Lista revistelor care au primit bani de la USR în 2009. „Cazul” poetului Dorin Popa mă mâhneşte peste măsură

6 min


Sâmbătă, 11 septembrie 2010. Un comentariu de bun simţ a scris Aurel Sibiceanu ieri aici, observând că 1 milion de euro acordat de guvernanţi revistelor literare e „umilitor de puţin”, de fapt. În condiţiile în care fiecare revistă de cultură lunară „toca” anul trecut 1 sau 1,5 miliarde de lei vechi (dacă e să ţin cont de cheltuielile de anul trecut ale Uniunii Scriitorilor din România-USR cu fiecare dintre lunarele: Noua Literatură – 119.000 lei noi, Orizont – 144.000 lei, Ramuri – 101.000 lei şi Helikon – 130.000 lei), e clar că una săptămânală „toacă” de patru ori mai mult. Numai că USR nu cheltuieşte la majoritatea revistelor sale decât parţial sumele necesare, pentru producţie sau salarii (alegând, ori plăteşte producţia la o revistă, tipar şi hârtie, ori salariile, ori numai drepturile de autor şi chiriile la sedii, telefoanele şi întreţinerea). Totuşi, pentru sărăcia USR, 1 milion de euro e salvator (venit de la stat în 2011). La bilanţul final al anului trecut, USR a anunţat că a cheltuit pe revistele ei aproximativ 1.100.000 de lei noi, ceea ce înseamnă, la cota de azi a euro (n-am cota euro din 2009), 260.000 de euro, tot cu aproximaţie. Să aveţi o reprezentare, revista lunară Apostrof a cheltuit 103.000 lei noi, cu aproximaţie, iar săptămânalul România literară (preluat la jumătatea anului la USR, ea e editată de o Fundaţie), 248.000 lei. De curiozitate, să redau aici lista revistelor care apar sub egida USR (16 de toate, dar sunt editate din bani publici, de consilii judeţene şi primării sau de guvern direct) şi care au primit bani în 2009, în afara celor pomenite mai sus: Vatra (34.000 lei, e editată de Consiliul judeţean Mureş), Luceafărul (a primit 92.000 lei noi de la USR, dar ea e editată de Primăria sectorului 2), Viaţa Românească (45.000 lei), Contrapunct şi Memoria (amândouă, simbolic, 3.600 lei), Secolul 21 (12.000 lei), Convorbiri literare (19.000 lei), Dacia literară (1.700 lei), Steaua (26.000 lei) şi Euphorion (14.400 lei)… Am publicat lista revistelor cărora USR le dă bani, să pot să observ că ele nu vor lipsi nici din lista revistelor de cultură care va fi definitivată pentru acel 1 milion de lei promis de guvernanţi de la 1 ianuarie 2011. La această listă a revistelor vor trebui adăugate şi revistele de cultură de patrimoniu de tip Contemporanul (sau Familia, dacă va avea nevoie, dar Familia are toate cheltuielile asigurate de Consiliul Judeţean Oradea). Vă invit să-l citiţi pe Aurel Sibiceanu la Comentariile de ieri de aici, la https://www.liviuioanstoiciu.ro/2010/09/tineri-care-nu-mai-au-rabdare-un-ps-al-aurei-christi-si-o-ancheta-pe-seama-revistelor-care-merita-sa-fie-sprijinite/, cu susţinerea eforturilor Aurei Christi de a edita cu demnitate revista Contemporanul, mai mult decât lăudabilă.

***

În altă ordine de idei. Public mai jos un protest sau mai degrabă un text de solidaritate spontan primit pe e-mail (apărut şi în Ziarul de Iaşi miercuri), din care puteţi să înţelegeţi „în mare” cazul poetului Dorin Popa, foto, şi care mă mâhneşte peste măsură. Voi reveni mâine asupra lui cu amănunte:

