Intelectualul lui Băsescu, Liiceanu e obsedat de dictatura actualei majorității parlamentare. Un Heidegger dâmbovițean. Pe 29 ne luăm porția de libertate! Poem de Daniel D. Marin

6 min


Duminică, 22 iulie 2012. Îmi este peste putință să înțeleg lipsa de clarviziune a unor elitiști (să nu le spun intelectuali ai lui Băsescu, că-i transform în profitori), cu atât mai puțin aroganța. Am încercat în această seară să-l ascult pe Gabriel Liiceanu (n-a fost o conștiință înainte de 1989, ar fi fost culmea să fie azi o conștiință; păcat de talentul lui de scriitor-eseist; nu mai mult, e prezentat drept filozof, dar nu are sistem) și m-am scârbit rapid, era perfect previzibil în tot ce spune, aveam în fața ochilor un moșneag depășit de vremuri, care-l repetă papagalicește pe marinarul Băsescu. Păcat, Liiceanu e un trist personaj dintr-o telenovelă politică plagiată. A ajuns până acolo încât l-a calomniat pe Realitatea TV (post închinat lui Băsescu) pe Ponta, declarând jalnic: in urma cu cativa ani, un tanar politician a afirmat ca „e procuror, obisnuit sa aresteze intelectuali”… Motiv să intre Ponta pe post și să-i spună la obraz că minte descalificant: Intr-o replica telefonica, premierul Victor Ponta a subliniat ca el nu a rostit niciodata o astfel de „afirmatie aberanta” ce aminteste de anii ’50. „Inteleg ca domnul Liiceanu a spus ca eu as fi amenintat ca sunt procuror si arestez intelectuali. Nu am facut niciodata o astfel de afirmatie aberanta, am respect pentru domnul Liiceanu si toti intelectualii… Un om care ar spune asa ceva s-ar inscrie direct in anii ’50”, a subliniat Ponta. Eu l-aș da în judecată pe Liiceanu pentru o asemenea afirmație… Concluzionează Ziare.com, la discursul lui Liiceanu din această seară: Filosoful Gabriel Liiceanu considera ca, in ultimele cateva luni, Romania s-a afundat intr-o „febra si isterie”, si doar un vot responsabil la referendum poate evita „ceva groaznic”, cum ar fi „cosmarul unei dictaturi”. Incredibil, știți cine aduce dictatura? Majoritatea actuală parlamentară a USL, dacă vă puteți imagina – cealaltă majoritate parlamentară, a PDL-UNPR-UDMR nu l-a îngrijorat: „ne pomenim azi cu o dictatura a majoritatii sau o dictatura majoritara”. De fapt, așa e democratic, să existe o majoritate parlamentară, altfel nu poate fi guvernată țară. Da, dar majoritatea parlamentară trebuie să fie închinată lui Băsescu… Apoteotic, Liiceanu a încheiat: Ceea ce ma sperie este ca in Bucuresti si toata tara vad o propaganda: votati DA, dati-l jos pe cutarica. Unde ajungem? Un referendum nu are in mod normal un prealabil in care sa se faca campanie, ii lasi singuri pe oameni sa judece, e foarte grav ce vad, ca exista mitinguri… Doamne ferește și apără, „Liiceanu” nu mai e… Cum e posibil să fii Liiceanu-cel-lucid și să te lași compromis de politică, să devii și agent electoral al lui Băsescu-cutărică?

Am observat că indignarea mea are corespondent. Profesorul de filozofie Paul Spirescu, poet care se respectă, a reacționat imediat, onest, mi-a trimis atitudinea lui revoltată, după ce l-a văzut în această seară pe „strălucitul” Liiceanu-„băsistul” – ajuns o ruină, „un zero colorat și parfumat”:

UN HEIDEGGER DÂMBOVIŢEAN

Rareori mi-a fost dat să văd şi să aud o prestaţie atât de jalnică, din partea unui caraghios care se pretinde „vocea patriotului naţionale” în ţara aceasta sfârtecată chiar cu mizerabila lui participare. Ai zice că omul ăsta se droghează cu propriile lui idei găunoase.

Rareori am putut fi martorul unor intervenţii atât de lipsite de conţinut, în ciuda pretenţiei lui quasi – paranoice de a ne prezenta, nouă, prostimii, un eşafodaj de argumente, întemeiate raţional şi încărcate cu substanţă morală . Fraţilor, acest „filosof” de Dâmboviţa, care s-a îmbogăţit din stipendiile statului băsist, este chiar ca împăratul din poveste: gol – goluţ! Un ZERO COLORAT ŞI PARFUMAT!

Spune că nu apără oameni (vezi bine, pe Băsescu, al cărui nume se fereşte să-l pronunţe!), ci instituţii: chipurile, un filosof ca el nu se poate împiedica în amănunte, de dragul „eidos-urilor platoniciene”; un filosof ca el, din înălţimea turnului lui, nu poate vedea că, de fapt, instituţiile băsiste sunt populate numai de canalii şi lichele şi că tocmai aceasta este marea problemă: alungarea lor şi reconstrucţia din temelii a acestor instituţii. Lumea aceasta e bună sau rea numai din cauza oamenilor care o populează, domnule filosof! Chiar nu ştii adevărul acesta, sau te prefaci că nu-l ştii?

Dar ce te faci dacă o asemenea întreprindere, de eliminare democratică a lichelelor din vârful statului, va duce chiar şi la măturarea acestui impostor de pe scena „spiritualităţii” româneşti?

În fond, acesta este miezul problemei: s-a format un cor de lichele „intelectuale” care, pentru a-şi menţine privilegiile lor nenorocite, cântă imnul democraţiei şi statului de drept întruchipate, chipurile, de Traian Băsescu. Hai, nu zău!

Unii vor spune că ar trebui să-mi argumentez afirmaţiile, dar ce pot face dacă în spusele „filosofului” n-am găsit nimic demn de luat în seamă?

Oare care ar fi reacţia din mormânt a marelui Constantin Noica?

Paul Spirescu

*

Altfel, de ținut minte, apropo de referendumul de demitere a lui Băsescu de duminica viitoare: romanii să spună: „Pe 29, ne luăm porția de libertate”! Auziți: primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a exprimat speranta ca, dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, romanii sa spuna „Pe 29, ne-am luat portia de libertate”. „In 1989, pe soclul statuii de la Piata Romana, daca ma intrebati repede, nici nu mai stiu acum, scria asa ‘De Craciun, ne-am luat portia de libertate’. Eu am ramas cu scrisul acesta in cap. In lunea asta care o sa vina, dupa 29, vreau sa spunem asa: ‘Pe 29, ne-am luat portia de libertate’. Eu stiu ca democratia este mai scumpa decat dictatura”, a declarat Sorin Oprescu, duminica seara, la Antena 3. Doctorul Oprescu știe!

***

Las loc unui poem original, nepublicat, semnat de un tânăr poet, Daniel D. Marin, un douămiist mai discret, „antiutopic”  – a publicat volumele: – Oră de vârf, Ed. Geea, 2003 (Premiul pentru Poezie la Festivalul Naţional Duiliu Zamfirescu, 2003 şi nominalizare la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Prima, 2004); – aşa cum a fost, Ed. Vinea, 2008; – l-am luat deoparte şi i-am spus, Ed. Brumar, 2009 (Premiul Marin Mincu, 2010); – Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc, Ed. Paralela 45, 2010 (antologie a generaţiei 2000).

Mi-a scris: Domnule LIS,

Probabil ca voi trimite cateva poeme la o redactie cat de curand (n-am trimis poeme la nici o revista anul acesta, desi e un an in care am scris – eu scriu rar). Insa pentru blog va trimit un poem mai vechi. Nu seamana cu nimic din ce scriu eu, dar daca asa mi-a venit asa l-am scris… L-am propus revistei „Romania literara” in ianuarie 2011, dar nu l-am vazut publicat, probabil ca e un poem slab. Totusi vi-l trimit. N-am mai fost nicaieri in ultimul timp pentru ca am (grave) probleme medicale.

