Mărțișoare pentru cititoarele acestui blog și pentru ciumpalacele din Piața Universității. Urare: să uităm de toate zăpezile prin care am trecut

6 min


Miercuri, 1 martie 2012. Nu mă pricep să felicit „femeile” (copile, mame) de 1 martie – să le urez să se bucure de primăvară, de reînvierea anuală? Să aibă sufletul bun… Le dau un mărțișor și gata (anul ăsta am dăruit bani și am rugat-o pe Doina să-și cumpere în numele meu ce dorește, pentru ea și pentru Florentina, iubita fiului, că eu m-am săturat să văd la tarabă aceleași prostioare, fie ele și de argint sau aur, cu figurina zodiei în care ești născut sau a inițialei prenumelui, în cel mai fericit caz; „chinezăriile” aveau farmec până în 1989 și în primii ani după Revoluție, azi nu mă mai atrag; Doina a cumpărat „pietricele vindecătoare”, care „te protejează de energii negative” sau care „absorb energii negative din mediul înconjurător” sau… „elimină aspecte care nu ne onorează: furie, pesimism, stres, violență, agresivitate, egoism”, sau care „diminuează aspecte sau trăsături negative: teamă, negativitate, depresie, tensiune, pericol, boală”… mă face să râd să transcriu din „efectele” ce însoțesc „pietrele” de toate culorile, specifice fiecărei zodii; multe bazaconii se mai pun în vânzare; vă puteți imagina ce obsesie la modă e acum să scapi de… energiile negative sau de negativitate, eventual și de depresie cu o pietricică pe care o porți în buzunar sau o pui sub pernă). Tot florile naturale sunt cele mai frumoase de dăruit azi. Dar pe 8 martie ce mai dăruiești, dacă și azi dăruiești flori? Cel mai rău e să faci parte dintr-un colectiv dominat de femei de 1 martie, cel mai bine e de femeile profesoare, care adună cu zecile mărțișoare și cu brațele flori, ce-or fi făcând cu ele? M-am gândit că ar fi meritat azi să li se fi dăruit mărțișoare „ciumpalacelor” din Piața Universității (eu le sărut mâna; asemenea femei știu, demn, să-și ceară public drepturile – sunt o raritate), care au ieșit și azi să scandeze și împotriva sărăciei de duh la români, nu numai Jos Băsescu! Apropo, am primit azi drept mărțișor deja cunoscutul manifest al Pieței Universității (protestele sunt gata să se stingă aici, încet; deși ele sunt susținute de opoziția parlamentară USL, aflată în grevă de protest; azi Piața Universității e întrunită în a 48-a zi consecutivă, mai are câteva zile și ajunge din urmă protestul non-stop din Piața Universității din 24 aprilie-13 iunie 1990; sigur, nu se compară cele două proteste, azi avem în spate, totuși, 22 de ani de postcomunism), în care, curios, nu se scoate o vorbă de eșecul Legii lustrației.

O ROMÂNIE EUROPEANĂ !

– Piaţa Universităţii Bucureşti 2012 –

Toate instituţiile Statului român sunt bolnave de corupţie, dominate de bunul plac şi extrem de multă imoralitate. Există o gravă criză internă generalizată întreţinută premeditat.

Avem la Cotroceni un individ bolnav de putere. Avem un nou guvern, votat de o majoritate nelegitimă, cu miniştri neprofesionişti, inculţi şi infatuaţi. Avem un Parlament bolnav, supraponderal, imoral, dominat de traseişti şi mercenari politici de toate etniile.

Principalele instituţii civilizatoare ale statului: şcoala, biblioteca publică, sănătatea, justiţia, armata, poliţia, mass media şi chiar biserica nu funcţionează normal.

Avem o justiţie legată la ochi cu adevărat, ce decide, tot mai mult, la comandă politică.

Să ai la dispoziţie fonduri europene de peste 30.000.000.000 de euro + alte fonduri şi să arunci vina doar pe criza mondială este total fals şi imoral.

