Scriitori şi artişti în grevă fiscală. Abuz de stat, scrie Dan Culcer. Noi solidarizări cu necazurile lui Virgil Diaconu

6 min


Joi, 26 august 2010. Valeriu Gherghel (de care nu mai ştiu nimic) îmi atrage atenţia într-un e-mail că se semnează pe agentiadecarte.ro, site al lui Dan Mircea Cipariu, Scrisoarea de protest intitulată „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”. E semnată nu numai de scriitori şi artişti, vedeţi pe http://www.agentiadecarte.ro/2010/08/greva-fiscala-pentru-eliminarea-suprataxarii-drepturilor-de-autor/ şi anunţă că de la 1 septembrie se intră în grevă fiscală – ce-o fi aia? Nu ştie nimeni ce efecte poate avea această grevă fiscală, dacă ea poate opri amenzile anunţate de Guvernul Boc-Băsescu-PDL-UDMR-UNPR-independenţi şi al celorlalte minorităţi (poate dă Dumnezeu şi sunt remaniaţi în luna care urmează cei doi miniştri bătuţi în cap, ai Muncii şi ai Finanţelor, Şeitan-Vlădescu, foto, dovediţi nişte catastrofe în funcţii). O redau aici, pentru cei de doresc să o semneze:

Grevă fiscală pentru eliminarea suprataxării drepturilor de autor

Domnule Prim-Ministru Emil Boc,

Domnule Preşedinte al Senatului Mircea Geoană,

Doamnă Preşedinte a Camerei Deputaţilor Roberta Alma Anastase,

Semnatarii Scrisorii de Protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?” anunţă Guvernul României că intră în grevă fiscală începând cu data de 1 septembrie 2010 până la abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010. Refuzăm să mai plătim impozitul pentru drepturile de autor unui Guvern incapabil să aibă o relaţie civilizată cu cei care creează opere culturale unicat, fără nici cel mai mic concurs din partea guvernanţilor autohtoni, ce sabotează, astfel, patrimoniul naţional.

Atitudinea Guvernului României faţă de artişti şi intelectuali este discriminatorie, prin suprataxarea drepturilor de autor, şi discreţionară, prin obligaţia de a depune pentru fiecare drept de autor obţinut fişe fiscale la trei autorităţi ale statului în fiecare lună. Or, după ce că suntem buzunăriţi lunar, să ni se mai fure chiar şi timpul (şi, cu acesta, viaţa însăşi) e cam mult!

Guvernul şi Preşedintele ţării nu au luat nicio măsură cerută de creatorii români prin care să fie eliminată suprataxarea drepturilor de autor.

Cerem Parlamentului României să îşi exercite controlul asupra OUG 58/2010, în conformitate cu art. 115, alin. (7) din Constituţia României, şi să elimine prevederile discriminatorii şi abuzive ale OUG 58/2010.

Precizăm că declararea grevei fiscale este una dintre măsurile de protest împotriva supraimpozitării drepturilor de autor. Anunţăm, pe această cale, şi pregătirea unor proteste publice în ţară şi străinătate.

La această Scrisoare-protest, Dan Culcer, foto (locuieşte în Franţa) comentează onorabil:

Distribuitor de afise-Apeluri: Cu ce drept ne diminuati drepturile de autor? Abuz de Stat

Drepturile de autor au devenit simbolice, pentru majoritatea creatorilor, de cel putin doua decenii, ele nefiind respectate de redacțiile ziarelor și revistelor, din motive diverse, cu rezultat similar, pauperizarea artistului, Abuzul guvenului nu poate fi tolerat. Functia Statului este de aparator al dreptului nu de lipitoare a veniturilor private, Guvernul Boc eludează dreptul pentru a compensa proasta administrare a treburilor comune și laxismul juridic față de cei care nu-si plătesc impozitele, actioneaza ilegal pe piata neagra.

Impozitele trebuie colectate la sursa. Acolo sa se caute resurse pentru echilibrarea bugetului. Nu in pungile și așa aproape goale ale scriitorilor, pictorilor, actorilor, etc.

Din 1990 pînă acum nu am încasat venituri ca drepturi de autor decît de două ori, și atunci doar după ce am amenințat editorii care au folosit munca mea in mod ilegal, prin editii pirat. Iar valoarea lor a fost simbolica. O singură redacție mi-a plătit în 1990 o colaborare.