Anonimul

Astăzi ne-am strâns să comemorăm

moartea Anonimului. Presupunem

că este un Anonim oarecare, deşi

unii dintre noi îşi doresc să fie măcar

de dimensiune medie, dacă nu chiar

mare sau foarte mare. Povestim

întâmplări din vremea vieţii sale,

întâmplări care ne impresionează într-atât

încât sângele ne zvâcneşte cald în trup şi-n tâmple

de plăcere şi emoţie. Ne jurăm pe ce avem

mai sfânt şi mai drag că nu exagerăm cu nimic, //

deşi recunoaştem făţiş că niciunul

dintre noi nu l-a cunoscut şi n-a auzit

nici cel mai neînsemnat zvon despre Anonim.

Am putea greşi poate cu un cuvânt

nesemnificativ, cu o prepoziţie care ar schimba

total sensul întâmplării, şi totuşi ne jurăm,

pentru că azi fiind comemorarea Anonimului

firesc este ca totul să fie cât mai special

şi nu ducem deloc lipsă

de inventivitate. Anonimul şi-a lăsat //

puternic amprenta sa anonimă asupra

fiecăruia dintre noi, într-un fel şi noi

suntem nişte anonimi, dar de dimensiuni

modeste, chiar mici, tinzând alarmant înspre zero.

Ori asta nu înseamnă decât confirmarea

unui simplu paradox – cu cât se ştie

mai puţin de anonimatul

nostru, cu atât devenim mai mari anonimi

şi fără să ne sfiim prea mult

ne asumăm pe deplin această imensă nerecunoaştere. //

Dar iată şi paradoxul contrar cum îşi iţeşte

capul ca o viperă şi ne şuieră

că de aici şi până la celebritatea Anonimului

mai este doar un pas, un pas mic care ne împinge

să îl comemorăm cu şi mai mare fervoare

şi chiar asta facem – povestim şi tot povestim întâmplări

celebre din viaţa Anonimului şi ne jurăm

pe ce avem mai sfânt că exact aşa s-au petrecut,

deşi niciunul dintre noi nu l-a cunoscut

şi n-a auzit nici cel mai mic zvon despre Anonim.

Daniel D. Marin


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

27 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Păi, cu propagandiști ca Turturică , Aligică, Cotoi, Pleșu sau Liiceanu (mai nou) nu văd cum l-ar pastra la sol pe idolul lor !
  Cel mult la pământ 😉
  Intelectualul pupinbăsit GLicheanu, chemat în ajutor de matrozul aflat la ananghie, se comportă ca ultimul boschetar politic , minte cu nerușinare și jignește cu nesimțire tot ce caută (sau chiar a reușit) să scape de sub papucul dictaturii portocalii !
  A renunțat la bruma de credibilitate și onorabilitate ce-i mai rămăseseră, doar pentru a-i dovedi stăpânului că a rămas aceeași sluga devotată, îmbrățișând ca o adevărată cocotă “răul cel mic”, pe care-l bagă-ntre fustele-i crețe, pentru a-l ascunde și apăra de judecata poporului și îndemnând fățiș la un vot în favoarea lui Băsescu, consolidându-și astfel poziția de pupincurist adjunct, oricând capabil să treacă în fața unui Patapievici sau Tismăneanu ( lideri de necontestat încă ).
  O pagină tristă în istoria descompunerii morale a societății civile se scrie sub ochii noștri de către așa zișii intelectuali fără operă, dar cu o mulțime de lucrături politice în cârdășie cu puterea !
  Încă un gunoi ce se revarsă de sub preșul de la Cotroceni !

 2. Frumos poemul, am impresia ca asa anonim a murit si Parintele Dimitrie cel Necunoscut.

 3. N-am ascultat până la capăt discursul lui Liiceanu, urmăream un film mai interesant decât ce spunea liderul „societăţii civile” (Ha! Ha!), iar pauza de publicitate n-a fost foarte lungă, dar, pe parcursul ei, am înţeles că maestrul bate câmpii, în acelaşi limbaj de „neolemn” cu care ne-a obişnuit. Mi-a fost milă de el. Se pare că are foarte multe obligaţii faţă de regimul Băsescu, faţă de această hidră din care a rămas în viaţă capul principal. Gestul lui Liiceanu ţine de disperare, dar de o disperare personală şi care, de aceea este cu atât mai penibilă. Nu cred că primejdia de a reveni nomenclatura la putere este cea care il sperie. Nu l-ar crede nimeni. P.S.D. în alianţă cu P.N.L şi P.C. nu mai prezintă pericolul din 2000, tocmai datorită necesităţii de a-şi regla tirul împreună şi în consens cu aliaţii. „Tirania majorităţii”, de care vorbeşte filozoful (expresia a fost lansată de gânditorul englez John Stuart Mill la jumătatea secolului al XIX-lea), nu este decât efectul unei construcţii parlamentare inspirate de Băsescu însuşi şi pe care actuala putere a reuşit să o realizeze apelând la aceleaşi stratageme (trădarea şi trecerea dintr-o barcă în alta) utilizate de păpuşarul de la Cotroceni în 2009 pentru a asigura o majoritate confortabilă guvernului Boc (nu mai ştiu ce număr). Cum se face că atunci vocea lui Liiceanu nu s-a lăsat auzită? Mişcările de culise realizate cu acel prilej de ce oare nu i-au alertat fibra „conştiinţei sale morale” de care face atâta caz astăzi? În 2010, anul tăierilor de salarii, am trăit din plin sentimentul unei tiranii a majorităţii, şi nici măcar a majorităţii electorale, ci doar a majorităţii parlamentare care a hăcuit, prin legi ticăloase şi impuse prin mecanisme constituţionale penibile şi cinice (asumările de răspunderi) prezentul şi viitorul acestei ţări. Se pare că filozoful este îngrozit de o majoritate reală, electorală, pe care sondajele de opinii de astăzi o dau ca certă în urma viitoarelor alegeri. Aceea nu mai are nevoie, pentru a asigura guvernarea nici de uneperişti, nici de frunzăverdişti. Va fi o majoritate care va avea puterea să măture şi ultimele reziduuri ale regimului Băsescu. Iar Liiceanu pare a se identifica cu aceste resturi. Păcat!

 4. Din pacate Liiceanu este oglinda fidela a intelectualilor români! Starea degradant-nebuneasca in care sunt marea amjoritate a intelctualilor rom^nai, cu multi foarte multi ani în urma biciuita de Paul Goma si-a spus cuvântul pe deplin in tot ce sa- întâmplat in România dupa 1945, azi, avem rezultat un hibrid numit pompos intelectual sfidator, netimtit, lipsit de scurpule, neiubitor de neam pe care il batjocoreste neâncetat. Au slujit cu devotament sovietici, pe deji si ceausesti, pe iliesti, sfârsind in basesti. Ceilanti care joaca farsa opozitiei fata de clica basista sunt frustrati ptr ca nu le-a cazut si lor un os de ros.. daca Basescu lea-r fi dat ar fi fost alaturi de Liiceanu.

  Rasa asta de telectuali rumâni, nu s-au solidarizat cu PNL-PNT dupa 89 cum ar fi trebuit in cazul care ar fi fost urmasi ai elitei românesti cu nu celei ceuasesti-bolsevice, au dat totii buzna sutine pe Iliescu, ceic are nu au mai gasit loc au confiscat P-ta Univ pe care au scuipat iar azi o folosesc doar când le cade bine, ei stateau pititi dupa perdeaua Ilic si tot ei pozeaza in victime.. iar realele victime .. sunt vai de capul lor in cazul care nu au avut sansa parasi România cum a fost cazul meu.

