Prim-vicepreședintele USR, senatorul Varujan Vosganian se va întâlni cu marelui nostru exilat. Scrisoarea pro-Goma e în Parlament

6 min


Luni, 10.10.2011. Nu știu dacă îmi citește marele scriitor Paul Goma (rămas și azi în disidență, în azil politic, în exil în Franța) aceste rânduri, sau dacă îl va avertiza cineva de bună credință. Îl rog frumos pe Paul Goma să încerce să comunice direct cu al doilea om din conducerea Uniunii Scriitorilor (senator, cu influență politică și literară, de caracter și de un bun simț nesperat, ținând cont că e vedetă publică; e credibil în ce face și spune sau scrie; e scriitor de primă mână), care i-a trimis o scrisoare – îi mulțumesc lui Varujan Vosganian (care vrea să aibă un dialog onest lămuritor cu marele răzvrătit, ținut la Paris, fie și între patru ochi) că mi-a făcut-o cunoscută, o public mai jos. E esențial un dialog bărbătesc, fiind deja prea târziu totul, în al 17-lea ceas. Poate dă Domnul și iubitul Paul Goma va fi îmbrățișat de români în România în 2012. Mărturisesc (făcând parte din Consiliul de conducere a USR) că Paul Goma este neînțeles, se tot repetă că a fost reprimit în USR automat după Revoluție, de exemplu. Fără doar și poate, Paul Goma are nevoie de reparații materiale și morale, trebuie repus în toate drepturile – fie și numai pentru faptul că a fost ținut departe de țară după ce România a scăpat de comunism (nu și de comuniști, e adevărat; azi România e condusă de același sistem ticăloșit ).

Mesaj din Romania

Draga domnule Goma,

imi permit sa va scriu, desi dumneavoastra probabil ca nu ma cunoasteti. Sunt Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Am ocupat in ultimii douazeci de ani o seama de demnitati in statul roman, printre care si pe cea de ministru al economiei si finantelor in anii 2006 – 2008, pe vremea cand prim ministru era Calin Popescu Tariceanu. In prezent sunt senator.

In perioada 21-22 octombrie voi fi la Paris pentru o intalnire cu scriitori de origine armeana din diaspora. Mi-ar face mare onoare sa va intalnesc. Educatia pe care am primit-o in familie, felul in care am trait in perioada comunista si valorile in care cred mi-au insuflat fata de dumneavoastra un profund respect. In Romania suntem foarte multi care va socotim unul dintre reperele rezistentei demne impotriva dictaturii comuniste si consideram ca prezenta d-voastra ar fi un bun model pentru o societate aflata in deriva.

Daca incuviintati, printr-un eventual raspuns, m-as bucura mult sa va pot intalni. Cu mult drag si adanc respect.

Varujan Vosganian

*

Scrisoarea pro-Paul Goma (redată ieri aici) a fost trimisă azi la Parlament, anunță Alexandru Petria. La semnăturile de ieri de aici s-au mai adăugat, până la ora când scriu aici: Bogdan Muresan, Ion Cristofor, Alexandru Vaida, Nichita Danilov, Miruna Munteanu, Roxana Ştiubei, Argentina Gribincea, Romeo-Valentin Musca, Constantin Boncescu, Ana Maria Ciceala, Gheorghe Grigurcu, George Arion, Felicia Feldriorean, Ioan Scorobete, Nedeea Burcă, Ruxandra Anton, Radu Humor, Dumitru Troanca, Alexandru Ovidiu Vintila, Octavian Mihaescu, Marin Ifrim, Angela Baciu, Margareta Chicu, Silvia Codreanu, Petru Ionescu (îi salut cu drag pe cunoscuți, personalități de prim rang) – dacă am numărat bine, acum sunt 344. O adaug pe Doina Popa. Personal, cred că nu contează atât numărul petiționarilor, cât gestul extraordinar de solidaritate în sine cu Paul Goma al celor ce au acces rapid pe Internet și sunt avizați. Sper să fi înregistrat oficial Alexandru Petria această Scrisoare deschisă la Parlament și să o fi făcut agențiilor de presă cunoscută. Îi rămân dator pentru străduință.

La încheierea acestei pagini de jurnal online, primesc un e-mail nesperat de la Sandu Petria, citiți:

«Liviu, mi-a parvenit:

„Abia acum aflu de aceasta initiativa publica pentru redarea cetateniei romane dlui Paul Goma si membrilor familiei domniei sale. In ultimile 10 zile m-am aflat in spital pentru o interventie chirurgicala in zona gatului urmare a unui accident rutier in luna iunie 2011.

Rog initiatorul acestui demers public sa adauge si numele meu pe lista semnatarilor. Sper sa nu fie prea tarziu!

