Intelectualii de curte îl exclud din GDS pe Sorin Ilieșiu deoarece s-a solidarizat cu protestatarii din stradă și a cerut demisia lui Băsescu!

7 min


Sâmbătă, 25 februarie 2012. Voi continua să urmăresc evoluția protestatarilor din Piața Universității (din păcate, nu se mai face decât întâmplător publicitate protestatarilor din țară; la Suceava, în inima PDL-Gh. Flutur, de exemplu, protestatarii care strigă „Jos Băsescu!” sunt amendați cu 500 de lei; în provincie, mai ales în județele conduse de PDL, abuzurile puternicilor zilei țin de frică, ești amendat sau îți pierzi libertatea dacă ieși în stradă să protestezi; cum se face vânătoarea la Suceava: „Potrivit presei locale, protestatarii sunt fotografiați de către activiștii PDL, care se amestecă printre ei, iar apoi sunt identificați și amendați de Jandarmerie”; nu pot să cred; la București se face la fel inventarul protestatarilor, cu fotografii; citiți în acest sens articolul Direcţia „filaj şi investigaţii” din cadrul DGIPI s-a specializat in supravegherea viermilor pe http://www.jurnaluldevrancea.ro/evenimente/6409-cinste_lor_cinste_lor_cinste_ciumpalacilor_a_38-a_zi_de_proteste.html; vă reamintesc, fiecărei zile de protest din cele 43, câte s-au consumat până azi, i-am acordat, cum nimeni în presa online nu i-a mai acordat, pe Jurnalul de Vranceahttp://www.jurnaluldevrancea.ro/, o rubrică semnificativă, la Evenimente / Prim Plan, un documentar de neuitat. Azi, la București, în Piața Universității, s-au adăugat protestatari din Hunedoara: Oamenii scandează: „Vrem Mărțișor fără dictator!”, „Jos Băsescu!”, „Afară cu javrele din țară!”, „Demisia!”, „Nu vă fie frică, că Băsescu pică!”. Extraordinar e că se dă flagrant de gol și fața schimonosită a intelectualilor de curte cu această ocazie, protestele din stradă despărțind apele și scoțând în față gunoaiele elitei oportuniste românești. Atâta imoralitate nu s-a mai pomenit. Dacă te solidarizezi cu protestatarii de azi, ești un om mort pentru… Grupul de Dialog Social? Marile conștiințe ale neamului sunt azi marii profitori fără coloană vertebrală, care s-au făcut de râs. Ce voiam să vă spun: protestatarii din Piața Universității au provocat o victimă și în rândul membrilor GDS – în persoana unui cunoscut regizor, Sorin Ilieșiu care s-a solidarizat cu ei și a cerut demisia lui Băsescu! Urmarea? Haita din GDS l-a exclus ieri pe Sorin Ilieșiu din GDS… Uitasem de acest Grup, l-am tot ignorat (așa cum am ignorat și revista de rea-credință „22”, închinată lui Băsescu; refuz s-o mai citesc de ani de zile, de când a venit Băsescu la putere), fiindcă demult nu mai contează, nu e credibil din nici un punct de vedere, în el e adunată toată pleava cea vestită, bine răsplătită de regimul Băsescu. De curiozitate, iată cum arată lista scurtă a mizeriei ascunse sub preșul GDS (preiau de pe cotidianul.ro):

Sinecuri pentru prietenii Cotrocenilor

Mai mulţi membri ai GDS – unii chiar din garda nouă – au fost răsplătiţi pentru serviciile aduse Palatului Cotroceni şi PDL. Iată-i pe cei care sunt acum în funcţii: Cătălin Avramescu – fost consilier prezidenţial, actualmente ambasador; Horia-Roman Patapievici – şef al ICR; Vladimir Tismăneanu – şef al ICCMER; Ioan Stanomir – şef al ICCMER; Alexandru Lăzescu – director general al TVR; Monica Macovei, Cristian Preda – europarlamentari; Sever Voinescu – deputat. (Chiar dacă ultimii trei au fost aleşi, desemnarea lor drept candidaţi ai PDL a reprezentat o recompensă, mai ales că ei nu erau membri ai partidului.) La 1 februarie, ziua excluderii lui Ilieşiu, mai erau în funcţii Teodor Baconsky – fost ambasador, fost ministru şi Rodica Culcer – fostă şefă a celui mai important departament din TVR. Tot la capitolul foşti demnitari poate fi încadrat şi Andrei Pleşu.

