S-a dus concediul de odihnă, vine concedierea? Bat în lemn. Noua serie a revistei Bucovina literară naşte pasiuni

8 min


Marţi, 31 august 2010. E a patra zi de când nu am ieşit din casă deloc (nici măcar să merg să cumpăr pâine), de marţea trecută nu m-am mai bărbierit, am barba albă la fel de mare ca părul alb de pe cap. Se încheie azi luna de concediu de odihnă, august, moştenită dintotdeauna la redacţia Viaţa Românească. E un fel de a spune concediu de odihnă în acest an, neavând un loc de muncă confirmat la Ministerul Afacerilor Externe, unde am fost „vărsaţi” la derută, în decembrie 2009, la desfiinţarea agenţiei guvernamentale în care era editorul revistei Viaţa Românească şi al revistei Steaua (anume Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate), n-am avut parte de nici o aprobare de concediu de odihnă în scris. Am evitat să dau telefoane inclusiv colegilor din redacţia Viaţa Românească (Marian Drăghici, Ion Zubaşcu şi corectoarea Adriana Frăţilă; redactorul-şef N. Prelipceanu are statut aparte, e pensionat şi angajat al Uniunii Scriitorilor) în această lună august, să-mi menajez pe cât posibil nervii şi neliniştile. Într-o discuţie întâmplătoare cu N. Prelipceanu, întâlnit la Neptun, am înţeles că MAE ne-a respins în această lună contractele de angajare (nouă, celor patru de la revista Viaţa Românească; probabil în aceeaşi situaţie sunt şi cei de la revista Steaua de la Cluj) şi că am fost trimişi înapoi la „secretariatul general al Guvernului”, în mod absurd (de acolo am fost alungaţi, la desfiinţarea agenţiei guvernamentale). Vă daţi seama, mă aştept la ce e mai rău. Sunt într-o situaţie cinică – am 60 de ani şi, conform legilor austerităţii din acest an, nu am voie nici să mă pensionez anticipat (cu o pensie simbolică), deoarece au fost interzise din iulie 2010 pensionările anticipate. Nu vreau să mai continui pe acest subiect. Cu atât mai mult cu cât solidaritatea nu funcţionează la scriitorii români atunci când colegii lor au necazuri şi merită să fie susţinuţi public, fie şi principial (Aurel Sibiceanu, în comentariul lui de ieri, de aici, spune totul în legătură cu această solidaritate în ghilimele, exemplul lui Virgil Diaconu, redactor-şef al revistei Cafeneaua literară, e semnificativ).

***

Nu m-am ţinut de cuvânt, a trecut… săptămâna trecută şi n-am continuat cu o rememorare a preumblării mele din 2006 la munte, pe Bucegi, în căutarea celor cinci surse de încărcare energetică de la Univers. Sper săptămâna asta să găsesc starea necesară sufletească să mă aplec iar asupra „experienţei unei iniţieri”. Adevărul e că m-am şi scârbit, din cauza unui incident de familie (familie care-mi cere să mă cenzurez atunci când scriu literatură; dar voi da explicaţii altădată în acest sens).

Am rămas dator cu noua serie a revistei Bucovina literară (revistă editată de Societatea Scriitorilor Bucovineni; cred că în denumirea acestei societăţi se strecoară o eroare, Societatea Scriitorilor Bucovineni, prin denumire, cere membrilor ei să fie la origine bucovineni; corect ar fi fost Societatea Scriitorilor din Bucovina, să poată să cuprindă scriitori care trăiesc şi scriu în Bucovina, chiar dacă la origine sunt din alte regiuni ale ţării), de care am făcut aici caz. Noua revistă Bucovina literară va apărea o dată la două luni şi va fi condusă de noul preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, prozatorul optzecist Constantin Arcu, şi va fi finanţată în continuare de Consiliul Judeţean Suceava. De altfel, marele grangur PDL Gh. Flutur face parte din colegiul de conducere al revistei (o fi scriitor şi eu nu ştiu; o fi în pielea preşedintelui-prozator al Consiliului Judeţean Iaşi?), alături de fostul redactor-şef Ion Beldeanu, foto. Apropo de Ion Beldeanu, am fost atenţionat de clement.media că a avut o nouă reacţie intitulată: „De ce nu mai este Ion Beldeanu la Bucovina literară”?

Ion Beldeanu:

Mă văd nevoit să clarific o nedumerire provocată de enunţul difuzat prin internet ce viza faptul că Ion Beldeanu nu mai este redactor-şef la revista „Bucovina literară”. Aşa este, dar e nevoie de o precizare: cine a parcurs textul în care prezentam starea tulbure a publicaţiei, după transferarea acesteia „pe lângă” Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” de la Suceava, va fi înţeles ceea ce trebuia înţeles şi anume plasarea revistei pe poziţia dezinteresului.