Cu multumiri,

Constantin Dobre

organizator si conducator al revoltelor mineresti din Valea Jiului, Lupeni, august 1977

Cu prietenie,

Sandu Petria»

Superb, celebrul șef de mineri răsculați, Constantin Dobre e între noi. Îi urez multă sănătate. (Constantin Dobre și-a trimis adeziunea sa și la comentariile paginii mele de jurnal online de ieri, aici)

***

Închei azi Contrajurnalul meu la mare, scris de mână acum zece ani, în 2001 – cum mai trec anii, ce ușor pot să spun „a fost odată”. Știți, eram la Casa Scriitorilor din Neptun cu Doina Popa. Reamintesc zilele publicării Contrajurnalului meu de la mare din 2001, aici, în acest jurnalul online, pentru interesați  – primul episod, pe 6 septembrie (marți), al doilea pe 12 septembrie (luni), al treilea pe 13 septembrie, marți, al IV-lea, sâmbătă, pe 24 septembrie și al V-lea vineri, 30 septembrie 2011.

Ultima pagină a Contrajurnalului meu de la mare

(VI)

Dar m-am lungit prea mult cu “introducerea” la paginile mele de contrajurnal de la Marea Neagră, de la Vila Scriitorilor – Neptun. Voi mai reţine câteva consemnări de la faţa locului.

Avem un greier pe balcon, care ne asurzeşte. Dar lui îi suportăm balamucul sonor noaptea, nu şi discotecii Paparazzi, de la Olimp (care ne aminteşte de cârciuma de acasă, de sub apartamentul nostru, de blestemul de a nu avea parte de linişte nicăieri)…

Avem şi un cuib de vrăbii în streaşină, în dreptul balconului nostru – stăm la ultimul etaj. Soţia (care vine pe plajă doar pentru două-trei ore după 16.30, în rest stă în balcon şi citeşte, după ce se întoarce din staţiune), asistă zilnic la “partidele de dragoste” dintre o vrăbiuţă (mică-mică) şi un vrăbioi, mereu ţanţoş: e un ritual bine pus la punct, după ce coboară de pe vrăbiuţă, vrăbioiul o înconjoară de câteva ori, iar vrăbiuţa se descarcă printr-un cântec specific.

Marea e caldă, e plină de gunoaie, de iarbă, de scoici vii, răscolite, de meduze. Înghit şi azi apă de mare. Gustul apei de mare: îmi intră pe nas când vin valurile mari din spate. Ah, persistenţa gustului apei de mare înghiţite! Mă ustură pielea pe umeri, degeaba mă feresc de soare, scăldându-mă. Sunt valuri mari, e arborat steagul negru, nimeni nu-l bagă în seamă.

Criticul Alexandru Condeescu îmi arată rolele – nu-mi vine să cred că merge pe ele, nu sunt ale fiicei tale? “Merg cu prietena mea pe role, ea e un pic mai mare decât fiică-mea”: Gabriela Popescu, poetă din Craiova. Aşa e când dai în mintea puştoaicelor, observă soţia.

Poetul suedezo-sârbo-român Ion Miloş îmi reproşează că n-am scris niciodată serios despre el, că ar trebui să stăm mai mult de vorbă. N-am nimic împotrivă – dar în seara asta nu poate, că e invitat la o masă cu peşte proaspăt, peşte prins nu ştiu de cine, iar mâine pleacă în Iugoslavia, la nu ştiu ce festival. E extrem de afectat că nu-i dă statul român casă…

Deja din a doua zi de bălăcit în mare nu mai aud, veşnica mea problemă cu urechile, mă dor. Fac “pluta”, mă afund, “înot” subacvatic, bietele timpane se îneacă, îşi dau duhul.

Dragoste în apa mării, pentru prima oară în viaţă? Am îmbătrânit degeaba. Nu se poate… Fantezii sexuale? M-a bătut prea tare soarele în cap. Om serios sunt eu?

“Sunt din ce în ce mai fierbinte”, arsurile de piele s-au extins. Mă ustură şi pielea capului, asta-mi mai lipsea, plus pielea nasului. Nisipul e şi el atât de fierbinte pe plajă la ora 13, că nu mai pot să fac un pas desculţ.

Aud pe plajă că la Mangalia ţânţarii sunt cât degetul, “e teroare, dom’le”.

Îmi place, au apărut umbrelele de soare prinse pe cap.

Poliţia de plajă în pantaloni scurţi, cu buzunăraşe la modă, e formată în exclusivitate din tineri arătoşi, dar săraci cu duhul, care patrulează perechi. Observ că şi azi aceşti tineri “în albastru” sunt acostaţi de perechi de femei nu tocmai tinere, pentru fleacuri – au şi ele nevoi.

În a treia zi, apa mării inundă paşnic plaja, încetul cu încetul. E o ciclicitate în povestea asta, un flux specific: îi surprinde pe cei întinşi la soare, le udă rogojinile, poşetele, pachetele de ţigări şi telefoanele mobile, înjură, câinii de rasă (cu care au venit aici) latră speriaţi.

Seara aflu că: în timp ce poetul “suedez” Alexandru Dohi aleargă pe malul mării înainte să se culce, desculţ, iar Alexandru Condeescu merge pe role, tu cu soţia faceţi înconjurul falezei Neptun-Olimp. (Cine a observat asta, Doru Mareş?)

