Eclipsă totală de Lună degeaba. Petru Romoșan nu a fost turnător! I-au furat caprele lui Dinescu. Poeți de la Liviu Grăsoiu

5 min


Sâmbătă, 10.12.2011 – patru de 1, doi de 2 și doi de 0 (zero) în data de azi, nici o semnificație. Mai mult, azi a fost eclipsă totală de Lună (care de regulă sperie astrologii), nu s-a întâmplat nimic deosebit, slavă cerului (dacă nu cumva scindarea de ieri a Uniunii Europene, prin retragerea Marii Britanii de la deciziile ei, nu a fost un efect al apropierii acestei eclipse totale de Lună; astrologii au avertizat că va avea loc un dezechilibru; totuși, influența Lunii asupra pământenilor e indiscutabilă; cu siguranță, impactul negativ al eclipsei totale de Lună, de care pomenea Urania, a fost anulat de complexitatea de azi a configurației astronomice). Probabil că e mai bine să ignorăm mișcarea astrală, să nu fim neliniștiți.

***

Primesc un mesaj extraordinar de la prozatoarea Adina Kenereș, soția poetului Petru Romoșan, doi optzeciști importanți (azi conduc o editură de top, Compania; emigrați la Paris înainte de Revoluție, s-au întors demult în țară, s-au stabilit la București). Îl redau ca atare:

Petru Romosan…, iata, nu a fost colaborator al Securitatii. Dupa ce a cistigat la Curtea de Apel, unde l-a trimis CNSAS, a cistigat si recursul facut de CNSAS la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Epopeea minjirii sale, cu ajutorul a zeci de porci din media, dar si cu acela al tacerii scriitorilor romani, s-a incheiat cu decizia asta definitiva si irevocabila. Sau abia incepe, cine stie, o alta epopee.

Cu drag,

Adina Keneres

S-a dus o campanie îngrozitoare împotriva „turnătorului” Petru Romoșan prin presa aflată la dispoziția puterii actuale, calomnii neprobate prin nimic (în frunte cu Evenimentul zilei, care efectiv l-a diabolizat pe Petru Romoșan; dintre scriitori, îndeosebi nefericiții oportuniști fără operă Ioan T. Morar și Vladimir Tismăneanu, cântători personali ai lui N. Ceaușescu, apoi ai lui Traian Băsescu, l-au făcut albie de porci). Nu știu câți ar fi rezistat în locul lui. Eu i-am luat apărarea aici lui Petru Romoșan (de exemplu, pe 2 mai 2010), reacționând cu mare tristețe față de tot ce i se întâmpla. Acum a venit vremea ca Petru Romoșan să-i dea în judecată pe toți torționarii lui din presa de azi și să ceară să fie condamnați la despăgubiri morale pe măsură. M-aș bucura dacă Petru Romoșan va lua o poziție publică legată de execuția lui postcomunistă. Știu că e scârbit de lumea literară românească (care nu s-a solidarizat cu el), dar e bine acum să știe opinia publică în ce fel de Românie mai trăim.

***

Ieri, când scriam despre așteptata ieșire din rând a Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene și de salvarea monedei unice pentru o perioadă (anul viitor anunțându-se întunecat pentru români; tocmai pentru ei, care au suferit până acum pentru România lui Băsescu, adusă în pragul falimentului, și de anul viitor vor trebuie să se sacrifice pentru salvarea… Uniunii Europene, Doamne ferește), am aflat că săracului poet miliardar Mircea Dinescu (revoluționar ca nimeni altul, moșier) i s-au furat caprele! Ce lovitură, probabil că tot apropierea eclipsei totale de Luna a influențat negativ hoții. Ai dracului hoți, s-au și găsit de la cine să fure, de la un poet! Că Mircea Dinescu a rămas poet, scoate cărți și-și transformă lansările în chiolhanuri. Natural, n-am auzit să fi fost prinși hoții, care cu siguranță au sacrificat caprele pe malul Dunării (le-au jupuit și și-au șters urmele, aruncându-le eventual pieile în fluviu) și și-a făcut rezervă de carne pentru la anul (că tot e anunțat sfârșitul lumii în România lui Băsescu). Vă redau mai jos o variantă (în două interpretări) a furtului de capre de la curtea bietului boier Mircea Dinescu (care probabil era la Realitatea TV în direct, când i se furau caprele la… Cetate):

Hotii l-au lasat pe Mircea Dinescu fara capre

Mosia lui Mircea Dinescu, de la Cetatea, a fost „vizitata” de hoti, acestia furandu-i mai multe capre. Poetul nu s-a aratat foarte suparat de incident.

Acesta a spus ca este pentru al doilea an consecutiv cand este jefuit, doar ca in 2010 hotii i-au furat niste oi, informeaza Revista Vip.

