Marți, 26 mai 2020. Continuă dictatura noului coronavirus… Noul coronavirus s-a politizat iresponsabil. La Wuhan (de unde ar fi pornit „pandemia chinezească”) a durat 70 de zile, ca la o gripă mai a dracului, la noi au trecut și 90 de zile și autoritățile ne tot țin în șah, le face mare plăcere să ne sperie că poate fi mai rău decât a fost. Problema cu epidemiologii este că ei simt că treaba lor este să bage frica în oameni, să-i izoleze, să îi oblige la distanțare socială. Prin urmare, spui că vor fi un milion de victime, iar, când nu se înregistrează decât 25.000, spui că „e bine că m-ați ascultat”. Așa s-a întâmplat cu Ebola și cu gripa aviară. Este o parte din întreaga nebunie, declara ieri profesorul Michael Levitt (laureat al Nobelului pentru Chimie în 2013) pentru The Telegraph.
„Panica virusului” le dă mare avânt celor ce au dat de gustul puterii și ne țin, mai nou, în „stare de alertă”… În Germania s-au „previzionat” inițial milioane de morți din cauza noului coronavirus (și au murit până azi, oficial, fix 8.432, conform https://www.worldometers.info/coronavirus/), motiv să fie destabilizată economia. Sigur, nu-i plânge chiar nimeni pe cei din economia Germaniei, „motorul Europei”, statul pompează sute de miliarde de euro, având de unde, să salveze aparențele. Lasă că în Germania azi s-a reluat campionatul de fotbal (Bundesliga) și că s-a relaxat viața de zi cu zi (și n-a crescut amenințător numărul celor ce au murit de noul coronavirus). Sau că în SUA, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia (cu cei mai mulți morți din lume de noul coronavirus) s-au deschis plajele. Mă întreb dacă nu cumva n-ar trebui să fie date în judecată statele care au închis afacerile particulare uriașe sau mici și au dat faliment din cauza noului coronavirus, iar răsfățații lor conductori n-ar trebui trași la răspundere pentru subminarea economiei și gestionarea lipsită de clarviziune a crizei pe care au provocat-o pe seama noului coronavirus.
Se tot bat câmpii cu așteptarea vaccinului salvator, în condiții în care, atenție (o spun specialiștii), nu s-a descoperit niciodată un vaccin pentru vreunul dintre celelalte 18 coronavirsuri. De fapt, „imunizarea de turmă” (ca în Suedia) ar rezolva de la sine problema – și asta nu s-ar putea întâmpla decât dacă ar fi lumea lăsată în pace, să-și trăiască viața natural (gripa sezonieră își vede în fiecare an de drum, ucide sute de mii de locuitori ai planetei și e ignorată oficial)… S-a ajuns și așa la concluzia că te omoară noul coronavirus mai ales dacă ajungi în spital (intubat, tratat, otrăvit cu medicamentație după ureche, medicina actuală neavând un remediu). Aud, mai nou, că moartea de nou coronavirus a devenit și o proastă afacere, citiți, de curiozitate: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/o-noua-teorie-a-conspiratiei-despre-medicii-legisti-si-mortii-de-covid-19-mindruta-sunt-unii-care-s-au-apucat-de-campanie-electorala-1313062#ziarecom
Altfel, după atâtea zile de izolare, am îndrăznit și mi-am cumpărat o mașină de tuns (am una de tuns barba, primită probabil cadou, dar nu folosește la nimic, nu tunde și părul pe cap) – să scap de programarea la frizerie, acum devenită o adevărată problemă (era și înainte de „pandemie” pentru mine, trebuind să tot aștept rândul; și eu n-am răbdare). Mă tunde Doina (m-a mai tuns o dată numai cu un foarfece acum o lună și jumătate; am avut emoții că n-o să mă mai recunosc în oglindă, dar n-a fost cazul; m-a tuns în baie, pe un scaun), îmi amintește de prima noastră tinerețe când n-aveam bani de tuns și mă tundea ea, are curaj (eu n-am curaj s-o tund; așa că Doina s-a tuns azi, când scriu aici, la un coafor, la care s-a programat, la Brașov, în apropierea Pieței Astra; când s-a întors acasă mi-a cerut să o fotografiez cu tunsoarea nouă la pomul nostru candelabru; două poze le va posta pe Facebook, le public și aici, pe blogul meu).
Tata, bietul, când eram copil mă mai tundea „zero” cu o mașină de tuns a lui, de care era mândru. Era, firește, mașină de tuns manuală (o aud cum clănțănea), nu electrică… Oftez: dom`le, ce mai crește și părul ăsta pe capul omului… Apropo de păr. Eu mai am o datorie de rezolvat în fiecare dimineață, de când avem o pisică (sălbatică, venită direct din pădure acum cinci-șase ani) și un motănel (care a apărut într-o zi, dintr-odată, astă toamnă cu o cordeluță roșie la gât și a cerut imperativ să intre în casă la noi; de atunci n-a mai plecat nici o zi, am anunțat în Green Park Villas, pe Facebook, n-a apărut nici un pierzător-de-motănel; pisica nu-l acceptă, așa că trebuie să-i ținem separat). După tabieturi, cum spun, vin cu un burete ud și șterg (adun) părul lăsat de pisică pe așternut (în dormitor; doarme cu noi; are un „coșuleț” al ei, sau doarme la picioarele mele) și părul de motănel pe canapea în camera cu bibliotecă, unde stau la birou (dar motănelul doarme și în camera fiului, și în sufragerie, și pe masă și pe preșuri și pe parchet; într-o vreme dormea în marchiză, într-un locaș special făcut). Pisica e terapeut, mă trezește la ora 7, îmi vine pe piept și mă „masează” (dar mai ales pe Doina o răsfață cu masajul, ziua, când ațipește; e curios, pisica ghicește exact până și locul unde vom avea o durere trupească), e cuminte, răbdătoare.
Amândoi, și pisica și motănelul sunt învățați să-și facă nevoile afară, discreți (se cer afară). Cu motănelul avem o problemă, la ora 4 se trezește și ne face praf somnul (iar eu nu mă culc decât în jur de ora 2; Doina se culcă în jur de ora 23, e mai norocoasă, mai prinde câteva ore de somn; eu readorm greu, trezit la 4 să-i dau drumul motănelului afară, în marchiză, să-i pun mâncare umedă; în marchiză are două „găuri” pe unde să iasă afară; la ora 6 motănelul vine înapoi în casă, iar mă trezesc să-i deschid la ușa de la balcon). Chiar!, dacă între cititorii acestor rânduri știe cineva un procedeu, cum să facem să nu se mai trezească motănelul la ora 4 (fiindcă nu mai dormim ca lumea demult)…
Vă invit și luna asta să frunzăriți presă literară, la zi, dați click pe titlul activat (înroșit):
România literară: https://romanialiterara.com/
Viața Românească: http://www.viataromaneasca.eu/
În format PDF, primite pe e-mail, o sumedenie de reviste:
Scriptor 5-6 / 2020
Argeș 5
Conta (apărută în mai 2020)
Expres cultural 5
Apostrof 5
Familia 4 (apărută în mai 2020)
Oltart (apărută în luna mai 2020)
Mișcarea literară 1 (apărută în luna mai 2020)
Tomisul cultural 6-7
Neuma 5-6
Litere 4-5
Vatra Veche 6
Scrisul românesc 6
0 Comments