Privesc şi azi, după ora 22.30, aşezat pe stânci, cum se sparg valurile, la Olimp – dar nu mă mai inspiră nici ele, nu-mi mai spun nimic. Nu mai pot să-mi notez nici un vers, o sintagmă, ceva. Nu mă mai pot concentra îndeajuns? Sunt îndrăgostit (“de cine – ghici?”), uzat, decadent… Unde-s vremurile de altădată, când tot ce mă înconjura era purtător de poezie…

Liviu Ioan Stoiciu

(Nota LIS-2011: Dumnezeu să-l ierte pe Alexandru Condeescu; azi fiica lui e actriță de top)


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

27 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Nu stiu cât de serios este Varujan Vosganian, daca tot este mare scriitor-sef , demnitar de peste 20 de ani… pai ce facu pâna acu domne? OK, este bine ca se trezi si el in ceasul al 17 … dara trebuia sa vie un armean (român desigur si el), sa repare ce trebuia sa facem noi români? Rusine sa ne mai fie nouo românilor ca nu daduram de pamânt cu iliesti, ctinesti, cu taranisti, cu monarhisti, cu basesti-boci, cu absolut totii care l-au umilit pe Paul Goma, ah.. sa nu-l uit pe Nikisor… care multe mai putea face si nu le face, ba da le face, pe invers.

  Goma cred ca citeste si blogul dvs, oricum i-am semnalat pagina prezenta dat fiind ca il priveste personal, sunt sigur ca si alti amici ai dânsului îi vor fi semnalat, aoleo… stiti ce „seriviciu secret” are Goma… nu misca nimic si le afla la prima ora mai ceva decât base-boc… zic asta ca sa crape bolsevici, securisti dâmbo-bivolesti

 2. „Închei azi Contrajurnalul meu la mare, scris de mână acum zece ani, în 2001 – cum mai trec anii, ce ușor pot să spun „a fost odată”. ”

  Da, domnule Liviu Ioan Stoiciu, trec, ca daca nu imbatranim – murim ! cum zicea cineva 🙄
  Problema la noi e alta :
  ” Doamne cum mai trece vremea…
  Toate mandrele-mi spun „nenea” ! ” 😉

 3. Varujan Vosganian, o fi el armean, dar este unul dintre cei mai inteligenti si cinstiti politicieni romani ( am vrut sa spun si moral, dar ii cam place si lui sa mearga cu rolele, ca sa nu le scape… din ochi 😉 ). Imi aduc aminte cand a venit la inceputul campaniei electorale din 2004, cand nu se facuse rocada mare dintre „draga Stolo” si „uciga-l toaca!” , cum statea de stingher Basescu , nebagat de nimeni in seama ( mi-era si mila de el), in timp ce Varujan era vioara-ntai, alaturi de cel care se facea ca o sa candideze.
  Peste ani, la lansarea volumului sau ” Cartea Soaptelor”, l-am inttrebat daca nu stia ce avea sa urmeze atunci, iar raspunsul lui a fost foarte direct :
  – Atunci era prea tarziu si acum este inca prea devreme 😉

 4. Del Humor,

  nu-l cunosc personal pe dl Varujan Vosganian, la-m întâlnit o singura data aici in Germnia la o lansare (FRM/M), douo voprbe pe fuga am schimbat si atât, dvs cei din Ro il cunoasteti mai bine iar daca omu este serios, cinste lui si rusine nouo românilor ca nu dam si noi figuri demne de respect. Unguri sunt mai disicplinati (electoratu maghiar), politiceni lor da lecti românilor din multe puncte de vedere, armeni la fel , inca putin si vom vedea ca pâna si un tigan ne va da peste bot, face de rusine daca nu ne-a si facut. Acum stau si ma întreb, din douo una;

  a) ori natia româna este o natie de tot rahatu incapabila face istorie,organiza, adimistra

  b) ori au dreptate extremisti ce sutin ca români nu sunt lasati conduce , organiza , stiti teoria astora…

  Ma deranjeaza faptul ca un român neoas nu (politician, somitate telectuala),a luat intitiativa, nu s-a batut in totii acesti 20 de ani ptr ai reda drepturile dl Goma, NU minoritatatea armeana la izgonit pe Goma, nu ea i-a refuzat drepturile, nu ea la prigonit si prigoneste ci români neoasi incapabili infuria pozitiv in aceasta chestiune. Gândul ma duce la perioada 96-2000 (CDR), când la putere ar fi fost ai nostri suferinti in infernu inchisorilor comuniste, de la Iliescu nu asteptam nimic, ca ala-i bolsevic sadea, beleaua lui, dar beleaua mea sunt dreptasi suferinti prin puscarie,români neoasi de-ai mei… de la astia aveam pretenti.

