Luni, 4 octombrie 2010. Rămân azi la trei atenţionări pe e-mail. 1. Dan Mircea Cipariu mă sesizează şi pe mine că a publicat pe agenţiadecarte.ro o „exclusivitate”: o scrisoare a poetului „ieşit din tipare” Şerban Foarţă, prin care anunţă că-şi încetează colaborarea la revista Dilema veche (în paranteză fie zis, revistă pe care eu, cel ce scrie aceste rânduri, n-o citesc de ani de zile, deşi are şi ediţie online, spre paguba mea; cu această ocazie am conştientizat că mai există acest săptămânal de fiţe intelectuale, din care se recrutează viitori premianţi), în semn de desolidarizare cu Sever Cotoi-Voinescu! Vă daţi seama ce gest de demnitate publică! Mic, dar radical. Sever Voinescu-Cotoi fiind titular în Dilema veche până ieri cu maestrul Şerban Foarţă, aţi înţeles. Celebrul Sever Voinescu (în caricatură), un parlamentar PDL de proastă calitate morală (mai nou, jurnalistul Sever Voinescu perora cu spume la gură împotriva mogului care i-a umplut buzunarele cât a semnat în ziarul Cotidianul, pe atunci aflat în solda lui S.O. Vîntu; foarte interesant, apropo: la conferinţa de presă a PDL, Sever Voinescu a atacat doi „moguli de presă”, pe Vîntu şi pe Dan Voiculescu, uitând să-l atace şi pe al treilea mogul de presă, obsesie a lui Băsescu, pe Dinu Patriciu – ghiciţi de ce nu l-a atacat, nu? Fiindcă Dilema veche e sub patronajul lui Dinu Patriciu, mogul care-i umple acum buzunarele lui Sever Voinescu (să fiu iertat, e la modă acum „jigodia ordinară” din politica românească, dată de gol de marele public protestatar, mă feresc s-o folosesc la adresa acestui nou model de oportunist de elită, din decenţă, chiar nu merită să-mi bat capul cu el; o fi şi scriitor?). Superb motivul despărţirii de Dilema veche al lui Şerban Foarţă: că nu vrea să fie perceput, continuând colaborarea, drept colaboraţionist al actualului regim Băsescu! Jos pălăria! Iată că mai ies şi după 20 de ani la iveală caractere publice postcomuniste… Redau şi aici, pentru cititorii care nu ştiu despre ce e vorba, scrisoarea pomenită:
Către Mircea Vasilescu, redactor-şef al publicaţiei „Dilema veche”
Domnule Vasilescu, dragă Mircea,
întrucât dl Sever [Cotoi] Voinescu, deţinător, la „Dilema veche”, al unei rubrici permanente, anume Axa dus-întors, e, în opinia mea, un personaj nefrecventabil, mă văd constrâns a-mi înceta colaborarea, tot permanentă, la această foaie, – la care (ca şi la tine personal) mărturisesc că ţin nedezminţit…
În preajma, însă, a persoanei amintite, am dezagreabila senzaţie că, dintr-un simplu colaborator, devin, din şapte-n şapte zile, un, mai curând, colaboraţionist.
Cu amărăciune, Şerban Foarţă
Timişoara, 1 octombrie 2010
Adaug şi comentariul lui D.M. Cipariu, să fiu scutit de explicaţii (nu-mi face nici o plăcere să le dau) legate de persoana lui Sever Voinescu, „mare sculă” azi (vă reamintesc, e mereu vizat de PDL să fie pus ministru unde vrei şi unde nu vrei): Marele scriitor Şerban Foarţă anunţă că îşi încetează colaborarea la săptămânalul „Dilema veche” pentru că refuză vecinătatea de pagină cu Sever Voinescu, „un personaj nefrecventabil”. Şerban Foarţă e singurul intelectual care semnează în „Dilema veche” şi care sancţionează, astfel, fără echivoc, furtul de voturi şi ilegalităţile din Parlamentul României la Legea Pensiilor sub comanda preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase, şi a secretarului Camerei Deputaţilor, Sever Cotoi Voinescu. Aşa e, să fie primit!
*
2. Octavian Mihăescu (foto) scrie ieri, aici, la Comentarii (sunt atenţionat pe e-mail când ele apar):
Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2010 se acorda scriitorului Paul Goma! Sa de-a Dumnezeu sa am gura-degetele aurite.
