Am chibițat la Bușteni pe lângă lista miniștrilor propuși de premierul Victor Ponta. A fost ales un nou președinte al APLER la o adunare generală extraordinară

9 min


Joi, 3 mai 2012. Trei zile am încercat să-mi curăț mintea de reziduurile politice și literare. Să-mi mai aerisesc memoria, mai exact. Din start trebuie să mărturisesc, spășit, că Tudor Cicu, la comentariile sale publicate aici pe seama paginilor mele de jurnal online din ultimele trei zile intitulate Se bat Textele între ele… a depășit orice imaginație, recunoscând că valoarea comentariilor sale înnobilează paginile mele de jurnal online, în sine. Va trebui să țin cont de noua realitate și, atunci când voi publica într-o carte această publicistică a mea (dacă voi apuca să o public vreodată), să o însoțesc neapărat de comentariile lui Tudor Cicu apărute aici. Îi mulțumesc lui Tudor Cicu, în orice caz, pentru bunăvoința arătată. Dacă nu l-ați citit, vă invit să-l citiți, continuă să aibă un stil cu totul aparte de a comenta… Altfel, ce să spun – am cântat „1 Mai muncitoresc, Tra-la-la-la-la” prin pădurile Bucegilor, dar seara, întors la locul de cazare, am deschis televizorul și am chibițat pe lângă lista miniștrilor propuși de Victor Ponta (pentru un Guvern USL care va trece prin Parlament săptămâna viitoare; are majoritate asigurată de trădătorii din PSD și PNL care au format UNPR și care au pus România la pământ alături de PDL și UDMR; în ce componență exactă va fi, rămâne să discutăm atunci). Personal, n-am nici o așteptare de la acest Guvern de tranziție Ponta-USL, cu miniștri care au un mandat de șase luni, de la viceguvernatorul devenit vicepremier Florin Georgescu (detașat la Ministerul Finanțelor) la ministrul de Interne Ioan Rus (care nu s-a evidențiat prin nimic atunci când a mai fost ministru la Interne, decât că era un pumn forte și lăsa impresia că nu poate fi corupt; las la o parte faptul că el n-a slujit interesele generale ale PSD, fiind liderul „Grupului de la Cluj” care a subminat continuu conducerea PSD de la București; e clar că rolul lui e doar electoral, el va organiza alegerile locale și parlamentare, și e acceptat de Băsescu; degeaba se laudă Ponta că nu s-a consultat cu Băsescu, pot să pun pariu că a ținut cont de voința lui Băsescu, care poate accepta sau nu un ministru). Mi se pare nepotrivită Corina Dumitrescu la Educaţie (care nici nu știe să scrie pe românește, deși e rector la o universitate particulară, fieful liderilor PSD, „Dimitrie Cantemir”; soție de deputat PSD, scrie în propriu-i CV că are ca… aptitudine „înnotul”, cu doi de n, se vede că e licențiată în științe juridice; nu pun la socoteală că e acuzată de incompatibilitate, fiind și membru în Consiliul Superior al Magistraturii, funcție publică). Nu spun că mă deranjează teribil faptul că Daniel Constantin, președintele PC (din interiorul USL) a acceptat să fie ministru al Agriculturii, în condițiile în care fondatorul PC, senatorul Dan Voiculescu e în proces pe zeci de milioane de euro cu Ministerul Agriculturii… Sunt puncte slabe care dau apă la moară opoziției (PDL și UDMR).

