Câte ceva despre alegerile locale de ieri și câștigătorii care contează

6 min


Luni, 28 septembrie 2020. Impresii la cald, după alegerile locale de ieri. La o privire rapidă, din avion, superficială cumva. Mă interesează exclusiv implicarea celui ales în viața cultural-artistică a comunității (în principal, finanțarea unei vieți cultural-artistice, singura care are posteritate; de-a lungul istoriei moderne a României s-au perindat zeci de mii de primari și membri ai consiliilor locale, mii de președinți și de membri ai consiliilor județene; mă rog, de-a lungul regimurilor politice, s-a schimbat titulatura unităților administrative, a instituțiilor statului, dar în mare au servit aceleași funcții publice; au rămas în memoria publică doar numele aleșilor care au finanțat „actul de cultură”; în rest, neant). Voi insista pe acțiunile literare finanțate din bani publici pe plan orășenesc-județean.

& La Primăria Capitalei. Primar general Gabriela Firea, PSD, membru al Uniunii Scriitorilor (a terminat facultatea de Litere la București și e absolventă a ASE), a pierdut în fața lui Nicușor Dan, candidat ca independent susținut de PNL-USR-PLUS, matematician, fondatorul Uniunii Salvați România-USR (inițial Uniunea Salvați Bucureștiul), partid cu doctrină de centru-dreapta, cu ideologie nedefinită, ceva între progresiști și conservatori, „prin care Mișcarea En Marche (din Franța președintelui Macron) a ajuns și în Romania”, cum citeam deunăzi. Cât a fost primar general, Gabriela Firea a finanțat generos Muzeul Național al Literaturii Române (mutat în sedii noi, după ce sediul vechi a fost retrocedat), manifestările literare și editura lui, și a inventat un teatru nou, Teatrul Dramaturgilor. A finanțat antologii editate de Filiala București Poezie a Uniunii Scriitorilor. Îmi imaginez că Ioan Cristescu și Horia Gârbea, directorii celor două instituții de cultură pomenite sunt speriați de schimbarea primarului general. Primăria Capitalei a finanțat sute de manifestări culturale. Lasă că Bucureștiul are în subordine zeci de instituții de cultură-cheie. Gabriela Firea a contribuit cu bani grei la definitivarea Catedralei. Îmi amintesc de atacurile consilierilor PNL-USR (din Consiliul general) la adresa Gabrielei Firea că aruncă bani pe fereastră cu finanțarea manifestărilor culturale, a spectacolelor în aer liber și a Catedralei. Pentru mine rămâne o enigmă de ce mult prea mulți scriitori vocali, „cu opțiuni liberale” (în reviste literare, pe Facebook; inclusiv cei din GDS) i-au dorit Gabrielei Firea să plece acasă. Numai fiindcă e membru de frunte al PSD? Am constatat demult, e drept, că scriitorii se declară anti-PSD-iști, neinteresați de protecția socială a turmei. Sigur, n-arată bine azi Bucureștiul (eu fac tot posibilul să-l evit de cinci ani, deși am domiciliul stabil la București; chiar, în sectorul 6, unde locuiesc, a fost ales în locul unui PSD-ist, un PNL-ist, o fi bine, o fi rău, n-are nici o importanță, sunt un cetățean oarecare, absent dintotdeauna din agenda oricărui primar)…

Ștefan Câlția

& La Botoșani, lovitură de teatru, primarul liberal Cătălin Flutur, cel care a finanțat cel mai râvnit premiu național de poezie, „Mihai Eminescu” (inițiat de Gellu Dorian) a pierdut la 17 voturi în fața unui PSD-ist. Consiliul județean Botoșani e câștigat tot de un PSD-ist (mai exact, PSD-istă). Anul viitor se împlinesc 30 de ediții ale acestui Mare Premiu, va avea Gellu Dorian greutăți?

& La Iași au câștigat liberalii și la primărie și la consiliul județean (mă rog, primarul e ex-PSD, trecut la liberali; la Consiliul Județean Iași, PSD a pierdut, a câștigat actualul ministru al Mediului). E în regulă, actualul primar Mihai Chirică a finanțat revistele literare din Iași și Editura Junimea, în principal, dar și celelalte edituri locale (nu mai pun la socoteală finanțarea instituțiilor de cultură avute în subordine), a patronat Premiile naționale Scriitorul lunii / Scriitorul anului, prin Uniunea Scriitorilor (inițiate de Adi Cristi, directorul Casei de cultură „Mihai Ursachi” din Copou).

