N-am cu cine să urc pe munte. Vă dați seama ce putere ar avea PSD dacă ar trece în Opoziție?

6 min


Marți, 27 august 2019. Încep prin a mă plânge că n-am cu cine să urc pe munte (pe trasee mai dificile). Toată vara asta (din septembrie începe toamna, vai), când am văzut că e vreme bună pe munte, am tânjit după o ascensiune, fie și în condiții extreme (fie din cauza eventualei întâlniri cu ursul pe traseu, fie din cauza problemelor ce le am, de vreo două luni, cu genunchiul stâng și cu mijlocul).

FOTO EPA-EFE Minh Hoang

Nu mă lasă Doina să urc singur nici din Bușteni pe Jepii Mici, la Cabana Caraiman. Și eu o ascult, de la începutul acest an am semne că nu-mi merge tocmai bine, am tot dat de gustul unor boli și al unor dureri de neînțeles (până anul ăsta nu m-am îndoit de sănătate, aveam „un stil de viață sportiv”, vorba vine; anul ăsta am aflat că am ceva în mine care mă poate ajuta să trec liniștit pe lumea cealaltă orișicând și oriunde aș fi, nu neapărat urcând pe munte; pisicuța noastră sălbatică vine zilnic pe pieptul meu și-mi masează locul vulnerabil, care emite semnale, degeaba se așază pe el să-i extragă răul)… Nu găsesc un amator să urce la 2000 de metri nicicum (eu aș vrea să urc în Făgăraș pe Moldoveanu, nu mai departe). Scriind aici de acest fapt, poate se îndură vreun cunoscut de care n-am idee să mă însoțească la drum, pe trasee cu grad înalt de periculozitate (cât mai e ziua mai lungă).

Fiul, Laurențiu (tocmai și-a început o nouă carieră la București și n-are timp de pierdut nici măcar la sfârșit de săptămână), m-a sfătuit să mă adresez grupurilor de turiști care urcă pe munte, sunt o grămadă pe internet (inclusiv pe Facebook), dar eu nu îndrăznesc, lasă că nu-mi place să depind de nici un organizator, îmi place libertatea de mișcare și să nu merg cu persoane imprevizibile. Îmi imaginez că e o voce a mea în pustiu, dar uite că încerc, luna septembrie se anunță călduroasă, cel puțin în prima parte, poate, poate voi găsi un prieten cu care să urc pe munte, să-mi mai pun la încercare partea de suflet care tânjește.

FOTO Shutterstock

O să spuneți că țara arde și baba se pieptănă. Țara arde și eu… n-am cu cine să urc pe jos pe Vârful Negoiu sau pe Vârful Omu… Vreau să repet că viața politică mă lasă rece, o privesc în continuare „ca la teatru”, are actori de doi bani și spectacole de proastă calitate. Ce se întâmplă de ieri în România? Intrăm într-o nouă perioadă de instabilitate, taman când finanțele țării stau pe muchie de cuțit (și de la 1 septembrie se anunță o creștere a pensiilor). Vorba lui Traian Băsescu (personaj nefrecventabil pentru mine, dovedit un dictator nemilos când a tăiat de capul lui cu 25 la sută salariile): Te intrebi cat de nepriceputi au putut fi socialistii PSD incat azi sa ajunga in pozitia de a fi scosi de la guvernare. Oare cum au reusit socialistii ca prin cresterea salariilor si pensiilor cu peste 100 la suta, sa ajunga intr-o situatie politica mai rea decat am avut eu dupa ce s-au taiat salariile cu 25 la suta. Curat murdar!

Gokhan Balci / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Interesant și dialogul de aseară din CEx al PSD: Viorica Dăncilă: În spatele acestor mișcări e Victor Ponta. Nu putem să ieșim de la guvernare. Puterea se câștigă, nu se dă! Trebuie dați afară toți cei din ALDE. Eugen Teodorovici: Trebuie făcut un calcul pragmatic dacă e mai bine să ne retragem noi sau să fim dați jos. E greu de crezut că vom păstra guvernarea! Marcel Ciolacu: PSD în Opoziție păstrează majoritatea cu ALDE și putem juca. Trebuie lăsată o ușă deschisă cu ALDE! Lia Olguța Vasilescu: E de analizat dacă e mai bine să ne retragem și să-i lăsăm ca pe Cioloș… Fără alt comentariu, să rețin aici și ce spune Kelemen Hunor (poet de felul lui): In momentul de fata Viorica Dancila are la dispozitie cateva alternative, prima fiind constatarea ca nu are majoritate parlamentara si isi inainteaza demisia din functia de prim-ministru, iar Guvernul este demis.