  Revenind la Liiceanu, care caz este concludent, releva mult mai multe aspecte ce ar trebui pune pe gânduri. Am si eu o întrebare cu ce este armeanu ala de la liberali, scriitor care stie fofila-profita, lipsist de bun simt. cu ce este mai cu mot decât Liiceanu? Ah, a vrut sa-l fenteze si pe Goma.. nu ia mers ptr ca Goma îi gineste pe totii de la o posta. Ca Liiceanue ste o lichea-bolsevica este evident, numa câte necazuri ia facut lui Goma si tot ma provoaca al spurca, dar nu-o fac in acest contest mai ales ca nu am urmarit vorbaria lui, decât rareori tâmpenile debitate cu Plesu. O fi valabil si ptr Liiceanu avertismentul dins criptura ce zice ca s-au falit a fi întelepti si au înebunit, asa pare in cazul lui Liiceanu si fff multora ca el, aspect pe care nu-l contest, il vad de la distanta. Cu toate acestea vocea lu Liiceanu si Plesu este cu mult mai puternica aici in occident decât a multora care se viseaza salvatori neamului, care diabolizeaza oponenti, auzeam ieri seara o scursura secursit-bolsevica care dais i dai cu anticomunismul si lu asta Goma ia dat un sut in cur la timp, si bine ia facut, tipa asta cum ca cei care nu se prezinta la vot sunt analfabeti,semidocti, jegurile societati… dar sutinatori FSN-pSD ce aluat au mai scursura bolsevica, cum îti permiti tu lepadatura ordinara a jigni public pe cei care nu tipa cretinismele tale,ca tipul are moaca de dilimandros, ochi de bestie,gura de balaur-bolsevic.

  Ce întorsatura de lucuri vad a petrece in România… cu adevarat Iliescu a învins pe toate planurile, este iesit victorios acest bolsevic caruia se închina totii in acest moment. A ajuns ca noii totii care am fost si ramas oponenti comunistilor si al neocomunistilor sa fim pusi pe locul lor de acuzare iar ei pe al nostru… se rascucesc martiri neamului in morminte.

  Asa cum l-au scos pe Ctinescu-CDR ptr a compromite iremediabil taranisti, dreapta conservatoare, nu extrema, guvernare care la readus pe Iliescu, laputere cu sutinerea masiva tot a telctualilor,asa l-au scos si pe Basescu care face jocul malefic al bolsevicilor lu Iliescu in a elimina orce urma de rezistenta reala in România, a nu se consolida si in Ro o dreapta conservatoare singura capabila da tari autentice valori profesional-spiritual-morale, ptr ca adevarata elita ce se pogoara de la Dumnezeu nu se culca niciodata cu bolsevici, nicicu stânga ci doar cu dreapta conservatoare. A ajuns PLD-Basescu sa fie considerat reprezentantul dreptei conservatoare… o asa blasfemie nici ca putea rezulta decât in tara une telectuali sunt de rahat, Ro este un exemplu concludent.

  O sa ajunga sifiliticu de Neamut si Ungureanu sa trânteasca o drepta.. decât sa-i vad pe astia laputere.. mai bine sa ramâna plagiatoru si somnambulu calareti României, ca o vor calari si biciui mai ceva decât au facut-o înaintasi lor, Dej, Ceausescu, Iliescu, Basescu-Ctinescu-Iliescu, am pus special Base-Ctinescu-Iliescu ptr ca tot Iliescu a fost si ramas pe cai si sub astia, doar sunt din acelasi familion bolsevico-ceausisto-securist.

  De ce in 22 de ani voi telectuali rumâni, luptatori ptr salvarea Ro.. nu a-ti dat si voi o garnitura de intelectuali veritabili care sa aibe radacini adânci in România, genetic sa aibe si loialitate fata de tara, sa fi luptat ptr apararea tari de cotropitori mai ales bolsevici si neobolsevici. De ce nu v-ati luptat aduce in tara pe Goma si propulsa, ah, post mortem il veti ridica in slavi cum ati facut si cu Coposu, cât a fost in viata l-ati suduit, dupa ce muri.. da era mai bun mort ptr besti fie ele si telectuali. De ce nu ati dat buzna sutine pe Ratiu in 1990 dar ati dat buzna sutine pe Basescu, dupa Iliescu si stersu Ctinescu ca era PD bagat,altfel… nu vetifi sutinut nici CDR.. voi ati bagat PD in guvernarea CDR care a distrus si ultima speranta, voi l-ati propuslat pe Basescu, iar azi.. bagati o poanta si somnambul pe gâtul românilor,dupa care va veti desolidariza…

  Atunci de ce sa-l mai sudui pe Liiceanu, doar ca il apara ep Basescu, si ma rog; nu are drept la aparare si Basescu, nu are drept la opinie si Liiceanu, de ce ati avea doar voi care sutineti USL, de ce voi ati fi ingeri iar noi ceilanti demoni… De ce fortati pâna si pe cei care refuza sutine ambele partide fie Base-PLD fie PA-USL. îi fortati sa tipe acelasi sloganuri,aha.. presiunea majoritati.. ei da.. la manifestati tine, mai nou activisti aplica formula online.

  Pentru mine cei mai santosi la cap in acest moment sunt cei care nu sutin nici o partida ci pe ambelele le vad aceiasi mizerie bolsevic-ceausist-securista, dovedit din plin in ultimi 22 de ani, ptr ca numai ei au fost la putere, ei au adus tara in aceasta dezastroasa situatie. Ba mai mult, totii cei care au votat cu PLD fiind in barca USLau fost facuti fete mari … ceilanti diabolizati… o mai mare bataie de joc … numa in România este cu putina, in Germania inca nu este posibil asa ceva… In Germania nu este posibil ca sa fi jignit (si public), in calitate de sutinator al unei partide de oponent, nici macar un zidar, un taran nu gândeste ataca optiunea ci ti-o respecta cu sfintentie, iar daca tu venit din fundul lumi inca mai dai semne de primitivism incercând sa ridici vocea-pumnul ti se întoarce spatele, mai nimeni in comunitate nu te mai baga in seama,indiferent ca esti in barca lor ideologica sau nu. Mentionez acest aspect deoarece observ ca urmasi lu Iliescu sunt considerati ingeri de lumina, nu progeniturile lu Ilici, pai daca si astia au ajuns democrati, ingeri salvatori ai Ro, nu maisunt fosti secursiti, nici comunisti, nici vasnici informatori (desi… 98% sunt dovediti), atunci… integrati-va neamule in lumea civilizata si respectati oponentul, fie el basit fie le vadimist, daca totii sunt democrati.. apoi fiti fratilor democrati-civilizati.

  Si inca un aspect, ati ales, 4 ani trebuie sa faceti ciocul mic, nu sa dati joc guvernu la fiecare douo luni, presedintele la orce ora vi se scoala, ati ales prost… proaste roade sa culegeti. Invatati sa alegeti un progream politic, nu un kil de orez, o tuzica, un mititel si-o bere (oamnei de rând), ca telectuali… activi si online isi ia de la partide grosul… Nu se mai aude vocea celor care in P-ta Univ respingea lafeld e violent si USL nu doar pe Base-PLD, se aud doar vocile celor douo tabere… ei da.. insa vocea a celora care respingea si USL in care ma includ si eu este acoperita de activisti platiti ai USL ori PLD-Base.

 5. Eu nu înţeleg de ce scriitorii nu învaţă nimic din lecţiile dure date de istorie care nu uită şi nu iartă rătăcirile lor. Să alegi să fii însemnat şi să circuli în viaţă şi dincolo de ea cu o tinichea zornăitoare de coadă pentru niste interese meschine care ţin de clipă?