***

Însoțiți de fiu și de iubita lui, am plecat, eu și Doina, luni dimineață, 30 aprilie, cu aceeași mașină, la Bușteni, ne-am întors acasă miercuri seara, 2 mai, la ora 22.30. Laurențiu și Florentina au ales zilele de luni, marți și miercuri de preumblare pe munte și vila la care să ne cazăm, găsită pe Internet, hotărându-se peste noapte (fiind cele patru zile libere consecutive, au găsit extrem de greu un loc de cazare). Trebuia să ne bucurăm de zilele de vară anunțate în întreaga țară în aceste zile, cu temperaturi incredibile, fără ploaie. Ideea era să ocolim cozile interminabile pe șoselele patriei (când mergi, de fapt stai în mașină și aștepți să mai faci un metru, bară în bară). Normal ar fi fost să mergem după ce se termina nebunia vacanței de 1 Mai, dar Florentina are examene. Eu eram cel ce făceam „cinste” (pentru un eveniment strict personal de care voi face caz aici cu altă ocazie; e chiar ciudat ce mi se întâmplă, nu știu de ce amân să fac aici cunoscut acest evenimentul cu valoare sentimentală). Ne propusesem să plecăm luni, 30 aprilie la ora 9, ne-am făcut bagajele de munte de duminică, am luat inclusiv carne crudă și cărbuni de grătar de ars la vila la care ne vom caza (e un drum neobișnuit, eu cu Doina nu am mai mers cu Laurențiu, fiul, în vacanță, din copilăria lui; el obișnuiește să facă grătar unde se duce, eu cu Doina nici nu concepem să facem grătar). Uitasem de tabieturile fiului, a trebuit să-l așteptăm o oră, plimbându-ne dintr-o cameră în alta, pregătiți de plecare – Laurențiu se trezește greu, mănâncă dimineața pentru prânz, nu-și încheiase bagajele. La un moment dat mi-am pierdut răbdarea, i-am atras atenția că nu e om de echipă dacă se lasă așteptat. Răspunsul lui? Altădată n-o să mai mergem împreună, că nu-i place să se facă presiuni asupra lui. I-am amintit că putea să spună că plecăm la ora 10, nu la ora 9 (oră de plecare pe care el o stabilise), să fi întârziat și eu în pat, nu să mă enervez. Mi-a trecut pe loc supărarea. Am umplut mașina de bagaje – culmea, primul lucru făcut la Bușteni a fost să ne oprim la mall-ul de aici (Mega Image) să-și facă Laurențiu aprovizionarea în plus… Voi publica aici fotografii făcute în Bucegi, cu plecarea din Bușteni sau de la Timișul de Sus. Voi reveni.

***

Trebuie să fac loc aici unui Comunicat APLER (Asociația Publicațiilor Literare și a Editorilor din România; a nu se confunda cu ARIEL, Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare, condusă de N. Manolescu, care cuprinde alte reviste literare și edituri decât cele cuprinse în APLER). Sunt moravuri literare publice care trebuie cunoscute. Voi publica mai jos numai partea de început și de final, Comunicatul APLER având cinci pagini (vă invit să-l citiți în întregimea lui dând click pe – 1. APLER. Comunicat de presa. Adunarea Generala Extraordinara. 26 aprilie 2012 și iar click pe dreptunghiul apărut). Vă reamintesc, APLER era condus de Dan Mircea Cipariu, ales președinte al ei în urma unei adunări generale a APLER. Între timp a avut loc o nouă adunare generală a APLER și Dan Mircea Cipariu (și aleșii lui) a fost înlăturat, fiind ales președinte Cassian Maria Spiridon (care e președintele Filialei Iași a USR și redactorul-șef al revistelor și editurilor Convorbiri literare și Poezia). Nu știu la cine e ștampila APLER (și în general la cine sunt actele ei), normal ar fi fost să fie înlăturat din funcție în instanță președintele contestat Dan Mircea Cipariu. Regretabil, Dan Mircea Cipariu n-a intervenit în mass-media cu un contra-comunicat, care să facă înțeles demersul acestui scandal (care ascunde și mulți bani publici). La final dau de gol toate documentele adunării generale extraordinare a APLER la care a fost ales un nou președinte… Înțelegeți acum ce doriți.

            Comunicat de presă

            Adunarea Generală Extraordinară APLER – Casa cu Absidă a USR, Iași / 26 aprilie 2012

În data de 26 aprilie 2012, ora 15.30, în baza a 32 de solicitări și împuterniciri ale membrilor APLER, asociație ce întrunește, la această oră, 54 membri, a avut loc, la Iași, Adunarea Generală Extraordinară APLER, în incinta Casei cu Absidă a Uniunii Scriitorilor din România. Din 54 de membri au fost prezenți, inclusiv prin împuterniciri, 32 de membri APLER.

