Înalta Poartă de la Bruxelles a primit tribut de la Băsescu (și de la PDL) să îngenuncheze România? Degeaba, românii nu-l mai vor pe Băsescu! Ruptură: APLER și ARPE

7 min


Vineri, 13 iulie 2012. Lupta politică se ascute. Iar eu nu știu cât am să mai rezist. Președintele interimar al țării, Crin Antonescu, slavă cerului, a dat în această seară peste nas Înaltei Porți de la Bruxelles, amintindu-i că suntem un stat suveran (umilirea României e inadmisibilă, într-o Uniune Europeană în care statele membre ar trebui să fie egale în drepturi, nu unul să fie colonie și altul stăpân): Legile României se fac în România, în conformitate cu Constituţia, supuse controlului de constituţionalitate ale Curţii Constituţionale, dar se fac de Parlament şi, în cazuri speciale, de Guvern. Legile care respectă toate angajamentele internaţionale se fac în România şi nu în altă parte.
Acesta este un principiu legat de suveranitate… S-a vorbit despre faptul că preşedintele Comisiei Europene, Barroso, i-ar fi spus domnului Ponta să spună preşedintelui României ce are şi ce nu are voie să facă, să nu schimbe şefii de la Parchet sau DNA. Preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni.
Discurs al lui Antonescu încheiat cu: Domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României. Acceptaţi că cetăţenii României şi numai ei vor hotărî soarta dumneavoastră politică. E aberant ce ni se întâmplă: după ce Băsescu și PDL n-au lăsat Guvernul USL Ponta să lucreze (motiv pentru care s-a trecut la măsuri de punere la punct a lui Băsescu și PDL), acum Guvernul USL Ponta e blocat de Uniunea Europeană… Așa nu se mai poate continua, regret enorm că USL n-a declanșat alegerile anticipate parlamentare, să aibă totală legitimitate „de la popor” și să-i înlăture pe toți din funcțiile-cheie în stat, și pe Băsescu-PDL și pe cei doi președinți PDL ai Camerelor – în acest caz, UE ar fi rămas mută.

Altfel, ieri vă atrăgeam atenția, aici, asupra a două predicții, cu Băsescu alungat de popor pe 29 iulie 2012, să dea Dumnezeu! Azi vă prezint două sondaje legate de Referendum, care dau de gol aceeași tendință a electoratului. 73 la sută ar vota Da, pentru demiterea lui Băsescu! Primul sondaj: Daca duminica viitoare ar avea loc referendumul, 73 la suta dintre romani ar vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in timp ce numai 27 la suta si-ar dori ca acesta sa ramana in continuare la Cotroceni, releva concluziile unui sondaj al Agentiei de Rating Politic. La inceput de campanie, intentia romanilor de participare la vot, la referendum, este de 61 la suta. In privinta intentiei de vot la parlamentare, romanii prefera, in proportie de 60,2 la suta USL. Numai 15,5 la suta ar vota cu PDL si 13,1 la suta cu PP-DD, in timp ce UDMR ar obtine sub pragul electoral, adica 2,7 la suta din voturi. Daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, romanii l-ar vota pe Crin Antonescu, in proportie de 54,7 la suta, in timp ce Mihai Razvan Ungureanu, daca ar candida din partea PDL, ar obtine 24,6 la suta din voturi. Pe locul trei in preferintele romanilor pentru functia suprema in stat se afla Dan Diaconescu, care ar fi votat de 12,7 la suta dintre romani. Al doilea sondaj dat azi publicității: 67% dintre romani ar vota pentru demiterea presedintelui, in timp ce 33% ar vota impotriva la referendumul din 29 iulie pentru demiterea sefului statului, potrivit unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde”. De precizat ca aceste procente se refera la cei 56% dintre respondenti care au declarat ca sigur vor participa la vot. De asemenea, 80% dintre cei intervievati au declarat ca mai degraba nu au incredere in Traian Basescu, pe cand 19% au afirmat ca au incredere. In privinta intentiei de vot, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament, din cei 56% care au declarat ca sigur vor participa la vot, 61% ar vota cu USL, 18% cu PDL, 10% cu PP-DD, 5% cu UDMR, 2% cu PRM si 1% cu UNPR. Ce mă îngrozește, e faptul că Băsescu (a făcut cunoscută o scrisoare în acest sens) și liderii PDL (care au externalizat scandalul cu „lovitura de stat” dată de USL) strigă de pe acum că la Referendum se vor fura voturile! Că Referendumul va fi fraudat de USL, în genul: Prim-vicepresedintele PDL Mihai Stânișoară si-a exprimat convingerea ca PSD va incerca sa faudeze rezultatele referendumului in urma caruia romanii vor decide daca Traian Basescu ramane in functie sau nu. Este terorizant – ce ne facem?