 6. Am vizat unpereisti is udemeristi si alti pedelisti ce au votat decizile PLD-BAse si au trecut la USL, ce sunt astia decât dusmani ai tari, care au facut pact cu o forta politica ptr a biciui tara. Auzi tu,peste 170 de votanti ai PLD in Parlament au fost cusuti la vagin fiind vânduti ca fete-mari. Despre aceasta mârsavie nimeni nu scoate o vorba, pâna ieri PLD-Base erau salvatori Ro, tot ce faceau era super Ok, peste noapte dupa ce cu mânuta lor au votat si constitnalor sutinut se vopsesc in alta specie de slavatori ai neamului. O asa nebunie nu veti gasi in tarile civilizate domnilor telectuali ce sutineti cu patima PA-USL. Miza este alungarea lu Basescu.. hm.. ma temc a este o perdea de fum in spatele carora lupta se da pe ciolan intre clanurile mondialilor cu cele a spoitorlor… Basescu este cu mondiali , nasty-bombonel-pontonel cu spoitori, ca sa nu zic cu Ilici si el de aceilasi neamcu spoitori si mondiali, dar mai „vicilizat in bolsevisme dealtfel si bombonel si puradelu pontist tot in aceiasi famile au genele…

  De ce nu va organizati socate un noupartid, o nouo garnitura politica si va tot cotopeniti pe aceste clanuri, nu cumva interesul lor este acesta sa va dea iluzia salvari de fiecare data obligându-va sutine-vota raul cel mai mic ptr ca sa -si protejeze interesele si prosperitatea clanurilor lor. De ce ingaduiti acestor sucrusuri cumpara voturile românilor cu un kil de orez, de ce voi telectuali va puneti în slujba lor cu atâta zel , de ce macar voi telectuali nu sunteti mai rezervati, ca doar asa trebuie fi un intelectual adevarat, scheptic, care ridica întrebari, ori unde tocmai voi retezati caile spre gândire libera, critica. Cine esti tu dai verdict final asupra unui partid,lider politic ca fiind salvatori neamului, nepatati, fortând pe cei din jur sa-ti acepte fie aberatiile fie agenda ptr care iti burdusesti conturile.

  Absolut tot ce a scris Goma de voi in scriierile sale s-a adeverit, deacia nu-l suferiti pe Goma ptr ca a pus lupa pe voi, ca nu va permite aberatile si vi le sanctioneaza promt!

 7. INTELECTUAL PE BICICLETA

  Întotdeauna intelectualii au avut un rol important în societate pentru că au dat direcţia, chiar dacă uneori acest proces a fost unul ezitant sau riscant, sau nu s-a revelat imediat celor din epocă, ci mult mai târziu.
  Dar ei dau impulsul de a merge mai departe, prin simpla privire spre altceva, prin dorul după desăvârşirea pe care o avem spiritual pusă în noi de la facerea lumii.
  În România, înainte de anul 1989, ei au preluat rolul ingrat de a se lupta cu un sistem totalitar, deşi uneori au făcut-o cu discreţie, dar au fost acolo, chiar dacă au mai făcut compromisuri, chiar dacă au mai ratat ţinta, chiar dacă nu au putut uneori să ţipe, dar au pictat ţipătul, au scris despre lacrimă, au lansat sisteme care uneau lumea în loc să o despartă, au oferit modele lângă plopii fără soţ, sau au tăcut pur şi simplu, când era de spus nimicuri, au purtat haine la modă şi chitară în piaţa publică când era de mers pe jos în stil obştesc, cu vigilenţa la baionetă.
  Aşa a fost, dar dintr-o dată, după unii ani de încercări şi experienţe spirituale, peisajul se schimbă, se merge pe jos prin tunelul portocaliu, sau albastru, sau galben, se parchează pe trecerea de pietoni.
  Acest zbucium şi aceste nelinişti, ne îndeamnă la reflexie şi la căutarea sensului pierdut, într-o lume cu mai multe sensuri, ameninţată de transparenţa cuvântului scris şi de apariţia imaginii pe fragilul papirus sau chiar piatra de aducere aminte pictată cu semnele regale.
  Limbile se schimbă, clima se schimbă, filozofiile se schimbă, valorile sunt mişcate, inspiraţia caută rădăcina de acum 6.000 de ani, ştiinţa dă impuls spre un altfel de univers, apare partea nevăzută a lumii, ascunsă uneori, aici intelectualul trebuie să înceapă să cânte, un cântec al textului nescris, încă.
  Sunt deci mici neajunsuri la timpul prezent şi în punctul de referinţă actual, dar care în timp declanşează depărtarea de terra, de oaza din mijlocul povestirii.
  – Intelectualii par prea rigizi, ţin la sistemul lor de parcă ar fi ultimul, nu mai au răbdare să vadă mişcarea din piatra scrisă, o piatră vie, cu memorie de nisip.
  – Dau decizii, când ar trebui să comunice cu cei din jur, dau verdicte pe care le regretă ulterior şi care cer alte decizii, un cancer de decizii.
  – Se inspiră prea mult din alţii, până la identificare, e o saturaţie de idei mişcate, deşi se caută sensul originalităţii.
  – Intră în rutina textului de specialitate, ca mecanism de manipulare şi deviere, ca formă flămândă după esenţe.
  – Se apropie prea mult de o anumită politică de partid, din dorul de acţiune, sub pretextul obiectivităţii, uitând că asta criticau mereu.
  – Schimbă instituţia cu ong-ul pentru că e la modă şi dă libertate.
  – Au renunţat la valorile creştine serioase, preluând experienţele de tot felul într-un continent creştin şi într-un anotimp influenţat de meditaţie.
  – Lasă confuzie între starea de intectual şi cea de tehnocrat, deşi regulile sunt altele, fără sinceritate abordează regula gulerelor albe, sub masca tot mai străină.
  – Într-o lume a intereselor, şi-au regăsit interesul material, justificat de altfel, pentru că produc valoare, dar au renunţat la sensul interesului naţional, căutând moda dada, cubistă, impresionistă, orientalistă….
  – Abordează în est modele uitate ale civilizaţiilor din vest, cu multă prospeţime, de parcă ar redescoperi America, deşi e loc aici, la masa tăcerii, sub fiorul baladei, sau a imnului…
  – Dacă trec din dicţionar în Guvern sunt fericiţi, pentru că au atins punctul maxim.
  – Acceptă să fie sfătuitori de taină, dar îi oboseşte şi mai mult cel sfătuit cu experimentele de duzină, care dau bine la popor şi lasă confuzia între ceea ce se vrea a fi plăcut pentru popor şi ceea ce are nevoie, de fapt, poporul.

  Inventarul ar putea continua, dar dincolo de toate se pun câteva întrebări din punct de vedere al valorilor creştine:

  – Ce ar da un om dacă şi-ar pierde sufletul ?
  – Cum ar fi dacă ai face altora ceea ce ai vrea să-ţi facă alţii ţie ?
  – Chiar se poate sluji la doi stăpâni în acelaşi timp ?
  – Este pacea cu Dumnezeu un munte cu adevărat ?
  – Este experienţa zilinică o modalitate de a ieşi la lumină, dincolo de incomoda, invizibilă, prospeţime a gestului firesc de a da un pahar cu apă ?
  – Trebuie să dai cezarului ce este al cezarului, dar şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu ?!
  – Chiar trebuie să ai o conştiinţă curată ca să vezi adevărul ?
  – Dar totuşi ce este adevărul: un teremen filozofic sau o persoană ?
  – Când trebuie să dai un pahar cu apă celui de lângă tine ?
  – Cine este cel de lângă tine: cel cu nume, cel cu funcţie, cel cu titlu de nobil, cel cu haina strălucitoare, croită la Paris, cel care stă în rândurile din faţă, cel care are revistă sau televiziune la buzunar, cel care … ?

  Dar toate aceste simple consideraţii sunt trecute cu vederea în zgomotul de fond al lumii, sunt simple consideraţii care s-au mai spus, s-au mai scris, s-au mai uitat şi este deja târziu în toate, ca la sfârşit de vacanţă.