Prin vot deschis, în unanimitate, în baza articolului 21, alin (2), lit c) și d) din Ordonanța nr. 26/ 2000, au fost revocate Comitetul de Coordonare ales la Adunarea Generală din 6 aprilie 2012 de la București, Comisia de Cenzori și președintele onorific. În cadrul Adunării Generale Extraordinare a fost pusă în discuție, între altele, Adunarea Generală ordinară, contestată în data de 6 aprilie 2012, în contestația făcută publică menționându-se incompatibilitatea dlui Dan Mircea Cipariu cu funcția de Președinte al APLER – asociație profesională, care întrunește editori de publicații literare și editori de carte – în condițiile în care d-sa îndeplinește în prezent funcția de președinte al unui organism de gestiune colectivă, „operescrise.ro”, funcție în care reprezintă interesele autorilor de operă scrisă. Incompatibilitatea vădită a dlui Dan Mircea Cipariu, după cum s-a menționat, se circumstanțiază prevederilor Legii 8/1996 care stabilesc drepturile autorilor de operă scrisă și urmărirea acestora de către organele de conducere ale organismelor de gestiune colectivă, în raport cu utilizatorii editori reglementați de același text legal. Deși în cadrul Adunării Generale APLER s-a discutat acest aspect în repetate rânduri, și anume: neparticiparea candidaturii domnului Dan Mircea Cipariu pentru funcția de Președinte APLER, printr-un evident abuz dl Cipariu s-a autopropus, fiind validat de către membrii Comitetului de Coordonare prin manevre dolozive, exercitate de acesta și de dl Ion Tomescu. În consecință, s-a obținut de către majoritatea membrilor Comitetului de Coordonare APLER alegerea dlui D.M. Cipariu în funcția de președinte, cu evidenta încalcare a intereselor și dezacordul majorității editorilor prezenți la Adunarea Generală ordinară – fapt relevat în cadrul Adunării Generale Extraordinare din data de 26 aprilie 2012. Procesul verbal al Adunării Generale din data de 6 aprilie 2012 nu s-a încheiat la finalul Adunării pentru a se acoperi prin dol orice neregularitate procedurală constatată de membrii prezenți; de altfel, în procesul verbal afișat pe site-ul APLER, care nu corespunde întru totul cu cele întâmplate în timpul alegerilor, lipsesc o seamă de aspecte semnalate în cadrul Adunării Generale din data de 6 aprilie 2012, inclusiv cele ținând, de pildă, de gravele nereguli financiare semnalate de comisia de cenzori, o serie de abuzuri, calomnii etc.

(…)

Date fiind incompatibilitatea semnalată, abuzurile, voluntarismul, ilegalitățile, manevrele dolozive prin care au fost făcute alegerile în data de 6 aprilie 2012, alegerea membrilor Comitetului de Coordonare, precum și alegerea Președintelui APLER din data de 6 aprilie 2012 sunt lovite de nulitate. Lovite de nulitate fiind și toate acțiunile ulterioare orchestrate de dnii I. Tomescu și D.M. Cipariu.

La Adunarea Generală Extraordinară, desfășurată în incinta Casei cu Absidă, Iași, a fost ales, în condiții legale, un nou Consiliu Director în următoarea componență: Cassian Maria Spiridon, Aura Christi, Gellu Dorian, George Vulturescu, Mihai Popa, Adi Cristi, Paulina Popa, Mihaela Albu și Gheorghe Neagu. Președinte al APLER, cu 8 voturi din 9, a fost desemnat Cassian Maria Spiridon, redactor șef al revistei „Convorbiri literare”. Comisia de cenzori are următoarea componență: Nicolae Corlat, Sterian Vicol și Marius Chelaru.

Președinte de onoare al APLER a fost ales în unanimitate acad. Nicolae Breban.

Domnii acad. Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române, și Nicolae Breban, directorul revistei „Contemporanul”, au fost surprinși de situația creată în cadrul APLER în urma abuzurilor și a manevrelor dolozive ale dlor Tomescu și Cipariu.

Din APLER au fost excluși 7 membri care fie nu mai există, fie au dat faliment sau fac parte din alte Asociații: Editura Fundației Culturale Libra, revista „Tomis”, revista „Sud”, revista „Vitralii”, Editura Dacia, revista „Argeș” și revista „Euromuseum”. 