***

În timp ce viața politică a luat efectiv foc, nici în viața literară de la noi nu e liniște și pace.

Comunicat de presă

Peste treizeci de reviste și edituri se retrag din APLER

Peste treizeci de reviste și edituri, membre ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România, se retrag din această Asociație profesională, înființată acum 13 ani. Dintre motivele retragerii acestor importante publicații literare și edituri prestigioase din APLER, între care revistele Contemporanul, Convorbiri literare, Hyperion, Poesis ș.a., și editurile Timpul, 24 de ore, Ideea Europeană, Editura Academiei Române etc., enumerăm următoarele:

1. În ultimii trei ani președintele executiv Ion Tomescu nu a convocat nici o Adunare Generală APLER statutară.

2. Pe parcursul ultimului său mandat, dl Ion Tomescu nu a virat editurilor și revistelor procentul cuvenit din copia privată, încălcând astfel legislația în vigoare.

3. Pe parcursul ultimului său mandat dl. Ion Tomescu a comis abuzuri financiare semnalate, în repetate rânduri, de membrii comisiei de cenzori.

4. În data de 6 aprilie 2012, în cadrul Adunării Generale APLER au fost semnalate și aceste aspecte. Constatând că demersurile noastre n-au fost luate în considerare de către Adunarea Generală APLER, majoritatea membrilor Asociaţiei au părăsit în semn de protest Adunarea înaintea epuizării ordinei de zi.

APLER a fost tratat, pe întinderea ultimilor ani, drept altceva decât ar trebui să fie în viața culturală a țării. În condițiile în care sunt sfidate corectitudinea, spiritul de colegialitate și elementarul bun-simț, impasul în care s-a pomenit APLER se arată a fi insurmontabil.

Ne retragem din APLER şi credem că organele abilitate vor constata cât de corecte au fost observaţiile noastre.

Această adresă va fi expediată în atenția ORDA, COPYRO, USR, Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Administrația Fondului Cultural Național și a Ministerului Finanțelor.

Organismele editoriale semnatare ale acestui Comunicat urmează să ducă la bun sfârșit demersurile privind înființarea Asociației Revistelor, Publicațiilor și Editurilor (ARPE).

Cassian, Maria Spiridon, redactor șef, Revista CONVORBIRI LITERARE; Marius Chelaru Revista POEZIA; George Vulturescu, redactor șef, Revista POESIS; Gellu Dorian, redactor șef, Revista HYPERION; Lucian Vasiliu, redactor șef,  Revista DACIA LITERARĂ; acad. Nicolae Breban, director Revista CONTEMPORANUL; Sterian Vicol, redactor șef Revista PORTO FRANCO; Corneliu Antoniu, redactor șef Revista ANTARES; Valentin Talpalaru, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI. REDACŢIA CULTURALĂ; Gheorghe Neagu, redactor șef Revista OGLINDA LITERARĂ; Gheorghe Glodeanu, redactor șef  Revista NORD LITERAR; Marian Ruscu, redactor şef Revista AXIOMA; Mihaela Albu, redactor șef Revista LUMINĂ LINĂ-NEW YORK; Daniel Corbu, redactor șef, Revista FEEDBACK; Dan Anghelescu, redactor șef Revista CARMINA BALCANICA; pr. Cătălin Pălimaru, director Revista TABOR; Iosif Crăciunescu, redactor şef  Revista BANAT; Mircea Dinutz, redactor şef Revista PRO SAECULUM; Ilie Zanfir, director Revista AXIS LIBRI; Liviu Papuc, redactor şef REVISTA ROMÂNĂ; Adi Cristi, director general, Suplimentul cultural SYMPOSION, GRUPUL DE PRESA 24 DE ORE; Simona Modreanu, director Editura JUNIMEA; Aura Christi, director general Editura IDEEA EUROPEANĂ; Paulina Popa, director general Editura EMIA; Gellu Dorian, redactor şef Editura AXA; acad. D.R. Popescu, director Editura ACADEMIEI; Mihai Popa, redactor șef Editura Academiei; George Vulturescu, director Editura SOLSTIŢIU; Cassian Maria Spiridon, director Editura TIMPUL; Filomena Corbu, director Editura PRINCEPS-EDIT; Adi Cristi, director Editura 24 DE ORE, GRUPUL DE PRESA 24 DE ORE; Andrei Potlog, director general Editura Europress group.

