Asta mai lipsea, pandemia noului coronavirus să nu fie decât o probă de corectitudine politică! Sănătate! Citiți reviste literare în izolare

6 min


Marți, 28 aprilie 2020. Tot la izolare din cauza noului coronavirus, în a doua lună, trăiesc într-o parodie militarizată de proastă calitate, cu transport, economie și toate cele oprite (care țineau pe o linie de plutire și finanțele publice), cu bugetul statului ajuns la cote de deficit inimaginabile (cheltuim din împrumuturi). Declarația pe propria răspundere rămâne la putere, cu polițaiul după colț (pus să dea amenzi uriașe pentru nesupunere). În plin absurd, cu persoanele „care au împlinit 65 de ani plus” hăituite, numai între anumite ore având voie să iasă din casă „pentru nevoi esențiale”.

Mihai Sârbulescu

În timp ce în Suedia (care dă cu tifla întregii lumi, trecând relaxată prin „pandemie”), responsabilitatea publică a fost lăsată la îndemâna oricui, nu s-a oprit nimic, țara e mai prosperă ca niciodată și șefului epidemiolog i s-a ridicat statuie: Anders Tegnell, omul care a propus ca Suedia să aibă o abordare diferită în criza actuală, se bucură de o popularitate foarte mare în această țară. Tegnell este epidemiologul șef din Suedia și cel care a creat strategia prin care în această țară nu au fost luate măsuri dure, ci s-a apelat la responsabilitatea cetățenilor. Chiar dacă metoda sa a fost contestată de specialiști din numeroase țări, Tegnell a ajuns să fie privit ca un adevărat erou în Suedia… Astfel, oamenii au început să-și facă tablouri cu chipul său și chiar tatuaje. În plus, magazinele au ajuns să vândă căni și tricouri cu chipul său. Oamenii care îl susțin au cerut ca lui Tegnell să îi fie acordat Premiul Nobel și cea mai înaltă distincție din Suedia. Până azi au murit în Suedia de boala noului coronavirus, „libere”, 2.274 de persoane – și totul li se pare a fi în regulă suedezilor. Fără isteria blocării vieții publice.

Gheorghe Petrașcu

La noi, azi, când scriu aceste rânduri, sunt declarați fix 650 de morți de noul coronavirus. Autoritățile din România se tot mândresc, tare grijulii, că datorită „măsurilor luate” (cu blocaj la mai toate nivelurile), avem morți mai puțini, comparându-se cu Italia-Spania-Franța-Marea Britanie-Germania. De ce nu se compară România cu Polonia, de exemplu (care e mult mai mare decât România și ca populație), unde s-a reintrat parțial în normal, țară care declară azi numai 570 de morți de Covid-19. Polonia având un număr mai mare de „diasporă” (care muncește în Italia-Spania-Franța-Marea Britanie-Germania). De ce nu se compară autoritățile din România cu țările vecine nouă, care au același gen de diasporă, dusă la muncă în Occident cu nemiluita? Ungaria are 291 de morți de noul coronavirus, Ucraina 269, „Republica Moldova” 102, Bulgaria 59, Serbia 162? Vedeți situația la zi pe https://www.worldometers.info/coronavirus/ Nu cumva fiindcă s-au descurcat mult mai bine decât noi?

Marcel Iancu

La cheremul cui stau autoritățile din România? Al Uniunii Europene, mai exact al Germaniei „prietene”, cumva? O Germanie care conduce de facto UE. Aceeași Germanie care i-a adus României austeritatea devastatoare prin Traian Băsescu (închinat cancelarului Angela Merkel), cu tăierea salariilor cu 25 la sută, una din marile aberații capitaliste liberalizate (experimentându-se pe români o austeritate de tip nazist; la fel se întâmplă azi, cu măsurile luate prin „starea de urgență” și ordonanțele ei militare, cu „bătrânii” expuși oprobriului public, buni să fie exterminați)… Aud că în Germania statul a fost dat azi în judecată de către cei ce au demonstrat împotriva interdicțiilor legate de noul coronavirus și statul a pierdut în instanță, fiindcă interzicerea (izolarea) se bate cap încap cu Constituția, în orice situație – așa a hotărât Curtea Constituțională de acolo… La noi se stă în poziție de drepți, suntem ținuți în cușcă în continuare, panicați că vom rata și vara în viața de zi cu zi, nu numai primăvara și că la toamnă și la iarnă noul coronavirus se întoarce și mai cu moț. S-a ajuns să se cenzureze (și să se închidă platforme online) fiindcă sunt opinii care dezavuează militarizarea României, conducerea în stil polițienesc. Opiniilor neconvenabile li se spune că sunt „știri false”.