Consiliul director, alcătuit din Cassian Maria Spiridon, președinte, George Vulturescu, Aura Christi, vice președinți, Gellu Dorian, Mihai Popa, Adi Cristi, Paulina Popa, Mihaela Albu și Gheorghe Neagu vor face demersurile necesare, pentru a readuce APLER în legalitate și pentru a face publice deciziile recentei Adunări Generale Extraordinare APLER, aducându-le la cunoștința ORDA, COPYRO, USR, ASB, a altor organisme abilitate, și solicitând unei instituții autorizate un audit.

Vor fi făcute, de asemeni, demersuri către organismele abilitate, pentru a recupera sumele încasate abuziv de către dnii I. Tomescu și D.M. Cipariu din fondurile APLER, ce aparțin, firesc, membrilor APLER.

APLER 

Adunarea Generală Extraordinară: Revista CONVORBIRI LITERARE, Revista POEZIA, Revista POESIS, Revista HYPERION,  Revista DACIA LITERARĂ, Revista CONTEMPORANUL, Revista PORTO FRANCO, Revista ANTARES, Revista CAIETE SILVANE, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI. REDACŢIA CULTURALĂ, Revista OGLINDA LITERARĂ, Revista NORD LITERAR, Revista AXIOMA, Revista LUMINĂ LINĂ-NEW YORK, Revista FEEDBACK, Revista CARMINA BALCANICA, Revista TABOR, Revista BANAT, Revista PRO SAECULUM, Revista AXIS LIBRI, REVISTA ROMÂNĂ, Suplimentul cultural SYMPOSION, GRUPUL DE PRESA 24 DE ORE, Editura JUNIMEA, Editura IDEEA EUROPEANĂ, Editura EMIA, Editura AXA, Editura ACADEMIEI, Editura SOLSTIŢIU, Editura TIMPUL, Editura PRINCEPS-EDIT, Editura 24 DE ORE, GRUPUL DE PRESA 24 DE ORE, Editura Europress group.

E curios, eu știam că Revista Axioma de la Ploiești și-a închis demult, oficial, porțile…

Iată și celelalte documente ale Comunicatului APLER, dați click pe titlurile activate și iar click pe dreptunghiurile apărute: 2. PROIECT POSDRU3. raportul comisiei de cenzori_20104. RAPORT comisia de cenzori Apler 2011 ; 5. situatia cotizatiilor.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. multumesc pentru toate aceste informatii utile.
    in special, multumesc pentru aceste MINUNATE IMAGINI, mi-e draga zona si mi-ati facut un adevarat dar.
    mult succes si inspiratie.

