Bulevardul Jos Băsescu. N-avem alternativă, să-i păstrăm pe cei de la putere. Să fie clar, Uniunea Scriitorilor din România nu se solidarizează cu protestatarii

5 min


Sâmbătă, 4 februarie 2012. Au ieșit și azi în stradă zeci de protestatari în Piața Universității din București (la Sibiu au manifestat azi sute de suporteri de fotbal veniți din țară; e o specie, asta de suporter de fotbal, tot mai bine organizată, de care mai ales jandarmii țin seama; sindicatele n-au această forță de reacție; nu-mi dau seama dacă ei cotizează sau sunt plătiți de patroni să le însoțească echipele acasă sau în deplasare, inclusiv în străinătate; eu știu pe pielea mea, din alt punct de vedere, ce înseamnă acești suporteri, fie români, fie străini, veniți la partidele de fotbal din cupele europene, care-și beau mințile, stând până la ora 2 din noapte, când sunt scoși afară, și scandează continuu în cârciuma irlandeză de sub apartamentul meu, de parcă ar fi pe stadion, cutremurând pereții; azi suporterii de fotbal au avut la Sibiu aceeași lozincă imbecilă, cu „USL+PDL=aceeași mizerie”, sau „Noi nu-l vrem nici pe Băsescu, nici pe Ponta şi Antonescu!”, fiind clar că sunt manipulați de cei de la putere; e adevărat, lor li s-au alăturat și protestatari localnici cu pancarte anti-Băsescu și anti-Boc și cu „Demisia!”). Trei dintre protestatarii din Piața Universității din București de azi au anunțat că intră în greva foamei. Mai  mult, scrie Ziare.com (agenție de presă): Oamenii au lipit doua hartii pe placuta Bulevardului Nicolae Balcescu pe care scria „Bulevardul Jos Basescu”. Protestele continua in Romania de peste trei saptamani, in ciuda ninsorii, a viscolului si a temperaturilor scazute. Pe de altă parte, Cotidianul.ro publică un „Manifest pentru o națiune civică”, semnat de „Mișcarea pentru o Națiune Civică” (o fantomă, bineînțeles), care face jocul celor ce-și imaginează că se poate guverna România fără politicieni (fără o clasă politică; dacă ar avea curiozitatea să citească măcar pe sărite Constituția ar vedea cum stau lucrurile cu un stat de drept). A lăsa electoratul fără o alternativă la puterea de azi e singurul scop al unor asemenea „manifeste” apărute din laboratoarele lui Băsescu sau scrise de naivi. Neavând alternativă, se subînțelege că trebuie să-i păstrăm pe cei ce sunt la putere.

*

Remarcabil gestul prozatorului Alexandru Petria de a inventa un comunicat de solidarizare a Uniunii Scriitorilor din România-USR, semnat de președintele ei, Nicolae Manolescu. Măcar așa să existe o solidarizare a breslei scriitorilor (conștiințe ale neamului, nu?) cu protestatarii din stradă, inventată. După ce Academia Română, Biserica Ortodoxă și Familia Regală au dat o lecție publică morală, solidarizându-se oficial prin comunicate cu protestatarii, era de așteptat ca Uniunea Scriitorilor să dea și ea un comunicat în acest sens – o așteptare în van, au trecut trei săptămâni. USR s-a făcut că plouă. Nici nu e de mirare, Nicolae Manolescu e ambasador trimis de Traian Băsescu la UNESCO, iar „directorul de imagine al USR”, Horia Gârbea, președintele Asociației Scriitorilor din București, are sponsorizate premiile și revista Luceafărul de dimineață de generalul N. Onțanu (primarul sectorului 2), lider al UNPR, aflat în coaliția de guvernare. Cum să se solidarizeze cu protestatarii care cer demisia lui Băsescu și demisia lui Boc? USR nu mai are nici un fel de statut moral, la nivel de conducere operativă, n-are obligație decât față de guvernanți, care i-au dat niște sute de mii de euro să-și publice revistele, a uitat să stea în opoziție (chestiune de caracter scriitoricesc), e o corabie care plutește prin sferele înalte, nu mai coboară pe pământ, conducătorii ei sunt rupți de idealurile românilor de rând.

Vă redau mai jos sinteza apărută pe Agentiadecarte.ro:

Fals pe Facebook în numele Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România

Pe site-ul de socializare Facebook, a apărut un fals comunicat din partea Comitetului Director al USR, în care se arată solidaritatea cu protestatarii din Piaţa Universităţii care cer Guvernului ameliorarea situaţiei economice a ţării, respectarea drepturilor încălcate, demisia guvernului şi organizarea de alegeri libere. Față de acest pretins „comunicat” al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor care a fost distribuit pe Facebook, am primit următoarea precizare oficială: “Comitetul director al USR nu a ţinut nicio ședință în ziua de 4 februarie 2012 și nu a fost redactat nici în această zi nici altădată vreun comunicat pe tema enunțată în pretinsul comunicat. Comunicatul postat este un fals, nu a fost emis de niciun organism al Uniunii Scriitorilor din România și nu a fost semnat de nimeni din conducerea USR”, a declarat scriitorul Horia Gârbea, directorul de imagine al USR.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă comunicatul dat în numele Comitetului Director al USR care circulă pe Facebook:

“Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor a urmărit cu îngrijorare evoluţia evenimentelor din ultimele săptămâni.