„Cazul” Dorin Popa

Am luat la cunostinta cu stupoare de sentinta Judecatoriei Iasi, prin care domnul Dorin Popa, cadru didactic universitar, scriitor si jurnalist iesean reputat, este condamnat (la o pedeapsa foarte severa) pentru un accident de circulatie petrecut in decembrie 2004. Am fi dorit sa nu fim obligati a pune aici in discutie integritatea morala a instantei si cu atit mai mult demersul justitiei in sine. Consideram totusi, si o facem in modul cel mai responsabil, cu luciditate si fara partinire, ca sentinta nu este numai exagerat de drastica dar mai ales profund nedreapta. Din datele pe care le cunoastem din presa, nu rezulta ca accidentul s-ar fi produs din culpa soferului, adica a domnului Dorin Popa. S-a stabilit ca soferul avea o viteza mult sub limita admisa, respectiv 42 km/h. Accidentul a avut loc dupa ce masina depasise trecerea de pietoni, cu mai bine de cinci metri, trecere aflata in fata intrarii Spitalului Socola. Desi primele doua expertize l-au scos din culpa complet pe dl Popa, o a treia expertiza, efectuata (ciudat!) de primul expert, muta locul accidentului in interiorul celor cinci metri de protectie. Trebuie numaidecit mentionat ca aceasta a treia expertiza a fost efectuata la mai bine de patru ani dupa eveniment. Expertiza s-a repetat la dispozitia procuraturii in urma memoriului inaintat de mama victimei. Aceasta desi dosarul fusese finalizat si acuzatul primise de mai multe ori notificarea de neincepere a urmaririi penale.

Putem sa admitem ca sentinta data de Judecatoria Iasi are la baza o neintelegere procedurala (desi nu vedem care ar putea fi aceasta, raportul de politie si constatarile expertilor nelasind loc, in principiu, pentru nici un fel de ambiguitate). Mai departe, nu putem face decit supozitii. Sa le numim mai degraba intrebari pe care ni le punem si la care am dori sa gasim raspunsuri coerente. Sa fi facut familia victimei presiuni? Mama dlui Bazga, in speta (Bazga e numele tinarului care a fost accidentat)? Si ce oare ar urmari dna Bazga? Daune materiale? Sa fie vorba de cei 200.000 de lei (RON), suma uriasa, cit reprezinta amenda pe care trebuie sa o plateasca dl Popa? Dar amenda e amenda; nu cumva dna Bazga gindeste ca s-ar cuveni sa primeasca o suma (consistenta, probabil) de bani in urma decesului fiului?

Alte intrebari – deocamdata – fara raspuns. Unde si cind a decedat victima? Elementele pe care le cunoastem sint partiale si confuze. A fost transportata se pare (cu Salvarea? cu masina dlui Popa? cu alt vehicol?) la Spitalul de Urgente. De acolo ar fi fost dusa la Spitalul de Neurochirurgie (si iarasi: cu Salvarea? cu masina dlui Popa? cu alt vehicol?). La Urgente, sau la Neurochirurgie (aici e iarasi confuzie) tinarul Bazga ar fi avut o altercatie cu niste body-guarzi (cu certitudine marturiile lor se afla la dosar); tinarul, oricum, era – cum se zice – pe doua picioare, devenise agresiv, refuza sa intre in masina Salvarii, a lovit, pare-se, pe unul dintre bodyguarzi (acesta poate a ripostat? poate ca ii va fi aplicat o lovitura mai puternica? cu vreun instrument contondent? aceasta sa-i fi provocat moartea dlui Bazga?). Nu stim (nu ne amintim sa fi citit in presa) unde a murit tinarul. La Urgente? La Neurochirurgie? La ce serviciu? La terapie intensiva? Ce examene medicale s-au efectuat? Radiografie? Tomografie? RMN? Cine a citit rezultatele? Ce decizie a luat medicul de garda? S-a procedat la autopsierea cadavrului, asa cum cere legea? Mister. In ce ne priveste, ridicam bratele in semn de neputinta in fata atitor intrebari ce-si cauta raspuns.

Curios este si faptul ca atunci, imediat dupa decembrie 2004, cind s-a anuntat in presa accidentul, au aparut diferite interventii, din partea citorva jurnalisti dar mai ales „voci din public” pline de curaj („Trebuie s-o semnezi”, „O dam anonima …”) care s-au manifetstat, s-au „produs” pe forumuri sau pe bloguri si au infierat cu dirza fermitate pe „criminalul”, „iresponsabilul”, „netrebnicul” etc. faptas. Cita solidaritate fraterna si cite coincidente in aceste interventii „spontane…”. In sfirsit, nu mai insistam, la urma urmelor nu e prima – si nici ultima – oara cind se intimpla asa ceva. Refuzam insa sa credem ca actul de justitie a fost viciat, prin cine stie ce presiuni externe, printr-o neglijenta (a gresi este, se stie, omenesc) sau, Doamne fereste!, prin coruperea unui judecator, procuror sau avocat. Justitia romana are o buna si solida reputatie, si nu de ieri, de alaltaieri. Nu ne lasam impresionati de ceea ce, din pacate, se petrece acum, adica de atmosfera tulbure, cetoasa, de neincrederea generalizata in institutiile statului, de banuielile de coruptie, spaga, mita, s.a.m.d, de acuzatiile nefondate lansate de catre diferite „clanuri” rivale, de presupunerea ca s-au constituit „grupuri de presiune”, de convingerea multora ca „totul se cumpara” in Romania, inclusiv – sau poate mai ales – actul de justitie etc. Toate astea – vorba lui Titu Maiorescu – „nu sint in chestie”. Noi credem in continuare ca factorii de decizie din tara noastra au reperele morale si verticalitatea necesare pentru a functiona cum trebuie intr-un regim cu adevarat democratic.