Totul s-a petrecut de fapt în virtutea restrângerilor financiare vizate de autorităţi după declanşarea acţiunii numite, chipurile, „25 la sută”. Numai că „Bucovina literară” (intrată în acei 25 la sută) a apărut în anul 1941 la Cernăuţi datorită grupului de literaţi ambiţioşi de atunci şi de acolo (în frunte cu Mircea Streinul) şi nu merita această falsă detaşare. Care alte publicaţii de profil din ţară au suportat o asemenea decapitare? Nu era firesc să mă întreb: a fost înfiinţată „Bucovina literară” de Consiliul Judeţean Suceava?

Tocmai despre aşa ceva scriam eu în intervenţia publicistică din 6 august 2010, apărută în presa din Suceava şi, ulterior, transmisă prin internet. Ei bine, la doar două zile după difuzarea opiniei mele („E nevoie să moară şi Bucovina literară?”), oficioşii de la Suceava au decis eliminarea lui Ion Beldeanu din funcţia de redactor-şef fără să se sinchisească de elementarul gest al comunicării hotărârii.

Altfel zis, după 20 (douăzeci) de ani de păstorire a revistei s-a dispus îndepărtarea fără menajamente a subsemnatului, ca şi cum aceasta ar fi fost „răsplata” ce mi se cuvenea. Nu insist. Dar nu pot să nu afirm că prin acest caz (nejustificat în vreun fel) asistăm la reluarea obiceiurilor de tristă amintire de mai ieri, când barosanii politruci hotărau destinele culturii. Şi nu numai. De unde se vede că în capetele acestora (de atunci şi de acum) funcţionează aceleaşi apucături.

(http://www.clementmedia.ro/2010/08/26/de-ce-nu-mai-este-ion-beldeanu-la-“bucovina-literara”/)

Sub acest text, de necrezut a apărut un comentariu semnat „Alex Ştefănescu” (o fi scris chiar de criticul cunoscut năzuros? Dacă da, mă mir că pune punct după Alex. El a copilărit în Bucovina):

Alex Stefanescu spune:

28 august 2010 la 12:10 am

Nu-mi vine să cred că autorităţile din oraşul în care am copilărit şi despre care îmi făceam iluzia că are vocaţia culturii tratează cu ostilitate o revistă de mare importanţă,culturală şi politică, “Bucovina literară”. De asemenea, îmi vine greu să mă împac cu ideea că un om de valoare ca Ion Beldeanu este tratat fără respect. Dacă în perioada imediat următoare nu se îndreaptă aceste greşeli grave sunt hotărât să renunţă la titlurile de cetăţean de onoare al municipiului Suceava şi cetăţean de onoare al judeţului Suceava şi să nu mai accept nici o invitaţie – venită din partea administraţiei locale – de a participa la vreo manifestare culturală.
Alex. Ştefănescu

Mai mult, la comentarii descopăr şi semnătura prozatorului timişorean Marian Drumur (pseudonimul lui Marian Pavelescu), membru al USR, legat de revistă, născut în 1943 la Cernăuţi:

Marian Drumur spune:

27 august 2010 la 2:29 pm

O precizare pe care o repet de prea mult timp:
“Bucovina Literara” a fost infiintata de un grup de literati in frunte cu George Drumur, singurul redactor sef din acea perioada bucovineana. Mircea Streinul este invocat din nestiinta sau reacredinta, ceea ce ma determina sa am rezerve si fata de alte “clarificari” ulterioare!

Marian Drumur

Referinte:
http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Drumur  
http://agonia.ro/index.php/author/0035271/index.html

Marian Drumur (Pavelescu) mi-a trimis şi mie un comentariu pe 25 august, intitulat „George Drumur”, îl puteţi citi dând click pe George Drumur (şi iar click pe dreptunghiul apărut), însoţit de acest mesaj:

Stimate domnule Stoiciu,

Câteva precizări sunt necesare pentru istoria recentă:

„Bucovina literară” a fost realizată de George Drumur, singurul redactor șef de la apariție (ca supliment al ziarului „Bucovina”) până la desființarea prin cucerirea sovietică. Îmi permit să anexez articolul meu la o aniversare și sunt gata să documentez suplimentar afirmațiile de acolo.

Am colaborat de câteva ori, la începuturile noii „Bucovine literare” (consideram că îndeplinesc o datorie) până ce redactorul șef Ion Beldeanu a găsit de cuviință să-mi reproșeze că nu popularizez destul revista în zona mea de activitate… și s-a încheiat orice dialog.