  2. 3. Scriitorul-sceptic, o biată „piatră-trompetă” la umbra cailor

    „Prin asemănare” (care este şi titlul unui poem al poetului LIS), Ucenicul care a meditat destul „asupra cerului şi pământului” în viaţa asta, e întruparea unui „sol de pace al celeilalte/ dimensiuni” – trimis aici – pentru că „a sosit clipa împărtăşirilor” şi dialogul dintre „eu-scriitor” va lămuri în final ce e cu această luptă inegală între texte. Ne transbordăm în sala judecăţii, din schiţa „Majurul Prişibeev” a lui Cehov, când acesta, învinuit că „vrea să rânduiască totul” (vedeţi câtă asemănare cu scriitorul-sceptic şi rânduielile din textul cenzurat la „Monitorul din Braşov”? – aveţi numai puţină răbdare, vom clarifica totul), va trebui întrerupt din când în când de către vorbitorii-martori, din sală. „Se poate îngădui poporului să-şi facă de cap?” – se întreabă Prişibeev. Mai mult, spunem noi: se poate îngădui popoarelor să-şi facă de cap? Pentru că (vorba lui Prişibeev), nimeni nu pricepe în timpurile astea ce-i adevărata ordine. Să o luăm pe rând. În articolul „Politici suprastatale de neînţeles”, toate neînţelegerile scriitorului-sceptic cu redactorul-şef Al. Ghiza, pleacă de la întrebarea: „Cine e unealta diavolului?” Dacă autorul articolului, ar fi scăldat-o ca-n „Maestrul şi Margareta” a lui Bulgakov, mai treacă-meargă. Dar aşa? Păi ce ar fi fost să dea vina în articolul său, pe x sau pe z, precum o făcuse cândva, cu Diavolul-Femeie? Nu-l costa mai nimic. Nimeni nu s-ar fi uitat în cruciş şi curmeziş asupra celor scrise. Nu s-ar fi uitat, cum nu s-a uitat nimeni la Nikanor Ivanovici Bosoi, care, aflat la clinica de psihiatrie, căuta să răspundă cât mai vertebral, membrilor comisiei, pe când tocmai văzuse el, ceva „deochiat” în jur şi ţâşnise în picioare, iar cu un răget înfricoşător, le deschise ochii tuturor: „- Uite-l! Uite-l după dulap! Uite-l cum rânjeşte. Cu lornionul pe nas! Umflaţi-l şi aghesmuiţi odaia!” După Scriitorul-sceptic, va trebui să vedem, acum, care sunt uneltele diavolului, din textul cu pricina. 1). „aşa cum a fost România laşă”. 2). „mas media aservită (care aplaudă în continuare agresiunea Nato”. 3). „clasa noastră conducătoare… ce ţine coada pe sus”. 4). „România (care) s-a dat şi ea de partea agresorului Nato”. 5). „Armata de Eliberare Albaneză din Kosovo (UCK), secesionistă – pregătită logistic” (se înţelege că de către forţele din afară, interesate). 6). Însuşi „Nato” prin jocurile ei, oculte. Destul de multe acuze, ce puteau cântări decisiv în atitudinea redactorului-şef de la „Monitorul din Braşov”. Şi, asta nu e tot. Refugiaţii albanezi „nespălaţi cu săptămânile”, sunt cei sprijiniţi de marile puteri (se înţelege) dar, să-i faci nespălaţi? Pentru asta, Scriitorului-sceptic i se cuvenea soarta lui Rasman Rushdi, nicidecum blânda cenzură. Fiindcă, o recunoaşte şi autorul articolului: „dreptatea e întotdeauna de partea marilor puteri”. Prevăzător (doar atât), Ucenicul e întotdeauna de cealaltă baricadă. Nu aruncă cu bolovani şi pietre în cei incriminaţi. Logica expunerii din intervenţia sa, e una moral-creştină: „Vine sfârşitul timpurilor? Atunci e clar că vine şi unsul lui Dumnezeu, pacifist sau războinic…” Şi dă vina pe Cel de Sus: „E un rău venit de sus, prin împreunarea femeilor cu îngerii răzvrătiţi coborâţi pe pământ…” Şi, ne dă pilda îngerului Uriel adresându-i-se lui Ezdra. Dar, în pilda aceasta, se vede clar, prima slăbiciune a ucenicului care îi cere Scriitorului-sceptic, retragerea din faţa luptei la care acesta s-a înscris, uitând că Ezdra, acest cărturar iscusit în legea lui Moise („Cartea I a lui Ezdra”) ne mai spune, că „regele regilor” Artaxerxe, îi mai spusese că: „Tu Ezdra, după înţelepciunea Dumnezeului tău, care este mintea ta, să pui cârmuitori şi judecători şi să judece aceia TOT POPORUL … pe toţi cei ce ştiu legea Dumnezeului tău, iar pe cei ce nu o ştiu să-i învăţaţi”. După cum vedem, Ucenicul dacă tot îl aminteşte pe Ezdra, nu alege bine calea resemnării, ştiind că rolul scriitorului sceptic e legiferat prin porunca lui Artaxerxe către Ezdra (vezi cap.7.25). Dacă tot se bat textele între ele, să reamintim şi ce spunea Coranul în versetul 9.30 din „AT-TOUBAH” despre Ezdra: „Ezdra este fiul lui Dumnezeu”. Contrazice Biblia, nu? Cea care ne spune că „Cristos este fiul lui Dumnezeu”. În Coran se mai spune că Maria, mama lui Iisus a ajuns în Mekkah, unde este piatra Kaba. Şi lângă ea a zidit o Capelă, unde s-a rugat zile în şir timp de şase luni până a găsit-o apostolul Ioan. Ucenicul, vorbeşte în textul lui LIS (vă mai aduceţi aminte), de mormântul copilului mort găsit pe aleile cimitirului Bellu-catolic, loc făcător de minuni şi reculegere, unde Scriitorul-sceptic va trebui să se roage pentru eliberarea sufletului din ghiarele Satanei (Femeii-diavol). Să nu uităm, că, în Coran se precizează că de Ramadan musulmanii se îndreaptă către Muntele Arafat unde este fântâna lui Şeitan (Diavolul) şi stâlpul lui Iblis-Diavolul, urmând ritualul Mariei, acela de a da cu pietre şi a-l mustra cu vorbe pe Diavol. Ezdra, cel care îi cerea Domnului „îngăduie-ne să revenim la a doua judecată”, pare a avea ceva din discursul lui Prişibeev, care nu înţelege nici sentinţa dată de judecători „dar pricepe că lumea s-a schimbat şi nu mai e chip de trăit”. Să ne reamintim şi nedumerirea lui Ezdra: „dar la ce bun l-a mai făcut pe om, dacă Dumnezeu îl va da judecăţii de apoi?” Iată o întrebare încă nelămurită. Şi, nu-i aşa? Să ne mai întrebăm, atunci, pentru ce scriitorul-sceptic încă mai scrie prin reviste şi cărţi? Autorul, nu şi-a dorit să destrame ceţurile unei poveşti contemporane, cât să ne arate tuturor, că „azi, o amărâtă de piatră-trompetă:/ aşa te simţi? Ce chestie: O/ piatră-trompetă, la umbra cailor. Pâlpâind în depărtări…” Şi, culmea! Nimeni nu vede, nimeni nu aude…

