În preajma Crăciunului îmi crește inima, mă trezesc fredonând colinde, chiar nu mai gândesc negativ. Urări și felicitări

5 min


Sâmbătă, 24 decembrie 2011. Crăciun luminat, oameni buni! Crăciun din suflet… Sărbători fericite! La mulți ani cu bine! Sănătate și inspirație, cele mai bune urări! Am apucat să trimit aceste cuvinte doar celor ce m-au felicitat pe e-mail. Le mulțumesc nespus celor ce au scris felicitări la Comentarii, ieri, aici. Le cer iertare dragelor mele cunoștințe că am fost și anul ăsta depășit de situație, le urez de aici tot binele din lume. E Ajunul și sunt atâtea de făcut. Ca niciodată, Doina m-a obligat să încep pregătirea Marelui Brad, în sufragerie (mare brad al cărui vârf e împodobit separat pe hol, în apartament, la intrare), de ieri, enervată că nu poate să facă pe ultima sută de metri curățenie cu aspiratorul în apartament (ea e șefa în casă; lasă că ea gătește la bucătărie și dacă nu ne convine, mie și fiului, atâta ne trebuie; luăm poziție de drepți; mai ales de când face rețete aflate de la televizor sau de pe Internet, mai ceva ca la restaurantele de lux; ce ne-am face noi fără mâncarea „bio”). Muncesc pe brânci de ieri și n-am terminat decât în această seară – prea târziu, la ora 23. Când să mai trimit e-mailuri de felicitare sau SMS-uri, sau să dau telefoane de complezență. Nu uitați, a trebuit să țin la zi și Jurnalul de Vrancea Online, vai de capul meu (alții se bucură de Crăciun la munte și la mare și eu stau ca boul, sclav pe Internet). Că dinspre bucuria Nașterii Domnului n-am nimic de comentat – în preajma Crăciunului îmi crește inima, mă trezesc fredonând colinde, chiar nu mai gândesc negativ.

E prea târziu să mai găsesc timp să scriu aici. Public mai jos un rondel original al ieromonahului Ignatie Grecu, transformat în felicitare (felicitare primită acum prin poștă de la Mănăstirea Cernica, unde slujește și e șeful cancelariei; Ignatie Grecu a publicat cinci cărți de versuri; poemul-felicitare are la final, scris de mână îndemnul: „Să avem mereu în rugăciune”):

Steaua venind

Steaua venind a stat preste

Ieslea unde pruncul zâmbea.

Şi nu era orice stea

Care răsare pe creste. //

Celui ce îndelung priveghea

Îngerii i-au dat de veste.

Steaua venind a stat preste

Ieslea unde pruncul zâmbea. //

Ceea ce spun nu-i poveste.

Magii au văzut acea stea

(Lăsându-se purtaţi de ea

Ca şi cu aripi celeste), //

Şi pe Prunc şi pe Maica Sa!…

Ignatie Grecu

Îmi pare rău că nu pot să reiau aici frumosul text despre „Îngerul care a izbucnit în plâns” al lui Tudor Cicu (o dată ce e publicat pe blogul lui), vă invit să-l citiți la Comentariile de ieri de aici. Public felicitări-fotografii primite pe e-mail de la pictorul Ștefan Arteni și poetul-pictor Constantin Severin, de la scriitorii Stan V. Cristea și Eugen Axinte, de la Revista Pro Saeculum, Editura Bibliotheca, Editura Vremea sau Revista Europa (condusă de poetul Pavel Gătăianțu; care scrie așa felicitarea: Dragi prijatelji, kolege i saradnici, Srecne bozicne i novogodisnje praznike, od srca vam zele clanovi urednistva casopisa Europa iz Novog Sada. Dragi prieteni, colegi si colaboratori, membrii redactiei revistei Europa din Novi Sad va doresc sarbatori fericite). Istoricul literar și jurnalistul de soi Rodica Lăzărescu mi-a trimis un PPS (diaporame) intitulat „Ave Maria!”, dați click pe Ave Maria 2 (dați click pe dreptunghiul apărut și alegeți interpreții preferați) și „Craciun”, dați click pe Craciun (la fel, apoi apăsați pe butoane să schimbați regimul muzical). Poetul Ion Cristofor (atenție la indicațiile date): Dați click pe www.obtampons.ca/apology. Vă rog sa puneti volumul  mai tare, scrieti prenumele, lasati sa se incarce, si urmariti pana la sfarsit. Ei? Tot Ion Cristofor din Cluj-Napoca are chef de joacă: click pe http://ak.imgag.com/imgag/product/preview/flash/bws8Shell_fps24.swf?ihost=http://ak.imgag.com/imgag&brandldrPath=/product/full/el/&cardNum=/product/full/ap/3166187/graphic1 Pentru ca tocmai soseste Craciunul, in numele Poeziei, va cer, apasati in ordine:

-pe timbru

-pe bulgărele cel mai mare

-apoi duci cu mouse-ul bulgărele mijlociu peste cel mare, apoi pe cel mic deasupra-clic pe omul de zăpadă!