Deja, noul guvern Ungureanu a pierdut o altă oportunitate de  3.500.000.000 de euro.

Ne-am săturat de prostia, incultura profesională, precum şi de aroganţa multor „aleşi” sau deţinători de posturi de decizie la nivel naţional şi local!

Protestatari din Piaţa Universităţii cer:

1. DEMISIA lui Traian Băsescu

2. DEMISIA oricărui guvern girat de o majoritate parlamentară nelegitimă şi instalarea unui GUVERN de TEHNOCRAŢI care să organizeze:

3. ALEGERI ANTICIPATE PREZIDENŢIALE

4. ALEGERI ANTICIPATE PARLAMENTARE

Protestatari din Piaţa Universităţii solicită:

1. REFORMAREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI

Reducerea masivă a numărului de parlamentari (cca 200+cca 70).

Un PARLAMENT bicameral cu funcţii distincte.

2. REFORMAREA GUVERNULUI ROMÂNIEI

Reducerea drastică a agenţiilor, a personalului guvernamental şi un cabinet cu 10-12 miniştri.

3. REFORMAREA PARTIDELOR din România

Partidele să-şi facă curăţenie generală prin eliminarea tuturor traseiştilor-mercenari, compromişilor şi incompetenţilor la toate nivelele: local, judeţean şi naţional. Apoi să se prezinte la alegeri.

4. JUSTIŢIA să-şi pornească motoarele fără niciun fel de prescrieri pentru crimele economice şi financiare.

Vrem reforme, dar nu prin legi adoptate prin asumarea răspunderii, ci adoptate în mod democratic, prin largă dezbatere publică.

Cerem abrogarea acestor legi şi reluarea procedurilor de adoptare democratică.

Cei vinovaţi de involuţia României în ultimii 20 de ani să plătească !

Se impune reformarea radicală a tuturor structurilor societăţii româneşti.

Vrem o societate pluralistă, morală şi modernă !

Toate acţiunile noastre au fost şi vor fi paşnice. Ne delimităm de orice violenţă.

Prima formă de rezolvare a situaţiei tot mai tensionate este dialogul.

Nu credem că regimul clientelar SIE-PDL-UDMR-UNPR+MINORITĂŢI va ceda uşor.

Pentru asta trebuie inteligenţă şi onoare !

Mulţumim tuturor celor care prezintă corect realitatea din Piaţa Universităţii şi din ţară.

Mulţumim tuturor persoanelor juridice care se solidarizează cu acţiunile protestatarilor.

ROMÂNIA TREZEŞTE-TE !      

DOAMNE AJUTĂ !

Am retranscris acest manifest să rămână mărturie. Chiar dacă nu mai interesează azi (știind că ni se tocesc simțurile, prin repetare). Protestatarii rămân cu idealurile împlinite parțial, ca la români.

*

Poetul Eugen Axinte vă urează (în principal le urează pe cititoarele acestui blog; cărora eu le fac o plecăciune și le întind o floare): „La porţile sufletului, adăstăm cu un buchet de ghiocei, întru sănătate, lumină şi pace. LA MULŢI ANI!”, la care a adăugat copilărosul pps „1 martie”, dați click pe 1 MARTIE… (și iar click pe dreptunghiul apărut). Poeta Valeria Manta Tăicuțu i-a trimis Doinei mesajul: „Până la urmă, n-are încotro şi… vine, vine, priiimăvaraaaaaaaa! Să fie blândă, dulce, minunată, ca să uităm de toate zăpezile prin care am trecut! Cu tot dragul, Valeria” – însoțit și el de un superb pps intitulat „Mai e puțin și vineee!”, dați click pe Mai e putin si vineee ! (și iar click pe dreptunghiul apărut). Dar cel mai amuzant e ”clipul electoral al PNL” trimis de poeta Adriana Barna, intitulat „5 ani (cu Băsescu)”: dați click pe 5ani (și iar click pe dreptunghiul apărut). Apoi, o urare a poetei Flori Bălănescu: Doamnelor, Si Doamnelor Domniilor Voastre (ale căror adrese nu le am), O primăvară într-adevăr caldă, cu multe flori! Neavând un mărţişor clasic la îndemână, vă trimit muşcata-din-fereastră, pe care sper să n-o fi omorât gerul, la ţară. Cu cele mai bune sentimente, flwr (public fotografia). Public și două fotografii primite de la poeta Monica Rohan (puse față în față, una a zăpezii topite pe acoperiș și alta a unui manuscris proaspăt al ei; dați click de două-trei ori pe fotografia poemului, să-l puteți citi; citez din el: „e așa frumos, frumos / că-mi vine să plâng / zăpada roz / îmi vorbește de moarte / și-i prea frumos”): „Va impartasesc o pagina din ziua de ieri, sa vedeti cum isi raspund parca (durerea din vechea poezie fara durere si sentimentul sfasietor in contemplarea zapezii „roz” din fotografia zilei de 28 februar). Nu pot exprima”… Închei cu un poem al lui Paul Vinicius, rămas fără inimă de 1 martie:

