Rău am ajuns: Vadim Tudor, Gigi Becali, Dan Diaconescu ne râd în nas. Semnați petiția. Azi aici, mâine-n Focșani de Marin Ifrim

6 min


Vineri, 16 martie 2012. Azi, două motive de veselie, într-o țară tristă și lipsită de umor – primul, și-au dat mâna Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali, Partidul România Mare-PRM și Partidul Noua Generație-PNG (mai exact PNG a cerut să vină lângă PRM, „fratele mai mare”, după ce a fost refuzat de PDL sub umbrela Mișcarea Populară; între timp Mișcarea Populară a murit, n-are cum să se înregistreze legal ca alianță electorală din care să facă parte aceleași partide la centru și în provincie). Doi lideri cu dosare penale în curs, care trăiesc din aparițiile televizate pe diferite scandaluri (care n-au nici o legătură cu politica românească) și două partide rămase fără doctrină de când România a intrat în Uniunea Europeană și naționalismul nu mai are succes la români. Alianța lor electorală (pentru locale și parlamentare) se va numi „PRM+PNG”. Becali e chiar un europarlamentar caraghios, de proastă calitate morală, n-are scrupule, trădează și te calcă în picioare după interese de moment, dădea voturi contra bani, în ultimii ani îi pupa în părțile dorsale pe Băsescu-PDL și pe Elena Udrea (președintele PDL București) și făcea jocuri numai pro-PDL-Băsescu-Udrea în Consiliul General al Bucureștilor. Normal ar fi fost să dispară PNG pentru totdeauna. Acum, agățat de gâtul lui Vadim s-ar putea să treacă pragul de 5 la sută din Parlament și la locale să-și impună iar consilieri care să-l țină în prim-plan. Nu mai pun la socoteală că lui Gigi Becali i-ar crește cota la urne dacă ar avea norocul să câștige cu Steaua București (al cărui patron e) campionatul național de fotbal (Liga 1), suporterii Stelei fiind fanatici… Sloganul alianței celor doi lideri cu gura mare: „Doi creştini şi patrioţi vor scăpa ţara de hoţi!”. Creștini? Becali e ortodox, Vadim e penticostal… Apelul la Dumnezeu poate avea succes în politică? Vai de capul nostru.

Al doilea motiv de veselie e că OTV (cum bine i se spune: Zero TV) al lui Dan Diaconescu (președinte al Partidului Poporului, mai exact PPDD) a chemat în această seară 20.000 de naivi (nu i-a numărat nimeni, cifra a fost anunțară de DD) să protesteze la studiourile sale împotriva tuturor (împotriva Consiliului Național al Audiovizualului-CNA, a  lui Băsescu, a PSD, a puterii în general și a… opoziției, împotriva USL), deoarece azi i s-au tăiat trei ore din emisie, de la ora 18 la 21! Știți, i-a fost tăiată emisia pe bună dreptate, deoarece Dan Diaconescu (patronul OTV) a abuzat și abuzează în continuare de emisiuni ce-i fac o campanie electorală deșănțată. Am fost și eu indignat că de câte ori nimeream pe OTV, nu vedeam și auzeam decât de mărețele înfăptuiri ale lui DD și ale PPDD. M-am amuzat azi la culme văzând cum protestau simpatizanții lui Dan Diaconescu și ai PPDD, cu lozinci și pancarte penibile… Mărturisesc, sunt îngrijorat că există o masă de manevră a acestui închipuit Dan Diaconescu (care-i întrece prin obrăznicie și minciună pe cei doi lideri ai PRM și PNG, Vadim și Becali). Să fiu în locul celorlalte partide, aș lua în serios pericolul: PPDD apare în sondaje și la procente de 18-20 la sută (depășind PDL). Există un electorat inconștient de-a dreptul, care se lasă prostit (lasă că OTV-PPDD se bazează pe votul țiganilor). Chiar dacă va fi ținut în opoziție, un partid de televizor cum e PPDD, antisistem, poate destabiliza democrația postcomunistă și orice bun simț politic în România. Nu există nici o soluție de stopare a acestui „fenomen”, DD – deși are dosar penal, justiția nu va îndrăzni să-l victimizeze în acest an. Și să închizi OTV, mai rău faci, că e cenzură… Ce m-a nedumerit peste măsură în această seară (văzând din întâmplare protestul din studioul OTV) a fost faptul că l-am descoperit în spatele lui Dan Diaconescu (să fie neapărat văzut) pe poetul Laurian Stănchescu, cel cu inițiativa mersului pe jos până la Paris, pentru aducerea rămășițelor lui C. Brâncuși acasă (apropo, chiar azi s-au împlinit 55 de ani de la dispariția lui C. Brâncuși, în atelierul lui de la Paris: În ziua de 16 martie 1957 Brâncuşi spuse: „Sunt în faţa perdelei celei negre. Nimic nu mă mai interesează. Vreau să mor”. Avea 81 de ani, născut la 19 februarie 1876).