Apoi ascultăm împreună un colind!

LA MULŢI ANI, iubite Poet !

Poetul Ioan Evu de la Deva-Hunedoara:

MĂNĂSTIRE DE ZĂPADĂ               

Să fie seară pace şi să ningă

peste armura veacului cernit

pe tâmpla ta zăpada să se stingă

încet ca un cuvânt neprihănit. //  

Un ornic din văzduh să-ţi amintească

lumina sfânt-a clipei care-a fost

liniştea ei în veci dumnezeiască

să-şi afle-n tine tainic adăpost. //  

Cu clinchete de clopoţei în seară

printre troiene asfinţite-n mit

s-auzi copilăria cum pogoară

în fermecate sănii de argint. //  

Troiene de cenuşi imaculate

să se aştearnă lin peste trecut

pe derdeluş de lacrime curate

s-aluneci prunc în timp neînceput. //  

Şi să te pierzi la ceasul de vecernii

printre nămeţi cu străvezimi de stea

să mai rămână-n labirintul iernii

înscrisă pe omăt doar urma ta. //  

În zori când vor sosi colindătorii

cu vestea bună-n lumea în declin

în dalba mănăstire a ninsorii

copil să-ngenunchezi şi tu. Amin. //  

 Sănătate, iubire, belşug şi inspiraţie!

LA MULŢI ANI!

P.S. Ataşez patru colinde CANON, pe care nu ştiu dacă ţi le-am mai trimis sau nu, dar sper să-ţi facă plăcere! Cu drag,

Ioan Evu

Ascultați colindele, dați click pe 12 – CANON – COLIND TARZIU; 13 – CANON – DESCHIDETI PORTILE; 14 – CANON – LA BETHLEEM COLO-N JOS; 16 – CANON – POMUT RAZMURAT (dați iar clik pe pătratele apărute).

De la Adjud (unde casa mea părintească se surpă), poeții Paul Spirescu și Marin Moscu (membri ai Filialei Brăila-Galați a USR) mă felicită în felul lor. Paul Spirescu:

BUNUL DUMNEZEU NE PRIVEŞTE DE ACOLO DE SUS, ORI CHIAR DE AICI, DINLĂUNTRU, DIN SUFLETELE NOASTRE. EL NE ALINĂ DURERILE, NE ÎNŢELEGE, NE IARTĂ. FĂRĂ EL UMANITATEA DIN NOI AR FI UN FEL DE TREN FĂRĂ CĂLĂTORI.

LA MULŢI ANI!

Marin Moscu:

Din înaltul cerului Domnul să vă lumineze,

Viaţa să vă poarte-n  plinul cu clinchete de-argint,

Să vă aducă-mbelşugare şi în strai de sărbătoare

Să v-aducă fericire şi speranţe-n nou colind,

Moşul treacă cu-a lui sănii pe sub geamuri luminate

Să v-aducă pofta vieţii şi-o cupă de sănătate!


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Sarbatori fericite pentru poet si cei dragi lui!

  Urarea mea e simpla.

  Sa fiti in continuare folosit de Zei si locuit de poezie!

 2. De fapt, Pilat voia să povestească tot scepticismul epocii în care trăia lumea latină: era un fel de „SKEPTIKOS”, faţă de „DOGMA” lui Iisus.

 3. Ieri seara, seara de ajun, pe lâga mine a fost vazut-filmat urmatorul fenomen

  http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1528200/Himmelslicht-war-Rest-von-Sojus-Rakete#/beitrag/video/1528200/Himmelslicht-war-Rest-von-Sojus-Rakete

  se presupune fi resturile rachetei sojus s-au meteorit. S-au poate unuldin zei doamnei Varan… Oricum, dl LIS poate vorbi de ozn pe la mandea, ca sa fim in ton cu leteratura de craciun pe stil nou…age . Promit sa tin tuzcalul la vrajeala, cu ozn… martor ocular fui io , desi nu vazui nimic, dar daca fu in zona mea , poci minti linistit.

 4. Soro
  Tocmai il trezii din betie pe unul dintre zeii cu „dumne”…inaintemergator !
  Si „mamii lui” incheietor de pluton !
  Ca asta nu-i chip sa auda prin preajma cuvinte ca geniu, zeu, dizident si sa nu creada ca-i vorba de el !
  In schimb exaltat, pupin, caraghios sunt epitete care trec pe langa el ca acceleratul prin delta Dunarii !