Cum vor da înapoi comisioanele după eșecul privatizării cuprului? USL: premier de stânga, președinte de dreapta. Paul Spirescu la atac. Alexandru Petria, poetul

6 min


Sâmbătă, 7 aprilie 2012. A căzut astă noapte afacerea CupruMin, nu s-a semnat contractul de vânzare. Băieții deștepți s-au speriat că mass-media a dat de gol mizeria din spatele afacerii și că fostul procuror Victor Ponta a deschis dosar penal împotriva reprezentanților guvernului actual, considerând că au fost trădate interesele statului român, vânzându-se minereul de cupru de 20 de miliarde de euro cu… 200 de milioane de euro. Mă întreb ce se va întâmpla cu cei care au primit comision în această afacere (Băsescu-M.R. Ungureanu, probabil), vor da canadienilor comisionul înapoi? E un eșec de proporții pentru Guvernul Ungureanu, cu atât mai nefericit cu cât banii ce trebuiau să intre în vistieria statului (200 de milioane de euro) au fost deja împărțiți din motive electorale primarilor PDL și UNPR. Teribil de-a dreptul e că M.R. Ungureanu, înainte de a se parafa afacerea cu vânzarea cuprului românesc pe nimic unor canadieni fără bani (pe care o credea încheiată), a declarat la Al Jazeera TV că până în vară vrea să… întregească salariile bugetarilor: „Nu este doar un semn de normalitate sa manifesti compasiune cand este vorba de masuri de austeritate si consecintele lor in plan social, dar este si un semn bun pentru politicile economice pe care le avem in fata”. Din ce bani va reîntregi salariile, fiindcă România e în recesiune după două trimestre cu creștere economică zero? Probabil din privatizarea resurselor energetice, a gazului metan și a hidrocentralelor pe nimic. E o nenorocire ce ni se întâmplă. Băsescu și Ungureanu trebuie alungați până nu îngroapă România de tot, înstrăinându-i și resursele strategice. Poate dă Dumnezeu și trece moțiunea de cenzură după Paști și vom avea parte de alegeri parlamentare anticipate, să scăpăm măcar de coruptul M.R. Ungureanu.

Nici nu mai e nevoie să fac aici caz de congresele opoziției unite (USL) de azi. Scrisoarea pierdută de Băsescu (prin care anunța că e gata să-și dea demisia cu doi ani înainte din funcția de președinte de țară dacă USL renunță la greva de protest și se întoarce în Parlament să schimbe Constituția) a fost ruptă la microfon, în aplauzele asistenței, de Victor Ponta: „Acesta este raspunsul nostru la scrisoarea sa. Basescu a incercat sa ne faca ordinea de zi a congresului. Ne-a trimis o scrisoare cu o propunere. N-am citit-o. Am crezut ca este demisia sa. Dar nu a fost. In consecinta, acesta este raspunsul nostru la scrisoare”, a spus Ponta, in timp ce rupea scrisoarea. „Nu avem ce negocia si discuta cu Traian Basescu, nu avem nevoie de propunerile si minciunile lui otravite. Suntem un partid care a rezistat in fata regimului lui Traian Basescu, suntem un partid care este obisnuit cu minciunile regimului Basescu”, a justificat liderul PSD gestul sau. „Impreuna cu partenerii din USL trebuie sa vorbim astazi despre romani si Romania”, a mai spus Ponta. Îmi pot imagina ce înjurături pe românește a trântit Băsescu la Palatul Cotroceni, încă nu-i vine să creadă că vremea lui a trecut. Azi s-a scandat „Băsescu la pușcărie!” (sau „Jos Băsescu! La închisoare”). Ce a fost interesant la aceste congrese extraordinare de azi ale partidelor ce compun USL (PSD, PNL și PC; s-a adăugat și Mișcarea Verzilor) a fost justificarea a ceea ce avea să fie trecut în rezoluția USL prin care s-a tăiat orice comunicare cu PDL-Băsescu-M.R. Ungureanu. Anume, la PSD – de ce nu are PSD (considerat pe bună dreptate partidul cel mai mare din România) candidat la prezidențiale, ci PNL în cadrul USL: „Decizia de astazi de a sustine o persoana care nu este membru al PSD la functia de presedinte este decizia buna pentru Romania. Impreuna cu Crin, vom incerca sa va dovedim ca ati facut bine ca ati avut incredere in noi”, a spus Ponta de la tribuna Congresului PSD. Și de ce PNL acceptă în cadrul USL să fie un premier de stânga: „Noi, un partid de dreapta, vom da votul pentru prim-ministru unui om de stanga. Avem nevoie sa stam impreuna, sa fim impreuna, sa construim fiecare cu ce are mai bun. Suntem doua partide, doua ideologii, dar avem o singura tara… PNL va fi mereu garantul sincer si eficient al statului de drept si al democratiei in aceasta tara”, le-a spus Antonescu liberalilor de la Romexpo. Liderul PNL a precizat ca „USL este de fapt un proiect de mare uniune nationala”, iar „un guvern USL va fi in fond un guvern de adevarata uniune nationala”.