Nu am deci de pierdut nimic. Protestul meu este simbolic și reprezinta o solidarizare cu colegii mei, apărarea unui principiu. Munca trebuie plătită. Guvernul Boc, ca si alte guverne viitoare, trebuie să invețe gestiune și să caute surse de venit în intreprinderi de stat productive si nu bugetivore. Nimeni nu-i împiedică să le înființeze. Sectorul de stat nu este interzis prin lege, poate fi deci reactivat.
Dan Culcer

Ce e curios, e că ea, Scrisoarea asta de protest care anunţă greva fiscală apare după ce ieri uniunile de creaţie s-au întâlnit cu premierul Emil Boc şi liderii uniunilor au fost mulţumiţi de ceea ce au obţinut. L-am văzut chiar pe Ion Caramitru jubilând (e adevărat că actorii au fost salvaţi de la concediere, dar acum sunt puşi în faţa unei noi provocări, a suprataxării dreptului de autor, vor fi scutiţi actorii de declararea lunară a venitului?). Premierul a declarat că: „In fapt, nu cei care sunt cu adevarat creatori si care beneficiaza de drepturi de autor sunt problema, ci aceia care incearca sa utilizeze legea drepturilor de autor ca o pavaza sa nu plateasca aceste contributii la bugetul de stat”… Preşedinţii uniunilor de creaţie au aflat, astfel, că legea dreptului de autor a fost exploatată şi de necreatori, sau mai ales de necreatori (prin ea s-a găsit soluţia „fentării” taxelor de tip CAS-pensii-şomaj) şi de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns. Nicolae Manolescu, preşedintele USR a anunţat solemn că: „Problema sunt contractele pe drept de autor mascate ca alte drepturi. Eu, la Uniune (Uniunea Scriitorilor din Romania, n.r.) nu am niciun caz de acest gen”… Nu mai înţelege nimeni nimic. De ce au semnat atâţia scriitori această Scrisoare deschisă prin care anunţă că intră în grevă fiscală, dacă membrii USR n-au o asemenea problemă? Cine nu trăieşte pe această lume? N. Manolescu susţine că: Singurii care sunt in pericol de a sta la cozile interminabile sunt cei care nu au carte de munca. Oare? Iată ce declară preşedintele CNAS, Lucian Duţă: „Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca. Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca”, a precizat presedintele CNAS. Declaratii trebuie sa depuna chiar si cei care nu au venituri. Astfel, potrivit legii, acestia sunt obligati oricum sa depuna o notificare oficiala la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, si la agentiile judetene de ocuparea fortei de munca, in care sa anunte ca nu au avut venituri in luna precedenta. Amenda este de 2.500 pana la 5.000 de lei. Situaţia e de-a dreptul penibilă. O ruşine!

*

În altă ordine de idei, în continuarea celor scrise ieri şi alaltăieri aici în legătură cu concedierea poetului Virgil Diaconu de la Centrul Cultural Piteşti, începând cu 1 septembrie, cu trei ani înainte de pensie. Am primit telefoane de solidarizare cu necazurile lui şi de dezavuare a opacităţii autorităţilor locale, care nu-şi apreciază scriitorii (martori incomozi ai acestor vremuri ticăloase) – le consemnez ca atare, aici, la rugămintea lor expresă – din partea poetei, criticului, traducătoarei Ştefania Plopeanu Mincu (extrem de afectată şi azi de dispariţia soţului, marele Marin Mincu), azi editor al revistei Paradigma, şi din partea poetului Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Galaţi-Brăila a USR şi redactor-şef al revistei Antares, care mâine pleacă la Viena, pe banii ICR pentru patru zile, la un festival de poezie, alături de poetul şi traducătorul Peter Sragher.

PS. Poetul Nicolae Coande îmi trimite pe e-mail un anunţ – pentru cei interesaţi să participe la Concursul naţional de poezie „Traian Demetrescu”, la Craiova, pentru debut (pentru cei care n-au publicat un volum), să dea click pe regulament tradem 2010 (şi iar click pe dreptunghiul apărut).

PS. 2. Public în continuare fotografii primite de la poetul Aurel Sibiceanu, făcute la colocviul optzeciştilor de la Piteşti, din acest an:


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. pe poetul şi omul de cultură Virgil Diaconu am avut bucuria să îl cunosc în vara anului 2007, pe când mă aflam în perioada căutărilor mele spirituale şi scriitoriceşti. împreună cu prozatorul Augustin Dumitru Doman, el a contribuit într-o măsură fundamentală la cristalizarea mea ca tânăr aspirant în descifrarea tainelor condeiului.
    verticalitatea şi coerenţa morală de care a dat dovadă în tot timpul în care l-am cunoscut mi-au demonstrat că aceste note de caracter ce trebuie să definească orice om de cultură, şi nu numai, reprezintă arma de rezistenţă de care trebuie să ne folosim în aceste vremuri de încercare şi că nimeni şi nimic, prin nici un mijloc şi pentru nici un motiv, nu are dreptul de a ne reduce la tăcere, aşa cum legiuitorii vremelnici ai zilelor noastre încearcă cu disperare să o facă.
    o obligaţie morală care mă onorează mă face să afirm solidaritatea mea necondiţionată în faţa situaţiei în care astăzi se află prietenul virgil, o situaţie de netolerat şi căreia trebuie să îi spunem stavilă, înţelegând în ceasul de faţă că ceea ce i se întâmplă lui la Piteşti ni se poate întâmpla nouă în orice clipă şi în orice loc din ţara asta, în care artiştii sunt prigoniţi în mod declarat, oricare ar fi arta pe altarul căreia se jertfesc.
    cu respect, stimate domnule stoiciu, şi cu profundă recunoştinţă ptr atitudinea de care daţi dovadă.
    Bunul Dumnezeu să ne ajute şi să ajute Sfânta Ţărişoara noastră!