***

Pe de altă parte, se pune la cale separatismul etnic „legal” la Târgu Mureș, PDL nu vrea cu nici un preț să predea puterea, șantajat de UDMR, care-și bate joc de demnitatea noastră. Poeta Adriana Barna mi-a trimis pe e-mail un apel, poate se găsesc între cititorii acestui blog interesați să semneze petiția (deși mă tem că nu se mai poate face nimic, Băsescu nu mai e în slujba românilor):

Stimati colegi si prieteni,

Avand in vedere situatia grava in care se gaseste Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures, va invit sa contribuiti cat mai multi la semnarea unei petitii online care sa respinga amestecul politicului in deciziile interne pe care aceasta Universitate le ia si sa permita autonomiei universitare garantata de Constitutie, sa functioneze.

Puteti accesa aceasta petitie, on line, la adresa:

http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures

Daca vedeti de bine sa transmiteti acest mesaj si altora, va rog sa o faceti.

Cu multumiri,

Leonard Azamfirei

***

Scriitorul Marin Ifrim mi-a trimis pe e-mail un nou text însoțitor, de atitudine (binevenit):

AZI AICI, MÂINE-N FOCŞANI

Cu ani în urmă îl tot auzeam pe poetul Gheorghe Istrate că se simte mai mult vrâncean decât buzoian. Nu-l puteam înţelege în ruptul capului. După 1989 m-am apropiat şi chiar m-am implicat destul de profund în viaţa literară din Vrancea. Mi-am făcut prieteni pe viaţă, cum se zice. Unora le-am prefaţat cărţile, altora le-am făcut câte una sau mai multe cronici literare. Am fost invitat la mai toate manifestările de acolo, ba chiar am primit nişte diplome, premii etc., devenind inclusiv cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti. Am colaborat la cele mai bune reviste ale lor. Scriu aceste rânduri cu gândul la bravii mei colegi buzoieni. Simt în nările pixului duhoarea bârfelor de aici, dispreţul unuia împotriva celuilalt, ura de după uşă, urina din paharele cu votcă bolşevică. Am văzut câţi bani face comunitatea literară locală, dacă o fi existând cu adevărat aşa ceva, la înmormântarea marelui poet Ion Nicolescu. Ca să vezi, după ce toată presa a anunţat faptul că maestrul zace în spital, după ce a fost dus la groapă, au aflat şi corifeii liricii locale trista şi nerepetabila întâmplare. Unii dintre ei vorbesc ca şi cum ar fi obligaţi să-şi ceară scuze, neînţelegând că nu-i obligă nimeni să-şi întrerupă sugerea deştelui mare cu pix mic în vârf. Alţii, vreo doi la număr, tinichigii de meserie, au fost prezenţi la cimitir ca să fie siguri că vor face un raport corect. Unul cu microfoanele, celălalt cu boxele. Ca atare, când văd câte un nene din acesta cu orez de pomană în barbă, trec printr-o situaţie de urgenţă şi-mi vine să mă duc în Vrancea, la fraţii întru litere împrăştiaţi prin toţi munţii Vrâncioaiei. Ca să nu mai zic că uneori am senzaţia că pot mângâia izvorul şi coama cutremurelor de acolo. Ce oameni curajoşi, stau liniştiţi cu perna pe scara Richter. Despre vinul din Vrancea, ce să zic: e numai bun de folosit în biserici, la împărtăşanii, dar şi de dat peste cap la nunţile împărăteşti ale oamenilor din popor.

Marin Ifrim

PS. Poate sunteți curioși să frunzăriți: în format PDF, la zi, două reviste de cultură de nișă: Plumb din Bacău – MARTIE-2012_Layout 1 și Fereastra din Mizil – revista martie, dați click pe titlurile activate (și iar click pe dreptunghiul apărut).