Demnităţile deţinute de Mircea Diaconu (senator PNL) şi Răzvan Popescu (preşedinte CNA) nu se datorează apartenenţei la GDS.

Alţi prieteni ai preşedintelui

Printre membrii GDS se regăsesc şi câţiva dintre propagandiştii portocalii, cei mai notorii fiind Andreea Pora, Andrei Cornea, Thomas Kleininger şi Gabriel Liiceanu.

Revista „22″ condusă de Rodica Palade (redactor-şef) şi Andreea Pora (redactor şef-adjunct) este o publicaţie exclusivistă pentru autorii care preamăresc regimul. În afara membrilor GDS, în „22″ mai publică Dan Tăpălagă, Cristian Pătrăşconiu, Tia Şerbănescu, Brânduşa Armanca, toţi corifei ai slovei portocalii.

Dintr-un grup de opoziție, GDS a ajuns un grup care e făcut preș la picioarele lui Băsescu, nimic mai dezonorant. Halal intelectuali! Mi se rupe inima că sunt și membri în GDS, ținuți în GDS în umbră, și poate că nu merită să fie blamați la grămadă (Doina Cornea, Mihai Șora, Marius Oprea, Mircea Diaconu, sau Stere Gulea, Adrian Cioroianu și Şerban Rădulescu-Zonner; personal, regret că disidentul Radu Filipescu, președintele GDS, e astfel compromis; în locul lui mi-aș da demisia). Sorin Ilieșiu a reușit să calce pe mușuroiul din GDS. Redau azi doar finalul din scrisoarea lui deschisă „către colegii din GDS”, legată strict de incidentul solidarizării lui cu protestatarii:

«Stimaţi colegi,

Aşa cum v-am mai scris, în seara de 14 ianuarie a.c., în cadrul emisiunii de televiziune de la Antena3 a d-nei Alessandra Stoicescu, sub impresia vizionării în direct a reprimării deosebit de violente a manifestanţilor care protestau legitim şi nonviolent în Piaţa Universităţii, am făcut un apel umanitar către aceia dintre dvs. care sunteţi actuali sau foşti demnitari ai regimului Băsescu, să-i sunaţi pe domnii Băsescu şi Boc să dispună încetarea reprimării deosebit de violente şi de asemenea, ca să le spuneţi că România are şi ea dreptul la o revoluţie de catifea şi la o Primăvară de la Bucureşti, la fel cum a fost posibilă Primăvara de la Praga.

Având în vedere că în câteva minute urma să înceapă Ziua Culturii Naţionale, 15 Ianuarie (ziua naşterii lui Eminescu), mi-am exprimat disperarea că este “celebrată” într-un asemenea hal şi l-am întrebat pe Horia Patapievici cum poate să-l accepte pe Traian Băsescu, care este un monument de incultură, ca preşedinte de onoare al Institutului Cultural Român, considerând că Mihai Eminescu ar trebui să fie preşedinte de onoare al ICR, nu Traian Băsescu – cel care a devenit Scheletul nostru din dulap.

Stimaţi colegi, cred că inclusiv datorită apelului meu umanitar, reprimarea violentă a încetat aproape integral după 15 ianuarie. Le mulţumesc celor care sunt sigur că i-au sunat pe domnii Băsescu şi Boc pentru a dispune încetarea reprimării violente.

