Anchete fără precedent împotriva celor care au votat pentru demiterea lui Băsescu, persecuții politice. Ne despărțim de O.M. Scrisoare deschisă către premierul Ponta semnată de Paul Spirescu

5 min


Miercuri, 15 august 2012. Vin după ora 23 la computer, să scriu aici. A cincea zi la Neptun, la Casa Scriitorilor, cu Doina. Suferim din greu în continuare din cauza cretinilor din politica românească, puși la dispoziția lui Băsescu (apropo, la rugămintea cititorilor blogului, am trecut mesajele lui Octavian Mihăescu pe Spam; îmi pare rău, vulgaritatea, jignirile și înjurăturile gratuite proferate în comentariile sale au deteriorat dialogul onest pe blog). Atacurile procurorilor la adresa celor ce au votat pentru demiterea lui Băsescu au atins paroxismul, anchetele depășesc orice imaginație. În avertismentul președintelui interimar, în exercițiu, Antonescu din această seară la adresa justiției, care stă la dispoziția lui Băsescu, se poate citi că România a fost transformată într-un stat polițienesc: Avand in vedere amploarea anchetelor si a modalitatilor fara precendent – avand in vedere ca un asemenea desant de procurori din poarta in poarta nu s-a mai vazut – cred ca este necesar si cer pe aceasta cale procurorului general sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, mijloacele si scopul acestor cercetari. Îmi imaginez că Procurorul General (Kovesi, numită de Băsescu, aflată la sfârșit de mandat) îl va lua peste picior pe Antonescu. Tot azi, premierul Victor Ponta, care e și ministru interimar la Justiție, a spus că anchetarea celor ce au votat la referendum este o „persecutie politica”. Și că: „Voi participa luni, la sedinta convocata de presedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discutia despre abuzurile procurorilor, pentru ca eu nu ma feresc sa spun, este vorba de niste abuzuri… macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competeta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului… E un atac la democratie sa ii anchetezi pe cei 8,5 milioane de romani care si-au exercitat un drept constitutional de a vota”, a explicat Ponta, intr-o interventie telefonica la Antena 3. Să tot stai la mare să te bucuri de soare. Azi, nimic deosebit: de la 10 la 13 (intrăm de două ori în apă) și de la 17 la 19 (înotăm o dată; de regulă stăm o oră în apă, după ce ieșim venim pe jos, pe plajă până la Vila lui Ceaușescu și înapoi la prosopul nostru dublu, aflat în dreptul Casei Scriitorilor, la marginea stațiunii Neptun) pe plajă, soare și o briză tăioasă, marea are apa rece. Am descoperit încă un scriitor prezent în această serie (11-20 august): N. Grigore Mărășanu. Pe plajă se vând „zmeurică” și „colaci kiurtoș” (cum s-o fi scriind corect, e transcriere fonetică), plus scoici și melci mari, noi nu cumpărăm niciodată nimic. Cel ce vinde bilete la nu știu ce spectacol din Neptun anunță că putem să nu mergem la spectacol, dar că ar fi bine să cumpărăm de la el bilete. Mă opresc, a trecut deja ziua. Doina culege și azi pietre găurite de pe plajă, le va lua acasă, la București, să le înșire pe o sfoară (poate-i poartă noroc)…

***

Poetul Paul Spirescu (publicist de excepție, filozof de formație) îmi trimite o Scrisoare deschisă:

DOMNULE VICTOR PONTA,

                 Dacă ar fi fost să vă scriu acum două luni, m-aş fi adresat, desigur, cu apelativul „stimate domnule Prim – Ministru!”. Numai că, în urma vizitei dumneavoastră la Bruxelles ( unde s-a văzut de la o poştă că n-aţi făcut nimic altceva decât să vă guduraţi pe lângă cei mari şi tari de la înaltele curţi şi să vă întoarceţi acasă cu coada între picioare şi cu răspunsurile prefabricate deja în laboratoarele lor), dacă ar fi fost să vă scriu, m-aş fi văzut  obligat moralmente să renunţ la cuvântul din capul acelui apelativ, întrucât de atunci eu nu mai întrevăd nici un fel de argument de a vă stima. Astăzi, în urma ultimelor evenimente interne, crâncene şi dureroase, în care aţi fost şi dumneavoastră implicat ( printr-o neruşinată lipsă de implicare!!!), mă  simt nevoit să renunţ şi la titulatura de prim – ministru, care nu se mai potriveşte de loc cu numele dumneavoastră. Teamă îmi este că foarte curând va trebui să renunţ şi la apelativul ”domnule”. Cu toate că, vă jur pe tot ce am eu mai sfânt că n-aş vrea să mi se întâmple şi această dramă! Dar nu depinde de mine!

                  Mă număr printre acele şapte milioane şi jumătate de cetăţeni ai ţării care au votat pentru demiterea  caricaturii portocalii cu nume pestilenţial, din cea mai înaltă funcţie în stat. Am mers la vot cu ferma convingere că aşa nu se mai poate şi că, în sfârşit, a sosit momentul ca mămăliga românească să mai explodeze o dată.

                  Noi am făcut tot ce a ţinut de puterile noastre, domnule Victor Ponta! Pasul nostru a fost cel mai important! Dar, ca să… ce? Ca să vedem cu propriii noştri ochi cum ne lăsaţi de izbelişte, la ordinul unor golani, fie ei şi „europeni” ori „americani”, care deja ne-au şi luat în stăpânire? Ca să ne trezim cu el din nou la Cotroceni, de data aceasta şi cu sprijinul dumneavoastră tacit?