***

Pentru continuitate, un nou fragment din paginile de proză originală semnată de Constantin Arcu (am publicat în ultimele patru zile din aceste pagini, mai puțin ieri) – acțiunea e prin Italia:

În căutarea Graalului (IV)

Pagini de proză de Constantin Arcu

Nu mai înțelegeam nimic. M-am trezit adoptat de un o gașcă de bandiți, nu-mi rămînea decît să mă apuc de scociorît prin buzunarele oamenilor. Asta așteptau probabil de la mine. Numai că m-ar fi dibuit din prima și cel mai distrat individ pe care aș fi vrut să-l ușurez de doi amărîți de euro. Nu eram bun de nimic la sportul ăsta, degeaba își băteau capul cu mine. Eu mă pricepeam la tras la măsea și la visat cu ochii deschiși cai verzi pe pereți. Era nevoie să scap la iuțeală de pacostea ivită de capul meu.

– OK, am spus, vizibil încîntat. Merg să întîlnesc o rudă la tîrgul de antichități și ne vedem mai tîrziu. Nu pot lipsi, s-ar îngrijora de pomană…

– Foarte bine, bătrîne, acceptă blondul. Și noi tot acolo mergem. Treaba-i oablă, adăugă, bătîndu-mă pe umăr.

Era și asta o variantă. Dacă o întîlneam pe Ligia și mai veneau cîțiva nepoți de-ai ei, ar fi fost un flecușteț să scap de ăștia. Am început să urc dealul cu toată gașca aia de ciudați după mine. Blondul mergea în față, ceilalți veneau din urmă. Tipul se recomandă Levi și tot melița despre băieții descurcăreți. Mă asigură din nou că-i sînt simpatic și că are de gînd să mă bage-n pîine. Nu-și abandona el compatrioții la greu. Rămînea să achit trei sute de euro, atît și nimic altceva. Suma (simbolică la urma urmei, preciză el) reprezenta niște taxe la nu știu ce autoritate pentru încheierea contractului de muncă și a unor formalități legate de ședere. Nu se lăcomea la banii mei. Eram convins, l-am asigurat. Dacă nu mai avem încredere nici în noi, românii, atunci în cine? Începusem să gîfîi și mă întrebam ce-i bizar în toată povestea asta. Tipul de alături îmi amintea vag de cineva, dar nu reușeam să-mi dau seama nici să mă fi picat cu ceară. (Va urma)


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Noi, milionarii din casele de chirpici, credem cu tărie(de wisky) că domnul Blejnar lucra cinstit. Ăsta ştia să facă cinstit operaţia de împărţire. Jumi, juma. Restul luam noi, milonarii din casele de chirpici!

 2. Păi, acum este clar de ce se dă de ceasul morţii Traian I Băsescu să rămână preşedinte. Constituţia stipulează că după ce nu mai e preşedinte, el beneficiază până la sfârşitul vieţii de vilă de protocol, 75 la sută din salariul de la Cotroceni, gardă de corp, maşină cu şofer, secretară… Tot preşedintele este beneficiarul acestora (v. Emil Constantinescu, Ion Iliescu – acesta mai puţin vila care e proprietate personală), cu excepţia celui care e dovedit infractor sau , ei!, este demis. Numai şi pentru asta ar trebui votat DA la referendum. Un parazit mai puţin de la bugetul de stat. Lasă că nu stă viaţa lui Băsescu şi a tutelor Ioana şi Elena în privilegiile astea, dar s-ar face puţină dreptate să fie trimis marinarul pe puntea vaporului (sanchi!).

 3. Ha!, ha!, ha!, Crin Antonescu si suveranitatea ???!!! Pai nu asa se pune problema suveranitatii Romaniei, prin atac la suveranitatea U.E., pe motivul lui Crin Antonescu ca social-democrati sadea sunt pentru respectarea independentei si suveranitatii si constitutionalitatii U.E., iar internationala liberala nu are pe ce se baza, iar din U.E. face parte si Romania ca stat european, si Romania este interesata sa furnizeze suveranitate si independenta si constutionalitate U.E., ca sa aiba, caci asa este legea, prevaleaza implinirea celei externe, iar Romania nu face parte din Comunitatea Statelor Independente foste URSS, ca sa isi permita sa declare ce a declarat si Ceausescu in 1968 fata de URSS si celelalte state comuniste, ca aici era o comunitate de state de balamuc, fiecare facea ce vroiau muschii lui. Romania are suveranitate si independenta daca o asigura in cadrul U.E., si nu asa cum a spus idiotul asta de Crin Antonescu, un abject bolsevic, pentru ca bolsevicii fac asta, repet, cum a facut si Ceausescu in 1968 fata de URSS si celelalte state din Pactul de la Varsovia care intervenisera in Cehoslovacia. Este Crin Antonescu ceausist ? Si daca nu ar fi atunci de ce promoveaza doctrina ceausista a ”suveranitatii si independentii” Romaniei ?, in contra agenturilor straine ?