Din fericire

preafericitul vinicius

nu va fi beatificat

el se va pierde în lucruri mărunte

dar

mai ales

expresiv necuvântătoare

fiindcă religia şi tristeţea acelor muzici

(care îl tot bântuie

încă din anii mai tineri)

nu îi mai permit să mai perceapă altceva

decât tactul

tot mai slab

al propriei inimi

care

de mult

nu mai este a lui

Paul Vinicius


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Un martisor pentru altfel de dame ( de consumatie rapida!)
  ‘Iubitor” de Lilium Candidum…

  Your comment is awaiting moderation.

  Sa ai atatea subiecte pentru postari de exceptie si sa-ti alegi tocmai o expresie pe care nici macar n-ai inteles-o bine, doar ca sa te incadrezi in tematica dictata mi se pare suficient pentru a mai descoperi o facatura, pana acum atent manipulata, spre a putea fi oricand reorientata.
  Da tovarase Dorin Tudoran, nu stiu ce nr de agent ai, dar stiu in schimb ce-ti lipseste :
  Independenta pe care te-ai scremut atat s-o faci cat mai vizibila, dar ai sfarsit spre a o scapa in balta peste care te-ai refugiat, de jena laturilor pe care le servesti cu o scarba demna de toata jena !
  Cand Basescu ajunge subiect de umor involuntar in cel mai reprezentativ forum european, semnand penibil, un acord si mai penibil, dar mai ales impovarator pentru Romania, care se obliga, ca asa vrea muschiul contractat al lui Basescu
  ( ca-n celebra experienta cu broasca, intre timp inghitita de un oltean de-al vostru). sa contribuie anual cu cel putin 500 de milioane la pusculita UE, luati de la gura amaratilor de romani, bagand seu in carne grasa cum se spune:roll:,
  marele dizident Dorin Tudoran nu gaseste alt subiect de pamfletz dambovitean decat sa rastalmaceasca o spusa a lui Crin Antonescu, singurul politician cu care basescu pierde si prin neprezentare (a lui Crin)
  Cand presul Basescu ajunge sa insulte o tara ca Olanda spunand, cu experienta lui de corsar, ca doar nu Constanta sau Tulcea sunt porturile prin care se fac cele mai mari tranzactii criminale, trafic de droguri, armament, carne vie, etc, ci chiar prin Roterdam aflat intamplator in tara lalelelor, pe care le gasise pline de virusi, nefiind lasate sa intre in Romania, scriitorul Dorin Tudoran isi face datoria colegiala de a-si atentiona colegii ca in caz de venire la putere a liberalilor, a lui Crin Antonescu in special (cel pe care nu-l pot inghiti mediocrii nici cu lamaie, ca scoicile, nici cu sare ca tequila, libertatea presei va fi suspendata
  Ceea ce au inteles pana si un Marian, Cartianu sau Pora se face a nu intelege chiar fiul lor, al securistilor, uns cu toate alifiile, cremele si premiile ce-i cad la ceas de seara, facandu-l pe marele stapan al oceanului si a marilor manevre sa mai traga o fuga si pe aici, ocazie cu care sa-si mai negocieze principiile si baremurile .
  Nu intelege ca Antonescu le-a spus alcatuitorilor de pegra gazetareasca, ca dupa ce nu vor mai fi platiti pe cap de calomnie, indreptata fara exceptie impotriva Opozitiei, vor trebui sa se dedice din nou jurnalismului, profesiune din care se poate trai si cinstit, nu numai mizerabil, asa cum o fac unii
  Unora li se spune ca imbatranesc urat, unuia ca asta poti sa-i spui ca se prostitueaza urat si contribuie prin jocul dublu, al carui maestru a fost si ramane, la starea si mai accentuata de confuzie a intelectualitatii romane !
  Dar de peste gard, printre ostrezte, orice potaie se viseaza dulau de stana, in stare sa alunge si lupii, nu numai somnul ratiunii