                   Ca să le permiteţi  procurorilor şi celorlalţi hingheri portocalii să vină să ne scoată din biserică la interogatorii, ca pe nişte răufăcători, tocmai pe noi, cei care şi-au făcut datoria într-un stat chipurile democratic, în vreme ce dumneavoastră vă prefaceţi a vă închina cu pioşenie în zi de mare sărbătoare? Deja aţi început să vă ascundeţi prin mânăstiri, domnule Ponta?

                   Teamă îmi este că nu sunteţi cu nimic mai bun ca licheaua pe care noi am dorit din toată inima să o debarcăm. Atunci, ce căutaţi la Palatul Victoria: tot avantaje personale? Tot renumita piscină de la Vila Dante?

                    Mai spălaţi-vă, mai spălaţi-vă, dragii noştri politicieni!

                    Dar orice posibilitate nerealizată se răzbună, domnule Ponta: tinde să se realizeze într-un alt fel, punând stăpânire pe alţi actori. Mă tem că deja istoria v-a retras  rolul dumneavoastră de actor de primă mână într-o piesă atât de importantă pentru ţara aceasta năpăstuită. Vor veni alţii, poate asemănători dumneavoastră. Poate nu! Poate se vor găsi în sfârşit şi nişte oameni adevăraţi care chiar să dorească binele acestei ţări.

                    Iar dumneavoastră va trebui să vă reîntoarceţi la maşinuţele  de curse, adică la lucrul pe care îl ştiţi cel mai bine şi îl iubiţi cel mai tare.

                    Ar fi nimerit să o faceţi cât mai repede! Pentru că, iată, peste trei luni vor veni alegerile generale, de care depinde substanţial şi scaunul dumneavoastră rabatabil.

                    Câţi din cei şapte milioane şi jumătate de români, înşelaţi chiar şi de dumneavoastră, credeţi că se vor mai lăsa minţiţi încă odată, domnule Victor Ponta?

                    Ghici ghicitoarea mea!

Paul Spirescu

PS. Vă invit să citiți în format PDF o excelentă revistă a tinerilor, la zi, intitulată Corpul T – apare la Brașov, editată de Facultatea de Litere (director Al. Mușina, senior editor Andrei Bodiu, redactor-șef Adriana Bărbat): dați click pe Corpul T nr 2 2012 (și iar click pe dreptunghiul apărut).


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Domnule Paul Spirescu
  Eu zic să-i mai acordăm o șansă lui Victoraș ( dacă era după mine îi mai acordam una și lui OM, căruia îmi e imposibil să cred că nu regretă tâmpeniile bahice).
  Poate până la urmă va pricepe că promisiunile făcute de personaje ca Băsescu sau alți șmecherași de peste baltă, sau de peste poartă, mai niciodată n-au avut acoperire, nici morală, nici factuală !
  Parteneriatul cu Crin Antonescu, de fapt cu noi cei peste șapte milioane de români pe cale de a fi excluși și din viața politică a
  României, după ce am „beneficiat” de toate năstrușnicile decizii ale unei guvernări criminale ce ne-au adus în pragul sărăciei, disperării și cât de curând al revoltei , deci doar acest parteneriat onest, rezistent la toate încercările și mizeriile care nu vor întârzia să apară poate să fie cartea câștigătoare a acestui război fratricid spre care ne-au împins niște descreierați !

 2. Domnule Stoiciu ne-ati facut un pustiu de bine indepartandu-l pe dubiosul analfabet mihaescu, bolnav nervos in ultima faza.

  A mai ramas unul, din alt salon al dementilor, poate va faceti mila si cu hangan sa-l trimiteti la plimbare.

  Banuiesc ca multi nu mai comenteaza pe aici din cauza nebunilor amintiti. Cum sa faci fata la cearsafurile lor analfabete si dereglate ?

 3. @Radu Humor

  as fi tare curios daca in faza acceptarii cerintelor idioate ale UE (cele 11 porunci), a existat sincronizare intre Crin A. si V. Ponta sau a fost doar o proasta si personala initiativa a ultimului.

 4. @ Hanger
  Trebuie să-l înțelegem și pe Ponta, care s-a văzut singur printre hienele UE, curve bătrâne care au știut să-l dezbrace rapid de hainele/interesele românești, obligându-l să termine rapid…. cu principiile și să achite pe loc nota de plată pentru cele 11 numere/porunci 😉
  Și acuma sincer să fim, cine nu se gândea că pragul de 50%+1 este un fleac,ușor de îndeplinit, dacă nu in tervenea nerușinatul și ilegitimul boicot al lui Băsescu, care ca să fie sigur l-a chemat în ajutor și pe Victor Orban !
  Din acel moment trebuia ca Ponta să-și strângă jucăriile, să le arate obrazul, sau mă rog, altceva, spunându-le PA !
  Ați trișat, nu mai am nici o obligație să-mi țin cuvântul dat :mrgreen:
  Și ar fi trebuit ca restul condițiilor, printre care cele cu neatingerea de DNA, Procuror General, etc, să fie date uitării !
  Ba, mai mult, în urma implicării lor brutale, ilegale și neconstituționale în procesul electoral să fie urgent demiși !
  Ceea ce încă se mai poate face 😉
  P.S. Dacă Ponta nu înțelege nici acum acest lucru este terminat politic !

 5. Domnule Radu Humor, vă dau cuvântul meu de onoare că asta vreau şi eu! Să scap (observaţi că vorbesc în nume personal!!!) de ciuma portocalie, aproape generalizată: azi nu mai suntem actorii „ciumei Roşii”, pe care am şi uitat-o deja, ci ai ciumei portocalii. Nu ştiu cum mama dracului de se întâmplă, dar ne fierbe fiecăruia în sânge câte ceva din blenoragia băsească!