Ne exprimam, din nou, solidaritatea cu colegul nostru, domnul Dorin Popa. Socotim – iertata-ne fie indrazneala afirmatiei – ca domnia sa este victima unei erori judiciare. Si sintem convinsi ca justitia romana, precum si institutiile implicate in solutionarea acestui caz vor face lumina si dreptate.

Semnaturi

Prof.univ.dr. Alexandru Calinescu – scriitor, director general B.C.U. „Mihai Eminescu”, Prof.univ.dr. Liviu Leonte, Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, Prof. univ. dr. Andrei Hoisie, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi , Conf.univ.dr. Florea Ioncioaia, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi, Prof.univ.dr. Ilie Rad, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Prof.dr. Nicolae Manolescu – critic literar, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ambasador al Romaniei la UNESCO, Conf.dr. Gheorghe Clitan, Universitatea de Vest Timisoara, Nicolas Lecaussin, director de studii IREF, Paris, Prof.univ.dr. Daniel Condurache, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, Prof.univ.dr. Ioan Biris, Universitatea de Vest Timisoara, Silviu Predeanu, fizician, Corina Chiriac, traducatoare, Al. Andriescu, scriitor, prof. univ.dr. Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, Lucia Cires, cercetator stiintific Institutul „Al. Philippide”, Marina Constantinescu, cronicar teatral, redactor „Romania literara”,  Ilie Constantin, scriitor, Nicolae Breban, scriitor, Aura Christi, poeta, director de editura, Prof.univ.dr. Viorel Guliciuc, Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Liviu Papuc, scriitor, istoric literar, Prof. Emilian Stratan, editor, directorul Galeriilor de arta „Eleusys”, Elena Mocanu, functionara, Prof.univ.dr. Liliana Mitoseriu, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi, Conf.univ.dr. Carmen Gache, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi, cercetator dr. Alexandru Sava, Institutul de Cercetari Economice si Sociale „Gh. Zane” Iasi, Norbert Zilberman, inginer, Horia Zilieru, scriitor, Alexandru Petria, ziarist si scriitor, Conf. dr. Lucel Sirghi, Facultatea de Fizica, Univ. „Al.I. Cuza” Iasi, Lector dr. Stefania Bejan, Prof.dr. Petru Bejan, Facultatea de Filosofie, UAIC, Iasi, Prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie, UAIC, Iasi.

Lista ramine deschisa. Adresa e-mail pentru semnaturi: al.calinescu@bcu-iasi.ro; alexandru@bcu-iasi.ro; ioncioaia@yahoo.com


4 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Îmi permit cred că e nevoie de o curăţenie morală la vârful USR şi al revistelor ce apar sub egida ei.
    „Noua Literatură”, îşi acoperă toate cheltuielile de la USR, faţă de restul revistelor, care sunt parţial finanţate ori deloc, deşi îmi permit să cred că această revistă nu se ridică nici pe departe la nivelul altor reviste, unele ignorate de USR.

    Cât priveşte cazul Dorin Popa, nu mă pot pronunţa, necunoscând foarte bine cazul, însă dacă se face responsabil de accident e firesc să răspundă. Nu putem lua întotdeauna de bun ce scrie presa, aş fi curios să văd probele procurorilor. S-ar părea însă că procurorii în ultimul timp se ocupă de scenarii telenoveliste gen S.O.Vântu, DD. G. Becali etc.

  2. Revista Noua Literatura (am scris aici nu demult) nu mai apare, deoarece redactorul ei sef, Luminiţa Marcu (pupila lui N. Manolescu) are funcţie din acest an în Spania, la ICR. Asa am crezut şi eu, că numai Noua Literatură a primit bani în totalitate de la USR, dar am publicat cifre în pagina de jurnal online de azi în care dau de gol că şi revistele lunare Orizont, Ramuri şi Helikon au primit cât Noua Literatură, ba chiar şi mai mult. În privinţa lui Dorin Popa, ce am publicat mai sus e numai un protest-solidaritate ieşit din comun, voi reveni mâine asupra cazului lui.

  3. This domain seems to get a great deal of visitors. How do you advertise it? It offers a nice individual spin on things. I guess having something authentic or substantial to give info on is the most important factor.