Încă o zi la Neptun, a trecut vacanța. Ministerul Administrației și Internelor va transmite mâine CCR situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate. Unui marinar eșuat de Ioan Viștea

8 min


Duminică, 19 august 2012. A noua zi la Neptun, mai e o zi întreagă de stat pe aici și mă întorc în canicula bucureșteană. Azi a fost tot o zi cu nouri și soare (soare doar de la 10.30 la 13.30, cât am stat pe plajă – am intrat de două ori în apa mării, cu valuri mari, din cauza cărora am impresia că nu mai știu să înot; degeaba încerc să o întrec pe Doina; dar și Doina și-a găsit nașul, Laurențiu, o lasă în urmă, și e normal, fiul merge regulat la piscine să înoate la București; eram să uit, azi am experimentat fuga prin apa până la gât, cu picioarele în nisipul de pe fundul mării). Azi am admirat un zmeu ridicat, controlat cu două ațe de un copilandru și de tatăl lui, care se lăsa până la pământ și-și lua zborul, făcea zgomot de motor, pe plaja liberă de peste drum de Casa Scriitorilor, în dreptul stabilopozilor. În plus, pe plajă, la intrarea în apă, a apărut o sculptură în nisipul ud, a unei tinere în slip, neobișnuit de reușită, mi-a părut rău că n-am avut aparatul foto cu mine. Am revenit pe plajă la ora 17, dar soarele a apărut întâmplător, am făcut baie în marea plină de ierburi, rece, tremurând la ieșire. Doina a fost dimineață la biserica neterminată din stațiunea Neptun, a făcut poze în drumul ei (a fost și la bazar, nu era mai nimeni care să cumpere). Fotografiile publicate azi epuizează plaja (și o parte din faleză) pe care ne învârtim. Fiul, Laurențiu, cu iubita, Florentina (în fotografie, mai jos), are programul lui, nu ne batem capul, face baie la granița cu Vila lui Ceaușescu (invadată de pescăruși uriași, nu-i deranjează nimeni; Doina observă că plaja de acolo trebuie să fie plină de găinaț de pescăruși), noi înotăm la mijlocul distanței dintre Vila lui Ceaușescu (așa-i voi spune mereu) și Casa Scriitorilor, deși prosopul dublu îl avem întins pe plaja de la stabilopozi, peste drum de Casa Scriitorilor. Cumpărăm și azi porumb fiert de la Casa Scriitorilor (3 lei), observ că porumbul s-a făcut totuși pe aici (nu a fost afectat de secetă). Seara, după 21, am ieșit la preumblarea pe faleză, nimic nou la Amfiteatru, la Olimp (s-au rărit turiștii de week-end, față de ieri, e duminică, totuși). În rest, același somn toropit neobișnuit la mine de la 14.30 la 16.30, după masaj (e adevărat, noaptea nu apuc să dorm șase ore, culcat la ora 2 de regulă, gălăgia și lumina naturală mă trezesc). A apărut și Horia Gârbea (în fotografie, alături de Ioan Holban) printre scriitorii de la Neptun. Toma George Maiorescu, la 84 de ani (după o operație de cancer), e nedespărțit de câinele lui, nu iese pe plajă decât la primele ore ale dimineții, pentru ultraviolete, îmi spune.

Dinspre politică, face valuri declarația ministrului Administrației: Conform lui Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administratie, rezultatele finale vor schimba decizia CCR. Stroe le-a spus jurnalistilor ca, potrivit datelor primite, sunt modificari majore in listele electorale, care vor „rasturna decizia CCR”. Mâine vor fi predate la Curtea Constituțională a României listele electorale permanente actualizate. Ministerul de Interne a dat amănunte, că nu se operează în aceste liste, ci se pun la dispoziție CCR, separat, datele reale ale românilor cu drept de vot: Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referinţă, a declarat, duminică, pentru Mediafax, ministrul Mircea Duşa. „Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată”, a spus Duşa. El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor categorii de persoane care „trebuiau” radiate din liste. „Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referinţă. Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuţia de a radia din liste este a primarilor, aşa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfăşoare permanent”, a spus Duşa. Demnitarul a precizat că ministerul va transmite Curţii situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele şi-au schimbat domiciliul şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei. „Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate – c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale – şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni”, a subliniat Duşa. E bine să știm exact la ce trebuie să ne așteptăm, de fapt.