  Ce, nu putea Nikisor sa ia initiativa si lupte ca un leu ptr Goma, nu putea Liiceanu, Plesu si alte „somitati” ce ne tot da lecti de morala si democratie, de se rup in figuri cu rezistenta lor prin coltora… cu dezidenta lor de bucatarie , ca bine le-a zis-o bolsevicu ala in 1990.

  In rest Varujan Vosganian merita apreciat nu blamat ptr initiativa lui,sper sa se duca la Goma Nu cu vorbe goale ci cu soluti concrete, cu decretu de repunere in drepturi in buzunar sa se duca, ca asa au fost multi pe la Goma, desigur cu vorbe pompoase iar la final… nu se poa…

 5. Domnule Octavian Mihaescu
  Cel mai bine va inteleg mirarea si mahnirea vis-a-vis de ceea ce puteau face si n-au facut taranistii atunci cand au fost la putere.
  Erau singurii care aveau printre ei oameni care traisera experiente si mai triste decat cele traite de Paul Goma (poate de aceea in subconstientul lor au tot amanat asemenea acte de repuneri in drepturi morale, materiale si sociale!).
  Dupa aceea a fost prea tarziu, iar acum, parca dvs ati prezentat situatia inadmisibila in care se afla un fruntas taranist de atunci (Vasile Lupu), ajuns sa joace ca ursul dupa cum ii canta Basescu !
  Pana la urma vorba lui Petre Tutea , cu aluzie la Cioran:
  Unii nu simt nelinistea de a fi om, ci aceea de a fi roman !
  Poate ca Varujan Vosganian , in mare, scapat de aceasta neliniste, are mai mare marja de actiune vis-a-vis de o actiune atat de controversata, mai ales prin faptul ca Paul Goma a aruncat cat colo manusile diplomatice si loveste cu pumnii goi, ca un veritabil gladiator, in toti cei care vor sa mai salveze ceva din aparente, dar in realitate se dovedesc niste bieti epigoni, ghidati direct sau indirect de interesele altora si nu a neamului lor.
  Tocmai de aceea, laudabila initiativa a lui Alexandru Petria trece in conceptia unora ca cei amintiti de dvs, de la care am fi asteptat o cu totul alta reactie, drept o actiune pe care nu trebuie s-o gireze cu ilustrele lor nume, pe care le datoreaza si operei lor, dar si amicitiilor cu oameni aflati la timp potrivit in loc potrivit (pentru ei !).
  Un fel de pact facut pe ascuns cu dusmanul („in pat cu dusmanul !”) care-i tine legati mai mult nu de principii, ci de diferite avantaje, pana la urma firimituri aruncate de la masa puterii celor lipsiti la propriu de ea ( aceea de a se impotrivi si de a sluji adevaruri de-a dreptul incomode uneori ! .

 6. Ca scriitor, Văru Jan Vosganian e între şi între. Ca poet e inexistent, deşi el e convins că scrie poezie. Ca prozator, parcă-parcă are ceva de spus. Ca vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, am înţeles că el ar fi făcut rost de mulţi bani. Orice s-ar spune, are respect pentru cobreslaşi. Am înţeles că, acum ceva timp în urmă, Nemanolescu i-ar fi schimbat yalla de la birou, în urma unui conflict nedefinit nouă. În fine, ca politician, Vosganian nu e mai lichea decât alţii. Dimpotrivă, are o pregătire generală solidă. Faptul că e armean e mai mult decât onorabil. Ceea ce vrea să facă abia acum pentru Paul Goma e admirabil. Chiar aşa, se poate întâmpla un miracol. Paul Goma e Havel al nostru. De ce nu ar putea deveni preşedinte al ţării? Dacă Vosganian ar crede în ceea ce spune şi vrea să facă, şi dacă legea ar permite, ar trebui să-i cedeze lui Paul Goma locul său în parlament. Aşa văd eu treburile astea. Nu-ţi poţi face publicitate pe spinarea şi barba lui Paul Goma. Dacă toţi ne-am fi purtat ca acest erou, s-ar fi dus naibii mult mai demult toată şandramaua comunistă şi nici parlamentarul Vosganian nu ar mai da firimituri la vrăbii. Dixit Marin!

 7. Redau raspunsul dl Goma, l-am primit acu si tare cald…

  –––––

  Mi-ati scris ieri:

  Le 10 oct. 2011 à 11:19, Varujan Vosganian a écrit :

  Draga domnule Goma,

  imi permit sa va scriu, desi dumneavoastra probabil ca nu ma cunoasteti. Sunt Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Am ocupat in ultimii douazeci de ani o seama de demnitati in statul roman, printre care si pe cea de ministru al economiei si finantelor in anii 2006 – 2008, pe vremea cand prim ministru era Calin Popescu Tariceanu. In prezent sunt senator.
  In perioada 21-22 octombrie voi fi la Paris pentru o intalnire cu scriitori de origine armeana din diaspora. Mi-ar face mare onoare sa va intalnesc. Educatia pe care am primit-o in familie, felul in care am trait in perioada comunista si valorile in care cred mi-au insuflat fata de dumneavoastra un profund respect. In Romania suntem foarte multi care va socotim unul dintre reperele rezistentei demne impotriva dictaturii comuniste si consideram ca prezenta d-voastra ar fi un bun model pentru o societate aflata in deriva.
  Daca incuviintati, printr-un eventual raspuns, m-as bucura mult sa va pot intalni. Cu mult drag si adanc respect.