A doua zi după apelul meu umanitar din 14 ianuarie, dl Andrei Oişteanu v-a trimis tuturor – numai mie nu mi-a trimis! – un mesaj e-mail cu neadevăruri şi calomnii referitoare la ceea ce aş fi spus în respectiva emisiune tv. I-am răspuns imediat ce am citit mesajul dânsului (pe care l-am primit din întâmplare, indirect) că probabil nu a văzut emisiunea şi a fost dezinformat. V-am trimis tuturor link-ul unde poate fi accesată înregistrarea emisiunii pentru a constata adevărul celor spuse de mine. Speram că dl Andrei Oişteanu îşi va cere scuze după ce va viziona emisiunea. Nu am primit nici un mesaj de scuze.

Pentru ca lucrurile să fie extrem de clare, anexez în finalul acestui mesaj transcrierea integrală a intervenţiilor mele în acea emisiune.

Am făcut această transcriere special pentru a demonstra neadevărurile şi calomniile d-lui Andrei Oişteanu la adresa mea, vehiculate de dânsul în mesajul e-mail pe care l-a trimis, în 15 ian. a.c., tuturor celor 53 de membri ai GDS cu excepţia mea.

Chiar în fraza de introducere, dl Andrei Oişteanu a vehiculat trei neadevăruri.: «Ieri, într-o atmosferă isterică, Sorin Ilieșiu a tunat si fulgerat împotriva GDS-ului în studioul TV Antena 3, si a transmis în direct un ultimatum către “colegii mei din GDS”, somându-i să semneze imediat apelul său prin care el, membru marcant al GDS, cere demisia președintelui.»

Aşa cum rezultă din transcrierea anexată, toate afirmaţiile d-lui Andrei Oişteanu sunt neadevărate: nu am „tunat si fulgerat împotriva GDS-ului”, nu am „transmis în direct un ultimatum către colegii mei din GDS”, nu am „somat colegii din GDS să semneze imediat apelul” prin care cer demisia preşedintelui şi a guvernului.

Dl Andrei Oişteanu a continuat cu încă un neadevăr: «În plus, Sorin Ilieșiu a cerut colaboratorilor apropiaţi ai lui Băsescu, nominalizându-i pe Horia Patapievici, Andrei Pleșu si pe alţii, să pună mâna imediat pe telefon si să-l convingă pe Băsescu să demisioneze».Nu am cerut absolut nimănui să-l convingă pe Băsescu să demisioneze, ci am spus: „vreau să fac un apel umanitar către colegii mei din Grupul pentru Dialog Social ale căror cuvinte sunt ascultate, poate, de preşedintele Băsescu: să-l sune acum dacă încă nu l-au sunat, şi să-i spună că şi românii au dreptul la o Primăvară de la Bucureşti aşa cum a fost Primăvara de la Praga. Şi noi avem dreptul la o revoluţie de catifea!”

În fraza concluzivă, dl Andrei Oişteanu a apelat la o incredibilă calomnie: «Este o formă intolerabilă de delaţiune publică si de îndemn la linşaj mediatic (N.R.: ceea ce a spus Sorin Ilieşiu la Antena 3, în seara de 14 ian. a.c.)»Aşa cum rezultă din transcrierea anexată, nu am denunţat pe nimeni, nu am îndemnat la linşajul mediatic al nimănui.

Aştept aşadar scuzele de rigoare, domnule Andrei Oişteanu. Sper să nu fiu obligat să vă dau în judecată pentru calomnie. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi apela la câţiva colegi să fie martori în proces, în primul rând la preşedintele nostru, Radu Filipescu.

Domnule Andrei Oişteanu, practica neadevărului şi a calomniei îmi aminteşte de metodele folosite de înaintaşului dvs., tovarăşul Leonte Răutu, supranumit „groparul culturii române” şi „criminalul sufletului românesc”. Nu ar fi prea târziu să regretaţi sincer şi să dezavuaţi cu claritate, în paginile Revistei 22 a GDS, crimele înaintaşului dvs. Ar fi o condiţie a reformării GDS în situaţia în care nu vă veţi retrage.