  Cu adevărat înveţi să mori frumos doar dacă accepţi suferinţa de a învia cel puţin într-un cuvânt nerostit.
  Şcoala suferinţei dă puterea de a ştii şi de a cunoaşte. Puterea de trece din treptă în treaptă, cu răbdare şi sfială.
  A venit vremea tehnocraţilor care recunosc intereseul propriu şi fac din serviciul lor public, transparent şi exact, artă, sau ştiinţă, cu puţin mister, în ciuda opoziţiilor de tot felul, pentru că timpul celui care ştie înseamnă totuşi bani !? …
  Intelectualul opac, închis în turnul de fildeş, este uneori imaginea călugărului urcat pe un stâlp înalt de 20 de metri, departe de lumea murdară şi impură, în plin deşert, dar care este hrănit de păsările dresate ale prinţului moştenitor …
  Ceva nu este în regulă totuşi, tot mai puţini intelectuali au în jurul lor discipoli care s-au format în jurul focului de tabără, pentru că uneori speranţa stă în flacăra ce arde încă, acolo, lângă cort, şi când gândeşti târziu că , iată, şi trupul tău e cel mai bun cort, vorba poetului …

  Constantin Stancu

 8. Stimata Doamna Doina, iar intervin si eu cu ce stiu, Isus Christos spune urmatorul lucru: voi sunteti sarea pamantului, daca sarea se strica cu ce se va mai drege ?, cu nimic ! Iata ce inseamna alergatura autentica, ce inseamna gustul vietii nascut cu mare pret si mare greutate din aceasta alergatura, stie mai bine Domnul Liviu Ioan Stoiciu, ca nu stau eu pe scaunul Domniei Sale, si eu ca sa zic asa am fost mai mult un vagabond mistic, am umblat ca pelerinul rus de la poarta la poarta in curtile Casei lui Dumnezeu pentru o bucata de paine, insa nu pe gratis, ci doar daca eram lucrator mistic vrednic de plata lui. Intotdeauna va fi nevoie de sare in bucate acolo unde bucatele se cinstesc si nu acolo unde sarea se strica in faradelegi si este calcata in picioare si nu mai are cu ce se drege.

 9. Domnule Octavian Mihaescu, non-partizanatul indreptateste pe liberalii care m-au blestemat si eu abia astept ca sa vad cum o sa cada in cursa lor care mi-au sapat-o mie. Daca va aduceti bine aminte liberalii nu prea aveau sprijin moral in revenirea de dupa 1989, pentru ca partidul national liberal a mers pe doctrina non-partizanatului si si-a abolit partidul inainte de a-l aboli comunistii, iata de ce ei nu puteau reveni dupa 1989, pentru ca odata aboliti nu mai puteau reveni. Deci, repet, daca va aduceti bine aminte, liberalii cand au vazut ca se pune de o revolutie anticomunista si o incercare de restauratie a partidelor istorice in jurul lui 1989 ( deci cand s-a pus problema asta mai acatarii dupa caderea lui Brejnev in 1982, cand incepea sa devina clar ca comunismul va cadea ), deci, repet, cand s-a pus de aceasta au fost curve toti liberalii, in frunte cu Constantin Balaceanu- Stolinici, Andrea Pippidi, si alte lighioane liberale, care incercau sa surmonteze pe pielea altora, in special pe cea a PNT-istilor, revenirea lor, ca erau curve la caracter deja. Vedeti, si actualii conducatori din PNTCD sunt curve bolsevice, insa acest partid PNT este un partid martir cu viziune, pentru ca el nu a luat in brate ideea abolirii si a mergerii pe mana non-partizanatului, ci el a luat in brate ideea martiriului inclusiv de la Iudele Iscarioteanu PNT-iste, adica Justinian Marina, Anton Alexandrescu, si apoi si factiunea din jurul sotiei lui Ion Diaconescu, adica rudele PNT-istilor de frunte care au trecut in PCR, rude care nu sunt martire si care fac acea apocalipsa prin care trec si eu acum, in care parintii, fratii si rudele si cunoscutii dau PNT-isti la moarte dupa voia PCR la care s-au afiliat acesti dovediti frati mincinosi din PNT trecuti in PCR. Iata ca Dumnezeu zice ca cel care va rabda pana la sfarsit acela isi va dobandi sufletul, iar mie, si nu numai mie, aceasta idee martirica singurala si care este numai PNTCD-ista in Romania mi s-a parut singura sansa de a invinge atat Fiara Rosie cat si Leviathanul si mielul turbat cu glas de balaur si balaurul rosu. De ce ? Pai Basinescu va fi ca sa zic asa pus in aceeasi parte cu Corneliu Coposu, lucru care de fapt este o blasfemie practica occidentala, ca la urma Basinescu sa para in mod fals eroul in contra Fiarei Rosii, dar nu si eroul in contra Leviathanului din care face parte, si ca apoi sa vezi ce nu a vazut Parisul, un ecumenism din nou FSN-ist intre cei cu Fiara Rosie USL si cei cu Leviathanul, adica PDL. Si ce este aici ? Pai aici nu este Christos si adevarul, ci este altceva ce nu stie Ponta, ca asta nu stie adevarul chiar daca il plagiaza. D’aia, abia astept ora zero, in care totul se va vadi, deci abia astept sa vad cum isi vor da arama pe fata si PNL-istii actuali si acei PNTisti, ca nu pot sa le mai spun si PNTCD-isti ( ei nu merita acest lucru, iar brandul nu il pot schimba in altul, ca sa nu mai existe ideea de martiriu care lor le repugna ), care sunt de fapt bolsevici incogito ( ca sa folosesc o exprimare a la Vanghelie ) in partidul PNL-Bratianu si PNT-Iuliu Maniu. Dar vedeti in PNL-Bratianu au fost bolsevici majoritari care au fortat abolirea partidului, iar decizia generala va fi de fapt fatala si PNL-Bratianu, acest non-partizanat nu va fi bagat in seama dupa cel de al treilea razboi mondial de la Constantinopol, ca sa aiba o contributie la formarea Imperiului Bizantin renascut.

 10. Sunt tare curios dacă Paul Goma ar împărtăși punctul de vedere al dlui Octavian Mihăescu, care nu se dă în lături să acuze, dar intră în lături portocalii condamnând pe cei care-i susțin pe oponenții lui Băsescu, ducându-și acuzele până la penibilități de mahala politică.
  Ciudat și curios este cum un individ care a făcut parte din structurile țărăniste ( o pradă ușoară pentru comuniști și securiști tocmai datorită infiltrărilor sistematice în rândurile lor) și încă mai sus de poale, dacă nu la vârf, are îndrăzneala să acuze de non combat oameni care nici nu terminaseră pe atunci grădinița, sau mai mult pe cei care le-au acordat încrederea și girul lor , susținându-i masiv, pentru ca ei să facă…
  Ce, dle OM ?!
  Ce-ați făcut cu visele și speranțele noastre, cu sprijinul pe care vi l-am acordat prin vot de v-ați și speriat de aerul tare al înălțimilor din Statul Român ?!
  Vă spun eu ce-ați făcut !
  V-ați mulțumit cu demnități și foloase materiale, v-ați apucat să amenințați în stânga și în dreapta fără să băgați la pușcărie pe niciunul dintre cei care meritau cu prisosință!
  Ați dormit în papuci, cum spune românul și pe sub privirile voastre mulțumite de locul în care ați ajuns ( unii poate meritat) se strecurau puii de oportuniști comuniști și securiști, regrupați rapid, și care în scurt timp au reușit să vă alunge de la putere ca pe niște prăpădiți ce le-ați făcut jocul, din interes sau din prostie !
  Indiferent din ce categorie ați fi făcut parte( cârtițe sau bine intenționați) sau am făcut eu parte ( tineri încrezători sau intelectual ce a reușit să treacă prin acea perioadă comunistă fără carnet de partid) eu unul nu vă permit să catalogați impertinent și arogant niște oameni tineri pe care-i bănuiți dvs de malversiuni politice.
  Antonescu și Ponta sunt deocamdată cei în care avem încredere să ne punem speranțele pentru salvarea României de un regim mizerabil, trădător de neam și țară, în apărarea căruia nu deajuns că sar a-l apăra cohorte de netrebnici români, dar văd că se simte și nevoia unui sprijin din afară pe care vă grăbiți suspect de rapid să-l acordați. 🙄
  Dvs v-ați dovedit limitele, de nepricerea sau reaua dvs voință ne-am lămurit pe propria piele, pentru că în timp ce a noastră mai are puțin și ajunge pe băț, a dvs se bronzează bine merci pe-afară.
  Dorul de țară, nu-i totuna cu ura de țară, sau insultele aduse celor ce au rămas aici, refuzând să aleagă și să îndrăgească străinii !
  V-am spus înainte de a vă da masca jos, pe ce parte dansați, așa că ieșirea aceasta a dvs în decor nu face decât să-i lămurească și pe cei care mai aveau ceva îndoieli !