Sa presupunem ca asa va fi, ce va urma, hai sa facem si asta previziune:
Holocaustologii vor sari in sus, Manolescu si Liiceanu vor suferi infarct. Basescu va da in damblale, adica îi va da cetatenia, va pune covor rosu…
Cei care se feresc a pronunta numele dl Goma pentru a nu fi bagati la anti… cei care, desi au in putere a face presiuni, ma refer la draguta de USR , pentru a se face dreptate, a cinsti si in România pe unul din putini sai eroi, dar cel mai mare scriitor de dupa razboi al României. Cu riscul sa sucaresc si amici, o repet: Paul Goma este un al doilea Eminescu al nostru, sunt ferm convins ca in aceasta pozitie va fi pus de urmasii nostri, ce sper sa fie mai demni si sanatosi la cerebel decât noi.
Cine urmareste Jurnalul online al dlui Goma va fi citit scrisoarea acelui tânar adresata dlui Goma in care multumea pentru faptul ca datorita scrierilor dânsului a fost luminat asupra adevaratei istorii, asupra dramelor românesti pe care istoricii inca nu au curaj a le spune fatis… Consemnarile dlui Goma vor ramâne document major pentru istoricii de mâine.
Să dea Dumnezeu să aveţi gura aurită, dar mă tem că Premiul Nobel pentru Literatură s-a îndepărtat de România după ce l-a primit Herta Muller. Pe de o parte. Pe de alta, să primeşti premiul acesta suprem, trebuie să fii propus de ţara de origine – ceea ce la noi e imposibil azi! Mai degrabă îl propune Franţa pe Paul Goma la Premiul Nobel decât România… Sigur, au fost tentative de a-l propune din ţară, dar n-au rămas decât cu titlu declarativ, la derută (de genul celor de la ASPRO). Nu ştiu dacă s-ar schimba situaţia dacă s-ar implica USR în acest sens, nu cred că academia suedeză are habar cine e USR şi ce autoritate are în ţară. Ar fi o răzbunare paradoxală a sorţii să primească Paul Goma Premiul Nobel, pur şi simplu România (şi literatura română) ar deveni dintr-odată înnobilată!
*
3. Îmi scrie Camelian Propinaţiu. Transcriu de pe blogul său (http://propinatiu.ro/index.html): Nume real : Dumitru Sandu. A absolvit Universitatea din Bucureşti, Fac. de Fizică, specializarea Biofizică. Debut publicistic cu două poezii, în Viaţa Românească, nr. 1/1986, şi cu o povestire în magazinul SF Helion, Timişoara, iunie 1987. Diverse premii la concursuri de poezie, proză scurtă, anticipaţie, dramaturgie, roman (Premiul Nemira, 1998, pentru La un colţ de cotitură, apărut în 1999 semnat Camelian Propinaţiu). (Heteronimul „Camelian Propinaţiu” vine din limba latină: propinatio = „invitare la băutură”; în Bucovina şi în Galiţia, propinatori se numeau ţiitorii de crâşme.) Se identifică literar cu personajul din imagine, un mazil din Codrii Bâcului. Camelian Propinaţiu este nepotul preotului Grigore Constantinescu, profesorul de limba noastra cea româna, la Seminarul din Chisinau, al poetului Alexei Mateevici. Iată e-mailul de la Camelian Propinaţiu:
Stimate domnule Liviu Ioan Stoiciu,
Buna seara!
va citesc din epoca Mineriadei, cand era s-o incasez si eu, si va multumesc pentru remarcarea observatiei mele cum ca viata spirituala romaneasca pulseaza mai degraba la Chisinau decat la Bucuresti, unde aniversarea Goma e ignorata.
Mai rau inca, riscam acum si Hertei Muller sa i se aplice un fel de embargo, intr-o atmosfera inflamata din senin. Ce NU ma surprinde este coordonarea atitudinilor intre dl Cartarescu (Ev. Zilei) si Dl Manolescu (Adev.).
Va propun sa frunzariti (nimeni nu are timp si pana acum n-am indraznit) un pdf al meu, prilejuit prin 2007 de critica derapajelor in principal antibasarabene din Orbitor 3. A fost o munca grea si studiul acesta nu-l valorifica nimeni. (I-a placut totusi dlui Paul Goma.)
http://propinatiu.ro/propi0/download.html
De exemplu, teza dlui Manolescu despre securistii care au facut Revolutia, justificandu-se Imposibila Lustratie, este ilustrata literar de dl Cartarescu printr-un securist de omenie recuperator de manuscrise confiscate si eu nu stiu sa se fi subliniat pana acum astfel de bizarerii, a caror explicatie poate fi dependenta textului de publicul sau real, cel in stare sa achizitioneze cartea.
Cu pretuire,
Camelian Propinatiu
Pentru a citi PDF-ul trimis de Camelian Propinaţiu, subintitulat „Nobelul românului Cărtărescu” (că tot veni vorba de Premiul Nobel pentru literatură), daţi click pe Camelian Propinatiu – Kitsch orbitor si geniu inaripat_Nobelul romanului Cartarescu (şi iar click pe dreptunghiul apărut). Avem cu toţii dreptul la opinii literare, mai mult sau mai puţin convenabile.
