Un scriitor incomod la Piteşti, concediat – Cazul Virgil Diaconu, redactor-şef al revistei Cafeneaua literară

5 min


Marţi, 24 august 2010. Reintru în actualitate – şi nu mi-e uşor. Aflu că la Piteşti s-a pus la cale o nouă porcărie a incompetentului guvern Boc-Băsescu, autorităţile locale sunt atât de sărmane cu duhul, încât nu mai pot asigura un salariu simbolic de bugetar pentru un cunoscut scriitor (salariu simbolic, ştiţi, care se taie cu 25 la sută lunar). Alarma, spre lauda ei, a dat-o Filiala USR din Piteşti (preşedinte, N. Oprea). A apărut un caz Virgil Diaconu (poet şi eseist performant, redactor-şef al revistei pe care el a fondat-o, Cafeneaua literară, azi impusă în peisajul presei literare), el e cel vizat să fie lăsat pe drumuri. Vă redau comunicatul Filialei Piteşti USR, să înţelegeţi exact care e situaţia:

Se ştie că în aceste zile Ordonanţa de Urgenţă nr.63/2010 se aplică în toată ţara în litera ei. Aproape o sută de mii de salariaţi sunt trimişi în stradă. De efectele acesteia nu scapă nici cultura şi literatura.
         Luni, 16 august 2010, poetul Virgil Diaconu a fost înştiinţat oficial că va fi concediat din postul de redactor al Centrului Cultural Piteşti, fiind trimis în stradă fără plăţi compensatorii (desfiinţate de ordonanţa de mai sus) şi fără posibilităţi de contestaţie. 
         Asta cu doi-trei ani înainte de pensionare.
        Virgil Diaconu este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Piteşti, este directorul revistei “Cafeneaua Literară” şi figurează în Dicţionarul general al literaturii române editat de Academia Română şi în Dicţionarul biografic al literaturii române, coordonat de Aurel Sasu. Este autorul a nouă cărţi de poezie şi a două volume de eseuri, apariţii editoriale premiate de Filiala Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România şi de alte organizaţii culturale. Este prezent în diverse antologii , iar Consiliul Judeţean Argeş i-a acordat în anul 2007 titlul de Fiu al Argeşului.
         Comitetul de conducere al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lăsarea pe drumuri a unui membru al său la vârsta de 62 de ani, cu atât mai mult cu cât şi aşa salariul era unul jenant de mic, sub al unei femei de serviciu. 
Comitetul Director al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România

*

Nu-mi vine să cred că s-a ajuns aici. La un moment dat, Virgil Diaconu mi-a scris, pe 8 august, la Comentarii (după ce Florin Dochia, redactor-şef la Revista Nouă, la Câmpina, a atras public atenţia că Virgil Diaconu are probleme cu locul de muncă) că postul lui se va transforma într-o colaborare externă cu contract şi că nu va pierde din drepturi: Multumesc pentru cuvintele bune. Pe 16 august d-ra directoare a Centrului Cultural mi-a spus ca voi primi preavizul disponibilizarii mele in temeiul OUG 63/2010, iar la 1 septembrie decizia. Am totusi promisiunea ca voi conduce in continuare Cafeneaua, insa prin contract de colaborare incheiat a doua zi dupa disponibilizare (vezi la https://www.liviuioanstoiciu.ro/2010/08/marele-gh-flutur-desfiinteaza-redactia-revistei-bucovina-literara-redactia-cafeneaua-literara-e-in-aceeasi-situatie/#comments). Iată că lucrurile s-au precipitat în defavoarea lui, a fost înştiinţat că a fost concediat şi nu se mai aude nimic de contractul de colaborare. La mijloc e iar Centrul Cultural Piteşti, patronat de Primăria Piteşti. Mi se rupe inima. Repet mai jos datele problemei, cu adăugiri – într-un text în care l-am consultat pe Virgil Diaconu:

Între un scriitor şi doi lăutari, este dat afară scriitorul    

Poetul Virgil Diaconu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, directorul revistei Cafeneaua literară, angajat al Centrului Cultural Piteşti, a fost anunţat de curând că va fi disponibilizat conform O.U.G. nr. 63/2010. Trebuind să aleagă între scriitorul Virgil Diaconu, doi lăutari, un şofer şi alţi 13 angajaţi, conducerea Centrului Cultural Piteşti a decis că e mai bine să-l dea afară pe scriitor.

