la timp si sa gaseasca un echilibru propriilor poezii recitindu-le dupa o vreme…

    ps: …pentru cine gaseste milionul.. mai bine-l da de suflet, fiindca-l n’are

  2. … Uimit şi fericit să aflu că Andreea scrie poezie, ba chiar mai mult, o poezie de frumoasă trimitere spre „ceva” care ne vine din interior. La mulţi ani! Odată cu aceste gânduri:
    …la fereastra la care scriu
    zăpada vine mai întâi ca o pasăre. Apoi,
    ca un cerb. Mirat, îşi ridică botul
    şi tremură ca un iepure, pe degetul
    cu care vreau să-ţi scriu despre toate astea pe geam.
    Dar, orice aş spune,
    Te aud: „Nimic n-ai văzut… nimic, chiar nimic”.
    … Şi luna tace, şi lasă focul tot mai stins
    în urma ta.
    Februarie se va dovedi nu numai o lună stranie în manifestări, dar şi o lună a poeţilor!

  3. Dragilor, mulţi sfătuitori într-ale poeziei se mai găsesc prin ţara aceasta; mai ales atunci când se ascund sub pavăza anonimatului!
    Poezia Andreei Brumaru este aşa cum a simţit-o Lis: de o sensibilitate aparte, aristocratică, din ce în ce mai rară şi de un talent superior, cultivat şi exersat îndelung.
    La mulţi ani!

  4. Ca poate merge foarte departe,
    fara a fi nevoie sa vina inapoi
    asa cum facuse cu ocolul pamantului
    de vreo cateva ori…

    Ajuta-ma, n-as vrea sa ma stiu
    nici capul , nici pajura ta…

    Variatiuni se mai pot face dar importanta ramane tema gasita, „de o sensibilitate aparte” si intr- un registru deosebit de pret(ent)ios.
    P.S.
    Singurul cuvant pe care l-as fi dorit schimbat ar fi, in loc de
    „…pe borul pălăriei divine.”
    „…pe borul aurei divine.”
    De fapt vroiam sa-i urez distinsei poetese un sincer
    La multi ani !
    Cu impliniri pe toate planurile nobilelor sale indeletniciri .
    Si multa sanatate, domeniu in care specialista fiind, nu prea se
    simte nevoia unei asemenea urari !

  5. Evenimentul astrologic al zilei de astăzi este intrarea lui Neptun în semnul Peştilor la ora 21.02, eveniment rar, pentru că doar odată la 165 de ani ne bucurăm de prezenţa lui în propriul domiciliu. Despre ce ne aduce această poziţie o să scriu un articol separat, dar cu siguranţă ne va obliga să conştientizăm forţa şi puterea grupului, interacţiunea cu el.

    Nu este suficient că exista instituţii administrative sau de caritate care ajută când este nevoie: într-o comunitate reală, fiecare trebuie să pună umărul şi să dea o mână de ajutor pentru ca nimeni să nu sufere. Altfel, egoismul individului îl va pune într-o stare de izolare în care el însuşi va cere să fie ajutat fără să ajute, ceea ce înseamnă dezechilibru şi îi va aduce o viaţă nefericită.

    Practic, timp de 14 ani, Neptun ne va readuce în prezent extraraţionalul, ne oferă cheia desăvârşirii interioare, răscolindu-ne într-o manieră tulburătoare. (astrolog G. Apostol)

  6. Mulțumesc, LIS, mi-ai făcut un cadou frumos și mi-ai dat prilejul să mă bucur și de comentariile cititorilor fideli ai acestui blog, printre care mă număr.

  7. Deşi cu o zi-ntîrziere, acelaşi călduros La Mulţi Ani şi Întru, Pentru Poezie, Dnei Andreea Brumaru!

    Mieux vaut tard, que jamais…

  8. La multi ani d-nei Andreea Brumaru !

    Cu respect precizez ca sampania nu avea destinatia mentionata de d-vs si nu viza parlamentarii opozitiei . Viza , si inca o mai face , demisia oricarui parlamentar a carui retorica include bunul simt si decenta , indiferent ca este din opozitie sau de la putere . Este un gest simbolic (dpdv financiar cu mult mai neinsemnat decat valoarile pretinse in culise ca mita) prin care recompensez atitudinea unor oameni care au ajuns sa ocupe un fotoliu parlamentar fara ca oricare dintre partide sa faca publice criteriile de eligibilitate pentru un loc pe lista de pe care au ajuns acolo . NU am nici un fel de simpatii politice , incerc doar sa imi fac cunoscut un mesaj .
    Acela ca e timpul , in acceptiunea mea , sa incercam sa deratizam mediul politic . Nu mai doresc partide in administratii , nu mai vreau ipocrizie la tribune publice , vreau o justitie acceptata si de olandezi , nu mai vreau invatamant asimilat cu notiunea „fabrica de diplome” , vreau ca spiritul societatii romane sa renasca , demn si frumos , asa cum stim cu totii ca zace latent , in noi . Pentru ca romanii sunt mai morali decat cred si cu mult mai imorali decat isi imagineaza .
    Vreau doar o Romanie , daca se poate , curata !