In limbajul condensat al emailului, am inteles prin critica derapajelor in principal antibasarabene efectul antiunionist pro-Voronin generat de notoria deja demitizare a lui Eminescu, la care se adauga si alte coborari de pe soclu, precum a lui Ştefan ce Mare şi Sfânt:
„Căci Ştefan cel Mare, mărunt de statură dar mare figură este cel care, inspirat de Duhul Sfânt (…), a rostit o zicală nemuritoare, ce i-a servit drept deviză, şi care-apoi s-a dovedit o lege-a pământului pentru toţi voievozii ce i-au urmat: «În duşmani cu hula, în popor cu sula!» Nu-i de mirare că toţi moldovenii de azi îi seamănă ca două picături de apă: pitici, peltici şi degrabă vărsători de sânge nevinovat. Apoi, Mihai Viteazul. A avut, ce-i drept, neclarităţi ideologice, i-a legat pe ţărani de glie, dar a şi unit cele trei ţări Româneşti, cum mai târziu, în mod simbolic, istoricii au unit trei bucăţi de hârtie ca să alcătuiască faimoasa lui frază-testament: «Pohta ce-am pohtit: Moldova, Ardealul, Ţara Românească». (Orbitor 3, p. 420)”
Stiu dle LIS, deacia zic si io precum români; no/belesc, ptr ca acel comitet o beleste tare rau… sigur, când si când mai „gresesc” si ei, ofera premiu si unuia ce-l merita.
Despre Voinescu imi facusem o parere bunicica, parea promitator numa ca politica vad ca-i bulesc rau de tot pe absolut totii, cu precadere când sunt propulsati pe poziti vremelnice. Nu ma pot pronunta pentruca nu am toate datele problemei, situatia este dificila, razboiul economic deasemeni teribil, razboi in care Ro a intrat compelct dezarmata datorita plagi bolsevice conduse de fostul PCR-FSN-PSDR-PLD-PNL dar as aduaga si al meu PNTcd care din prea, prea multa dobitocie nu au vrut sa aplice formula Wolf-Coposu pe care le-am tipat-o zi si noapte, azi, erau la putere si Ro inarmata, adica tradus;
Se integra in sistemul global, punea labuta pe ceva firmituri, insa cauza principala ramâne Iliescu, el ne-a tinut pe loc, din unele date culese se pare ca asa fusa inscris pe acea foaie de parcurs la buna întelegere intr-e tovarasi bolsevici de la Moscova si din USA.
România este complect distrusa, ea nu se va mai putea tine pe picioare (economic) nici macar la nivelul lui 89, refacerea fortei economice din 89 nu mai este posibila decât printr-o schimbare radicala de sistem insa care sa fie compatibil si pe plan extern. Concret-tradus , ma refer la abrogarea fortei bestilor gloabliste , revenirea la captialismul clasic stimulator al clasei de mijloc si bun ocrotitor -sutinator al socialului, al prosperitati pentru totii. Vad ca nici noii imbogatiti, gen SOV, Patriciu nu au un concept salvator ptr ca astfel de forte economice autohtone ar putea misca-salva multe… Din pacate;
Basescu si gasca lui nu au fost capabili formula o viziune impreuna cu acesti miliardari, includ si pe Tiriac (caruia îi mere dovelacu si multe pile are pe la înalte case imparatesti), iar gândul ma duce la Bratieni care au avut forta , curajul, dar si viziune de adevarati lideri politici ce nu odata au dat peste botisor înaltelor porti, din datele culese de mine direct de la sursa (detin un document in acest sens), pâna si pe fratiori masoni ia laasat cu buza umflata, le-a tras clapa, dealtfel cine va fi studiat aceste documente va observa lejer ca de masoni români (celebri ce au facut istorie in Ro), nu le facea surpize sefilor „fratietati” de la Paris, Berlin , poate aveam alta soarta ….. Parerea mea, concluzia, este ca de aici ni se trag multe rele in decursul istoriei noastre moderne.
Politica Base-Boc-PLD, este una specific româneasca, respectiv vesnica improvizatie, vesnic prinsi pe nepregatite… când vine furtuna nu mai ai ce face decât sa te refugiezi ori acoperi la repezeala cacastoarea, asta fac si astia. Pe fond, din aceasta perspectiva dat fiind situatia dificila, orcine ar veni la putere tot aceaisi politica vor fi obligati implementa.
P.S.
Mi-a placut blogul dl Camelian Propinatiu
bulky tally you’ve sit on