  Va raspund azi, 11 oct 2010:

  Domnule Varujan Vosganian,
  Observ ca mesajul Dvs primit ieri, în jurul prânzului a cunoscut, pâna la raspunsul meu – în aceasta dimineata – o raspândire necunoscuta scrierilor mele. Foarte bine: am devenit celebru: mi-a scris însusi Varujan Vosganian, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, senator si scriitor.
  Care o fi motiva†ia mesajului? Eu nu v-am adresat nici o peti†ie, nici o reclama†ie, nici vreun bile†el-de-prietenie – atunci? Mor de curiozitate sa aflu numele factorului care v-a însarcinat sa-mi scrie†i, sa scoateti castanele cu mâinile Dvs. Dar nu va întreb cine anume este. Fiindca stiu. Dealtfel stiam înca de acum o saptamâna ca ve†i fi însarcinat cu aceasta ingrata misiune.
  Ce ave†i de gând sà-mi comunica†i? Sau poate vre†i sa vacere†i scuze pentru complicitatea-prin-tacere la care a†i consim†it voios la antisemitizarea mea, de pe urma careia mi s-a prelungit pedeapsa de nu mi se restitui ceta†enia, de a nu fi reprimit în Uniunea Scriitorilor, de a nu putea publica în România, în româna, decât cu mari greuta†i – fiindcavegheaza noua-cenzura unde oficiaza cu vigilen†a profitorul de vârf al rasucirii, ca în procesul de la Grivi†a, N. Manolescu: din acuzat de antisemitism (cite§te: de analfabetism) în feroce acuzator de “antisemi†i”, ca mine si de “legionari”, ca LI.Stoiciu, fapta rasplatita cu treizecideargin†ii postului de ambasador Unesco la Paris – demers nobil, sus†inut de ambasadorii americani la Bucuresti Taubman si Gordon?

  Au poate despre altceva avea†i de gând sa ma între†ine†i?
  Solu†ia se afla la îndemâna: folositi curierul elctronic: scrieti-mi.
  Và voi citi cu aten†ie sil và voi raspunde.
  Paul Goma

  PS Pentru prietenii care se intereseaza de sanatatea mea:
  Urmeaza sa mai fac un numar de examene.
  P.G.

 8. Va desconspirasi io dimineata ca are taica Goma un servicu de informati mai tare ca CIA, ca SRI-ul este pitic pe lânga al dl Goma, de-o saptamâna stia ca pusara pe armean pe teava… stie si cine la pus, Goma nu pune botu usor la schmecheriile armeno-rumâne, mor sa aflu cine-i al de ordona… banuiesc io ceva…

  Poate cheia sta in postarea dl Ifrim… zice acolo ceva interesant

 9. Mda ! Nu-s prea multe de spus in urma raspunsului, in binecunoscutul stil al domnului Paul Goma :
  Prompt, direct si la obiect, fara prea multe floricele diplomatice !
  Eu unul am inteles ca nu agreaza o intalnire directa (cine stie- pricepe 😉 ), dar e dispus sa afle cat mai multe despre adevaratele si bunele intentii (deocamdata) ale celui care se ofera sa fie mediatorul unei intalniri de gradul 0, intre acest Soljenitin roman ( cu perfidie si vindicativ impins de pe cea mai inalta ttreapta a podiumului, de pretinsa elita critica, spre a-i face loc lui Ioan Ioanid) si propriul popor pentru care si in numele caruia a luptat si inca mai lupta, dar ai carui reprezentanti alesi se dovedesc si dupa 90 , incapabili sa repare o nedreptate, ba mai mult, folosesc toate pretextele spre a o mentine.
  Dorindu-i sanatate si parafarazandu-l, am putea spune ca in afara celorlalte ” examene pe care le mai are de facut ” sa-l includa si pe acesta, care se pare ca va fi hotarator nu doar pentru sanatatea dlui, ci si a intregului neam romanesc !