Emin Sansar / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

„Este o chestiune absolut normala, corecta, nu astepti sa fii dat jos prin motiune, daca nu se poate construi o majoritate, premierul renunta la mandat si Guvernul pica. Cred ca daca Viorica Dancila se gandeste foarte rational ca daca pierde majoritatea si nu poate forma alta majoritate, nu vad de ce ar astepta votul la motiunea de cenzura si nu ar demisiona inainte. De ce sa se umileasca, de ce sa mearga in Parlament si sa astepte un vot previzibil?”, a subliniat liderul UDMR. Potrivit acestuia, a doua varianta este ca daca Opozitia nu vine cu o motiune de cenzura, atunci peste 45 de zile trebuie premierul sa vina in fata Parlamentului sa probeze daca are majoritate, pentru ca mai mult de 45 de zile nu poate tine ministri interimari in locul celor care au demisionat. „A treia posibilitate este sa existe o motiune de cenzura si aceasta sa treaca. A anuntat PNL, am vazut ca ALDE sustine, ca Pro Romania sustine, noi data trecuta am sustinut, deci sunt sanse sa treaca motiunea. Noi asteptam sa fie depusa motiunea si ne vom comporta cum ne-am comportat si data trecuta.

Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Atunci incep, insa, complicatiile pentru cei din Opozitie. In acest moment, cand exista sansa schimbarii Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin motiune de cenzura, trebuie sa dai raspuns la intrebari la care nu s-a dat raspuns pana acum, cum sunt cine va fi prim – ministru, ce faci pana la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi ministri, cine vor fi sefii Senatului si Camerei Deputatilor. Intr-o noua majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul motiunii de cenzura, trebuie sa vii cu solutii cand vii cu textul motiunii si sa spui ca ai o majoritate, tot – tot, pentru ca nu poti inchide tara pana negociezi, pana ai programul de guvernare”, a explicat Kelemen Hunor. Acesta a precizat ca alegeri anticipate nu se pot declansa, fiindca s-a intrat in perioada ultimelor sase luni din mandatul presedintelui, astfel ca aceasta chestiune dispare „si nu ramane decat asumarea guvernarii de catre un partid, de catre o coalitie, de catre toti cei din opozitie”.

Artashuie

Agenția de știri Ziare.com, din care am preluat declarația lui Hunor, nu folosește diacritice, să fiu iertat că n-o să mă obosesc nici eu să le pun (mă scârbește într-atât politica, încât nici să pun diacritice la declarațiile ei nu merită). Să-l auzim și pe Președintele USR (Uniunea Salvați România, nu Uniunea Scriitorilor din România!). Dan Barna a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va vota cu siguranta motiunea de cenzura anuntata de PNL, dar nu va accepta sa faca parte din guvernul de tranzitie, ci doar din cel format dupa alegeri, anticipate sau la termen. „Va fi un guvern de tranzitie, care nu va putea sa angajeze reformele mari. Pozitia noastra e transanta acum. Participarea la guvernare presupune legitimitatea din partea cetatenilor. (…) Ideea ca am putea guverna alaturi de Tariceanu si Ponta e de neacceptat pentru electoratul nostru”. PSD are dreptate, la toți le e frică de guvernare!

Gabriela Culic

Întrebarea e: ce va face Opoziția dacă pleacă PSD de la guvernare? Vă dați seama ce putere ar avea PSD dacă ar trece în Opoziție? În ultimii trei ani m-am temut că țara intră în incapacitate de plată, tot timpul Opoziția (PNL-USR în principal; de aceea au și câștigat alegerile europarlamentare) anunțând că nu sunt bani de salarii și pensii. Slavă cerului, a fost o alarmă falsă. Numai că la acest sfârșit de an, fără PSD la guvernare, mă tem că spectrul incapacității de plată devine o realitate, bat în lemn. N-are rost să bat apa în piuă, mi-e milă de poporul român (exploatat și la urne, păcălit de populismul celor de la Putere și din Opoziție) că are politicieni care-l reprezintă (în Parlament, în guvern, la primării și consilii locale și județene) total lipsiți de bun-simț.

Fotografia din titlu e semnată de John Finney.


2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mutarea tip Ponta (noiembrie, 2015), adică demisia primului ministru și implicit dizolvarea guvernului, ar fi singura mutare cu adevărat deșteaptă a PSD. Ar pune partidele din actuala opoziție într-o dificultate enormă. Ar trebui să-și asume guvernarea pentru un an cumplit din punct de vedere economic, timp insuficient pentru a restabili echilibrele economice; dar suficient pentru a pierde capital electoral și a rata victoria în viitoarele alegeri parlamentare. Dar PSD nu ia în calcul această soluție. Greii partidului nu vor să renunțe la actualele avantaje generate de participarea la guvernare. Se speră într-o redresare a imaginii politice și eventual într-o continuare a guvernării și după 2020. Iată motivul pentru care Viorica Dăncilă nu este dispusă să recurgă la soluția radicală, care poate fi chiar salvatoare.

    1. Dizolvarea guvernului de care vorbești ar putea să apară când premierul Dăncilă vine în Parlament, PSD nemaiavând majoritate să-l susțină. Ar putea să facă PNL un guvern minoritar pe care să-l susțină USR și PMP (USR a anunțat că nu vrea să intre la guvernare, dar că susține un guvern condus de Ludovic Orban), în nici un caz nu-l va susține Ponta (și nici Tăriceanu), deci nu va avea voturi destule în Parlament să se mențină la putere. Un nou guvern nu poate să apară decât cu PSD, de data asta PSD aliindu-se și cu Pro România (Ponta) Doar dacă vor reuși, după alegerile prezidențiale, să declanșeze alegeri anticipate (prin căderea a trei guverne) se schimbă situația cu cei din opoziție.