Spiritul protestatar al Pieţei Universităţii a murit. Cristian Paţurcă a tras cortina. Azi ne distrează revoltaţii din benzinării

5 min


Marţi, 18 ianuarie 2011. A murit Cristian Paţurcă, la nici 46 de ani – e teribilă identificarea, când îi pronunţi numele auzi „Imnul Golanilor” (din Piaţa Universităţii: 24 aprilie-13 iunie 1990, cel mai lung miting anticomunist ţinut non-stop pomenit în România vreodată). Ipocrizia celor ce l-au îmbrăţişat în ultimul an pe Cristian Paţurcă e maximă, în principal Asociaţia 21 Decembrie 1989 (care abia anul trecut i-a dat diplomă de revoluţionar) şi structurile ticăloşite conduse de Traian Băsescu (ele i-au înmânat tot anul trecut, când era pe moarte, cinice, Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, care să-l ajute să aibă o înmormântare cu onoruri). Cristian Paţurcă a fost lăsat pe drumuri, scos din casa unde locuia, fără nici un venit, trăia într-o mizerie cruntă, ajunsese un boschetar, cum singur declara (de aceea s-a şi îmbolnăvit grav, de tuberculoză, stând în stradă). Sunt revoltat fiindcă un popor întreg îi scandează şi azi fără să vrea „Mai bine haimana, decat tradator/ Mai bine huligan, decat dictator/ Mai bine golan, decat activist/ Mai bine mort decat comunist” (pe versurile şi melodia lui; ascultaţi întreaga melodie, cu imagini din Piaţa Universităţii din 24 aprilie-13 iunie 1990 pe http://www.youtube.com/watch?v=2eiQ4sLsC00&feature=player_embedded; sau pe http://www.youtube.com/watch?v=rkKs81wdAak&feature=related) şi el s-a risipit în anonimat. Unele simboluri româneşti au un destin atât de ciudat şi de nedrept! Cant-autorul (sau folkistul, cum i s-a mai spus) Cristian Paţurcă n-a apucat să se bucure de indemnizaţia de revoluţionar. A lăsat un testament, să fie incinerat şi cenuşa să-i fie aruncată în Piaţa Universităţii din Bucureşti… Mai rău, idealurile „Pieţei Universităţii” (căreia i s-a dedicat trup şi suflet) sunt în continuare terfelite de foşti comunişti, securişti şi activişti, chiar de la cel mai înalt nivel. Ieri, pensionarii militari ieşiţi în stradă să protesteze au readus pe tapet secretul lui Băsescu (bine păzit în continuare): postura lui de comunist pus să „sprijine” Securitatea (public fotografia registrului în care Traian Băsescu e înălţat oficial în grad). Anticomunistul Cristian Paţurcă a primit anul trecut de la comunistul-securist Băsescu, de şase ani preşedinte al României, medalia Crucea Naţională. Ce parodie! Ce îngrozitoare mai e imoralitatea istoriei de ieri. Cristian Paţurcă e unul dintre milioanele de români înfrânte dur de postcomunism.

Ce a mai rămas din „Piaţa Universităţii”? Apropo. În afara lui Cristi Paţurcă, era în prim-plan un personaj revoluţionar (care ajunsese să se confunde cu Căpitanul, părea să aibă aură de izbăvitor popular): Marian Munteanu. I-am pierdut urma. Ştiu că minerii l-au trimis în comă la spital pe 14 iunie 1990 şi că a fost hăituit de autorităţi mai apoi… N-o fi cerut despăgubiri pentru zilele de arest făcute degeaba? A fost unul dintre fondatorii Alianţei Civice (pe care a părăsit-o deoarece era controlată de mafia elitistă numită GDS). După ce a condus o Mişcare pentru România, de dreapta, naţional-democrată (care amintea de mişcarea legionară numai la nivel principial), non-violentă, s-a alăturat „patronatului” şi „industriaşilor”, a fost şi lider la PUNR şi gata, a trecut cu surle şi trâmbiţe de partea învingătorilor postcomunismului. E doctor în filologie. Nu ştiu ce face azi. Discipol al lui Petre Ţuţea şi Ioan Alexandru, a publicat şi cărţi, dar a dispărut complet din orizontul public. Personal, regret că asemenea tineri cu stea în frunte, cum era Marian Munteanu nu duc până la capăt un proiect moral, se scârbesc de România. Observ că nu rezistă în viaţa publică (de partid sau civică) decât oportuniştii.

