2012, La mulți ani – un nou an cum n-a mai fost, de mari transformări ale conștiinței? Să ne bucurăm o clipă împreună

9 min


Sâmbătă, 31 decembrie 2011.  La mulți ani inspirați! Împliniri și bucurii! 2012 cu sănătate și bunăstare pe toate planurile! Să aveți sufletul împăcat și inimă plină de iubire întregul an! Sunt urările pe care aș fi vrut să le transmit tuturor cunoscuților pe e-mail, dar nu le-am trimis decât celor ce m-au felicitat, repet isprava de la Crăciun (depășit de propriile evenimente; m-am omorât în alți ani cu firea, urând și n-am ajuns nicăieri, n-am fost crezut). Pe toți cei ce se simt apropiați de acest blog îi rog să primească de aici urările mele, sincer. Mulțumesc, totodată, generoșilor cititori care au transmis urări aici, la Comentarii, în zilele din urmă… A mai trecut un an, bătrânii au mai îmbătrânit, tinerii au mai întinerit. Sperietoarea anului care vine s-a anulat de la sine, n-are nimeni chef de Sfârșit al Lumii. Va fi un 2012 cum n-a mai fost, un an de mari transformări ale conștiinței?

Încerc că redau aici câteva din felicitările tip fotografie sau PPS (diaporame) și urările primite pe e-mail – să ne bucurăm o clipă împreună și să ne rugăm la Dumnezeu (nu lui Băsescu) să ne protejeze anul viitor. Octavian Mihăescu a făcut la Comentariile de ieri o listă cu problemele anului – se vede că se simte bine în pielea sa, în Germania, în ajun de… Revelion. Poeta Adriana Barna ne invită să ascultați la trecerea dintre ani ”Vienna Concert 2011 HD”, cu urarea: Anul care vine, 2012, să vă aducă pace și sănătate, bucurii și împliniri, multă fericire!!!! LA MULȚI ANI!!! …Si în prima zi din an vom vedea și auzi concertul de la Viena. Deocamdată ni-l mai amintim pe cel din anul care tocmai trece: http://www.youtube.com/watch?v=Sf365fiF8Z4&feature=player_embedded și http://www.youtube.com/watch?v=6OBgZ2erEEA&feature=player_embedded. Superbii Magda Ursache „și Bătrânu” (Petru Ursache) – A INCEPUT NUMARATOAREA INVERSA!! Dați click pe Happy New Year ! 2012 (și iar click pe dreptunghiul apărut), cu urarea: An Nou roditor, iubire, bucurie, belsug! Batrinu si Magda U. Apoi, Nichita Danilov (urare însoțită de un PPS cu… patru lumânări: Pace, Credință, Iubire și Speranță, dați click pe 4Lumini și iar click pe dreptunghiul apărut): La Multi Ani Fericiţi!

Cu cei dragi să îi trăiţi,

La Mulţi Ani! cu sănătate,

Să vă dea Domnul de toate

Cele bune să-mpliniţi

Mult mai mult să vă iubiţi,

Îngeraşi s-aveţi cu mii

Să-i bucure pe copii,

S-aveţi casa luminoasă

Tot ce trebuie pe masă,

La servici să reuşiţi

Mai eficienţi să fiţi,

Cum e bine tot să fie

La Mulţi Ani! cu bucurie.

De la Cernăuți, poetul drag Vasile Tărâțeanu (a trimis o felicitare-desen însoțită de urarea: de din dulce-amarata Bucovina eminesciana urare pentru 2012. Cu drag de fag VasileTarateanu) – și: Dragii mei,

în aceste clipe, când în văzduh mai stăruie ecourile frumoaselor noastre colinde şi colindriţe de Crăciun, gândurile mele se îndreaptă pe aripi de dor către casa luminată a domniei voastre până la care aş vrea să trag brazdă de pluguşor cu patru boi cum se-ntâmplă pe la noi în seara de ajun a Anului Nou.

Şi ajuns la ea să bat uşurel în luminatele-i ferestre cu o crenguţă înzăpezită de brad carpatin ca apoi, în zvon de clopoţei şi pocnituri de bici, să-ntreb: primiţi Pluguşorul?

De fapt, întrebarea aceasta ar fi de prisos pentru că sufletul domniei voastre este întotdeauna larg deschis spre tot ce-i bine şi frumos. De aceea şi rog pe Bunul Dumnezeu să Vă dea în Noul An, 2012, tot ce doriţi, adică multă sănatate, bucurii şi frumoase împliniri.