 4. Ia sa il ia dracu’ frumusel pe Crin Antonescu, ca de ce spune el ca noi am fi o colonie occidentala si nu ar trebui sa fim, ca de ce pun el si Victor Ponta problema asa, ca si cum ar fi o teza, apoi o antiteza, si sinteza ar trebui sa iasa altceva, o Romanie indipendenta si suvirana de agenturili straine, ha!, ha!, ha!, ca altfel am fi colonie sovietica, sa nu fie. Pai ce Domnilor, cine a mai vazut asemenea doctrina fata de occident de la voievozi incoace, cand toti s-au orientat catre apus, cine a mai vazut sa fie confundat Bruxelles-ul cu Moscova, ce dracul!, pe ce planeta traim ?, si parca profetiile bizantine suna altfel chiar si pentru liberali, dar nu pentru liberalii si taranistii astia bolsevizati care au pus mana acum pe putere, ah!, inca PNTCD nu este in halul asta, cine stie cu Radu Vasile si Constantin Dudu Ionescu in PDL, poate or mai fi si altii, sa declare cine stie ce impotriva doctrinei voievozilor si a monarhului contra apusului la un moment dat, ca impotriva regelui au declarat ceva prin Basinescu.

 5. Eu pun ramasag, am zis si in 1989 ca pe vremea asta, ca Basescu nu va rezista, asa cum a anticipat si Domnului Ioan Avram Muresanu la Conferinta PNTCD din 2000, ca se va dovedi ca Occidentul nu a fost pragmatic sprijinind PDL-ul, dar atentie, aici nu este vorba de tot occidentul, caci PPE are si o sectiune de partide care nu sunt populare crestin-democrate, ci sunt doar democrate, ah problematica este mai larga, si implica evolutia partidelor conservatoare imediat dupa Razbouiul Mare, al Natiunilor ( primul razboi mondial ) si apoi cum au supravietuit ele celui de al doilea razboi mondial provocat de secularistii de extrema dreapta ( nazistii si fascistii ) si extrema stanga ( comunistii ), si cum nu vor supravietui ele celui de al treilea razboi mondial ( va fi tot unul imperialist conservator contra secularismului de extrema dreapta si stanga ) cand va trebui sa se intoarca lumea la partide conservatoare imperialiste ca cele in contra caruia a fost de exemplu PNL-ul ( care a fost impotriva Partidului Conservator al lui Titu Maiorescu, din care o vreme a facut parte si PNT-ul, caci PNT-ul s-a desprins din acest partid mare al nuntii, care cuprindea socrul mare – aripa conservatoare a lui Titu Maiorescu, socrul mic la nuta – PNT-ul si parintii Pergamisti, adica parintii de dinainte de nuntasi – PNL-ul ).

 6. Am citit mesajul lui Basescu din seara asta, este demogagic si pompos realizat, chiar daca are dreptate, unii stiu sa faca din dreptate ceva nelalocul lui, spunand dreptatea intr-un context rupt de esenta ei, sau la o vreme nepotrivita. El se gandeste ca sa fim impotriva restauratiei ( asa cum se gandea si Viktor Orban ), dar de ce Viktor Orban a pretins, si va avea dreptate, ca nu se va putea intoarce nimic din lovitura ? Pai este un fel de a da dreptate restauratiei, ca bolsevic, cand restauratia da lovitura, daca intorci si tamaduiesti incercarea de restauratie, pentru ca restauratia comunista cu UE nu au nimic comun in principiu. Ori acest lucru nu va avea loc, a avut grija chiar comunismul, inca de la Marx prin teoria razboiului civil contnuu si ascutirea luptei de clasa, ca sa nu existe intoarcere, pentru ca Marx realiza ca orice fel de intoarcere este un pericol la adresa comunismului, deci intoarcerea nu este posibila chiar si din punctul de vedere al restauratiei, a avut grija comunismul nu numai in Romania, ci si in Ungaria, in Cehia si Slovacia, in Polonia, in Tarile Baltice, in Croatia si Slovenia, in tarile din fosta Yugoslavie, a avut grija in evolutia lui istorica sa nu fie intoarcere. Si nu va fi intoarcere nici in Romania, este o prostie in contra comunismului sa ii pretinzi intoarcerea, Viktor Orban stie asta si a mizat clar pe asta. Daca va fi totusi o intoarcere, aceasta nu va fi cu PDL si Basescu, pentru ca restauratia nu are incredere in astia, deci daca va fi totusi o restauratie, atunci va fi una care sa faca din orice intoarcere un bluf, cum a intuit Viktor Orban, si asta nu va fi in favoarea PDL-ului si a lui Basescu. Si nu cred ca va fi aplicata acum, ci poate pe la jumatatea lui octombrie si sfarsitul lui octombrie, cu putin timp inainte de debutul campaniei electorale a USL. Dezbaterea despre intoarcere nu va avea succes de izbanda acum in iulie, si nici la sfarsitul acestui indiction, si va fi propusa ca tema nu la inceputul indictionului urmator, ci cum am spus de pe la jumatatea lui octombrie in colo, timid la inceput, pana cand va deveni o necesitate, pe care sa o speculeze Congresul al XV_-lea al PCR reprezentat de USL. Ha!, ha!, ha!, pare incredibil, dar tocmai pentru ca este asa va avea sorti de izbanda aceasta restauratie USL, cand va deveni clar si necesar cuvantul de la Moscova al lui Putin.