Spiritul „Pieţei Universităţii” a murit, Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (al înlăturării activiştilor şi securiştilor din viaţa publică), cuprins şi în versurile Imnului lui Cristian Paţurcă, nu s-a aplicat şi n-o să se mai aplice niciodată. Lustraţia cică e antidemocratică… A murit acum şi cântăreţul acestei „Pieţe a Universităţii”. Putem trage cortina. Între timp, rectorul Universităţii din 1990 (care a dat voie să se ocupe celebrul balcon), Emil Constantinescu, a fost înfrânt de Securitate după ce a fost ales preşedinte al Românei, iar PNŢCD, susţinător continuu al protestului anticomunist non-stop din Piaţa Universităţii, a dispărut de pe eşichierul politic românesc – aceasta e recunoştinţa populară la noi, protestatarii autentici, de caracter, sunt întotdeauna pedepsiţi (numai şmecheria e aplaudată).

***

Pomeneam de protestatari şi şmecheri. Ştiţi cum mai arată azi protestatarul român non-violent? Mare şmecher, cu o hârtie scoasă la imprimantă pe care scrie „Nu mai cumpărăm benzină” lipită de lunetă şi căruia i se pare că e grozav dacă vine cu sacoşe pline de monede mici şi întârzie cu limuzina în benzinării la mişto, crezând că aşa impresionează patronatul (cu atât mai mult cu cât o fac în faţa unor camere de filmat). Penibilul protestatar român a atins astfel o nouă limită. Ştiţi că, mai nou, românii sunt aduşi în sapă de lemn de scumpirea aberantă a combustibilului auto. S-a dat de gol că jaful la drumul mare, legat şi de scumpirea benzinei, de fapt, e legat de lăcomia guvernanţilor, nu a patronatului. Degeaba, falsul protestatar de duminică e supărat pe oricine, numai nu pe guvernanţii lui Băsescu. Statul incaseaza anual din vanzarea benzinei si motorinei peste 12 miliarde de euro, respectiv 70% din pret, in timp ce producatorii iau sub 30%, a declarat, duminica, pentru un post privat de televiziune, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci… Nu producatorii tin sus pretul combustibililor, ci statul care incaseaza 70% din bani”, a adaugat Coraci, subliniind ca solutia sta in reducerea nivelului de taxare. Se anunţă, astfel, oficial că statul român câştigă 12 miliarde de euro de pe urma scumpirii accizelor şi TVA la benzină şi motorină, şi marii „protestatari” nu vin în faţa Guvernului să ceară micşorarea accizelor şi taxelor cuprinse în preţul combustibililor, ci se tot ţigănesc pe la benzinării, ridiculizând şi ultimul dram de bun simţ protestatar românesc. Acesta e nivelul intelectual al revoltelor de la noi de azi, la nivel civic-particular. Vai de capul nostru. Pentru o lămurire în plus, am primit de la scriitorul Marian Pavelescu „Ca între şoferi: taxa pe combustibil”:

Am cautat taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2011:

– acciza este de 467 EUR / tona

– taxa de drum este de 125 EUR / tona

– taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului creat in urma falimentului Bancorex), adica10 EUR / tona

Producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona.

Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR / tona (taxe si accize)

Se adauga TVA de 24 %, adica 233.28 EUR

Totalul este de 1205.28 EUR / tona

Un litru de benzina este 1,205 EUR (aproximativ 5.15 RON)

Producatorul incaseaza 370 EUR / tona

Statul incaseaza 835.28 EUR / tona.

Îl puteţi citi ca pe un poem postmodern (adică mai adăugaţi dumneavoastră nişte cuvinte sentimentale printre cifre, sau nişte înjurături pe româneşte), pus pe o melodie a lui Cristi Paţurcă.

PS. Vă invit să citiţi două reviste literare de nişă, primite în format PDF pe e-mail zilele trecute: Revista Nouă din Câmpina (redactor-şef poetul Florin Dochia): revista_noua_toamna_2010 şi Banat din Lugoj: Revista BANAT Lugoj – decembrie 2010 – format PDF 3 – daţi click pe titlurile activate (albăstrite) şi iar clik pe dreptunghiul apărut.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Felicitari celor care fac revista noua …! Excelente pagini, profunda lectura. Mi/au placut eseul lui Radu Voinescu, proza e de nivel inalt, traducerile… Un frison de jena mi/au dat cele doua materiale ocazionale dedicate mortii lui A Paunescu. Poezia dedicata e jenanta, slaba, de gazeta de perete iar textul scris la despartire de A Paunescu, in care este numit Poetul cu P mare, e o prelungire a spiritului gaunos indus in literatura noastra si in viata publica de cel plecat… Nu am nimic cu A Paunescu, dar masura de judecata literara trebuie sa fie aceeasi pentru fiecare scriitor in parte. Ca profesor de romana nu pun P mare nici la Mazilescu, nici la Sorescu, nici la Cartarescu… ! Din decenta!