Fie ca “steaua” ce-a vestit lumii naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos să Vă lumineze calea vieţii, să vă ocrotească paşii, să vă miruiască acum şi mulţi ani înainte cu harul divin necesar oricărei lucrări nobile.

Doamne ajută-n toate cele bune!

LA MULTI ANI BINECUVÂNTAŢI ŞI FERICIŢI ANI!

 vă urează cu dragoste fraţească şi recunoştinţă –

Vasile TĂRÂŢEANU.

P.S. Aceleaşi urari de bine şi de sanatate familiei Dvs. Fie ca Anul 2012 să fie un an Bun, plin de fericire familial, de  iubire sinceră, de dăruire şi de Binecuvântarea Celui de Sus.

Poetul Nicolae Turtureanu (director al revistei Cronica Veche):

Alearga trenuri pline de cuvinte,/ unul te cheama, altul te vinde./

Toti si-amintesc de cei de mult plecati, /noi sa raminem

binecuvintati. / Jos stele, sus stele,/ ingeri cu-aripile prinse-n

atele .

La anu’ si La Multi ani!

Si sa nu uitati sloganu’:

n-aduce anu’

ce-aduce

Turtureanu!

Prozatorul Petru Ionescu îi trimite Doinei Popa „Reteta trasnet de sarba(u)tori” (împreună cu cele mai bune urări – din partea amândurora), dați click pe O_reteta_traznet_D-An_3.4 (și iar click pe dreptunghiul apărut).

Poetul Ion CristoforDraga Liviu Ioan Stoiciu, LA MULTI ANI, cu sanatate, cu noroc si poezie buna ! Sa avem puterea (sau iluzia) de a spera in vremuri mai faste. Cu drag si sincera, neconventionala pretuire, Ion Cristofor, împreună cu „Noul An 2012” – dați click pe NOUL AN 2012 (și iar click pe dreptunghiul apărut).

Poetul Valeriu Stancu din Iași (redactor-șef al revistei Cronica): Să vă împlinească Pruncul Iisus toate urările sărbătoreşti pe care le primiţi şi să vă dăruiască un an luminat! Să vă fie sufletul un potir inundat de voluptatea iubirii, de chemarea împlinirilor, de frumuseţea dăruirii! LA MULŢI ANI! SĂRBĂTORI FERICITE! Maria şi Valeriu Stancu. Apoi, felicitări-foto din Vrancea, de la Paul Spirescu și de la revista Pro Saeculum (Nina Deșliu), sau de la Marian Drumur. Mă opresc, le mulțumesc tuturor celor ce m-au felicitat și de Anul Nou. Acumde la Paul Spirescu și de la revista Pro Saeculum (Nina Deșliu), sau de la Marian Drumur, nu?).

***

Am găsit și o atenționare pe e-mail pe seama Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare (care se vor citi în noaptea de Revelion sau în dimineața de 1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile la mănăstiri):

http://stiri.botosani.ro/stire/35138/OPINII%3A+Importanta+citirii+Moliftelor+Sfantului+Vasile+in+ziua+de+1+ianuarie.html

Eu cred ca depinde f. mult de preotul care le face, cat de constient este de expunerea sa si a credinciosilor. Imi povestea ieri un preot ca recomandarea este ca aceasta slujba (citirea Moliftelor) sa fie pe 1 ianuarie, dupa Sf. Liturghie, pentru ca astfel oamenii si preotul participa impreuna la un moment de purificare, apoi sunt pregatiti pentru rugaciunile cele puternice.  

La multi ani, cu sanatate va fie!

Florentina Tonita

www.florentinatonita.blogspot.com

Pe tema regilor României (de care am scris ieri; așa cum am scris și de Moliftele Sfântului Vasile cel Mare), regizorul Sorin Ilieșiu trimite o felicitare-urare, cu invitația de a citi și viziona un documentar – pentru îmbunarea spiritelor rele republicane, care din 30 decembrie 1947 ne spurcă:

An Nou Fericit!
Cu cele mai bune gânduri, Sorin Ilieşiu

http://www.princeradublog.ro/jurnal/noul-film-de-lung-metraj-despre-regina-maria-a-romaniei/

Noul film de lung-metraj despre Regina Maria a României

De curând a fost finalizat filmul documentar-artistic de lung-metraj Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă, prima femeie modernă, scenariul şi regia aparținând cineastului Sorin Ilieșiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Durata filmului este de 52 minute. Filmul e urmat de un epilog de 12 minute cu Regele Mihai evocând personalitatea Regina Maria, bunica Majestăţii Sale.