La aniversarea de 70 de ani a Societății Scriitorilor Bucovineni am sperat un semnal de conciliere (din nou, pentru fondatorul George Drumur) dar se pare că amintirile sunt mai bune filtrate, de la o distanță convenabilă.

Nu e cazul să fie înșirați (și supradimensionați) tot felul de ctitori acolo unde originea și rădăcinile nu sunt respectate; în ce mă privește, sunt consecvent.

Cu stimă,

Marian Drumur.

Pe de altă parte, a intrat în ecuaţia scandalului de la Suceava, cu un text absolut năucitor, Angela Furtună, o poetă simpatizată de mine (foto). Angela Furtună semnează un text de o intoleranţă stupefiantă de-a dreptul pentru un scriitor care se respectă (din care afli că toţi cei ce sunt în opoziţie cu actualul regim Băsescu sunt… antisemiţi şi anti-NATO; n-am citit demult o mai mare tâmpenie „protestatară”; altfel, sper să-i fi fost salvat postul desfiinţat, datorită căruia a avut o asemenea izbucnire publică de neiertat, tip delaţiune, isterică), în care-i face praf, între alţii, şi pe vechii şi pe noii şefi ai revistei Bucovina literară, dacă aveţi timp daţi click pe http://www.clementmedia.ro/2010/08/23/angela-furtuna-in-greva-de-avertisment-la-locul-de-munca/  (luaţi seama, textul Angelei Furtună e publicat în trei părţi, la finalul primei părţi apăsaţi pe cifrele înroşite 2 şi apoi 3).

Închei urându-i prozatorului Constantin Arcu să aibă parte de pace şi înţelegere măcar de aici înainte. Vă rog să mai reţineţi că noul redactor-şef al revistei va munci pe gratis, nu va primi salariu! Personal, sper să i se ridice statuie într-o zi în Suceava pentru dăruirea pe altarul literaturii. Public, să vă lămuriţi, şi Comunicatul Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi precizările lui Constantin Arcu, foto:

“COMUNICAT

Comitetul de conducere al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, reunit în şedinţa din 11.08.2010, a hotărât următoarele:
Colegiul de redactie al revistei „Bucovina literară” va fi compus din: Acad. Dimitrie Vatamaniuc, Mircea A. Diaconu, A.D. Rachieru, Elena-Brânduşa Steiciuc, Gheorghe Flutur, Ion Beldeanu, Gabriel Cărăbuş şi Nicolae Cârlan.
Redacţia revistei „Bucovina literară” este formată din următorii membri:
Constantin Arcu – redactor-şef;
Sabina Fînaru, Aida Hancer şi Carmen-Veronica Steiciuc – redactori;
Alexandru-Ovidiu Vintilă – secretar general de redacţie.

Revista Societăţii Scriitorilor Bucovineni urmează să fie finanţată în continuare de către Consiliul Judeţean Suceava.

Comitetul de conducere al S.S.B.”

La acest comunicat adaug urmatoarele precizari:
– Noua redactie nu primeste salariu sau alta indemnizatie din partea CJ Suceava pentru munca prestata la revista “Bucovina literara”. Subsidiile publice reprezinta numai cheltuieli legate de tiparirea publicatiei;
– D-l Ion Beldeanu se afla sub incidenta legii care interzice cumulul pensiei cu salariul inca de la inceputul anului 2010, insista oare sa incalce legea in continuare?! (Legea respectiva, buna, rea, cum o fi, prevede niste sanctiuni, cine le suporta?) Nu s-a pus problema tratarii fara respect a d-lui Ion Beldeanu, in conditiile in care au incetat toate raporturile de munca ale membrilor din vechea redactie a revistei “Bucovina literara”;
– Publicatia apartine Societatii Scriitorilor Bucovineni si este dreptul comitetului sau de conducere sa numeasca redactia. Este normal ca presedintele SSB sa fie si redactor sef al revistei (asa cum a fost si pina in prezent), pentru a reflecta cit mai exact viata societatii noastre, nu cum s-a petrecut in ultima perioada;
– Noua redactie il asigura pe D-l Alex Stefanescu de intreaga sa pretuire si il asteapta in paginile revistei “Bucovina literara”, revista ce apare in orasul copilariei Domniei Sale!

Să fiu iertat că iar m-am lungit (şi v-am pus la atâta canon), trebuia însă să epuizez subiectul…


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. I’d be inclined to clinch the deal with you here. Which is not something I typically do! I love reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!