„Se vede treaba ca sunt un tip norocos… Anul trecut mi-au furat oile, anul asta, caprele. E un ciclu al naturii, ce sa-i faci! Nu stiu exact cate capete mi-au disparut din curte, dar la tara se fura in draci peste tot, nu doar in zona asta. N-o sa umblu eu pe urmele hotilor, am anuntat politia, dar… In sfarsit, asa stau lucrurile la noi, la romani”, a declarat Mircea Dinescu.

Poetul detine o mosie in localitatea Cetatea, din judetul Dolj. (Ziare.com)

Aceeași știre, preluată de la sursă – publicația VIP (să fiu sincer, nici nu știam că mai există):

Mircea Dinescu, jefuit: „E un ciclu natural!”

Viata la tara nu e mereu romantica, precum in romanele lui Duiliu Zamfirescu. Asta o stie prea bine si poetul Mircea Dinescu, dupa ce doi ani la rind a avut parte de necazuri din pricina unor obiceiuri… stravechi. Poetul Mircea Dinescu zimbeste chiar si cind nu-i sint… toate oile acasa, cum zice o vorba din popor. Sau… caprele. Mai bine… si oile, si caprele, veti vedea de ce. Scriitorul pare sa mediteze tot mai des la faptul ca zicala „se fura ca-n codru“ trebuie inlocuita cu „se fura ca la… Cetate“. Nu de alta, dar pe mosia lui Mircea Dinescu si-au facut aparitia, al doilea an la rind, hotii. N-au furat bani sau cine stie ce obiecte de arta, ci s-au multumit, asa cum ii sta bine taranului roman, cu bogatiile naturii. Cit ai zice „pazea“, poetul s-a trezit fara caprele din tarc, dar asta nu l-a facut sa-si piarda simtul umorului. „Se vede treaba ca sint un tip norocos… (ride) Anul trecut mi-au furat oile, anul asta, caprele. E un ciclu al naturii, ce sa-i faci! Nu stiu exact cite capete mi-au disparut din curte, dar la tara se fura in draci peste tot, nu doar in zona asta. N-o sa umblu eu pe urmele hotilor, am anuntat politia, dar… In sfirsit, asa stau lucrurile la noi, la romani“, ne-a declarat, pe fuga, poetul proaspat… jefuit. (Ana Matei și Andrei Dicu)

***

Am primit prin poștă o nouă carte semnată de criticul și istoricul literar (care a făcut carieră la departamentul de literatură al Radioului public, azi Radio România Cultural) Liviu Grăsoiu – intitulată „Poeți și poezie”, abia apărută la Editura Bibliotheca din Târgoviște. Sunt sigur că editura n-are distribuție și că sunt interesați cei ce sunt cuprinși în sumarul ei (poeți în viață, din cei ce cred că pot citi acest blog; sumarul e în mare majoritate plin de poeți dispăruți). Liviu Grăsoiu avertizează: „Am parcurs un număr greu apreciabil de volume, cuprinzând versuri scrise de consacrați sau de începători, la care am reacționat dintr-un instinct indefinibil, ce mi-a permis să simt și să recunosc repede valoarea, să deosebesc originalitatea de imitație, inefabilul de poza ieftină, atent cosmetizată”. Dintre cei cuprinși: Ioana Diaconescu, Șerban Codrin, Leo Butnaru, Horia Zilieru, Nicolae Prelipceanu, Horia Bădescu, Carolina Ilica, Sergiu Adam, Doina Uricariu, Liliana Ursu, Sterian Vicol, Radu Cârneci…

PS. Sunt avertizat de cei ce sunt sau au fost prezenți cu comentarii aici că au blogurile lor: Tudor Cicu – tudorcicu.blogspot.com și Nicolae Ciobanu – http://vineri-ca-post.ucoz.ro/publ.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Data exacta a zilei de azi este 10.12.2011…..
    Lui Dinescu cineva i-a furat si din subiecte, dar se pare ca inca n-a observat !
    Eu il banuiesc pe Tanase, care ramane de lemn de masa rotunda…

  2. Mulțumesc, domnule Radu Humor – n-am apucat să fac aici corectura. Am pus data exactă, enunțată de dumneavoastră, care la mine purta anul 2012 (se vede treaba că mintea mea a trecut de numărătoarea inversă a acestui an și bântuie deja anul 2012).

  3. Ma bucur ca Petru Romosan a ramas curat … ! Ochii lui Homer si Comedia literaturii sint doua carti de poezie care au marcat debutul generatiei 80, care ramin carti importante in orice faza a literaturii romane. Solidarizarea in povestea enuntata? La o acuza care privea un act personal, nu se putea raspunde decit in mod individual. Eu mi-am exprimat indoiala, de exemplu, ca un alt coleg de generatie, prozator, ar fi colaborat si probele finale m-au contrazis. Nu am crezut nici o clipa ca Petru Romosan ar fi turnat, dar diavolul suspiciunii, insinuat de presa si de recursul la alte exemple te face sa stai in asteptare …! De asta, ma bucur ca Petru Romosan a reusit sa-si demonstreze nevinovatia, sint solidar cu el in procesul de recunoastere a demnitatii. Cum ma astept ca CNSAS-ul sa recunosca faptul ca nici Cezar Ivanescu nu a fost nici o clipa turnator, ca tot amicii i-au otravit zilele. Traim intr-o societate demonizata, din pacate.