 10. Si pentru ca adevaratul motiv care-l tine departe de tara pe Paul Goma este acuza de antisemit ( care incearca din nou sa anuleze toate meritele avute, ca-n celebrul caz al nedreptatitului savant roman, caruia i s-a refuzat/furat Nobelul pentru o inventie colosala la acea vreme0 sa ne aducem aminte de vorbele marelui Petre Tutea legate de acest cui (universal ) al lui Pepelea :
  ” Antisemetismul nu e o reactie spontana a romanilor , a germanilor, polonezilor, maghiarilor, francezilor, americanilor (sau a lui Paul Goma subl.mea), ci e provocat de evrei , prin exces (al elitelor lor ).”
  Antisemetismul functioneaza dupa principiul actiunii si reactiunii. Daca rabinul Moses Rosen …il injura pe Eminescu la ce altceva ar putea sa se astepte din partea noastra.
  Nici unui roman nu i-as permite sa vorbeasca atat de mizerabil, dispretuitor si vulgar despre poporul meu, d-apoi lui Patapievici si cu toate astea este seful Institutului Cultutral Roman, platiyt de la buget, din banii romanilor pe care-i injura si-i insulta ca un nesimtit ). Cand un roman are ceva cu el, sau Tismaneanu, sau Cornea, nu are nimic cu evreii in general ci cu ei personal.
  Daca este criticat Taubman, Gitenstein sau celalalt ambasador- poponar nu inseamna ca sunt criticate Statele Unite, ci actiuni ale lor personale si daca vor sa nu se mai intample, comunitatile respective n-au decat sa-si aleaga mai cu grija pe cei pe care-i scot in fatza !
  A nu vorbi deschis despre toate astea, a incerca sa le ascundem cat mai mult timp, a le nega, sau a le rastalmaci nu face bine niciuneia dintre pareti.
  Exista o masura in toate, nu-i asa ?!

 11. Si invers, nu poti incuraja, ajuta sa promoveze, accepta in jurul tau doar filosemiti, care mai devreme sau mai tarziu te vor trada si pe tine, daca au fost in stare sa-si vanda sau sa-si tradeze propriul neam !
  Banii mentin interesul, chiar cu orice pret uneori, dar nu pot forma caractere, fara de care victoriile sunt mai mult iluzorii .

 12. D-le Humor ,
  Felicitări !Sunteţi fără tăgada cel mai bun susţinător al lui Paul Goma .Aş zice că ,pe domnia voastră ( sigur )vă va înţelege. Cine să nu înţeleagă un român” pur singe” , care,iata , nu are somn de grija poporului său ? Cred ca „factorul „care l-a” însărcinat ” pe Varujan Vosganian a greşit profund. Nu pe el , ci pe dvoastră trebuia să vă „însărcineze”,deşi aşa cum spuneti (el ) este un „armean bun” şi asta numai pentru faptul că s-a lepadat de securistul Băsescu („ucigă-l toaca”).
  Prin urmare v-aş propune să nu vă irosiţi vremea aici ,ci să treceti la fapte scriindu-i aceste mesaje pline de continut si adevar direct pe blogul dumnealui.
  Vă urez succes !

 13. @ Alfo, mega postare ai reusit !
  Sa strecori printre dintii-ti strepeziti de ura si mancati de carii alogene, asemenea (g)randuri, nu-i la indemana oricui 🙄

 14. D-le Humor,
  Nu înţeleg ,de unde aţi dedus că mesajul meu este marcat de ură si „mâncat de carii alogene „?Am spus eu vreun cuvînt răuvoitor la adresa dvoastră ,sau am făcut vreo propunere duşmănoasă care să vă provoace o asemenea reacţie?
  Eu nu am am făcut decît o simplă constatare (aceea că sunteţi un bun susţinător al lui Paul Goma)bazată pe cîteva considerente :
  1.v-am citit cu atenţie mesajele ,cu preponderenţa pe cel de la 19.03 şi am apreciat că nu aţi făcut decît să demonstraţi clar că antisemitismul de care este acuzat domnul Paul Goma este fals .Sau nu ? Oare am înteles eu greşit din ce scrieţi aici ,citîndu-l pe Petre Ţuţea?

  ” Antisemetismul nu e o reactie spontana a romanilor , a germanilor, polonezilor, maghiarilor, francezilor, americanilor (sau a lui Paul Goma subl.mea), ci e provocat de evrei , prin exces (al elitelor lor ).”

  Eu cred ca nu. Că dacă ar fi fost ceva greşit în argumentul zdrobitor adus de domnia voastră ,citatul marelui filozof Petre Tutea ,ar mai fi reacţionat cineva in cazul in care mesajul meu ar fi fost perceput ca „plin de ură”.
  2.Ori din ce se observă în afară de dumneavoastră nu a mai fost nici o reacţie. Nici măcar a domnilor scriitori Liviu Ioan Stoiciu , Petria Alexandru ,Liviu Antonesei,Mihai Rogobete percepuţi de mine printre si alţi sustinatori ai domnului Paul Goma.
  3. Că sunteţi cel mai exigent iubitor de popor român tot din mesajul dumneavoastră de aici am dedus …

  „Nici unui roman nu i-as permite sa vorbeasca atat de mizerabil, dispretuitor si vulgar despre poporul meu, d-apoi lui Patapievici si cu toate astea este seful Institutului Cultutral Roman, platiyt de la buget, din banii romanilor pe care-i injura si-i insulta ca un nesimtit ). Cand un roman are ceva cu el, sau Tismaneanu, sau Cornea, nu are nimic cu evreii in general ci cu ei personal.
  Daca este criticat Taubman, Gitenstein sau celalalt ambasador- poponar nu inseamna ca sunt criticate Statele Unite, ci actiuni ale lor personale si daca vor sa nu se mai intample, comunitatile respective n-au decat sa-si aleaga mai cu grija pe cei pe care-i scot in fatza”

  Prin urmare ,domnule Radu Humor ,v-aş ruga să menţionaţi ce v-a făcut să mă suspectaţi de ură şi de rea credintă ? Cred că v-aţi grăbit să-mi daţi o replică nelalocul ei -replică -ce cred că i-a derutat pe toţi cei care v-au creditat si care vă legitimizeaza, iată , ca fiind unul dintre cei mai buni români şi susţinători ai D-lui Paul Goma.

