Luni, 6 septembrie 2010. Poetul Virgil Diaconu, director al revistei Cafeneaua literară continuă să fie ţinut în şah de către Centrul Cultural Piteşti (finanţat de Primăria Piteşti). E în preaviz şi azi, contractul lui de muncă nu a încetat pe 1 septembrie, cum a crezut iniţial, ci va înceta pe 20 septembrie (fiind emis pe 16 august). Are emoţii, fiindcă nu ştie dacă se ţine de cuvânt Centrul Cultural Piteşti că va avea contract de colaborare imediat după ce-i încetează contractul de muncă, şi nu va pierde din salariul amărât pe care-l are. Concedierea lui e bătută în cuie. „Eu, dacă dau în judecată Centrul Cultural Piteşti, câştig (îmi spune Virgil Diaconu la telefon), sunt lider de sindicat aici, şi conform legilor, nu pot să se atingă de mine timp de doi ani, dar nu vreau scandal, sper să se ţină de cuvânt directoarea”. E vorba de directoarea Centrului Cultural Piteşti, Carmen Dumitrache, care a declarat pentru Bitpress.ro: ,,Domnul Virgil Diaconu nu a ramas pe drumuri” sustine directorul Centrului Cultural Pitesti, Carmen Dumitrache. Potrivit acesteia, Virgil Diaconu (foto) are acum contract de colaborare cu Centrul Cultural, pe aceiasi bani, in calitate de director al revistei de cultura ,,Cafeneaua literara”. Mai mult, acesta este avantajat fata de alti angajati, ale caror salarii au fost reduse cu 25%. Cu alte cuvinte, in urma restructurarii, Diaconu ar fi avut numai de castigat. Mai mult, surse din interiorul Centrului Cultural ne-au declarat ca revista pe care o conduce Virgil Diaconu beneficiaza de o atentie mult mai mare, fiind scoasa in conditii tipografice net superioare revistei ,,Arges”, spre exemplu, editata tot de catre Centrul Cultural, revista ,,Arges” al carei continut editorial este incomparabil mai valoros. ,,Am procedat la aceasta restructurare conform unor criterii interne, si anume gradul de implicare in realizarea si organizarea de activitati culturale specifice unui centru cultural si, nu in ultimul rand, disciplina la locul de munca. Asa i-am selectat pe cei doi (n.r. Virgil Diaconu si Felix Cuceanu), din pacate, cu inima grea, dar aceasta a fost situatia. Domnul Virgil Diaconu este mentinut cu contract de colaborare, pe aceiasi bani, nu a ramas pe drumuri” ne-a declarat Carmen Dumitrache, directorul Centrului Cultural Pitesti. Aţi citit bine, a făcut concedierea conform unor… criterii interne! Interesant, directoarea Centrului nu a concediat doi „lăutari la vioară” (care şi aşa nu trăiesc din salariul dat de Centrul Cultural Piteşti, numai de la o nuntă ei câştigă de şapte ori valoarea salariului), deoarece pe ei îi consideră mai importanţi „în organizarea de activităţi culturale specifice” decât scriitorul Virgil Diaconu (deşi lăutarii nu calcă pe la locul de muncă; asta da disciplină), care editează o revistă de nivel naţional!
Public mai jos un text de atitudine legat de Virgil Diaconu, semnat de marele Şerban Foarţă (foto):
Ma bucur mult ca domnul Virgil Diaconu nu va fi „ramas pe drumuri”.
Consider, însă, ca expresia, mai compatibilă cu, de pildă, un boschetar in spe (o spun fara vreo urma de dispretz), nu este astfel, compatibila adica, si cu fostul/viitorul (?!) director al „Cafenelei literare”.
Asta, pentru ca, in primul rand, Virgil Diaconu este un domn.
Dovada, intre altele, tzinuta revistei conduse de Domnia Sa.
De la format la pagina dintai, ce reproduce,-n excelente conditziuni, lucrarea unui artist plastic (urmand a fi, acesta, ilustrat, in mijlocul revistei, in extenso), de la textele de buna calitate la comentariul critic valoros, „Cafeneaua literara”, dupa mine, denota gustul rafinat al unui om ce onoreaza breasla noastra, – care, bogata in talente, nu prea e, vai, si in bun-gust!
In ciuda diferentzei de hartie (ca si a celei de format), revista „Cafeneaua literara” imi aminteshte de „Gandirea” de pe vremuri.
In fine, daca nu am scos nici un cuvant despre poetul omonim, ci doar despre directorul revistei, e pentru ca intaiul nu poate fi „restructurat” de nimeni (nici chiar de dna Carmen Dumitrache).
Domnule Virgil Diaconu, sus steagul!