 2. M-a întristat nu doar moartea lui ci si drama, il vazusem nu de mult la OTV ajuns si fara dinti, inca de atunci ma gândeam cât de reprezentativ este Paturca pentru majoritatea luptatorilor, idealistilor din acei ani, totii au fost striviti, o mica parte printre care ma numar si io, autoexilati, ca de nu plecam din Ro aveam sigur soarta lor. Trecu 12 Ianuarie, nu s-a vorbit de acel eveniment, aveam ceva de spus-contiunat ptr ce se leaga cu tot ce a urmat. Ma alfu printre putini care pot spune-dovedi faptul ca sunt printre initiatori demonstratiei din P-ta Univ (90), unde cântecele lui Paturca va deveni ca si Proclamatia de la Timisoara piloni de baza care ne angrenase implica in normalizarea tari. Trebuie sa va spun; lozincile ce au fost scrise, zidurile de la Inter, Dunarea au fost scrise de Tautu, in mansarda PNT, deasupra OT-PNTcd, Radoi îi daduse acea camaruta pentru a scrie lozincile (declansarea, drumul spre Otopeni, s.a.md, ca de aici incepe, am fotografiat fiecare moment). Fara a mai mentiona ca multora le dadeam bonuri de masa la cantina studenteasca din Rosseti, altora haine primite de la ajutoare, aduse de Radoi si Negara din Italia, Germania si Belgia, inclusiv statia radio care zica-se mineri ar fi distruso, in realitate este vorba de alta magarie. Am fost prezent zi si noapte, am fost implicati majoritatea celor din 21 Dec 89, iar OT-PNTcd, deasemeni, dupa care s-a facut acea jonctiune studenti-elevi.

  Prin urmare, ma leaga multe de Paturca, sufleteste, m adoare vestea morti dar mai ales dramei lui, care asa cum psuneam este specifica tuturor luptatorilor, idealistilor, dau exemplu; tautu a fost ajutat sa inebuneasca, Mierla (pe tanc in 12 ian), Prof Univ, pentruca nu-a dat curs propunerilor altura bolseviclor si el o duce destul de rau, numa ca pe Mierla l-am cunoscut personal si am mai putut ajuta când si când cu câteceva, pe Paturca din pacate nu l-am cunoscut personal ptr ca l-asi fi ajutat pune macar dinti daca mai mult nu as fi putut face pentru el.

  Poate in cazul lui Paturca o parte din vina sa o poarte si el, a fost prea idealist, se pare ca la rapus alcolul, breasla nu la ajutat impune pe piata (muzicala), o alt meserie se pare ca nu stia face, iar odata cu boala nici macar gunoier cred ca nu mai putea presta. Prieteni de isprava se pare ca nu a avut, in ultimul an a fost ajutat mai degraba din interese meschine, totusi, este bine ca macar pe el nu l-au lasat de izbeliste in ultimul ceas i-au dat macar minimul respect si ajutor stringent necesar, pe care-l si merita deoarece multi mari machari de azi datoreaza si lui Paturca carierele lor , daca stau bine gândi inclusiv Marian Munteanu îi datoreaza mult lui Paturca, deoarece emsajul lui Munteanu fara fondul muzical a lui Paturca nu avea asa mari sanse ajunge la mase. Cu exceptia lui Ioan Alexandru, Ghe Zamfir, Victor Rebenciuc mai niciunul din vorbitori din balconul Univ, nu avea priza la mase fara de fondul muzical, care fond pe multi i-a acoperit de trecut.

  De Marian Munteanu recent stiam ca s-a angajat in grupul Ioan Alexandru de unde s-a retras deoarece acelasi bolsevic care ne manipula inainte de 89, si-a bagat coada din nou si dus ideia spre alte zari, pe aratura, ori unde M Munteanu isi dorea mult mai mult, nu doar sa dam unor strazi numele lui I.A, sa protestam contra avortului, prostitutiei si alte jucari din acestea. Dupa stiinta mea M.M a avut un nou esec implica socio-politic-cultural, cu toate ca era dispus implica, vorbesc de anul 2010. Nu pot sa nu-i dau dreptate lui M.M, omul este instruit brici, are viziune santoasa, nu are cu cine lucra pentru a le transpune in viata.