  Aveți grijă de bălțata dvs, că de taurul nostru are cine avea grijă ;)!
  Aceleași gânduri și dlui Barosso și ai lui, gen Rompuy :mrgreen:

 11. Am vrut sa zic idee martirica singulara in spatiul politic romanesc, dar vedeti aceasta idee martirica a existat si la partidele taraniste din spatiul ocupat de Fiara Rosie bolsevica, si avea corespondent si in partidele conservatoare din Occident, pentru ca urma un plan al lui Dumnezeu, ceea ce nu a fost cazul in dreptul PNL, care actualmente este o mare bestie bolsevica.

 12. Domnule Radu Humor,

  Domnul Paul Goma comunica numai cu martorii adevarati care sunt prieteni Domniei Sale, ca cei care fac o incarcerarea ceva, Dumneavostra nu stiti, si atunci pe ce baza sa discute cu Dumneavostra ca sa va aprobe in contra Domnului Octavian Mihaescu ? Martor inseamna si martir, caci cuvantul martir vine de la cuvantul martor, cum era Antipa martorul cel credincios al lui Dumnezeu ( scrie la apocalipsa Sfantului Apostol Ioan in dreptul Bisericii Pergamului ), ori Dumneavostra va puteti lauda cu asa ceva, sau doar cu suferinte dintr-acestea de salon ?

 13. Tragedia oricărui popor este inevitabilă atunci când este trădat de intelectuali, sau mai rău atunci când se trezește că de fapt aceștia sunt niște copii mai mult sau mai puțin reușite a ceea ce credeau ei că-i va duce înainte prin furtuna veacului sau al deceniului!
  Când dizidența intelectualilor a fost, dar nu s-a văzut, azi o vedem și nu e ( mult trâmbițata literatură/operă de sertar 😉 ), ba mai mult aceste păsări rare își fac cuib doar pe crăcile din pomul puterii, având grijă să schimbe urgent craca în funcție de bătaia vântului politic, acel neam este obligat să se descurce singur !
  Nu-i nici o nenorocire, numai pe bloguri poți întâlni intelectuali cât pentru două Academii ( e drept că fără patalama la mână, dar cu mult mai multe în raniță !), dar încă nerecunoscuți, mai ales prin grija celor de la putere, care nu vor înceta nicicând să-și tragă slugi, nu sfătuitori !
  Intelectuali limitați, de multe ori inferiori intelectului nativ al șmecherilor cu funcții ! Această practică mult prea asemănătoare crescătorilor de animale, provoacă nu numai nedumerire dar și stupefacție 🙄
  N-ai cumva un ciobănesc carpatin , că labradorul ăsta al meu s-a prostit de tot !
  Am ajuns să regret canichul de care nu trecea nici un adversar politic fără să fie compostat 🙄
  Liiceanu, Patapievici, Pleșu,ș.a. trăind printre fiare politice au devenit javre de rând, ce se cațără pe cele câteva scrieri spre a ajunge mai repede și mai ușor la ciolanul din vârf !
  Iar unde nu sunt suficiente treptele astfel formate, mai folosesc câte un articol sau emisiune televizată pe post de piolet înfipt în stâncă spre a-i ajuta în ascensiune .
  Binențeles că din tot arsenalul nu lipsesc sforile pe care le trag ajutânduse-n aburcarea, de cele mai multe ori, spre ridicol 🙄

 14. Vroiam sa spun ca Sartre a spus ca secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. Iata ca PNL este un partid secularist si deci el nu intra, ca orice partid secularist, in calculele de dupa restaurarea Imperiului Bizantin la Constantinopol, cam peste cca 15 ani liturgici de cand incepe invazia sovietica la Constantinopol si in Asia Mica, adica in Israel. PNT a mers pe ideea de martiriu, pe consecventa de a prezenta marturie corecta pentru restauratia Imperiului Bizantin, care va renaste ca pasarea Pheonix din propria-i cenusa. Si aceasta marturie se bazeaza tocmai prin trecerea prin focul desfiintarii seculariste, provocat atat de Fiara Rosie comunista, cat si de Balaurul Rosu, Leviathan-ul apusean, si mielul cu glas de balaur, care sunt anti-apuseni si pro-rasarit, cum zicea Sadoveanu masonul bolsevic ca lumina ar veni de la rasaritul acestor Fiare anti-apusene. Vedeti Dumneavostra, aceste Fiare anti-apusene sunt puse sa fie invinse, biruite tot de apuseni, de toti cei care sunt pro-apuseni din toata lumea, cum a fost invinsa economic si Fiara Rosie pana in 1989, caci a biruit capitalismul si economia de piata. Dar exista o iconomie, pentru ca apusenii nu vor ca sa ia din sudoarea eforturilor lor si cei care sunt adeptii Fiarei, si de aceea le va ingadui adeptilor Fiarei sa vina si sa isi prezinte programul lor de conducere politica, pentru a dovedi mai apoi ca acesta este o inselaciune, dar nu ei, ci prin colapsul acestei mari inselari seculariste pro-rasarit atat din rasarit cat si din apus. Si va fi ca biruinta va avea doua etape, una in care va birui primul Sinod ecumenic de la Niceea, importiva lui Pilat din Pont, adica a lui Victor Ponta, si a doua cand sinodul va fi Constantinopolitan si vom asista la venirea apusului sa sprijine primul sinod niceean, prin insistenta Gerrmaniei, si vom avea al doilea Sinod Ecumenic la Constantinopol, care va fi pregatit in insula exilului Sfantului Apostol Ioan, Patmos, si cand se va spune atunci cine este Duhul Sfant, sau Spiritul Sfant, pentru ca este termen latin, pe cand celalalt este de inspiratie slavona. Dar in acel moment nu va mai exista secularism deloc, pentru ca el va sucomba, va falimenta tot asa cum a falimentat si comunismul, dar asta in mod programatic, pentru ca comunismul avea in doctrina lui falimentul de care vorbim.

  Mai jos va dau textul unui e-mail pe care l-am primit de la PPE:

  „Romania: freedom of expression in danger – government attempts to silence the opposition. Joseph Daul MEP, Chairman of the EPP Group.
  Following reports that Romania’s ruling Socialist-Liberal coalition has filed legal charges accusing 15 opposition leaders of defaming the state, the Chairman of the EPP Group, Joseph Daul, declared:

  „I am appalled. I cannot believe that in a European Union Member State, after more than 20 years since the fall of Communism, freedom of expression is again under threat. Our recent history has shown that all forms of totalitarianism start with political repression and preventing people from expressing their views. Political debate between the authorities and the opposition should take place in public spaces, not in the State Prosecutor’s office. This new development in Romania breaks all normal democratic boundaries and sends an extremely negative signal with regard to the recently affirmed commitment of the Romanian authorities to fully respect the rule of law and democratic principles.

  Inventing enemies of the nation, as the Communist party used to do, is nothing but a form of radical rhetoric, in which blame is attributed not to the one who makes a bad decision, but to those who point it out. The coalition government in Romania is undermining the independence of the democratic institutions in the country and now it is targeting the people who might hinder it from taking power.

  I appeal to the Romanian political leadership to return to the respect of fundamental rights, one of which is freedom of expression. I reiterate my invitation to Prime Minister Ponta to participate in the next plenary session of the European Parliament so that he can express his views about these reported slippages from democratic practices and European values.

  I call on the European Commission to ensure that EU values and fundamental rights are respected in Romania.”.”

  Incheiat citatul. Vedeti ca U.E. nu face sfinti din comunisti fie ei si PDL-isti si Liceenisti si Plesu-isti, ci acestia singuri trebuie sa se faca, dar ei nu au in calcul asa ceva, pentru ca sunt secularisti, si acesta este spiritul practic al apusenilor, de a nu da rodul eforturilor lor unora care sa le substituie prin secularism. Pai nu zice Dumnezeu secularistilor din Gog si Magog, vino sa mi dovedesti prin economia ta de ce esti in stare, ca alta proba nu exista ? Si nu tot Dumnezeu zice mai apoi, ba!, eu stiam ca ma inseli, dar te-am chemat ca sa imi dovedesti, iar acu’ dovedesti ca esti in stare sa ispravesti cu inselaciunea in care ai venit, si uite asa va ajunge secularismul in colaps si inselaciunea se va ticalosi si va muri in ticalosie. Vedeti ca U.E. l-a chemat pe Ponta in acest sens, ca sa probeze pretentiile lui acolo, si se va urma acest traseu, dar bag seama ca ei, bolsevicii din Romania au intentia de a baga Romania in insolvabilitate, exact cum la un moment dat niste detinatori de firme industriale le baga in insolvabilitate si faliment, ca sa castige retragerea linistita din problemele astea seculariste care le da bataie de cap.