1 februarie 2012

Cu încredere, Sorin Ilieșiu»

(Puteți citi întreaga scrisoare deschisă, cu un rechizitoriu neiertător la adresa lui Andrei Pleșu, pe http://arhiva-romanilor.blogspot.com/2012/02/scrisoare-deschisa-sorin-iliesiu-catre.html)

Voi reveni asupra acestui subiect.

PS. Vă invit să citiți numărul la zi în format PDF al revistei lunare de cultură Însemnări ieșene (redactor-șef Alexandru Dobrescu), dați click pe Insemnari iesene, nr 2 2012 (și iar click pe dreptunghiul apărut).

PS. 2. Public patru fotografii uitate pe telefonul mobil, făcute în Piața Universității, în zile diferite, la ora 18.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Din păcate, ceea ce la începuturi, din momentul asasinatelor subt pretext antiterorist, a fost o bănuială, cu fiece formă de guvernare şi cap de ţară (?), dar mai ales subt boccii primi şi cîrmaci şui s-a confirmat: vînduţii îşi fac de cap prin ţară, subt umbrela democraţiei.
    Iar dacă şi Democraţia s-a întinat (ca şi alte ideologii populare), în ce şi cine să mai creadă clasele asuprite?
    Ţara-mi pare un avion intrat în vrie, cu piloţi „şcoliţi” în occident şi schimbaţi din zbor de instructori tembeli.

  2. „Adevărul nu se confundă întotdeauna cu dreptatea”, spunea W. Faulkner (şi trebuie să-l credem pe cuvânt. Citise asta în mai toate cărţile bune). Mai nou, Andrei Pleşu, în articolul din „Dilema veche” (Dialogul ca ameninţare), scrie negru pe alb: „Cât despre guvernul post-Boc, nu mai trebuie să facă nimic. E deja defect. E o catastrofă.” Aida-de! Păi, e cam târziu monşer! Patronul acestui blog şi, cei mai de seamă comentatori ai lui, spun asta de ani de zile şi nu-i aude nimeni. N-ai avea dumneata, pretenţia, abia taman-acum, să te faci înţeles? Păi, să vedem ce mai scrie la gazetă, stimabilul: „Cât despre Traian Băsescu, el nu poate sprijini, cred, Guvernul, decât într-un singur fel. Să nu se bage! Să accepte, în perioda următoare, o prezenţă politică low profile. Să ne ajute să credem că nu el face jocurile. A jucat destul. Un mic episod de moţăială la gura sobei i-ar prii enorm. Şi lui şi nouă.” Aici, maestrul greşeşte enorm. Nu nouă! Ci, lui! – i-ar prii enorm această moţăială. Că, în ceea ce ne priveşte, noi am vrea, ca Traian Băsescu, să asculte şi a doua oară de glasul poporului, şi să ne lase în pace, definitiv. Cât priveşte părerea domniei sale despre noul guvern, păi, ia să-l cităm (minunile lui Tartarin din Tarascon, ce mai): „Desigur, n-am încă nici o garanţie că echipa aceasta va reuşi. Sunt gata să asum un eventual eşec, două-trei dezamăgirinşi şi o posibilă melancolie finală. Dar mi se pare că ar fi nedrept, facil şi meschin şi, la o adică, nepatriotic să retezăm, din plecare, elanul unui reînceput”. Aşa care va să zică, coane Pleşule! Aici mai vii de acasă. Din casa dumitale, de pe vremea când susţineai mare şi tare elanul şi buzduganul lui Boc al „naşpe-lea”. Din casa unde îţi făceai temele cu cel de-al n-lea guvern Boc, cam în cadrul aceluiaş „dialog” (că tot îţi place termenul), dar, ai uitat pe atunci, să specifici (despre dialog): „ca ameninţare la adresa celor din popor”. Adică, a noastră. Nu-i aşa că ne-ai privit tot timpul ca pe nişte viermi? Ce să-i faci, monşer, dacă te urmărim şi-ţi dăm înapoi, pe gură, bucatele.