De la gripa noastră de toate zilele la „Stricarea frumuseții”

4 min


Luni, 27 ianuarie 2020. Azi am ieșit cu Doina la mici cumpărături în Piața Astra din Brașov, m-am tuns scurt cu această ocazie și am stat la coadă la oficiul poștal de aici (am trimis exemplare din antologia „Stricarea frumuseții”). Peste tot, inclusiv la tarabele cu fructe și legume, în micile magazine de aici în care am intrat, nu se vorbea decât de gripa românească (în fiecare an mor oameni de gripă, de fapt; anul ăsta, însă, sperietura de gripă e legată și de gripa chinezească, denumită „coronavirus”, care deocamdată n-are leac)… Nu purta nimeni nici un fel de mască antigripă, dar mulți țineau un fular sau o eșarfă pe gură.

Gripa a venit pentru mine de la Botoșani… Pe scenă cu criticul Răzvan Voncu. Mulțumesc „Știri Botoșani” pentru fotografii

Întors acasă, am citit că în Capitală, primarul general Gabriela Firea (poetă în particular, membru al Uniunii Scriitorilor) „vine în ajutorul populației cu măști de protecție ce vor fi distribuite călătorilor în mijloacele de transport în comun… Pentru călătorii care nu dețin o mască, vor fi distribuite de conducătorul auto și de controlori”. Ce idee! O fi așa de grav? I-am reproșat soției, complice, că a stat la coadă la farmacie (a luat un sirop pentru tuse și un „supliment natural” somnifer) și n-a cumpărat o mască de protecție… Teribil, am mai citit și că dr. Adrian Streinu Cercel, directorul spitalului de boli infecțioase „Matei Balș” (exasperat de miile de pacienți cu semne de gripă, de viroză obișnuită, care au tăbărât în camerele de gardă la toate spitalele, blocând și 112 și ambulanțele), a invitat lumea speriată de gripă să stea mai mult acasă și, atenție: „Rugămintea mea e să se sperie mai prin martie-aprilie și să facă demersuri necesare să-și facă rost de vaccin până în octombrie”… Ce-o fi vrând să spună? O fi de vină iarna asta „călduroasă”, fără viscole până azi și fără geruri să crape pietrele (mă rog, la Brașov, la poalele munților, e zăpadă la mine acasă și gheață netopită de nu mai știu de când; soarele e rar), că a venit gripa mai devreme?

Botoșani, 15 ianuarie 2020, lansarea antologiei mele „Stricarea frumuseții” – cu Gellu Dorian și Răzvan Voncu (care a prezentat-o)

Eu cu Doina suntem… căliți de gripă! Ca un făcut, am venit de la Botoșani, de la Zilele Eminescu, din 14-16 ianuarie 2020, gata gripați (îl bănuim pe un părinte-poet că ne-a binecuvântat cu gripa, îmbrățișându-ne de revedere și întârziind alături de sfinția sa pe ici pe colo), după trei zile de incubație, virusul a explodat. Nici azi nu ne-a trecut, am fost luați pe nepregătite. Am stat în casă, resemnați, am trecut prin toate simptomele gripei românești (ba chiar am impresia că și ale gripei din… China; că se aseamănă la simptome). Dormim în camere separate (eu cu motănelul, Doina cu pisica; ne temem să nu le transmitem și lor gripa noastră, Doamne ferește), Doina tușește în continuare din rărunchi, nu mai dau amănunte, cine nu știe cum îți curge nasul, ziua; și noaptea, cu nasul înfundat, cum trebuie să respiri pe gură, că ți se usucă gâtul și te sufoci, te trezești asudat. Să te doară oasele și carnea, să-ți piară cheful de viață (să stai la pat). Plus strănutul asurzitor, epuizant. Pe mine cel mai tare m-a deranjat că nu mă puteam concentra nici la citit (darmite la scris)… Eu am probleme cu imunitatea (slăbită de bolile anului 2019, care s-au ținut lanț; pe fondul supărării post-premierii). Am evitat să ieșim din casă, să fim siguri că nu transmitem mai departe gripa, am făcut cumpărături (cele necesare) o sigură dată, în fugă, pentru o perioadă mai lungă, la Carrefour. Și doar azi am mai ieșit…

Am pomenit de Botoșani și de Zilele Eminescu. În 15 ianuarie 2020, după ora 17, pe scena Teatrului (a Casei de cultură a sindicatelor; Teatrul „Mihai Eminescu” e în reconstrucție, își ține spectacolele aici de câțiva ani), Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (în acest an laureat fiind Ovidiu Genaru) a început cu lansarea antologiei mele intitulată „Stricarea frumuseții”, apărută în colecția Poeți Laureați ai Premiului Național „Mihai Eminescu” – Opera Omnia: are 300 de pagini, a apărut la Editura Rocart (director Călin Vlasie; el e cel ce a publicat cele 28 de antologii de top ale laureaților Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, inițial la Editura Paralela 45, apoi la Cartea Românească și acum la Editura Rocart). Antologia mea poate fi comandată la office.rocart@yahoo.com, apelându-l pe Călin Vlasie la Editura Rocart, inclusiv pe Facebook la: https://www.facebook.com/Editura-Rocart-105449957656232/ și la Clubul Editura Rocart: https://www.facebook.com/groups/2180768165564884/. Public mai jos un suport video cu prezentarea generoasă a criticului „canonic” Răzvan Voncu (redactor-șef la revista România literară) a acestei antologii-de-final, „Stricarea frumuseții” – pentru cine e curios. Îi mulțumesc fondatorului Premiului Național de Poezie, Gellu Dorian, că a făcut posibilă apariția acestei antologii de suflet.

Reamintesc lista celor 28 de antologii ale laureaţilor Premiului Naţional „Mihai Eminescu” – Opera Omnia: 1992 – Mihai Ursachi; 1993 – Gellu Naum; 1994 – Cezar Baltag; 1995 – Petre Stoica; 1996 – Ileana Mălăncioiu; 1997 – Ana Blandiana; 1998 – Ştefan Augustin Doinaş; 1999 – Mircea Ivănescu; 2000 – Cezar Ivănescu; 2001 – Constanţa Buzea; 2002 – Emil Brumaru; 2003 – Ilie Constantin; 2004 – Angela Marinescu; 2005 – Şerban Foarţă; 2006 – Gabriela Melinescu; 2007 – Adrian Popescu; 2008 – Mircea Dinescu; 2009 – Cristian Simionescu; 2010 – Dorin Tudoran; 2011 – Dinu Flămând; 2012 – Ion Mircea; 2013 – Nicolae Prelipceanu; 2014 – Ion Mureşan; 2015 – Gabriel Chifu; 2016 – Gheorghe Grigurcu; 2017 – Mircea Cărtărescu; 2018 – Aurel Pantea; 2019 – Liviu Ioan Stoiciu. În 15 ianuarie 2020 a fost laureat Ovidiu Genaru, își va lansa antologia în 15 ianuarie 2021.


2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.