  A fost acuzat ca a facut compromis cu Magureanu, ca nu stiu ce fire oculte trage, nu stiu cât este adevarat si cât este denigrare, cert este faptul ca dupa lovitura din Iunie si ce a urmat dupa, sutinerea lui Iliescu de populatia tari, numa a te mai implica, risca, jertfi nu-ti mai arde, îi dau dreptate , cred ca a procedat corect, omul si-a facut datoria, o viata are si el, viata de care raspunde înaintea lui Dumnezeu, asa ar fi trebuit proceda si Patruca daca nu-a putut-vrut emigra. Natia a primit ce a voit dânsa, l-au vrut pe Iliescu cu ai sai ciomagari apaludati frenetic, asta au avut pe cap. Pai ce, de nu dadea la cap, nu aplauda atrocitatile, nu existau variante optime in 1990, 1992, ba cum sa nu, era fie Regele Mihai, fie Ratiu si chiar PNTcd, PNL, PSD-Cunescu aveau ceva aomeni capabili dornici pune umarul la redresarea tari asa cum eram si noii ceidin strada, voind merge la mina lucra , santiere de va fi fost necesar, doar ptr o farfurie de mâncare timp de un an, asa se discuta printre noii, cei acesta decât idealism pur, calcat in picioare de nemernici in aplauzele populatiei de la un cap la altul al tari.

  Revenind totusi la Paturca, cu toate ca este dramatic ce sa întâmplat cu el, cred ca este mai bine ca s-a întâmplat asa, daca era si el un imbogatit dupa revolutie, celebru sau cântec,

  îmi este greu titlu de erou

  ar fi ajuns calcat in picioare,compromis, pai, putea Paturca sta alaturi de calai imbogatiti de dupa 89 ce si-au tras certificate de eroi..

  Ma întristeaza optiunea lui pentru incinerare si imprastiere a cenusei in P-ta Univ, as fi preferat sa aibe un mormânt pe a carui cruce sa fi fost inserat cântecul sau celebru pentruca totii ceei ce vor fi trecut pe acolo sa ia aminte, asa… va fi compelect uitat, nu va lasa nimic in urma, CD-urile se vor vinde acu nitel mai mult, dupa care se va asterne uitarea. Iar despre fenomenul P-ta Univ, stim ca istoria se simplifica, reduce la câteva fraze esentiale, actori implicati nu vor mai conta absolut deloc. Pe de alta parte, aceasta hotarârea a sa, va fi benefica tot bestilor ce se vor folosi de moartea lui, uni vor face bani, alti isi vor ridica mai sus capetele, ce va avea Paturca de câstigat de la un asemena gest, nimic, ba da, uitarea defintiva. Nu mai vorbesc ca nu este nici crestineasca aceasta hotarâre. Eu unul nu as face slujba celor care cer incinerarea, este specific pagânilor, comunistilor, nu crestinilor si ortodocsi…

 3. P:SSS,

  Petre Roman, si Ion Iliescu nici azi nu ne-a uitat, acuza grupul nostru (fost mansarda), grupat in jurul lui Ion Radoi, Ion Puiu (OT-PNTcd) ne-a nominalizat in urma cu doi ani in transmisie directa de al TNB, desigur tot ca legionari, fascisti si dracu sa-i mai ia de bolsevici, iar tov C-tinescu-tzap, a incuvintat din cap, in loc sa spuna adevarul pe care-l stie foarte bine, ca doar nu ma felictia el si pe mine când ajunsa tartorul sef al dracilor din România … Era vorba de evenimentele din P-ta Univ, de a caror rele suntem si azi acuzati tot noi.. ce va maimira soarta bietului Patruca, iar a bestilor sorozate (neobolsevizate) bine mersi… in frunte cu al de nu mai crapa odata sa scape tara de umbra lui diavoleaasca, se stie el si ei… sa-i arza flacarile iadului pe veci pe totii astia!

  bestia de Brucan, Nicolscy, Pelsita, ceasca si toti ailanti sunt sigur la dracu in iad, acolo sa ramâie pe veci cu tot neamul lor de blestemati, dar si astia ce urmeaza crapa tot acolo se duc.