*

Dragul poet Paul Spirescu din Adjud îmi trimite un mesaj însoțit de o scurtă tabletă (îi mulțumesc pentru ea și aștept, de câte ori simte nevoia, să scrie ce dorește, să mă însoțească aici):

Dragă Liviu, încă o dată îţi mulţumesc pentru încrederea de a-mi propune să fiu colaborator la deja defunctul JURNAL DE VRANCEA. În tot acel timp am învăţat multe lucruri: să nu mai fiu indiferent faţă de fenomenul politic (care ne afectează pe toţi!), să învăţ să-mi identific prietenii adevăraţi , până la urmă să mă cunosc pe mine însumi mai bine, cu toate calităţile şi defectele mele.

 Am deja nostalgia acelor vremuri! Tocmai de aceea, până să scap complet de nărav, te rog să publici, dacă vrei şi dacă merită, această mini – tabletă!

„ … este aproape o certitudine!”

Sunt cuvintele „intelectualului” Ioan Oltean în legătură cu viitorul politic al intelectualului MRU. Domnilor, oamenii ăştia sunt aşa de proşti încât nici nu-şi dau seama cât de proşti sunt! Las la o parte trecutul intelectual al celui cu broasca în gât, dar cum să pui unul lângă altul cuvântul „CERTITUDINE” şi cuvântul „APROAPE”? „Aproape certitudine” este o contradicţie în termeni pe care numai idioţii nu o pot sesiza! Este ca şi cum ai spune că avionul cu care vrei să pleci „aproape zboară”! Păi, ori zboară ori nu zboară? Tertium non datur!

De fapt, aceasta este cheia prin care putem descuia misterul  odioasei guvernări prezente: prostia, neruşinarea, hoţia, ticăloşia şi încă multe altele – toate topite într-un singur aliaj penibil de către însuşi alchimistul Băsescu.

Paul Spirescu

***

Scriitorul și publicistul incomod Alexandru Petria mă anunță: „scriu in draci poezie dupa… 15 ani de tacere…”. Acum definitivează un volum de versuri – mi-a trimis trei poeme, m-a bucurat! Alexandru Petria: născut la 27 II 1968, în Dej, judeţul Cluj (citiți pe unul din blogurile lui amănunte, pe http://realiatealuipetria.blogspot.com/, de exemplu că „în 2000, am fondat propria mea publicaţie, lunarul “Realitatatea de Bistriţa-Năsăud, Dej şi Gherla”, al cărei director sunt şi în prezent”):

pâine

tocmai am băgat aluatul în cuptorul electric

vreau fără e-uri //

dospeşte de ani cu genunchii zdrobiţi //

nu mă tem uneori să fiu patetic, cum remarca o prietenă,

când ironia şi cinismul uită să mă spele în mâinile lor //

sunt acelaşi în sare

ca şi în apă

şi în poemul ce-l feliezi pentru sendvici,

bon appetit,

fără grijă, nu îngraşă!

baliză

cum s-o scoţi în parc

cum să asculţi vladimir vîsoţki

cu ea în sticla de votcă

şi cohen şi pink floyd la whisky

cum să se bucure că alexandru petria scrie ok

cum s-o regulezi pe cinstite fără să îmbraci părerile de rău

ca geaca de piele veche şi trainică

cum să-i spui că-ţi plac pinguinii

şi urşii panda

şi melcii

şi vorbele oable

cum pe cinstite?

noul meu storcător de fructe

este mai bun decât fostul meu soţ, gângureşte cu ochii-n telemarket

domestică

ieri am citit – „nu te juca niciodată cu inima unei femei,

are doar una, joacă-te cu sânii, are doi”

ca status pe facebook //

nu bem coniac, savurăm ceai,

nu mâncăm carne, înfulecăm cereale //

n-o să mă joc nici cu creierul,

ai două pulpe fese braţe

cu un soare domestic

Alexandru Petria

PS. Public și azi (cum am publicat și în ultimele trei zile aici) fotografii cu tablouri din expoziția de desen și gravură intitulată „Padova” a lui Vasile Anghelache, de la Institutul Cultural Italian din București (vă reamintesc, expoziția e deschisă până la sfârșitul acestei luni).


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.