Trailerul filmului este publicat la adresa http://www.youtube.com/watch?v=R5BdC8OKqiI Filmul a fost prezentat în afară de concurs la Astra Film Festival de la Sibiu, în ziua de 25 octombrie 2011, unde a avut un mare succes. Varianta scurtă a filmului (intitulată “Câte ceva despre Regina Maria”) a fost distinsă la ediţia din 2006 a festivalului cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Astra Film Festival Sibiu este cel mai important festival de film documentar din Europa Centrală şi de Est.

Ziarul Astra Film Festival Sibiu, nr. 2, 25 oct. 2011:

O regină cu un colosal potenţial cinematografic

Convorbire cu Sorin Ilieşiu, autorul filmului “Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă”

Înainte de acest documentar aţi mai realizat două scurtmetraje, în 2002 şi 2006, despre Regina Maria. Cum vă explicaţi atracţia pe care o exercită, în ultimul deceniu, această personalitate istorică asupra dumneavoastră?

Regina Maria este o combinaţie de creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu (nu numai artistic, ci şi politic), superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Are un colosal potenţial cinematografic. De când s-a inventat fotografia şi până azi, adică în ultimii 200 de ani, nu cred că există fotografii mai frumoase cu vreo regină. Frumuseţea şi expresivitatea erau sinonime pentru chipul şi spiritul ei.

În autoportretul literar secret, intitulat “Adevărata Regina Maria”, citim: “Da, Regina Maria. Regina României! Toate capetele se ridică atunci când numele ei este rostit, atâtea mituri, legende, povestiri se învârt în jurul numelui ei, iar mulţi se întreabă câte dintre ele sunt adevărate. Ei bine, eu o cunosc mai bine decât oricine şi pot să ofer un portret real al ei, un portret în care nici legenda, nici imaginaţia nu joacă vreun rol… Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pun atât bărbaţii cât şi femeile: este ea atât de frumoasă precum se spune? Ei bine, eu presupun că nu e, deoarece dacă se spune despre ea că e una dintre cele mai frumoase femei din Europa, atunci sigur e vorba de o exagerare. Se spune că e una dintre cele mai frumoase regine!… Nu prea e un compliment, nefiind foarte multe regine, iar unele nu prea sunt frumoase… Dar ce e frumuseţea, în ce constă ea de fapt? În linie, trăsătură, expresie, culoare? În toate acestea, fără îndoială, dar adesea o femeie perfectă precum o statuie nu are nici şarm, nici succes. Nu e nimic clasic în cazul Reginei Maria. Frumuseţea ei e imperfectă. Mai mult, ea nu mai e tânără, iar timpul nu are răbdare nici măcar cu reginele. Îmbătrânesc şi e păcat. Mai am încă atâtea de făcut; e păcat pentru că fiecare an trebuie să-mi ia ceva din frumuseţea mea. Poporul meu totdeauna a fost mândru de ea. A fi frumoasă era privit întrucâtva ca una din îndatoririle mele regale. De când aveam cinci ani eram o adevărată fiică a Evei în iubirea mea pentru haine frumoase; de altfel, frumuseţea, sub orice formă, trezea în mine o dragoste înflăcărată, chiar păgână. (…) Ah! Eva! Unde s-a ajuns pornind de la frunza de viţă!”

Cum s-a născut ideea interpretării textelor reginei de către Maia Morgenstern?

Iniţial, concepusem filmul pe ideea că o voce din off interpretează textele selectate de mine din zecile de mii de pagini scrise de Regina Maria. Aveam nevoie de o voce care să sugereze o personalitate precum cea descrisă mai sus. Instantaneu, s-a impus o singură posibilitate, de fapt o certitudine: Maia Morgenstern. Sunt bun prieten cu ea de peste 25 de ani. Am sunat-o să-i propun să fie Regina Maria. Mi-a spus că da, după ce a interpretat-o pe Fecioara Maria (în 2004, în filmul “Patimile lui Cristos” de Mel Gibson), e în firea lucrurilor să o interpreteze şi pe Regina Maria. Imediat după ce am terminat conversaţia telefonică cu Maia, mi-am dat seama că filmul are nevoie nu doar de vocea Maiei Morgenstern, ci mai ales de chipul ei, chipul Fecioarei Maria, chipul Reginei Maria. După ce în 2006 Maia a văzut filmul – realizat atunci în versiune scurtă, mi-a spus că e unul dintre cele mai bune roluri ale ei. Acum, versiunea lungă a filmului redă şi mai multe ipostaze ale personalităţii reginei. Câteva, fiind nebănuite. Ca de exemplu ipostaza anticomunistă a reginei. Este atât de complexă personalitatea ei încât ar încăpea doar într-un film serial.