Dan Hatmanu

Până și Avocatul Poporului (care ar trebui să apere din oficiu libertățile omului, teoretic) s-a sesizat, în sfârșit: Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că decretul stării de urgență nu menționează restricționarea libertății de exprimare și solicită Grupului de Comunicare Strategică lămuriri privind monitorizarea și analiza știrilor false, dorind să afle care este procedura de sesizare și cea prin care este monitorizată apariția știrilor false în contextul pandemiei de coronavirus, care este cadrul legal care detaliază aceste situații, dar și din ce perspectivă sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni„Prezenta solicitare are în vedere opinia exprimată în mod constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existența libertății de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participe la viața politică, socială, culturală, manifestându-și public opiniile, gândurile, credințele. Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerință gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale”, a mai transmis Avocatul Poporului. Cine urmărește să intre România în recesiune și să taie din avântul dezvoltării economice (cursul i-a fost întors deja la minus de noul coronavirus)? De ce s-a inventat această criză neagră?

Joan Miro

Noul coronavirus nu e decât o gripă mai agresivă decât aceea sezonieră, de ce trebuia să fie izolată o lume întreagă și să fie oprită economia? Exemplul Suediei, relaxată în fața noului coronavirus (în ideea autoimunizării populației, cum se autoimunizează în fața oricărei gripe sezoniere, cu tulpini de virus schimbate în fiecare an), nu e concludent? Îmi vine să râd de genialul Bill Gates, care a investit o avere în descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului nou (își va scoate banii cu vârf și îndesat după ce va fi descoperit și vândut tuturor statelor lumii). Auziți: Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a criticat Suedia pentru că nu ia măsuri mai stricte în contextul pandemiei de coronavirus. Gates spune că îndemnarea oamenilor de a fi responsabili nu este o măsura suficient de potrivită pentru a potoli răspândirea virusului. „Trebuie să înțelegeți că nivelurile de activitate a virusului nu sunt determinate doar de măsurile guvernamentale. Trebuie să fim atenți când punem semnul egal între politica autorităților și comportamentul uman. Nu cred că măsurile lor sunt cele corecte”, a afirmat Bill Gates într-un interviu acordat MSNBC. I-auzi! A zis Corect? „Corect politic”, oare? Asta mai lipsea, pandemia noului coronavirus să nu fie decât o probă de corectitudine politică!

Mircea Maurice Novac

Bill moare de grija suedezilor, va să zică. Spuneam că îmi vine să râd. Știți ce i-au răspuns suedezii? În replică, fostul epidemiolog de stat și consilier al Organizației Mondiale a Sănătății, Johan Gieseecke, a susținut că Gates greșește. Acesta a declarat că strategia Suediei dă roade, deoarece se va ajunge în scurt timp la imunizare în masă. „Cred că ne descurcăm corect și sunt din ce în ce mai mulți oameni care arată asta. Tot mai mulți indică faptul că jumătate de milion de oameni din Stockholm au avut această boală. Cei mai mulți oameni nici nu observă că o au. Dau 5-6 interviuri pe zi și până acum oamenii râdeau, spuneau că ‘acei suedezi proști nu fac nimic’. Au criticat Suedia, la fel cum a făcut Gates acum. Acum lumea se întreabă cum functionează, ce se mai întâmplă? Înainte era doar ‘bla, bla’ sau ‘haha, haha’. Acum pun mai multe întrebări tehnice și sunt interesați, nu te mai tachinează!, a menționat Giesecked. Gates ar trebui să vadă unde a ajuns SUA lui cu măsurile dictatoriale luate, cu pustiirea făcută în numele protejării populației (în SUA au murit 56.803!). Tot ce e legat de măsurile represive demonstrează că „boala Covid-19” este o făcătură.

Desen semnat de surioara Mela Stoiciu

***

Pierdeți vremea în izolare? Vă invit și de această dată să citiți reviste literare la zi cu un click la

https://romanialiterara.com/ (săptămânalul România literară, ultimul număr / 24 aprilie)

http://www.revista-apostrof.ro/ (Apostrof / aprilie 2020)

http://exprescultural.ro/ (Expres cultural / aprilie)

https://centrul-cultural-pitesti.ro/wp-content/uploads/2020/04/Arges-04-20-rgb.pdf (Argeș / aprilie)

https://www.convorbiri-literare.ro/arhiva (Convorbiri literare / aprilie)

http://www.viataromaneasca.eu/ (Viața Românească / martie 2020)

http://revisteaua.ro/arhiva/ (Steaua / martie)

http://www.revistaorizont.ro/arhiva/martie2020.pdf  (Orizont / martie)

Plus revista Luceafărul de dimineață în format PDF:

***

Sănătate!

Ilustrația din titlu e semnată de Vasili Kandinski (Wassily Kandinsky).


2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ai perfecta dreptate, Liviu. Ceva e in neregula rau cu toata situatia asta. Masurile nu par, pana la urma, justificate. Iar afirmatia ca ”daca nu se luau masurile de restrictionare, era mult mai rau” e discutabila. Iar raspunsul la intrebarea ”ce se ascunde in spatele acestei atitudini” ma tem ca nu poate fi aflat deocamdata, cel putin nu cu certitudine.

    1. Trăim vremuri de neînțeles, se lucrează pe deasupra capetelor noastre, se schimbă lumea dramatic, mă bucur că sunt la o vârstă la care nu mai contează bătaia de joc a celor ce ne conduc.