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Cu surdă durere în suflet, trebuie să-ţi spun fratre Marine, că nici pe aici prin Vrancea noastră apele nu sunt atât de limpezi cum se vede de la o oarece distanţă: se pare că diavolul dihoniei s-a instalat peste tot prin ţara aceasta!
  Pe vremea când mai trăiau Mitică, Ion şi Tică Ghiniţă era, într-adevăr, altfel!
  Oamenii aceştia aveau cu adevărat „îndărătnicia” coeziunii.
  A mai rămas LIS, dar el este la Bucureşti.

 2. Liviule scump, mamă a răniţilor, apelez tot la tine. Am nevoie de adresa lui Ion Adrian, cel care a scris tare sufleteşte despre Ion Nicolescu, aici, pe blogul tău. Dacă poate, discret, prin tine, să-mi transmită unde să-i trimit ziarul Muntenia de Buzău, unde am un text despre Nicolescu şi unde fac vorbire şi poză şi despre acest domn deosebit. Cu bineeee!
  PS
  Domnule frate Paul Spirescu, nu te văita ca precum eu. Ştiu că şi prin Vrancea seacă cutremurele suflete sparte. Ce treabă avem noi cu scriitorii „ceilalţi” ? Noi am domiciliat încă din timpul respiraţiei de zi cu noapte în acelaşi coşciug literar cu nenea Mitică Pricop, cu poetul Ghiniţă, care, uneori, îmi dădea senzaţia că s-a născut în Biserică, în Altar, în Iesle. Doamne ce lume. Nu mai zic nimic pen-că mi se împut vorbele, îmi miroase gura a modă de morgă. Gata, te pup pe suflet!

 3. Am fost si am semnat petitia pe care o aduce in discutie distinsa poeta Adriana Barna, dar am avut surpriza sa remarc acolo un clip de promovare a inceperii exploatarii de la Rosia Montana 🙄
  Va rog sa-mi permiteti sa aduc aici un comentariu clar si concis cu privire la infiintarea facultatii in limba maghiara de la TG. Mures :

  |In nici o tara europeana nu exista invatamant (indiferent ca e vorba de cel preuniversitar sau universitar) in limba minoritatilor. Exista numai clase pt. minoritari, asta insemnand ca DOAR limba si literatura materna a minoritatii respective se preda in limba lor, iar toate celelalte discipline se predau in limba nationala a tarii in cauza.
  Este si cazul romanilor din Ungaria, unde in clasele cu invatare in lb.romana, doar limba si literatura romana se preda in lb.romana, iar toate celelalte discipline in lb.maghiara. In toate tarile UE – si nu numai – situatia este identica. Motivul este unul simplu: daca minoritatile invata toate disciplinele numai in limba lor, nu vor fi capabili sa-si gaseasca un loc de munca. Nu se descurca la locul de munca. Acesta este motivul pt. care foarte multi maghiari din Romania REGRETA ca parintii lor i-au dat la scoala in lb. maghiara, si nu la cea cu predare in lb.romana. Nu vad de ce noi, romanii, ar trebui sa procedam altfel decat toate tarile lumii.”

  P.S. Trebuie sa fii idiot ( la nivel de guvernanti :mrgreen: ) sa pregatesti pe banii romanilor , medici pentru Ungaria !
  O fi ea vecina si prietena, dar nici chiar asa 😉

 4. @ Marin Ifrim :
  Azi aici, maine-n Focsani…
  Aceeasi lipsa de bani, compensata de multi fani !

  P.S. Pe la noi coliva de pomana se face din grau, sau mai nou, din arpacas, dar lasa in barbi acelasi fel de urme dupa care-i recunosti pe unii amatori de pomene din bugetul statului ajuns deja in faza in care dupa atata dat de pomana ( singurul criteriu fiind apartenenta la gasca !), ajunge cat de curand si sa i se dea de pomana 😉
  Fie-i resuscitarea usoara !
  Dar numai din taxe si impozite ( ca amenzile merg direct la partid :mrgreen: ) nu vad cum ar putea s-o mai duca mult timp 🙄

 5. Dragă Marin Ifrim, poate citește aceste comentarii Ion Adrian și-ți dă ție direct un semn, fiindcă eu nu-l cunosc (e un pseudonim, am impresia). Am înțeles că a fost un apropiat al lui Ion Nicolescu la București. S-ar putea să fie un buzoian de al vostru…