& La Alba Iulia a fost reales liberalul Ion Dumitrel, care a găzduit-finanțat manifestări naționale anuale inițiate de Uniunea Scriitorilor, de la Gala Poeziei Contemporane la Colocviul romanului românesc și acordarea Premiului național Lucian Blaga (la Lancrăm). Plus susținerea revistei Discobolul. Dar surprinzător, liberalii au pierdut primăria Alba Iulia (fief liberal, care a refăcut Cetatea Carolina, devenită o emblemă a Transilvaniei turistice) în contul USR. Probleme?


Aceasta este, probabil, una din cele mai neobișnuite sculpturi din lume. A fost creată de un sculptor francez necunoscut, în secolul XIX, iar acum se păstrează în Muzeul Salar Jang din Hyderabad, India. Particularitatea sa este că pe o parte e sculptată figura unui bărbat, iar pe cealaltă – a unei femei. Este cunoscută în întreaga lume sub denumirea de „Dubla statuie a lui MEFISTOFEL și MARGARITA” și este sculptată dintr-o singură bucată din cel mai vechi arbore de sicomor. În spatele statuii a fost instalată o imensă oglindă, pentru a putea admira două imagini în același timp și pentru a putea aprecia abilitatea autorului.

& La primăria Piatra Neamț a câștigat echipa liberală în care e înscris și Adrian Alui Gheorghe (e consilier local; el vrea să reia pe banii primăriei manifestările literare pe care le-a inițiat cât a fost șef la inspectoratul de cultură și director la biblioteca județeană). Dar la Consiliul Județean a fost reales cel ce l-a demis abuziv din funcție pe Adrian Alui Gheorghe (care a câștigat procesul împotriva lui), un PSD-ist care finanțează Premiul național de proză Ion Creangă la Tg. Neamț (fief și el al PSD). Conviețuirea PNL la Primărie și PSD la Consiliul Județean Neamț nu va fi ușoară.

& La Primăria Brașov a pierdut PNL (care susține de un an Premiul literar al Municipiului Brașov, prin Uniunea Scriitorilor, în cadrul festivalului Limba Română, inițiat de Adrian Lesenciuc) și a câștigat un tânăr USR-ist. Va continua finanțarea proiectului literar al lui Adrian Lesenciuc? La Consiliul Județean e ales un liberal președinte (nu știu ce contribuții literare a avut acest consiliu).

& Dinspre locul de baștină (unde am casa părintească), la Adjud a câștigat un liberal – taman când voiam să mă adresez primăriei, contracost, în numele primirii titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Adjud (înmânat în anul 2000 de consiliul local și primarul PSD), să-mi acorde un loc de veci. Am tot amânat, și acum, de când cu Covid-19 ăsta, mă tot bate un gând rău. Am îndoieli că un liberal va ține cont de isprava unor PSD-iști. Las baltă ideea de a mai ajunge la Adjud să cer ceva.

Constantin Piliuță

& Apropo de Vrancea, mare minune, a câștigat un liberal președinția consiliului județean și „baronul PSD” Marian Oprișan e trimis la plimbare (s-a văzut demult cu sacii în căruță, „i se rupe” că a fost detronat). Numele lui Oprișan e pus pe fiecare număr al unei reviste pe care o finanța, Pro Saeculum, acum va fi șters? La primăria Focșani (oraș care m-a ignorat constant; altfel, oraș în care m-am căsătorit cu Doina Popa și în care s-a născut fiul Laurențiu; am trăit aici 15 ani) a fost reales un PSD-ist… La Focșani nu există viață culturală, scriitorii de aici stau cu capul la cutie, marginalizați.

Am făcut caz de finanțarea culturii, alarmat că s-au făcut schimbări la vârful primăriei sau la președinția consiliului județean și acolo unde au avut loc până acum manifestări literare de amploare. Auziți ce a declarat un ales la primăria Baia Mare, teribil: „O altă chestiune importantă este legată de reducerea unor cheltuieli. Am înțeles foarte bine din mesajul cetățenilor și din mesajul celor care au activat în campania electorala și au obținut din perspectiva politică voturi, că se dorește reducerea cheltuielilor pentru sport, cultură, divertisment, culte religioase. Vom face acest lucru înainte de a investi noul Consiliu Local (CL), și voi sugera viitorului CL să facă acest lucru” (Cătălin Cherecheș, ales cu susținerea Coaliției pentru Maramureș, formată din PSD, PNȚCD și PPU)! Poftim…

Mela Stoiciu

Ilustrația din titlu: René Magritte.


0 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.