 7. Vroiam sa scriu Congresul al XIV-lea al PCR si mi-a iesit la tastatura altceva, ceva de genul Congresul al XV_-lea al PCR.

 8. Hangane, iar ai evadat de la nebuni. Daca te intorci in partea stanga a pc-ului, pe noptiera, vezi acolo a 3-a cutie de medicamente. Ia vreo 7 pastile, baga niste apa, deschide fereastra, urca-te pe pervaz si vezi daca poti sa zbori.

 9. Al dracului de nebun, tu crezi ca toti pot sa se spanzure ca Iuda Iscarioteanu ?, sau tu crezi ca toti sunt sinucigasi ca Antichrist ? Bai!, unii au canon sa moara altfel, dar de unde stii tu, ca de fapt din prisosul inimii tale spui ce ar trebui sa fac eu, si de fapt nu iti dai seama ca spui despre tine, ca despre mine nu stii, si nu esti tu ala care sa stie. Ba nebunule !, nu intelegegi ca Dumnezeu nu vrea jertfa ci mila, si ca chiar daca Isus a fost jertfit pe Cruce, El nu a vrut jertfa, ci a vrut mila ? Uite ba ce zice pe de-o parte de cei care vor jertfa si pe de o parte despre cei care vor mila si resping jertfa, citez din Matei capitolul 7:

  21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
  22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
  23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.
  24. De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi la îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă.
  25. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.
  26. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip.
  27. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.

  Incheiat citatul. Vezi ce inseamna jertfa ?, prorocesti in numele lui Isus, scoti demoni, faci minuni, dar stii cum ?, introducandu-L chiar si pe Isus, daca ar veni pe la Gheorghe Marinescu, la balamuc, ca acum daca ar mai veni nu cred ca i-ar mai gasi o cruce ca sa il rastigneasca pe ea iarasi, apropos, stii cum a fost ucisa in inchisori elita interbelica romaneasca ?, tot asa !, au zis ca fac ceva minuni pentru boborul roman, ori asta a insemnat sa faca casa pe nisip, cum o tii si tu intr-una cu chestia ca as fi nebun, nu stiu de ce, ca nu esti expert psihiatru, nici mare politician, uite nici numele nu ti-l da-i, ca iti este frica sa se cunoasca identitatea ta, stii ce inseamna astea, ce greutate au in cuvantul pe care il spui ? Fii atent, jertfa asta trebuie sa vina, inca nu s-a incheiat doar cu partea pe care mi-au rezervat-o mie pentru dupa 1989, ci va veni o jertfa mult mai mare, dar o sa vezi ca va fi vai de cei prin care va veni aceasta jertfa, ca iata tu esti nebun si nu vezi ca lui Dumnezeu nu ii trebuie jertfa de nebunie, chiar si in dauna vointei cuiva.

 10. Vai, domnule Ciprian Hangan, ce e cu dumneavoastră? Unde vă este gândul cel bun? Parcă eram împreună sau m-am înşelat eu? Nu va fi nici o restauraţie din partea USL. Circulă minciuni şi dezinformări grosolane. Dar noi mergem cu Dumnezeu înainte!

 11. Doamna Doina
  Vă pierdeți timpul degeaba incercând să-l înțelegeți în vreun fel pe Ciprian Hangan.
  Sub aparența de evidentă nebunie se ascunde, cât poate și el 🙄 un sectant deosebit de prolific și periculos pentru cei care iau de bune(sau nebune 😉 ) spusele lui !