Vă consideraţi un nostalgic?

Da, am nostalgia a ceea ce înseamnă creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu, superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Nu am întâlnit o asemenea combinaţie la “reginele” republicane, comuniste şi postcomuniste, cu care am fost şi sunt contemporan: nici la Elena Ceauşescu, nici la Nina Iliescu, nici la Nadia Constantinescu şi nici la Maria Băsescu – tiza reginei. Probabil că voi rămâne un nostalgic.

Interviu realizat de Mihai Fulger


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. La multi ani tuturor românilor, la dvs in Ro este deja 2012.. io mai astept una ora pâna sa intru.

    Aiurea, ce bagasi acolo pe 2011 fu tâmepnile din 2011… ma dezic de toate alea..

  2. Gata, trecusi si io in 2012,puscasi relele din trecut si acu gata cu rivilionu. Se reasterne linistea si la noi pe strada… puscaturile sunt ptr copii ptr ei se sta pâna la ora 0 si apropo de copii:… anunt in premiera pe acest blog:

    Anul 2012 ma bosorogeste rau de tot… ma face bunic… poate acesta sa fie evenimentul care ma pune nitel pe gânduri odata cu neplacerea a mai dansui, chefui in asta noapte.

    Poate ma retrageam la casuta de vacanta fara legaturi cu civilizatia si-n acest an, dar sunt de servici, d-eaia stau la oras, ca altfel nu postam eu primul pe acest blog in 2012. Dar imi voi lua revansa cu vârf si indesat dupa tambalu de anu nou.

    Sper ca acest nou an sa aduca tuturor românilor stabilitatea socio-politic-morala si mai ales spirituala, ca dupa vine si cea economica, de la sine. Desigur nu uit ruga si ptr români cu aceasta ocazie, iar daca ati dantuit si uitat da un semn catre Dumnezeu, va asigur ca am facut-o ptr totii la timpul potrivit , asta da puscatura babana.

    NU, nu-mi doresc nimic mai mult decât am avut pe 2011, asa spuneam si pe 2010 ptr 2011 pe acest blog, repet aceiasi „anormalitate” ptr ca nu am ce cere in plus de la Dumnezeu, Asa cum nu vreau nici mai bine nu doresc nici mai rau decât a fost pâna acum sa ramâie tot asa… si asta de ani buni îi asa.. multumesc lui Dumnezeu! NU, nu sunt mai bogat decât dvs cei din Ro, nu, nu ma refer la sarmani carora demoni le-a luat bucata de pâine de la gura ci ma refer la ceilantanti. M-am uitat putin la TV românesc, am dat pe vanghelion… acolo se presupune sarbatori oameni nevoiasi.. ei.. din imagini nu pareau atât de nevoiasi, dar nici preafericiti nu-i vedeam,insa dansau si ei saraci acolo sa fie dansat. M-am uitat la panarama din P-ta aia mare.. o nebunie, o sa ne povesteasca dl LIS cum fu si cu asta, eu zic ce vazui la tv.

    Privind aceste imagini , observând luxul existent prin Ro, lux care-l întrece si pe cel al nemtilor, iar la acest capitol am avea multe de vorbit mai ales cu aceasta noapte prearisipitoare ptr un nimic, te întrebi daca in adevar situatia este atât de rea cum tot o aud zilnic. Dl LIS, ma vede fericit pe-acilea, a nu mai vedea,simti cu greutatile românilor, este un dram de adevar, dar vreau sa va spun ca nici nemtilor nu le merge mai bine, cel putin celor din marile metropole,insingurati ce se duc sa dantuiasca in p-at publica pe stil nou, fiti siguri; situatia lor este la fel de groaznica ca si a unui sarman din Ro. Sunt famili cu copii a caror venit nu depaseste pe cel al românilor, pensionarilor. NUmai ca, nematul ajuns in astfel de situatie nu se vaicareste si nici nu face fite, intoarce fieecare cent pe toate partile, nu-l vei vedea dansuind dar nici continu crispat, demoralizat cum usor cad români la fice adiere de vânt. Spuneam intr-un mesaj din acest an pe acest blog; numai la noi in comuna avem cel putin 200 famili cu probleme fff grave, care trebuiesc ajutate de comunitatea noastra, dar; nici una din acestea cu toate lipsurile ,si va asigur, mari lipsuri au, poate mai mari decât a multor români, nu-i vezi cersind, furând nici suduind înstariti comunei. Va asigur, cunosc fff bine situatia comunei noastre pe toate planurile, 7000 locuitori insumeaza, un somaj de cca 5.8%, asistati sociial avem 27%, ne-a falimentat multe firme in 2011 aflate pe terioriu nostru, avem o scoala cu peste 700 elevi de întretinut si multe altele, nu, nu este usor pe aceasta criza sa mai menti situatia pe directia buna, dar am vazut ,din experienta vb, ca cu nematul se poate trece mai usor orce greutate decât cu românul. Ne asteptam sa creasca criminalitatea pe fondul crizei, nu doar ca nu-a crescut ci si redus,iar in segmentul asa-zis asocial, al sarmanilor abia 1% opteaza ptr infractionalitate, care de regula o fac rusi si români, eu vorbesc de bagatele ce sunt generate de saracie.