  Domnule Radu Humor, cand eu am zis Shalom Alecu, m-am referit la un text de muzica evreiesca ( am doua CD-uri de la acesta formatie pop israeliteana ) pe care l-am auzit cu ocazia pelerinajelor mele la Marea Galileii, Lacul Kineret cum se numeste in evreieste, formatie care ne-a plimbat pe noi cei care am mers acolo, in doua randuri, si in 2008 si in 2011, pe o barca asemanatoare cu cea cu care mergea si Isus Christos pe Marea Galileii. Va mai spun ca de ambele ori, acesti evrei care mai stiu romaneste, poate ca sunt proveniti din Romania, au pus sa cante Imnul actual al Romaniei si apoi si pe Dan Balan, cu iubirea din Tei, si au arborat pe catarg steagul Romaniei alaturi de cel al Israelului. De la ei am cumoparat aceste doua DCD-uri si de la ei stiu de Shalom Alecu, care este asemanator cu Selam Alecu nu intamplator.

 15. Cum dle Humor, d-ta il vezi pe Goma sutinând neobolsevici , urmasi lor, copii acestora ce nu mai sunt de dat la o parte, din care cauza absolut nici un român de buna credinta trecut prininfern nu are voie ridica capul? Il vezi pe Goma cazând la pat cu iliesti si bombonei? Il vezi pe Goma plin de bucurie la vederea PNL-ului plin de fosti ciomagari ai lu Dej, ai lui Ceausescu ai lu Iliescu, inseamna ca d-ta nu l-ai priceput cum se cuvine pe Goma, de era asa cum il vezi mata, fiti sigur ca si Goma era azi in Ro pe la un ciolan asa cum sunt alti parizieni dezidenti ce mulg la greu din visteria tari.

  Goma nu-lsutine nicipe Basescu tot fiu de stâerpitura bolsevica cum nu va sutine nici pe puradelu lu Ilici si bombonel, pontistu ala drag al dvs care cica ar fi fost cochil… a fost, dar al cui cohil este dle Humor, cine sunt parinti, bunci lui? A Antonescului iarasi nu pre stim… dar stim ca-i si el lider politic rumân, adica rusnac, ia vedeti dle Humor ce sânge curge prin Anontescu si Ponta… pareti un nationalist.. pai.. ce feld e nationalist sunteti daca pe unui îisuduiti iar pe alti îi ocrotiti doar ca sunt urmasi stalinistilor, ai lu Iliescu.

  Acu.. io nu am detinut functi in stat /Ro/, nu aveti a va teme ca v-am furat perina de sub cap, si cel care v-a furat-o este pe cel care l-ati votat insusi dvs, Iliescu a fost votat de dvs, Basescu a fost… pai si atunci ce vina am eu ca va tras clapa,cum o sa va traga si pontistu cu antonovicescu,dupa care iarasi o sa va lamentati si tot pe urmasi lu dracu iliescu veti sutine… pai, asta-i buba dle, nu alta!

 16. Dle Ciprian, eşti mai istovitor decât Băsescu. Când scrii, ocoleşti totul, ca la balamuc, şi ajungi tot la aia a mă-sii, la cine nu e cu voi. Ai mari aptitudini de şef de lagăr. Nu înţeleg de ce nu cauţi nişte bloguri psihicelul dumitale borbos. Te scarpini în cuvinte cu o împuţiciune leproasă, ai o lipsă de caracter profesionistă. Ştii de ce. Acum, că vine referendumul, eşti în călduri. Ia de la Băsescu şi du-te…

 17. Domnule Radu Humor,
  V-am raspuns aseara; nu cred ca m-ati citit…
  Apropo de muzica: daca stiti vreun link cu Verdi, ,, Vecerniile
  siciliene”, m-as bucura mult sa ma anuntati.
  N-am ascultat niciodata aceasta muzica.
  Sanatate!

 18. Domnule Ciprian Hangan,
  Am uitat sa va intreb: de unde aceasta ipoteza cum ca Adam
  ar fi fost ,, creol”, imi puteti spune?
  Sa nu ma trimiteti la Biblie, ca nu va cred…
  Se vorbeste acolo despre ,,haina de piele”, dar nicio referire la culoarea ei.
  Parintele Cleopa spunea ca rasele umane au aparut o data cu fii lui Noe…Dar ca Adam a fost ,,creol”, asta de unde ati
  dedus-o?
  Din texte extra-scripturistice?…Daca da, atunci nu sunt
  demne de incredere…
  Savantii lumii – oameni toba de carte, dar credinta ioc! –
  cu tot adevarul lor relativist, nu trebuie luati in serios
  (deocamdata). Ei ne pun in fata un Dumnezeu ,,nepriceput”,
  care a fost nevoit sa faca tot felul de ,,hominizi”, pana sa
  ajunga sa finalizeze un om adevarat.
  Sa-l asemeni pe Dumnezeu cu un lacatus mecanic care, din
  rebut in rebut ajunge la piesa finita, mi se apare o mare
  aiureala… stiintifica!
  Un singur ,,adevar” poseda si ei: omul nu se trage din maimuta (unii savanti chiar recunosc asta), dar trage…spre
  maimuta!
  Si, din pacate, trebuie sa le dau dreptate!
  Doar politica se aseamana cu lumea animala; de aceea s-a
  si impartit lumea aceasta in atatea…haite!

 19. Ooo! multumesc mult, Domnule Radu Humor, pentru link!
  Trebuie sa inchid calculatorul…Dar abia astept sa intru
  pe acest link.

  O mica lamurire: nu ma refeream la o ciondaneala anume…
  Vorbeam in general; doar stiti cum sunt oamenii!
  Multumesc si multa sanatate!

 20. Din introducerea la cartea lui Marius Oprea :

  “Nu am crezut ca asemenea lucruri, precum cele traite sub mandatele presedintelui Basescu, se vor mai petrece. Imaginile pe care le-am vazut cu cei carora le-a fost refuzat dreptul la viata doar pentru ca si-au trait-o si trebuie sa faca loc altora, dupa o mentalitate tribala, imagini vazute in zilele in care batranii isi plangeau pensiile taiate, mi-au facut un rau aproape fizic.
  Răman tulburatoare.
  Nu pot pune mana pe piatra, nu mai pot striga. …..
  Ceea ce s-a intamplat in anii mandatelor lui Traian Basescu este cel mai greu pret platit – al disperarii pe de-o parte, al dezbinarii pe de alta. Brutto, netto plus TVA acesta este pretul complicitatii, lasitatii sau al lipsei noastre de atentie si umanitate, a noastra spun, pentru ca, in cel mai mic grad de vinovatie, am lasat ca asa ceva sa se intample. Noua si celor alaturi de care traim si langa care vom mai trai. ……..