Într-un asemenea context, ne vedem nevoiţi să spunem câteva lucruri despre activitatea literară a lui Virgil Diaconu. Poate că la Piteşti ea nu este cunoscută prea bine.

Virgil Diaconu figurează în „Dicţionarul general al literaturii române” editat de Academia Română, Bucureşti, 2004, şi în „Dicţionarul biografic al literaturii române” întocmit de Aurel Sasu, Editura Paralela 45, Piteşti, 2006.

Poetul a publicat în edituri respectabile nouă cărţi de poezie, o carte de eseuri filozofice şi una de eseuri de estetică literară. Toate au fost bine primite de critica literară, ca dovadă a premiilor acordate: trei premii din partea Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de poezie a anului şi pentru cea mai bună carte de estetică literară, două premii acordate la două festivaluri internaţionale pentru cartea de filozofie Libertate şi destin, carte girată şi de Constantin Noica, cel mai important filozof român. I-a fost acordat „Premiul «Cezar Ivănescu» pentru autorul anului 2007”, pentru volumul de poezie Lepre şi sfinţi, de către Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), în cadrul Galelor APLER, Câmpina, 2008.

V. Diaconu este prezent într-o antologie de poezie editată în limbile română şi aromână, precum şi în două antologii de creaţie literară românească propuse străinătăţii – Pagini literare.ro –, apărute în limbile română engleză şi franceză, în anii 2007 şi, respectiv, 2008.

În anul 2009 poetul este invitat de asociaţia Manifiesto Universal de Poetas del Mundo să participe la prima „Reuniune Internaţională de Poezie Columbia pe urmele păcii”, Medellin, Columbia, 20-25 aprilie 2009.

În anul 2007 Consiliul Judeţean Argeş îi acordă titlul de „Fiu al Argeşului” şi îi publică biobibliografia literară în volumul editat cu această ocazie. Acum, conducerea Centrul Cultural se dispensează de serviciile lui, cu trei ani înainte de pensionare. Ar trebui totuşi menţionat că imediat după disponibilizare lui V.D. i s-a promis un contract de colaborare prin care el va avea posibilitatea de a edita în continuare revista Cafeneaua literară în calitate de director al ei.

Virgil Diaconu este liderul sindical al instituţiei în care lucrează. CODUL MUNCII, stabilit prin Legea 53/2003, specifică următoarele: 

Art. 223.

(1) Reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale sindicatelor li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare a exercitării funcţiilor lor.

(2) Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

Poate că toţi cei puşi să decidă îşi vor reevalua intenţiile.

*

E prea de tot să afli că un scriitor important al Piteştiului, Virgil Diaconu, care a primit de la Consiliul Judeţean Argeş titlul de „Fiu al Argeşului”, este trimis la plimbare de Primăria Piteşti. E el o victimă a fricţiunilor dintre preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, care e preşedinte al Filialei Argeş a PSD şi primarul Piteştiului, foto (fost PSD, care a schimbat partidele, şi azi a şters din biografia lui adeziunea la un partid)? Virgil Diaconu s-a dovedit nu numai un scriitor credibil, ci şi un publicist incomod, care spune lucrurilor pe nume şi în judeţul Argeş – motiv să fie acum pedepsit exemplar. Virgil Diaconu a publicat o revistă literară care face onoare judeţului Argeş (a muncit adică în folosul public), şi cu toate acestea el e trimis la plimbare… Trăim într-o ţară a abuzurilor şi iresponsabilităţii.

Sper să fie reconsiderată hotărârea în cazul Virgil Diaconu, un scriitor care merită respect.

PS. De curiozitate, citiţi şi un text din presa locală, apărut ieri: http://www.bitpress.ro/articole/cultura/7149/disponibilizarea-poetului-virgil-diaconu-naste-polemici-in-randul-oamenilor-de-cultura.html

PS. 2. Pentru cei interesaţi: voi continua relatarea legată de „Experienţa unei iniţieri” (găsirea celor cinci puncte energetice din Bucegi încărcate direct de la Univers) în zilele care urmează…


11 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Prietene LIS, am expediat ieri poetului Virgil Diaconu acest mesaj de solidarizare, Mi se pare firesc sa protestam, mi se pare necesar sa ne solidartizam impotriva acestor abuzuri, urmare a sirului de abuzuri pe care le instrumenteaza politicienii si, desigur, precedent pentru alte ticalosii pe care le vor face , fara macar sa clipeasca.