 2. Acum se explica si aparent inexplicabilul atacat impotriva altui ” fiu al lor” , Volodea Tismaneanu, al carui post probabil ca i-a fost promis. ca vorba aia”nu-i prost cel care promite, ci cel care-o inghite ! 😉
  Din pacate nesimtitul care cataloga drept PEGRA manifestantii ce indura frigul si bastoanele jandarmilor ( dar si insultele unor nemernici) a ramas in post, desi ceilalti doi Baconschi si Orban au fost de mult schimbati!
  Dovada ca individul le are mai mari si Dorin Tudoran mai are de asteptat !
  Dar mai ales de prestat, la coorul puterii si la gatul Opozitiei, dar mai ales a celui mai periculos dusman al ciumei portocalii, Crin Antonescu, postarea Lilium Candidum ne fiind suficienta si nici prea convingatoare deoarece spre cinstea lor s-au gasit destui care sa-i scranteasca intentia de denigrare parsiva ce se vroia un semnal de alarma de genul :
  Vin mosieriiiii, comunistiiiii, sau securistii cei rai, binenteles 😉
  Sau mai pe sleau ca sa priceapa tot stapanul ( ca merita banul !):
  Atentie !! Nu-l lasati pe Crin Antonescu sa vina la putere, ca….

 3. „presteaza ca o putana”doar,doar va vedea stapanul.
  Pai ce VT,se comara cu DT ?Primul presteaza din mosi…pe cand ‘istailalt e nou in „coooooR”pupinilor…Dar avem leac..

  Ce rasuna? Ce s’aude?
  Ce glas dulce romanesc?
  Ce flacaica bradul verde,
  Ochii nostrii ii uimesc?

  Sant Olteni,scaparea noastra
  Bucurati-va Ieseni!
  Voi cu inima crestina ,
  Cumparati de la Olteni.

  Dar pentru ca santem in martie,daruiesc un ‘crin regal’ tuturor femeilor,mamelor si domnisoarelor din romania.

 4. Domnilor, sunteti teribil de incrincenati si in astfel de situatii cel mai sanatos este sa ne te bagi pentru ca risti enorm sa iesi paruit sau eu datorita exercitiului pe care vi-l propun as putea risca sa fiu facuta Miss Piggy…
  Totusi (desi banuiesc ca nu va place „umorul american” ) haideti sa ne amintim de serialul de comedie „Muppet Show” si ce acei simpatici critici din loja Muppet critics (Statler and Waldorf). Alias AVP – R.H. Ei au replici care se sincronizeaza si un umor tonic si sanatos, le sade mai bine impreuna, decit in loje separate aruncind unul in altul cu oua sau ce le vine la mina sau vorba.
  Deja cind simtul umorului dispare este trist si tot felul de idei ciudate ne acapareaza gindirea.