  Nu Basescu e de vina. Vina e aici. In camera mea. Traiesc cu ea in fiecare zi. Vina e a mea, pentru ca am tolerat atata vreme ca Imparatul sa se plimbe gol printre noi si sa fie lasat in pace, in aplauzele sicofantilor sai. Vina e a mea, pentru ca am intarziat sa public atata vreme aceste pagini in care schitez biografia acestui personaj halucinant, care i-a facut atata rau Romaniei. O fac acum, pentru ca nu mai pot da inapoi.
  Imi asum toate riscurile – sa fiu acuzat ca sunt platit de soguni, partide, agenturi sau multe alte asemenea. Am incercat multa vreme sa-mi pastrez cumpatul, gandind asa: de ce sa fiu acuzat ca amestec politicul cu istoria? M-am supus comoditatii de a nu fi criticat ca sunt “obiectiv”. Dar obiectivitatea este doar in capul marxistilor. Nu exista istorie obiectiva; pe aceasta o scrie poate doar moartea, un zeu sau un inger; iar aceste istorii nu se pot citi. Eu doar descriu, in aceste pagini, ce cred despre un personaj care mi-a inrăurit destinul, alaturi cu destinele a milioane de oameni; din pacate, nu in bine. As fi fost primul fericit sa pot dedica o oda faptelor sale; nu am cui si nu am pentru ce. Am intarziat si dintr-o lasa comoditate intelectuala, avand pricina in avantul criticilor care mi-au fost adresate, atunci cand am publicat pasaje largi din carte in Observator cultural….. De fapt, ceea ce m-a determinat sa public acum aceasta carte este chiar avantul critic la care ma refeream mai sus – mai ales cand am vazut ca aceia care ma criticau au devenit fie colonei, fie au fost medaliati, fie au primit lefuri, bani, sinecuri si diurne doar pentru a apara o efigie – cea a imparatului gol. …. Acum sunt furios. Nu numai pe Imparatul cel gol, ale carui efigii vor fi martelate candva, mai devreme sau mai tarziu, chiar si de fiii sustinatorilor lui de astazi (nu e o judecata a mea, asa s-a întamplat de-a lungul istoriei). Cat mai ales pentru ca nu mai vreau sa tac si sa il las sa defileze. ……

  Eu nu il pot privi cu detasare si nu il pot ierta. Macar pentru timpul pe care l-a inghitit ceas de ceas in acesti ani, irosind intre galgaituri de ras istoria recenta a poporului sau. Dar mi-e mila de el. De aceea i-am dedicat aceasta carte. ….

  Asa se face ca traim intr-un vesnic “paradox roman”, dupa expresia consacrata a lui Sorin Alexandrescu. Intr-o tara in care, pe langa grava criza economica, accentuata de incompetenta Guvernului si coruptia cu care presedintele s-a luptat aproape doua mandate, pana ce a reusit s-o aduca la putere, ne aflam in fata unei disolutii morale fara egal in trecut. Nu e de mirare; cum se spune in popor, “pestele de la cap se impute”. Am avut un presedinte, fost colaborator al Securitatii, fost nomenclaturist de partid, care a condamnat comunismul, regimul in timpul caruia “a dus-o bine si avea peste 300 de casete video”, drept un regim “ilegitim si criminal”. Ca urmare, si-a atras simpatia unei multimi de naivi, in schimb, nici o crima, nici un abuz din timpul fostului regim nu a fost pedepsit, iar pensiile securistilor au ramas neatinse. Doar fostii detinuti politici nu-si mai primesc demult medicamentele gratuite la care aveau dreptul prin lege, iar pensia lor medie este echivalentul a mai putin de 150 euro. In timp ce a unui general de Securitate a ramas, cu toata criza, la aproape 1000.
  Si din aceste motive nu imi place Traian Basescu.
  Din toate aceste motive si multe altelr am scris aceasta carte: sa aiba si domnia sa o istorie.”

  MARIUS OPREA

 21. Mă bucur că oameni ca domnul Liviu Ioan Stoiciu nu vor fi puși în situația lui Marius Oprea, de a-și exprima regretul că n-au avut curajul sau ocazia să vorbească la timp !
  Dumnealui a făcut-o !
  Și pentru asta merită tot respectul și prețuirea noastră !

 22. Baieee, dane si ionescu, pai parca eu nu am zis ca sunt cu basescu, de ce vorbesti si scrii ineptii, te-a rugat cineva ? Si ma rog cu cine zici ca tin eu, daca am zis ca cu USL si PDL nu tin, adica cum ca nu tin cu Antonescu, Ponta si Basescu ? Si iata ca asta seara am luat-o in bot si eu de la U.E., dar stii de ce, pentru ca eu tin cu Anglia si Anglia nu prea vrea U.E. ca simte ca submineaza pe Philip si 18 natii U.E. asta. Si stii cum am luat-o, dar vezi eu am luat-o cu dichis, ca eu nu sunt impotriva U.E. ci o parte din U.E. este impotriva ei, inclusiv din P.P.E. ? Am luat-o ca astia au transmis de la Bruxelles si de acolo am simtit asa un vant de idiotenie, sa sustin adica pe to’arasii din Parlamentul Romaniei, de la Presedintie si Guvern si din nomenclatura si securitate de dragul sa nu pateasca U.E. ceva. Vezi tu unde bate dichisul asta ? Ca asa ii vor face si Marii Britanii si SUA pana la urma, dar si Americii de Sud si Centrale, latine, dar se pare ca asta se va conforma, iar SUA vor avea niste probleme cu continentul din sud si cu o parte insemnata din Europa, de dragul lui Basescu si Ponta si Antonescu. Pe asta o stiai ? Ei bine acum spunei lui stefan s. sa asculte vecerniile siciliene de la Botosani, daca stii la ce se refera ?, bai or fi suedezi, adica vikingi ( cum sunt si prin Franta ) si danezi prin Sicilia ? Verdi saracul canta pentru libertatea Italiei de sub stapanirea austro-ungara, ca la alt fel de interpretare se referea, si vezi si cum si arta deviaza din motive politice, adica creatia originala este deviata catre alt fel de interpretari decat cele originale.

 23. Baieee, dichisul este ca eu am luat-o in bot de la asa-zis europeni care tin cu comunistii, dar nu si de la europenii crestini autentici, si uite ca trebuia sa fie si lucrul asta, baiee, ca asa o iau in bot si Sava si Dedan si cei din insule si taranii, adica toti puii de lei. Si vezi cum am luat-o in bot ?, fara nici un fel de logica fata de realitate, si pentru o doleanta pe care acesti asa-zisi europeni pro-comunisti nu o pot acioperi singuri, ca sunt iata niste defulati si dau pe afara bolsevismul lor in speranta ca se intoarce virtute din pacat ce este ? Zii si mata, cine este bolnav mintal ?

 24. Ah !, nu stii la ce ma refer cand am zis, cand am intrebat cine este bolnav mintal, pai a fost un diferendum inca inante de a se intampla acest lucru, in 1989, dar si mai inainte, de prin 1981 de cand Prelatul Daniel Ciobotea a fost scolarizat de catolici in apus, iar pozitiile au fost opuse in tratarea acestor probleme, eu fiind filo-britanic si filo-american. Si sa iti mai spun ceva, bag seama ca bogomilismul a fost promovat de scandinavii si danezii care au ocupat o vreme Anglia si au avut niste regi pe acolo, in locul englezilor, o sa mai cercetez.

 25. Da!, ma dane si ionescule, vikingii au ocupat si o parte din Marea Britanie si Normandia din Franta, si danezii sunt cei care au introdus bogomilismul in Marea Britanie, asta in secolul al zecelea. Acest bogomilism a cuprins si orase importante din Italia, inclsuiv Roma si Milano, o parte importanta din Franta, si importante parti din rasarit, si era intradevar o erezie care provenea din regiunea Patriarhiei Antiohiei, regiune unde fusese imperiul mezo-pars, cel de la care venea acest dualism bogomil. Iata de ce emisarii francezi, calugarii francezi au depus anatema pe altarul Patriarhului de Constantinopol, cel ecumenic, pentru ca acesta erezie facea ravagii in apus, si iata si de ce Patriarhul ecumenic de Constantinopol a anatemizat pe Papa si emisarii francezi trimisi de el, pentru ca aceasta erezie era adoptata mai mult in apus decat in rasarit. Apropos, stii de ce au debarcat Puterile Aliate in Normandia, cea din care dupa ce ocupatia daneza bogomila a falimentat a incercat sa o resusciteze ocupand Anglia, asta desi anatemele din pricina bogomilismului – adica impotriva bogomilismului din ambele jurisdictii – fusesera rostite ?, si schisma a avut loc din cauza bogomilismului, exact cum mirele cu mireasa se despart cand sunt ispititi si apoi iarasi sunt impreuna.