  4. Apropos de „societate demonizata”.
    Ce ziceti Prea Fericitul Daniel a facut bine ca , pentru a-i face pe plac actualului chirias de la Cotroceni, n-a luat parte (si la propriu si la figurat!) la manifestarea prilejuita de Discursul MS Regele Mihai in Parlamentul Romaniei , desi dupa toate canoanele bisericesti aceasta prezenta ar fi fost necesara ?
    Mai ales daca dupa plecarea/alungarea de la guvernare a actualei puteri in frunte cu tartorul lor, va iesi si va anunta ca a facut acest gest pentru a obtine ceva fonduri pentru terminarea Catedralei Mantuirii Neamului ?!

  5. Despre multe rele afirmate de CNSAS, se prea poate să le tragă Dinescu de la Cetate. Ba cu oile, ba cu amărâtele alea de capre. Ce folos că lumina trece prin ochii tăi, dar nu vezi nimic din ce se petrece înlăuntrul tău, le-ar fi transmis Oedip, urmaşilor săi. Îi citisem bunicului (aflat pe pat de moarte) istoria unui om căruia în viaţă i s-au întâmplat multe rele. Şi mai mereu, omul nostru i se adresase lui Dumnezeu: „Doamne, eu mă rog ţie zile întregi. Mereu m-am rugat, dar tu nu m-ai auzit. Şi vrei să mai cred în tine?” L-am întrebat pe bunicul, atunci: de ce Dumnezeu a trebuit să se poarte aşa de rău cu acel om? Mi-a zis bunicul: „Fiindcă a ascultat în afară, glasul Domnului, când trebuia să-l asculte înlăuntru”. Întrebat dacă a vrut să devină diriguitor social, Ţuţea ar fi răspuns: „E adevărat că am vrut să fiu legiuitor. Dar am ajuns puşcăriaş. Am refuzat să mănânc căcat”. „- Cum e societatea românească după revoluţie?”, a mai fost întrebat. „- Mereu răsare acelaşi soare, mereu trăiesc aceeaşi proşti”, a mai răspuns filozoful. Întrebat de ce nu a scris cărţi, spunea: „De obicei sunt cimitire de idei, iar eu am fost prea lucid ca să fiu scriitor”. Un ţăran oarecare, puşcăriaş ca şi Ţuţea, întrebat de ce stă în preajma filozofului deşi nu înţelege mai nimic din ce spune acesta, a răspuns simplu: „E adevărat că nu-l înţeleg, dar să stai în preajma lui, e o grozăvie!” Punându-i faţă în faţă, pe bunicul (pe vremea copilăriei), dar şi pe Ţuţea (mult mai târziu), am înţeles să nu fac niciodată o afirmaţie, până când nu sunt sigur, că un al treilea, după bunicul, ori Ţuţea, mi-ar confirma că aş avea dreptate. Aici, îi dau dreptate lui A.A.G. din cele spuse despre Petru Romaşan, în comentariul său. Când în suflet ţi se face noapte, aprinde-ţi candela minţii. Ca orbul acela din Ierihon, va trebui să strigi în tine, tot timpul: „Doamne, vreau să văd!” Cine vrea să-l întâlnească pe Dumnezeu (spunea Ţuţea), trebuie să meargă la biserică, iar cine vrea să-l urmeze pe Dumnezeu, trebuie să-şi asculte părinţii tot timpul, îmi spunea bunicul. Aşa cum noaptea urmează zilei şi, la răsăritul soarelui, luna, părăseşte cu smerenie bolta cerească.

  6. Ce fel de gandire aveti, domnule Radu. Despre regi mic, care nici in al doisprezecelea ceas nu au inteles nimic, ba chiar au inghitit galusca finala – ca oprobiul sa fie total – retrocedari, retrocedari, retrocedari, chiar de la urmasii acelora care l-au alungat, candva.

    Este regele Vostru, domnule Radu, ai nostri sunt pe Steaguri.

  7. Astăzi-dimineaţă, la 6.30, s-a stins din viaţă poeta Leonida Lari.
    S-a dus, ca şi Vieru, fără să vadă împlinit visul Unirii.

    Dumnezeu să o odihnească !

  8. Daca CNSAS a mintit (ceea ce este extrem de grav), Romosan a dat lovitura: cu un avocat bun, poate obtine de la CNSAS daune morale de milioane. Baftosu’ !