    Stimate Poet V.D., mulţumesc pentru noul număr Cafeneaua…, în care cu amabilitate de zile mari aţi făcut loc spunerilor lui Costi Stan despre Veneticii mei definitivi, postând totodată coperta romanului meu şi fotografia lui C.S., emitentului acelor aprecieri onorante pentru autor. Sper să pot colabora în continuare la revista Dvs, atât de specială prin abordări şi prin stringenţa opiniilor. Cu mare supărare am citit comunicatul Filialei Argeş a USR, în care este prezentat cazul revoltător de concediere a Dvs de la revista ce ati fondat si pe care o conduceţi, cu trei ani înainte de vârsta pensionării. Cum este posibil?! Chiar se aplică nişte legi draconice fără pic de discernământ, cu legătura pe ochi?! Lucrăm de o viaţă într-ale umanioarelor şi constatăm că abordările noastre care îl au în vedere întotdeauna pe om şi necazurile sale sunt de natură utopică, mai marii zilei pun mâna pe bardă şi retează tot ce le iese în cale. Mai tristă sălbăticie nici că se poate imagina, la început de mileniu trei. Eu şi Lidia am semnat de fiecare dată listele transmise mail, pentru susţinerea culturii scrise, pentru corecta rezolvare a dosarelor CNSAS, pentru tăierea pensiilor torţionarilor etc etc. Suntem alături de Dvs, vă apreciem ca Poet si eseist, ca director de revistă literară, ca animator al vieţii culturale din judeţ şi din ţară, cum e şi de aşteptat de la un cetăţean luminat şi om sensibil la exigenţele vremii. Am citit şi pe blogul lui LIS despre aceste măsuri abuzive, inumane, nediferenţiate şi ne solidarizăm cu Dvs, subsemnatul şi soţia mea, poeta şi actriţa Lidia Lazu, în încercarea de a-i sensibiliza pe factorii de decizie asupra greşelii impardonabile pe care sunt pe cale de a o comite. Devotat, Ion Lazu

  2. Ceea ce, la Piteşti, i se întâmplă dlui. Virgil Diaconu ţine de răfuiala anti-intelectualistă a majoritarismului bolşevic post-comunist, în cadrul actualului atentat, fără precedent istoric, asupra românismului. Cu cât mai repede ne vom desmetici din cumsecădenie, abandonând toate formele instituţionalizate ale culturii în favoarea celor deocamdată necontrolate ale Internetului, cu atât se va scurta bezna în care, amăgiţi agonic, ne mai amăgim. Fie-le pseudocultura uşoară!

  3. Poeme din creatia poetului Virgil Diaconu au fost traduse in limba turca şi vor fi publicate în cursul lunii septembrie in una dintre cele mai cunoscute reviste de poezie din Turcia.

  4. I keep listening towards the information speak about acquiring no cost on-line grant purposes so I have been hunting close to for the perfect website to get one.

    –––––––––––––––
    旧金山华人
    Also welcome you!

  5. „Helo there, well I truly see that your published content material is rather thoughtful since it highlights an assorted assortment of interesting data. In any case, was curious whether or not you would prepared to exchange links with my net site, as I am seeking to assemble internet links to more enlarge and gain ground for my world-wide-web space. I don’t genuinely thoughts you finding my contacts on the sitewide website page, just accepting this hyperlinks on this distinct hyperlink is far more than adequate. Furthermore, please achieve me at my world-wide-web portal if you are keen in the link exchange, I’d really like that. I’d like to thanks a lot and i wish to have a reply from you as soon as achievable! ”

    –––––––––––––––
    my website is malto .Also welcome you!

  6. This blog appears to recieve a good ammount of visitors. How do you advertise it? It gives a nice unique twist on things. I guess having something authentic or substantial to talk about is the most important thing.

  7. Aş dori un Epilog optimist la acest Caz.
    Mă poate ajuta cineva?…
    Poate, chiar Primăria în cauză, fiind vădit că s-a exercitat un abuz cu repercursiuni juridice…
    Dar, până la o sentinţă finală, magistralii noştri juzi pot întinde până la prescriere, sau lehamite.