  3. D-le Stoiciu!
    Citind acest blog aflu multe din viata literara a Romaniei…De multe ori aflu vesti proaste dar foarte reale, din pacate…Ei, bine, acum am aflat despre schimbarea de la APLER si, sincer, am avut o bucurie extraordinara. Poate pentru ca nu-mi placea ingamfarea lui Cipariu, lipsa lui de consistenta, jignirile pe care le-a adus scriitorilor din Vrancea etc. Noua echipa mi se pare de valoare, cunoscandu-i pe toti. Ii felicit si le doresc spor la lucru, iar eu voi veni cu revista mea(Salonul literar) si cu editura la APLER-ul condus de poetul si managerul de exceotie, care este Cassian Maria Spiridon, ca sa nu mai vorbim de Presedintele de Onoare, d-l Breban, marele (de fapt, cel mai mare) romancier in viata din tara noastra.
    Inca o data multumiri pentru noutatile pe care le aflam pe acest blog.
    In curand iti voi trimite cartea mea numita SCRIITORI CONTEMPORANI DIN VRANCEA, PRIN INTERVIURI. SANATATE! C.I.Usurelu

  4. Dl. Humor are fineţe nativă. Culiţă Ioan Uşurelu are dreptate din start, chiar dacă irită inşi ca şi mine. Nu înţeleg intervenţiile dlui Cic, îmi e tare greu să constat că nu pot constata nimic. Opriţi delirul, maestre.

  5. @d.i
    Cand nimicul constatat de dumneavoastra il adun la nimicul constatat de mine, delirul(delirantul) dluiC, este deja un plus, adica 9(spitalul).

  6. Care aveți posibilitate priviți la Luna din această noapte !
    Se pare că-i ceva deosebit !
    Vorbesc serios, și eu am fost anunțat telefonic și nu regret de ce spectacol ceresc am avut parte !
    Mi-i imaginez pe cei doi îndrăgostiți ai familiei dlui Stoiciu ( chiar pe toți patru !) privind imbrățișați la astrul ceresc care pare să transmită din împărăția cerurilor , ceva deosebit de important.
    Și nu numai pentru îndrțgostiți !

  7. @lucid, tu esti propagandistul basist hyper-stiut ? ala care-o freaca cu arheometria ? admiratorul incultilor PD ?

  8. L-am cunoscut pe Gheorghe Ene. Merită o posteritate literară categorică. Frumos e gestul lui Iova, care, iată, nu şi-a uitat amicul de-o viaţă. Mă aşteptam să fie pe acolo şi caracuda care-i turna pe ici, pe colo, unul Istrate, parcă. Probabil că i-a fost teamă sănu se întoarcă Ene în pământ.