    Veti replica cum ca ar avea asigurat totul, va insealti, nu au domne mai mult decât români, va asigur ca nu au, stiu bine ce vorbesc. Hai sa va dau un exemplu;

    daca un asistat social are la mâna un ceas de 1000 Euro, cumparat pe vremea când lucra, risca fi taiat de la ajutor , mai întâi trebuie sa vânda ceasul… Controalele care se fac in familiile acestor sarmani, nu vi le-asi dori .. pe lânga saracie mai sunt si terorizati. In USA si Anglia este si mai rau, le cunosc bine naravurile la aces capitol.

    2012 nu se anunta an prea bun nici ptr Germania, Merkel a asigurat nemti de acest aspect nu prea bun. Se anunta furtuni majore pe piata euro ptr 2012, daca germania va fi puternic clatinata … ce se va întâmpla cu micile nave precum Ro… le va spulbera vijelia ce se anunta din Germania, ca de-aia ziceam sa analizati discursul vacutei Merkel.

    Am sa va dezvlaui un secret, german. Germania si-a betonat zidurile inca din 1998, cabinetul Schröder, pe buna dreptate mult hulit, a operat ce trebuia opera ptr a face fata vijeliei prin care trecem azi. Am fost si ramas un critic acerb a lui Schröder, dar acum vad ca „reformele” lui au salvat Germania, dar si ridica Germania ce va salva Euro, proiectul U.E. In adevar, am învatat o lectie de mari proproti (politic), de la nemti, pe care ar fi cazul invata si români…

    Prin urmare, doresc românilor sa se trezeasca, sa invete trai si exprima decent, sa fie demni fie si in cea mai crunta saracie, sa nu mai fure uluca vecinului, sa nu mai blesteme, sa respecte (nu mai zic iubeasca), apropele,fie bogat fie sarac, si atunci le va merge bine la totii indiferent cât de greu ar fi.

  3. „2012, … – un nou an cum n-a mai fost, de mari framantari ale constiintei?”

    Fara indoiala! Abia acum, dupa 22 de ani, romanii vor realiza ca nu sint „stupid people”, c-au fost mintiti, manipulati si jecmaniti de dusmanii lor eterni: cel de la rasarit, cel din nord-vest si altul globalist si globalizant.
    The ice has been cracked last year, 2011, by an american citizen by name Larry Watts.

    Cartea lui Larry Watts, „Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania”, editura RAO (in curand si in varianta engleza pentru uzul Vesticilor), si cele care vor urma, e stricnina de care au nevoie romanii pentru a o indesa pe gaturile tradatorilor si dusmanilor amintiti pana cind vor sucomba in voma proprie, cu ochii holbati si rictisuri faciale.

    Romani, mana pe cartea lui Larry Watts, conspectati, fisati, invatati pe de rost, ca pe o poezie, toate argumentele si documentele (din arhivele dusmanilor) si la lupta impotriva celor din vremuri de demult si pana azi v-au facut si va fac viata amara si de nesuportat!

  4. Despre mine!

    Cand nu sunt plecat de-acasa alerg zilnic, in fiecare dimineata devreme si indiferent de vreme, nu mai putin de 6 mile (1 mila = 1600 metri) intr-un parc absolut masiv (circa 22000 de acri patrati) in care se afla un castel, multi cerbi si caprioare, paduri cat vezi cu ochii, lacuri naturale, terenuri de golf etc. Apoi fac un dus dupa care ma arunc in bazinul de innot pe care-l strabat in lung dus-intors pana-mi amortesc mainile, picioarele si simt dureri in ceafa si spate. Urmeaza brekfast-ul si apoi munca si iar munca pana la orele 2 pm cand merg la masa de pranz plus plimbari dupa tarminand cu viata de club unde intalnesc prieteni, asociati, clevetitori si alti frecventatori de cluburi si afaceri private.
    In rest, calatoresc mult si-mi imbogatesc viata cu multe si uneori nevrute.

    La multi ani romani!