Nemulţumirea populaţiei este reală, iar derapajele antidemocratice ale guvernanţilor accentuează starea conflictuală. Se protestează nu doar pentru ameliorarea situaţiei economice. Manifestanţii simt că le sunt încălcate aproape toate drepturile fundamentale, într-un simulacru de democraţie.

Comitetul Director întrunit azi, 4 februarie, consideră că singura ieşire din impas o reprezintă dialogul, demisia guvernului şi organizarea de alegeri libere.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România ţine să afirme că este solidar cu protestatarii.

Nicolae Manolescu,

preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Ați reținut, acest comunicat fals a fost inventat de prozatorul Alexandru Petria, pe care îl felicit. N-are rost să mai plusez. USR a mai pierdut o ocazie să se reabiliteze în fața „marelui public”. Public mai jos reacția publicistului „cațavenc” Liviu Mihaiu (care conduce un ONG de succes):

Liviu Mihaiu: “USR, fă-te că lucrezi!”

Liviu Mihaiu pe contul sau de Facebook – “Azi, scriitorul Alexandru Petria a făcut un experiment. Binevenit, au zis unii; deplasat au zis alții; degeaba, au zis restul. Așa cum Tolontan a publicat avant la lettre discursul lui Băsescu, la fel și Petria a scris un comunicat USR, înainte ca USR să scrie unul sau măcar să se gândească să scrie unul. Și tot ca în cazul lui Tolontan, care n-a schimbat nimic din discursul lui Băsescu, nici Petria n-a putut convinge USR-ul să-și însușească “comunicatul”. Ci, dimpotrivă, l-au negat imediat ce au aflat de el. Nici măcar faptul că mai mulți jurnaliști și bloggeri au salutat inițiativa nu i-a putut convinge.

Nu mă mir, căci motto-ul USR-ului ar putea fi foarte bine: “Era pe cand nu s-a zarit,/ Azi o vedem si nu e”.

USR, fă-te că lucrezi!”

Nimic mai trist decât să vezi cum scriitorii stau în majoritate „ascunși” și nu se implică, nu sunt critici cu puterile trecătoare (exact ca în perioada comunistă; scriitorii au de scris texte estetice, ficțiuni, știți, n-au treabă cu lumea reală). În ultimii trei ani România a ajuns de plâns, cum e posibil să mai fie scriitori care să susțină actuala putere? Rămân pe baricade critice față de actuala putere câțiva scriitori care se respectă – să fie ei de ajuns, să apere onoarea USR? E adevărat, USR e în avantaj că-l are primvicepreședinte pe liberalul Varujan Vosganian, care e în opoziție și ar putea să se creadă că e de ajuns. Nu e. Mi se rupe inima că USR se marginalizează singură într-atât, prin apatie.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Atenţie!
  Pe blogul de ieri a postat un dragoşanapoda dus cu pluta!
  Nu vă puneţi minte cu-acela!
  Că, Vă tutuieşte de nu vă (mai vedeţi)!
  Mai bine, spămuirea-i chică boului ghini!

 2. hait! Atenţie la neatenţie!
  Numai ce coborâi la vânătoare şi un iepure mi se oţărî-n bătaia puştii.
  Să trag, să nu trag?
  aaaa, ăsta-i Culică-Iepurică, prietenul meu, …urechiatule, te mai fugăresc sondele spaţiale ?

  e numai oase, imi strică mâncarea, acum chiar sunt un bun-creştin !

 3. @culai ,
  Vezi ce paţi ,dacă te bagi in” bătaia puştii” unui vînător iscusit? Te-a ochit, si… pac , te-a si lovit … :))) Atit de „ghini” încît ti-a sărit muştarul ,în loc să-i i se taie lui mustiucul …
  p.s. uite ,citeste aici ,poate iti „chica ” mai bine …
  http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/sa-ridem-revolutie-oscarul-pancartelor
  Hmm ,totuşi,putină seriozitate n-ar strica ,domnilor…Se întîmplă lucruri grave ,iar voi vă hîrjoniţi ?

 4. Maty o hi diminutivare de la Matto?
  Eu, măcar, nu mă dau mai Mult, decît sunt!… Avînd/posedînd ceva unde voi – nema!
  Voi, beşlegi Anonimi, ce dracu-vă-scăpaţi pe voi, fără pamperşi XXL pe voi?

 5. Ete că vorbeşte! Ăsta-i iepure-minune! Dar vorbeşte urât, să-i tăiem limba de lemn?

  A doua trompetă! Bre, unchiuleţule Culiţă, suflaşi în ea, dar nu se adunară confraţii neam, nu ieşiră de prin vizuini….e? Pleci singur la lupta cea mare?

 6. Stai ,nu te grabi ! Vor iesi acum -„din viziuni” -@LaMinut &humorica . Isi vor da mana negresit ,chiar daca sunt si ei „beslegi Anonimi „.Dar sunt mai buni ,deoarece vor” scapa „pe gura ce altii 😉 fac pe c…

 7. Cine rimează ALB cu unul, ştiut de Dragoş Niculae, activist USR şi nu doar, bre…
  Eu, sau sus-manifeste leprele?
  Au fost şi sunt, prin tot ce spurcă, jivinele, nu doar ale literaturii, se vede…