***

Dragul poet Ioan Viștea își continuă aventura publicistică, îmi scrie: …Si a venit si randul Scrisorii a III-a! Stiu ca mai ales tu dar si Augustin Doman sunteti cei care imi apreciati, pe blog, calitatile de jurnalist. Iti multumesc pentru asta si te imbratisez cu drag! (Se alintă, are deja mii de cititori care-i apreciază valoarea)

Scrisoarea a III-a adresată

Unui marinar eşuat

              Domnule Traian Băsescu, ceea ce aţi suportat în ultimii opt ani de zile, pe merit, anume ruşinea a două suspendări constituţionale, ar fi făcut de ocară,  pentru trei generaţii, numele oricărui alt politician de aiurea, aflat în această extremă ipostază. Dar, v-aţi născut în România obrazului gros şi a neruşinării, aici unde onoarea şi demnitatea au, din păcate, o mare doză de relativitate. Şi totuşi, chiar şi aici, lipsa însuşirilor de mai sus, mai ales la un politician, începe să devină supărătoare şi condamnabilă.

              Încercaţi din răsputeri, cu dinţii, cu diversiunea atât de dragă unui fost colaborator al sistemului securist, cu exploatarea slăbiciunilor omeneşti precum laşitatea şi slugărnicia din instituţiile aservite, cu miopia interesată a  Europei, să vă agăţaţi de putere cu orice preţ. De ce vă doriţi cu atâta ardoare şi îndârjire, demne de o cauză mai bună, să reveniţi la Cotroceni? Întreb pentru că în toţi aceşti opt ani aţi demonstrat că aţi făcut din putere şi avantajele ei doar un scop în sine şi nimic altceva. Doar pentru atât de puţin? În plus, vă reamintesc că Bercea Mondialul a înfundat puşcăria  şi oricum alte salbe,cred, n-ar mai avea de dat, maneliştii s-au lecuit şi ei  şi şi-au renegat, ruşinaţi, refrenele. Mă gândesc  că doar luxul, opulenţa  vilelor Lac 3 şi  Dante, proiectul Roşia Montană pentru care vă mustră probabil conştiinţa (sic!) că n-aţi făcut destul lobby şi alte câteva obligaţii oculte, cred că  ar mai putea  să vă facă cu ochiul şi să vă trezească reflexul pavlovian. Altminteri, ce vânt, ce dor, ce jele ar putea să  vă încerce  şi să vă aţâţe încăpăţânarea?  Ce credeţi că mai aşteaptă ţara, românii de la Băsescu?  Şi cu ce atuuri, cu ce nas, cu ce imagine şifonată aţi mai putea reveni vreodată la Cotroceni?

             Credeţi că mai puteţi călca în picioare Constituţia şi cu altceva mai dur, mai contondent decât cu dispreţul şi cu bocancii aşa cum aţi făcut-o deja?

             Credeţi că mai puteţi performa şi inova peste celebrele expresii „ţigancă împuţită” şi „găozarule!”?  Chiar mă faceţi curios!

             Credeţi că aţi mai putea perfecţiona mecanismul matrapazlâcurilor şi ingineriilor financiare pe care, urzindu-le, le-aţi crezut imbatabile? Cred că nu, chiar de-ar fi să vă ajute şi să vă consilieze însuşi fratele Mircea!

             Consideraţi că aţi mai putea oferi instituţiilor statului şi alte semnificaţii şi alt statut în afara condiţiei de otreapă, de preş slinos aşternut la picioarele prezidenţiale?

             Credeţi că mintea dumneavoastră, îmbătrânită în rele, v-ar mai putea împinge şi la altceva decât la elanul demolator al instituţiilor şi al carierelor adversarilor politici, la altceva decât la configurarea de majorităţi parlamentare arbitrare în folos personal şi la investirea de guverne marionetă?

             Consideraţi cumva că nu v-aţi dat întreaga măsură a micimii staturii politice în care doar şmecheria golănească de maidan prăfuit poate fi considerată virtute?

             Chiar credeţi că ar mai putea investi cineva încredere în viitorul Băsescu câtă vreme, timp de opt ani, nu v-a dus capul la nimic bun, constructiv şi folositor pentru ţară  afară de absurdul şi genocidul închiderii spitalelor şi a şcolilor precum şi la  prăbuşirea nivelului de trai al românilor până dincolo de limita suportabilităţii?

            Mai poate crede cineva că dacă în opt ani n-aţi fost capabil să oferiţi României un azimut clar şi viabil, scoţând-o  din starea de corabie beată de care sunteţi răspunzător,  se va întâmpla lucrul acesta în următorii doi ani?

            Cât de nesăbuit şi de nerealist trebuie să fie cineva care să mai creadă în posibilitatea schimbării radicale a unui om posedat iremediabil  de toţi demonii răului care şi-au pus amprenta asupra caracterului său deplorabil?

            Referendumul v-a arătat cât se poate de limpede că românii, în marea lor majoritate, vă consideră un preşedinte-marinar eşuat şi un model politic şi uman expirat. Procedaţi în consecinţă! Ruşinea a două suspendări, cum ziceam,  ar fi destul să vă trezească din beţia puterii care, cu fiecare zi, vă întunecă şi mai rău minţile. Demonstraţi măcar acum în al 12-lea ceas că nu vreţi să trageţi  în prăpastia eşecului personal o ţară întreagă! Nu duceţi orgoliul şi setea de putere mai departe de limita bunului simţ pe care, acum, aveţi ocazia să-l recăpătaţi! Nu întindeţi nervii românilor la maxim! Vor ceda, se vor rupe iar costurile de pe urma  consecinţelor imprevizibile, vi se vor datora exclusiv.