Şerban Foarţă
***
În altă ordine de idei. Dan Mircea Cipariu trimite „celor interesaţi” pe e-mail, la grămadă (de la Adrian Năstase la Antena 1), o mare veste, că un deputat PSD, Cornel Itu (foto), viceliderul Grupului PSD şi PC pe Ardeal din Camera Deputaţilor, a susţinut azi în Parlament greva fiscală a creatorilor:
Scriitorul Alexandru Petria l-a convins pe deputatul din circumscripţia lui electorală să sprijine în Parlamentul României greva fiscală iniţiată de semnatarii Scrisorii de Protest “Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”. Deputatul Cornel Itu, Vice-liderul grupului PSD și PC pe Ardeal din Camera Deputaţilor, va susţine astăzi, 6 septembrie 2010, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor pe tema grevei fiscale. AgenţiadeCarte.ro publică în exclusivitate declaraţia deputatului Cornel Itu: http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/deputatul-cornel-itu-sustine-in-parlamentul-romaniei-greva-fiscala-a-creatorilor/
Jurnaliştii care doresc numărul de telefon al domnului Itu mă pot contacta.
Dan Mircea Cipariu
A trecut ziua de 6 septembrie, o fi susţinut deputatul Cornel Itu declaraţia politică? N-am citit nicăieri pe fluxul de ştiri. Şi dacă a citit-o, ce? Poate ne anunţă Dan Mircea Cipariu şi care a fost efectul acestei declaraţii (de regulă, la „declaraţiile politice” Parlamentul e aproape gol, nu ascultă nimeni pe nimeni), parlamentarii vorbesc la pereţi (sau colegii lor prezenţi în sală îi iau peste picior).
***
Daniel Lăcătuş (foto) mă asigură aici, la Comentarii, pe 1 septembrie, că şi noua revistă Algoritm Literar (prezentată aici, publicând numărul 2 al ei în format pdf) apare şi în format de hârtie la Călan-Hunedoara. O mai fi apărând acolo revista Provincia Corvina? La un moment dat citeam (pe revista electronică Agero de la Stuttgart) că a murit – cei curioşi să dea click pe http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/La%20moartea%20revistei%20Provincia%20Corvina%20de%20Eugen%20Evu.htm să vadă de ce. Îl citez pe Daniel Lăcătuş (necunoscut mie), pentru observaţiile generale făcute:
Aţi amintit de revista Algoritm Literar… ea apare şi pe suport de hârtie. Am să vă trimit zilele acestea numărul 2 al publicaţiei. Şi aşa în colaps, mediul cultural-artistic trăieşte în aceste zile clipe de derută. Prea puţin stimulaţi, neexistând niciun interes din partea autorităţilor, marea masă a scriitorilor asistă neputincioşi la o crimă odioasă, aceea a spiritului cultural. Găsesc în aceste atitudini ale guvernelor de după 1990 un grav afront adus scriitorilor de elită, clasici, interbelici, postbelici şi contemporani. Tare mi-e teamă ca românii să nu se trezească cu un soi de mutanţi ai tranziţiei, mai lacomi şi mai indiferenţi. Fără onoare, ruşine sau sentiment al datoriei. În urma votului din 30 Noiembrie 2008, nu a câştigat nici “dreapta”, nici “stânga”, a câştigat clasa politică şi a pierdut poporul – pentru a câta oară? Romania a dat lumii multe elite intelectuale, oameni de stiinta si litere, cu activitati remarcabile. Însă pe care statul nu-i răsplăteşte cum merită.
PS. M-am lungit, amân şi azi pentru mâine continuarea rememorării preumblării în Bucegi, din iulie 2006, în căutarea celor cinci surse de încărcare energetică direct de la Univers. Public şi azi, aici, un ultim număr de revistă literară apărut pe Internet, în format pdf: Banat 7 (iulie 2010). Revista Banat apare de 7 ani la Lugoj, editată de Consiliul Municipal Lugoj (şi mi-o trimite în format pdf pe e-mail Adriana Weimer, secretar general de redacţie, necunoscută mie; necunoscuţi îmi sunt şi directorul Iosif Crăciunescu şi redactorul-şef Dorin Murariu; nu ştiu dacă revista mai apare pe hârtie, o vreme am citit-o la redacţia Viaţa Românească, unde sosea prin poştă). Pentru a o citi daţi clik pe Revista BANAT Lugoj – iulie 2010 – format PDF (şi iar click pe dreptunghiul apărut).
faza cu „activităţi culturale specifice unui centru cultural” e tare. adicătelea, cum ar veni, domnu’ Diaconu nu a slujit corespunzător la aparatul de propagandă al Primăriei Piteşti. E drept că nu prea a slujit, că nu a avut nici timp şi nici aptitudini, fiind ocupat să slujească Artei. Cum ar veni treaba, a cam pierdut vremea!
deh, Domnule Diaconu Virgil, dacă nu aţi scris şi dumneavoastră un volum omagial pe care să puneţi liniştit capul, io ce să vă fac?
Well, this was kind of boring but whatever.
Seeing that i have been exploring temporarly for a pleasant study with reference to this one topic . Researching in Yahoo I lastly came across this web site. Reading these details I am relieved to convey that I get a good uncanny feeling I came across precisely what I needed. I most certainly will make sure to remember this web-site and check it out consistently.
Only want to say your article is astonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.
Sunteţi uimitor, dragă „nintendo wii unboxing”, mulţumesc pentru vorbele bune.
I’d come to give green light with you on this. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!