 15. Regret sincer aceste nesincronizări între entităţile Domniilor Voastre, mai ales că, n-o spun cu ironie, numai proşti nu păreţi. Când vine vorba de „conflicte” de acest fel, mulţi dintre noi intrăm în vrie, în scenarită, paranoia etc. Vorba ceea, suntem păţiţi. O singură problemă e delicată aici şi aiurea, pe toate blogurile, site-urile sau cum le-o mai zice: intervenţiile camuflate sub semnătură decelată, pseudonimo-pseudonimate. Nu se poate discuta aşa. E ca în spitalul în care toată lumea, inclusiv doctorul, afirmă că el e Napoleon. Să fiţi iubiţi. Mă bucur că Paul Goma e în centrul atenţie. dar mă şi îndoiesc că toată lumea e doar atentă, ci foarte vigilentă…

 16. „Mă bucur că Paul Goma e în centrul atenţie. dar mă şi îndoiesc că toată lumea e doar atentă, ci foarte vigilentă…”
  Pai, parca ziceati ca afirmatiile celor de la spitalul amintit nu sunt deloc edificatoare, dar nu faceti nimic spre a demonstra contrariul!
  Vedeti ca v-ati asezat din greseala pe tricorn, dar doua dintre coarne nu-s bine acoperite si vi se zareste… coada !

 17. @AlfO – mega greseala !
  Uiti ca ne cunoastem si ne recunoastem usor 😉
  Mai ales ca nu te-ai schimbat de mult, si incepi sa mirosi diversionist .
  Stiu ca-i in firea ta, dar nu-i de nasul meu…

 18. Maestre Humor, la omemogulul omegat mă refeream. Vorba ceea veche, de grădiniţă: „Cum te cheamă?”. „Zor de zeamă!”. De ce ne-om tâmpi între noi nu înţeleg.

 19. Sa fiti iubit ! si dvs 🙄
  Mi s-a parut ca v-am zarit codita si de aici toata hachita…
  Eu banuiam cum va cheama ( nu Gheorghe Zeama !), dar nu stiam daca raspundeti 😉

 20. @Angel Filip,
  M-as fi bucurat daca ati fi sesizat si eventual v-ati fi exprimat transant cu privire la „nesincronizarile” de idei si nu la cele dintre „entitatile „care sunt in acest asa zis conflict. Ceea ce afirma si cum isi sustine afirmatia ,cu argumente valide sau nu , una dintre „entitati” ,sau cum isi exacerbeaza eventualele „carii nationaliste „,ba chiar si antisemite cealalta „entitatate ” .
  Prin urmare ,da ,recunosc am fost cit se poate de ironica in comentariile mele adresate lui @Radu Humor. Am fost ironica ,domnul meu ,intrucit consider ca atit D-l Stoiciu care-l gazduieste aici cu atita larghete ,cit si ceilalti ,care ,fie il ignora lasindu-l in plata lui ,fie il aproba sau il sustin tacit ,gresesc profund.
  Nu de asemenea sustinatori are nevoie unul dintre cei mai recunoscuti disidenti ai Romaniei -Paul Goma . Domnul Paul Goma are nevoie de sustinerea unor intelectuali intransigenti ca si dinsul ,care si-au probat verticalitatea si principiile morale , care sunt neinregimentati politic si care nu sunt macinati de mentalitati primtive si resentimentare . Acestia nu sunt adevaratii sustinatori ai maestrului Paul Goma .Ei nu au ce cauta pe lista aceea . Cei care i-au introdus in lista de sustinere au aici si oriunde in cyberspatzy dovada ca s-au inselat , ca acestia nu le fac cinste, nici lui Paul Goma si nici dumnealor. Iar daca veti considera ca „vigilenta” mea nu are un suport real ,va rog sa spuneti si daca se poate sa argumentati . Deasemenea ,as vrea sa -i transmit Domnului Paul Goma ca, mai bine ar ramine in Franta ca un Erou Necunoscut, decit sa vina in Romania sustinut de politicieni care vor sa cistige capital politic pe seama dumnealui, de fosti informatori validati sau de asemenea entitati ca acest Radu Humor , din pacate acceptati , iata ,care nu sunt putini si neimportanti (asa cum cred unii )ci milioane .