            Demisionaţi! Demisionaţi! Demisionaţi şi veţi binemerita în ceasul al 12-lea recunoştinţa naţiei şi iertarea pentru ghinionul că un destin potrivnic şi vitreg a dispus să ne facă, astăzi, contemporanii dumneavoastră!

                                                       Cu imensă tristeţe

                            şi ruşinea greu suportabilă de a-mi fi fost preşedinte,

                                                                         Ioan Viştea


7 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Mie nu mi-e doar rușine ca domnului Ioan Viștea, ci și scârbă de un asemenea individ care reprezintă chintesența răului și degradării umane !
  O epavă aruncată de apele învolburate ale Istoriei, aproape de portul Euxin !
  Recuperată de dușmanii acestui popor creștin și sprijinită să-l ducă la pierzanie :mrgreen:

 2. Nemernicul nu va ceda. Chiar şi dacă ar fugi din ţară, americanii l-ar recupera şi l-ar încartirui la Coroceni. Unde mai găsesc ei o asemenea slugă? Părerea mea e că Băsescu e deja client al iadului. Ştiind bine ce face, şi-a luat porţia de smoală pentru toată familia şi otrepele de sub el. De drac nu trebuie să-ţi fie milă. Şi nici de popii care au dat sutana pe scaunul de primar sau de parlamentar. Amestecă-i drace. Mâine CCR va decide în favoarea lui Băsescu sau va arunca pisica în curtea Parlamentului, pentru a exista un motiv de „lovitură de stat” . Ba chiar şi Parlamentul poate vota în favoarea aducerii pe targă la Cotroceni a suspendatului. Oricum am privi lucrurile, dracul dă de furcă şi se crede etern. Până la urmă, vom scăpa şi de acest licurici…

 3. Pe 20 august 1968 a iesit din uzinele Colibasi primul autoturism Dacia 1100 (capacitate cilindrica de 1108 cmc). A fost facut cadou intiiului constructor de masini al tarii. Cit de fast si izbavitor ar suna stirea: pe data de 21 august 2012 a iesit din garajele Cotroceniului prototipul Basel (incapacitate constitutionala de 8 ani), cu destinatia administratia Obama. Nerambursabil.

 4. Aţi auzit în ce constă „măreţia dreptului”, conform concepţiei savantului Zegrean? În faptul co legile pot fi interpretate! Adică, o lege juridică este cu atât mai „măreaţă” cu cât îi poţi aduce mai multe interpretări. Se întoarce bătrânul Platon în mormânt!

 5. FILOSOFIA DIN CUVÂNT

  Gheorghe Apetroae Sibiu

  În lumea–n care-mpărăţeai

  şi n-au pătruns atunci

  nici zeii cerului cu semnele

  milericii lumini,

  un verde încâlcit, ţipând

  în albăstrimi,

  îţi defăimează-nmiresmat

  de flori, culcuşul

  în cuvântul tău , acum…

  frumos – virgin atunci,

  vestind în fire-ţi marile simţiri,

  vulcanice trăiri,

  azi nu mai e decât

  un pat de frunze ruginii

  pălite-n adieri de o şoptire

  tremurândă!…

  Zbârcirile olive-n carnalit,

  nu ţi le-arată, feţii,

  deşi ţi-i timpu-n firea lui

  mai volatil, de ieri…

  profitul tău e-n schimb,

  un rest de cheltuit

  pe vis, pe cer, pe stele

  şi pe alte multe vreri!…

  E mult nimic în tot,

  în ce – ai turnat în jur:

  ţărânei- bronzul , să i-l vezi,

  şi să o crezi

  statuia marmoree-

  a sinelui în marele lazur !..

  Cu ploile prea lungi şi reci,

  prea des o speli acum

  şi arderea i-o stingi ,

  tot focul să i-l pierzi!…

  Te joci desculţ pe cer,

  prea lesne- acum, străinule !…

  şi-n rodul copt în travertin

  pe vatra altei veri

  ai zâmbetul tot proaspăt –

  cu balsam de crini,

  iar gândul tot mai desfrânat,

  barbar în alt cuvânt !…

  că treci mereu de braţ

  cu stelele pe lunci,

  dezgheţi bulboana cerului,

  ca să-ţi cobori

  în râul gândului căinţa,

  păcatele în raze să le speli!…

  Te-ncercuiesc năluci, cu ele

  să te urci, să treci

  pe valuri de un alt cuvânt,

  cu paza lor petreci…

  să te împaci cu ce-ai iubit,

  tu- semnele din norul cel ascuns

  în nou linţoliu de stibin,

  mai lesne descifrezi !…