  In legatura cu Europa, zilele acestea repetind cu baiatul la Geografie, m-a cam „izbit” vazind cit de „frumos” este conturata asa zisa „Europa de Sud-Est”, numai buna de a fi decupata din Europa „care indeplineste toate standardele EURO, dar si comuniune de religie _ alta decit cea ortodoxa”. Se lucreaza la falimentarea Greciei si impingerea ei afara din zonei EURO si tare ma tem ca hotarirea a fost deja luata de Rusia si Germania. Basescu este oricum „fumat”, uzat, neadecvat, dar presiunea ramine si trebuie multa forta sa lupti cu un asemenea curent. Este nevoie de mai multa inteligenta si diplomatie, dar si accentele superioare si xenofobe ale unor tari din Europa referitor la Romania ma deranjeaza.
  O zi buna.

 5. Dl RH,
  Am,(vazut) vrut ca si dumneavoastra sa postez la „Lilium Candidum”,dar DT a avut grija sa blocheze toti intrusii.
  Nemernic ,mai scapa doar cate unul care nu e „indexat” .
  Oricum cele postate aici,ajung la destinatar.Cat despre AVP,
  este arlechinul …dus de lesu’lui dt&company

 6. Dna Mara
  Geografia carei tari ati repetat-o cu baiatul dvs( sa va traiasca !) ?
  Ca s-ar putea ca la noi sa nu apara toate aceste deosebiri esentiale, mai ales in ce priveste delimitarea religioasa 🙄
  Numai ca nu-ti trebuie multa geografie politica si Istorie a religiilor ca sa observi care sunt tarile cele mai atacate de ceva vreme : Iugoslavia, Grecia, Romania, Rusia si Portugalia, Spania, Italia dincolo 🙄

 7. Geografia Romaniei. Ma straduiesc sa facem in paralel programa din Romania si am cumparat inca din clasa I manualele mai importante. Speranta mea este sa revenim in Romania. Povestea cu Europa de Sud- Est era numai o ingrijorare, care sper sa nu se adevereasca. Faptul ca invata si alte „Geografii si Istorii” nu-i rau, li se largeste orizontul de cunoastere. La urma urmei se spune ca daca vrei sa „combati” trebuie sa cunosti cit mai bine realitatea.

 8. Dl FIR
  S-ar parea ca Dorin Tudoran regereta acum graba cu care s-a napustit asemeni EZ care dedica 6 din 8 editoriale/articole atacarii turbate a lui Crin Antonescu !
  Motivele pentru care o face si caderea morala a editorialistilor de la aceasta oficina portocalie se stiu.
  Faptul ca si DT se supune acelorasi stapani politico-financiari, concluzie fireasca rezultata in urma acestei uluitoare schimbari de macaz ce-l aduce pe linia moarta a depoului cu epave gazetaresti incapabile sa aiba pareri personale ( din lipsa de profesionalism si demnitate), denota disperarea celor care comanda asemenea atacuri disperate si faptul ca sunt constienti ca goarne ca Marian, Mihaies, Pora, Cartianu, Turcescu sau Morarii nu mai au nici un impact mediatic si atunci au facut tot posibilul sa atraga un nume
  oarecum onorabil, pe care au reusit mai intai sa-l convinga si apoi sa-l compromita definitiv !
  Vorba aia : Criza mare, moncher !,

  P.S. Cu atat mai onorabile si demne de tot respectul, atitudinile oarecum singulare de genul acestui blog care au nu numai curajul, dar si puterea de a renunta la avantajele oferite de sustinerea unei Puteri, care ce nu poate cumpara – distruge , preferand a-si pastra demnitatea umana si competenta profesionala 🙄

 9. DL RH,
  Ma bucur s-a constat, ca atitudinile nu sant singulare.Foarte multi, i-au luat deja in vizor.Vizualizati ce lupta acerba se da intre cei care mai ieri, erau zei ,si acum, vezidoamne democratici, invocand lipsa de toleranta… etc(pe bloguri).Dar cred ca a venit vremea „despicarii” apelor, de rauri…