 21. @ AO :
  „Prin urmare ,domnule Radu Humor ,v-aş ruga să menţionaţi ce v-a făcut să mă suspectaţi de ură şi de rea credintă ? Cred că v-aţi grăbit să-mi daţi o replică nelalocul ei -replică -ce cred că i-a derutat pe toţi cei care v-au creditat si care vă legitimizeaza, iată , ca fiind unul dintre cei mai buni români şi susţinători ai D-lui Paul Goma.”
  sau :
  „Prin urmare ,da ,recunosc am fost cit se poate de ironica in comentariile mele adresate lui @Radu Humor. Am fost ironica ,domnul meu ,intrucit consider ca atit D-l Stoiciu care-l gazduieste aici cu atita larghete ,cit si ceilalti ,care ,fie il ignora lasindu-l in plata lui ,fie il aproba sau il sustin tacit ,gresesc profund.’ ”

  Daca eu „gresesc profund”, vad ca tu „gandesti dinfund” ,ca alta explicatie e greu de gasit.
  Se mai aciuiesc si mai tin unii javre pe langa blog, dar asemenea maidaneze care inainte ridicau coada si dadeau de sub si din ea la comunisti, iar acum nu le-a mai ramas decat sa dea din gura si sa se gudure pe langa cei de la putere ( din pacate ai nimerit peste unul fara 😳 ), sunt adevarate studii de caz !

 22. AVP Says:
  10 octombrie 2011 la 23:51
  ………

  @Stely, @Florentina – vă înşelaţi copios asupra lui Paul Goma (al cărui caracter io îl cunosc prea bine, în urma experienţei de pe forumul “Ziua”). În niciun caz PG nu-l va dezavua pe rh (aşa cum n-au făcut-o nici DT, nici LIS, nici Petria şi nici – ultimul, dar nu cel din urmă – Goe). Experto credite, surioarelor ”

  Dar voi de ce sa nu incercati ?!
  Ca incercarea moarte n-are si nici voi rusine 🙄

  P.S. Mai iesiti si voi pe centura sa mai luati o gura …
  De aer !

 23. Buna ziua everyone.My este piatra mellward.Am un 45 ani ani man.I a trebuit să ia în timpul meu pentru a face acest lucru pentru că am obosit de a vedea oameni a fost
  scammed de către diferite vraja casters.Have fost scammed de Role vraja 5different înainte nu până când m-am întâlnit reală vraja caster.I pierdut tot ce am had.Iwas
  demis de la locul meu de work.There a fost nici bani pentru a alimenta family.Because mea de care, soția mea a cerut pentru divorced.She a plecat cu 2children.I nostru
  a fost devastated.I încercat să se sinucidă, la acel moment, dar prietenul meu a salvat me.He văzut condition.Then meu mi-a spus despre o rolă vraja el a fost
  folosind pentru aproximativ 5years.I i-am spus cum a fost înșelat de către casters.Then vraja 5different mi-a spus acest lucru a fost plătit different.He acest rolă vraja
  în zilele mele behalf.Two mai târziu, ne-am dus la bar.On nostru drumul înapoi acasă, am văzut soția și copiii mei de la door.She îngenuncheat cerșit me.I nu a putut
  cred eyes.In meu mai puțin de 48 oră mai târziu, am fost reintegrat la locul meu de muncă cu promovarea dublu și a adăugat incentives.In că aceeași săptămână, i
  dormit și am văzut niște bani în pillow.Was mele speriat atunci prietenul meu mi-a spus că a fost lucrarea de vraja caster.I primit dublul
  banii prietenul meu plătit pe prietenii mei behalf.My, Dr. Brown este de servicii real.His sunt, practic, gratuit, deoarece indiferent de banii plătiți pentru produse, tine
  va primi înapoi de prieteni double.Please, nu va lasati pacaliti mea toate acestea scammed.Try acest lucru și vă va mulțumi me.You-l pot obține, prin dr.brownspellhome@gmail.com

 24. Am Celina din Canada vreau să împărtășesc experiența mea de viață pentru fiecare organism de pe acest site.i a fost într-o relație serioasă cu Petru Îl iubesc atât de mult ne-am datat de aproape 6 ani now.until a însemnat o altă fată numită trandafir mi-a spus că el știe mai interesat de mine datând orice mai mult. Am fost atât de confundat eu nu știu ce să do.so-am spus prietenului meu despre ceea ce dragostea mea mi-a spus și mi-a spus că ea poate rezolva problema mea am fost o pune la îndoială modul în care poate fi possible.so ea mi-a îndreptat o rolă vraja
  numit Dr.wisdom.so L-am contactat si am explica fiecare lucru la el și mi-a spus ca problema mea va fi rezolvată în termen de două zile, dacă cred că am spus OK.So ca o vrajă pentru mine și după două zile dragostea mea a venit înapoi la mine implorându-mă pe genunchi pe teren cerându-mi să ierte him.Am atât de fericit acum. astfel încât de aceea am decis să împărtășesc experiența mea cu fiecare corp, care au astfel de probleme, puteți contacta e-mail sau prin e-mail, Dr.wisdomspellhome@gmail.com sau îl 2348052675169 apel